Miód rzepakowy z pierzgą Olini
- Kremowy, łatwo się rozsmarowuje
- Sposób na wzmocnienie organizmu w słodkiej formie
- Gęsty i wydajny
tegoroczny, najświeższy
z rodzinnej pasieki wędrownej w Lubuskiem
Miód z pierzgą – właściwości
Zalety miodu
Miód, jest źródłem przeciwutleniaczy, które eliminują wolne rodniki.
Warto go jeść, gdy dokucza Ci kaszel – wg badań może być równie skuteczny, co leki.
Pomoże na drapanie w gardle – ma antybakteryjne właściwości.
W przypadku problemów z trawieniem, ulgę przyniesie zjedzenie jego 1-2 łyżeczek na pusty żołądek.
Jeśli lubisz rozwiązywać trudne krzyżówki, jedzenie miodu może poprawić Twoją pamięć.
Jego składniki mogą też wesprzeć pracę Twojego serca.
W 100% naturalny, surowy miód zawiera:
- witaminy – z grupy B
- minerały – wapń, magnez, mangan, fosfor, potas, cynk
- antyoksydanty
- aminokwasy
- enzymy
- prebiotyki
Pierzga w miodzie – co to jest?
Pierzga jest końcowym produktem fermentacji mlekowej, której ulega pyłek. Ma jednak nie tylko bogatszy od niego skład, ale także lepszą przyswajalność i trwałość. Zawiera od niego więcej węglowodanów i enzymów pszczelich. Ma m.in. właściwości przeciwbakteryjne i grzybobójcze.
Jedzenie pierzgi może:
- wspierać odchudzanie
- chronić przed miażdżycą i dolegliwościami układu krwionośnego
- łagodzić objawy zapalenia zatok
- obniżać poziom złego cholesterolu
- poprawiać apetyt
- chronić wątrobę przed zatruciem
- pomagać na nadciśnienie tętnicze
Warto wiedzieć
Wyprodukowano w: Polska
Dla kogo: Polecamy dzieciom i dorosłym, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, a także na wzmocnienie przy rekonwalescencji i spadku sił oraz przy infekcjach gardła i jamy ustnej.
Dzieci: Dietetycy nie zalecają podawania miodu dzieciom poniżej roczku. Mogą stosować kobiety w ciąży.
Smak: Miód rzepakowy uznany jest za najsłodszy z miodów. Dodatek pierzgi łagodzi tę słodkość i nadaje kwiatowego, lekko kwaśnego posmaku.
Zapach: Czuć zapach kwiatów rzepaku i nektaru.
Konsystencja: Miód rzepakowym, który poddany jest kremowaniu, nabiera gładkiej konsystencji. Pierzga, nierozpuszczona, widoczna jest też na powierzchni miodu.
Kolor: Ma barwę bardzo jasną, prawie białą. Miejscami widoczne są ciemne pozostałości pierzgi.
Jak używać: Do napojów: wody, herbaty i lemoniady, dań, jako składnik sosów i marynat, do deserów, jako polewa do lodów, naleśników i gofrów czy składnik ciastek i ciast, do śniadań i przekąsek, np. owsianki, jogurtu i sałatek owocowych albo na kanapkę i na łyżeczce.
Informacja dla alergików: Miód to naturalny produkt pszczeli. Osoby cierpiące na alergię powinny zachować ostrożność.
Termin przydatności: Termin przydatności do spożycia to 24 miesiące od daty powstania miodu (znajdziesz ją na tylnej etykiecie), niezależnie od daty otwarcia. Wszystkie nasze miody pochodzą z małej, zaprzyjaźnionej pasieki, która produkuje miody w małych partiach w okresie kwitnienia danej rośliny.
Przechowywanie: Miód ma bardzo długi termin ważności, lecz aby zachował swoje właściwości jak najdłużej, musi być odpowiednio przechowywany. