Miód lipowy Olini
- Kremowy, łatwo się rozsmarowuje
- Stosuj, gdy „coś Cię bierze” oraz na stres i bezsenność
- Gęsty i wydajny
składnik „szocików na odporność” z olejem z czarnuszki
z rodzinnej pasieki wędrownej w Lubuskiem
Miód lipowy – właściwości
Miód – na co pomaga?
Miód jest źródłem przeciwutleniaczy, które eliminują wolne rodniki.
Jedz go na kaszel – wg badań może być równie skuteczny, co leki.
Pomoże na drapanie w gardle – ma antybakteryjne właściwości.
W przypadku problemów z trawieniem, ulgę przyniesie zjedzenie jego 1-2 łyżeczek na pusty żołądek.
Jeśli lubisz rozwiązywać trudne krzyżówki, jedzenie miodu może poprawić Twoją pamięć.
Jego składniki mogą też wesprzeć pracę Twojego serca.
Miód lipowy zaleca się na bezsenność, w chwilach zdenerwowania i stresu, a także aby wzmocnić organizm.
W 100% naturalny, surowy miód zawiera:
- witaminy – z grupy B
- minerały – wapń, magnez, mangan, fosfor, potas, cynk
- antyoksydanty
- aminokwasy
- enzymy
- prebiotyki
Miód lipowy – dla kogo?
Jedz miód lipowy, jeśli:
- jesteś seniorką/seniorem
- szukasz zamiennika słodyczy i cukru
- ciągle łapiesz przeziębienia
- właśnie wychodzisz z choroby
- uprawiasz sport i potrzebujesz źródła energii
- jesteś na diecie bezglutenowej
Miód lipowy dla dzieci
- Jak podawać dzieciom miód lipowy? Najprościej na łyżeczce lub na kromce chleba!
- Twoja pociecha nie je miodu? Dzieci uczą się przez obserwację rodziców, więc ze smakiem pałaszuj go na ich oczach.
- Miód lipowy osłodzi dzieciom chorowanie – sprawi, że w gardle będzie mniej drapać, a kaszel osłabnie.
Od kiedy miód lipowy dla dzieci?
Według dietetyków, miód można podawać dzieciom, które skończą pierwszy rok życia.
Warto wiedzieć
Wyprodukowano w: Polska
Dla kogo: Polecamy dzieciom i dorosłym, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, a także na wzmocnienie przy rekonwalescencji i spadku sił oraz przy infekcjach gardła i jamy ustnej.
Dzieci: Dietetycy nie zalecają podawania miodu dzieciom poniżej roczku.
Smak: W zależności od zbiorów, może mieć łagodny smak z wyraźnym akcentem lipowych kwiatów, jak i nieco wyrazistszy, leciutko szczypiący w język.
Zapach: Jego zapach przywodzi na myśl kwitnącą lipę.
Konsystencja: Przed krystalizacją - płynny, po - kremowy, drobnoziarnisty.
Kolor: W stanie płynnym ma kolor jasny, bursztynowy, może być też lekko oliwkowy. Po krystalizacji staje się złocisto-żółty.
Jak używać: Do napojów: wody, herbaty i lemoniady, do deserów, jako polewa do lodów, naleśników i gofrów czy składnik ciastek i ciast, do śniadań i przekąsek, np. owsianki, jogurtu i sałatek owocowych albo na kanapkę i na łyżeczce.
Informacja dla alergików: Miód to naturalny produkt pszczeli. Osoby cierpiące na alergię powinny zachować ostrożność.
Termin przydatności: Termin przydatności do spożycia to 24 miesiące od daty powstania miodu (znajdziesz ją na tylnej etykiecie), niezależnie od daty otwarcia. Wszystkie nasze miody pochodzą z małej, zaprzyjaźnionej pasieki, która produkuje miody w małych partiach w okresie kwitnienia danej rośliny.
Przechowywanie: Miód ma bardzo długi termin ważności, lecz aby zachował swoje właściwości jak najdłużej, musi być odpowiednio przechowywany. Najlepiej przechowywać go w suchym i chłodnym miejscu. Ważne, aby słoik z miodem był szczelnie dokręcony, ponieważ miód łatwo chłonie zapachy oraz wilgoć.
Skład
100% miód lipowy
Miód lipowy – zastosowanie
Jak zastosować miód lipowy?
- W napojach
Zrobisz z niego napój napotny, pomocny w infekcjach. Zmieszaj go z ostudzonym (ok. 42°C) naparem z kwiatu lipy i sokiem z cytryny. Jeśli dodasz go do odstanej przez noc wody i dorzucisz cytrynę, otrzymasz „miksturę na odporność”. Wypijaj ją duszkiem o poranku! - Z olejem z czarnuszki
„Szocik na odporność” to sprytny patent rodziców na picie oleju z czarnuszki. Zmieszaj go z sokiem z cytryny, syropem malinowym i miodem lipowym. Następnie przelej mieszaninę do szklaneczek lub kieliszków. Dzieci mu się nie oprą! - W sałatkach
Zaskocz rodzinę i gości sałatką z miodowym dressingiem! Miód wymieszaj z octem jabłkowym, sosem sojowym i oliwą. Dopraw solą i pieprzem. I voilà! - Z deserami i słodkimi daniami
Miodem lipowym zastąpisz biały cukier w wypiekach. Możesz polewać nim także naleśniki, gofry i lody. Pycha! - Na kanapki
Stosuj go zamiast dżemu czy kremu czekoladowego.
Miód lipowy z pasieki wędrownej
Jaki jest miód lipowy naturalny Olini?
Miód lipowy Olini może różnić się smakiem w zależności od zbiorów. Czasami jest delikatny i łagodny, innym razem bardziej intensywny, lekko szczypiący w język. W jego bukiecie aromatycznym wyczuwalna jest kwiatowa nuta.
Jak powstaje naturalny miód lipowy?
Miód lipowy smak, zapach i jakość zawdzięcza pasiece wędrownej z województwa lubuskiego. Jej ideą jest to, że pszczelarze przenoszą ule z miejsca na miejsce, aby miały pod dostatkiem kwitnących roślin. Pszczele domy ustawiają przy sadach, polach czy w lasach.
Miód przelewa się do słoików, gdy jest jeszcze płynny. Krystalizuje się z czasem.
Miód lipowy – cena
To, ile kosztuje miód lipowy, zależy od jego:
- czystości – mniej będzie kosztował produkt zanieczyszczony, z dodatkiem cukru czy zafałszowany resztkami jesiennego syropu skrobiowego
- zawartości enzymów – w fałszowanych, podgrzewanych miodach, enzymy występują w minimalnej ilości (ulegają one rozkładowi już powyżej 45°C)
- gęstości i konsystencji
- świeżości – droższy będzie miód o prawidłowej kwasowości, która świadczy o tym, że ma odpowiedni „wiek”, był właściwie wyprodukowany i przechowywany i nie zachodzą w nim procesy fermentacyjne
- badań jakości produktów pszczelich i spełniania wymogów np. Rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju
Miód lipowy – gdzie kupić?
Nasz miód pochodzi z rodzinnej pasieki wędrownej z Lubuskiego. Historia pszczelarstwa w tym regionie Polski jest długa i sięga średniowiecza. Wybierając Olini, zyskujesz:
- Masz pewność, że Twój miód pochodzi z Polski: Istnieje ryzyko, że miody z europejskich pasiek będą zawierały pozostałości, np. po lekach dla pszczół. Te nie są dopuszczalne w naszym kraju, ale stosuje się je np. na Węgrzech czy w Ukrainie. Dlatego wybieramy produkty od zaprzyjaźnionych pszczelarzy z rodzimej pasieki.
- Wybierasz zdrowie: Większość miodów w marketach jest pasteryzowana. Wysoka temperatura zabija niepożądane grzyby. Może poprawić kolor i teksturę produktu. Usuwa też krystalizację i wydłuża ich okres przydatności do spożycia. Jednak niweluje jednocześnie cenne składniki miodu, jak np. enzymy.
- Zapewniasz pszczołom opiekę: Wspierając polskich pszczelarzy w prowadzeniu pasiek, pomagasz zachować populację pszczół w obecnych warunkach klimatycznych.
- Promujesz świadomą konsumpcję: Robisz to, gdy wybierasz produkty najwyższej jakości, bezpieczne dla zdrowia, od przedsiębiorców, którzy dbają o środowisko naturalne.
- Nie musisz szukać pasiek i pszczelarzy samodzielnie: Niełatwo jest dotrzeć do zaufanych pszczelarzy. Często nie mają oni swoich stron internetowych czy na Facebooku. Miód sprzedają bezpośrednio ze swojej pasieki lub na lokalnych bazarach, rynkach, festiwalach czy cyklicznych targach żywności.
- Wiesz, co jesz: Nasze produkty przebadało w 2023 roku Laboratorium Badania Jakości Produktów Pszczelich w Puławach Państwowego Instytutu Badawczego. Wykazało ono, że nasze miody są wysokiej jakości, spełniają normy, nie są fałszowane i są prawidłowo przechowywane.
Prawdziwy miód lipowy od Olini
Badania potwierdziły, że miód Olini:
- Jest czysty i naturalny
To znaczy, że nie zawiera zanieczyszczeń mechanicznych ani cukru czy dekstryn skrobiowych. Nie jest też podgrzewany.
- Ma skład zgodny z nazwą i opisem
W badaniach potwierdzono, że skład miodu jest zgodny z wymaganiami Rozporządzeń Ministra Rolnictwa i Rozwoju. To znaczy, że masz pewność, że w słoiczku znajduje się ten, a nie inny, miód.
- Zawiera duże ilości enzymów
W miodach Olini liczba aktywnych enzymów przekracza normę (> 8 liczby diastazowej). Wynosi ona od 15,8 do 28,3.
- Ma właściwą konsystencję i gęstość
To znaczy, że wpływ na jego właściwości fizyczne ma dominująca roślina z której powstał, a nie proces produkcji czy sposób przechowywania.
- Jest świeży i odpowiednio przechowywany
Świadczy o tym niska zawartość FHM (jego duże stężenie występuje, gdy miód trzyma się np. w zbyt wysokiej temperaturze). Norma to 30 bądź 40 mg/kg, a w naszych miodach nie przekroczyła 4,3 mg/kg (a często była dużo niższa).
Na podstawie Badania Państwowego Instytutu Badawczego – Laboratorium Badania Jakości Produktów Pszczelich w Puławach (2023 r.).
5 powodów, dla których warto nam zaufać
Wierzymy, że można jeść zdrowo, naturalnie i smacznie, a produkty tworzyć z troską o ludzi i środowisko.
Świeżość
Nasze produkty powstają w małych, rzemieślniczych partiach. Krótka droga, bezpośrednio z naszej olejarni do Twoich rąk, daje gwarancję świeżości.
Natura i nauka
Natura idzie u nas w parze z nauką. Nasze produkty regularnie trafiają pod lupę badaczy. Część receptur tworzymy wraz z naukowcami. Nasze produkty polecają specjaliści: dietetycy, farmaceuci oraz lekarze. I tysiące klientów!
Dobry skład
Składniki naszych produktów pochodzą z czystych regionów Polski i świata. Współpracujemy z małymi, lokalnymi dostawcami i rodzinnymi firmami, którym bliskie są nasze wartości.
Jak od babci
Jesteśmy rzemieślnikami i tradycyjne receptury odtwarzamy z sercem. Dzięki temu nasze produkty smakują jak domowe. Są świeże, naturalne, z prostym składem, co czuć w każdym kęsie i łyku.
Bezpieczna dostawa
Każdy wysyłany produkt przechodzi przez nasze ręce. Z troską o cenny skład na czas transportu nasze produkty chronimy przed światłem słonecznym za pomocą wytrzymałego opakowania.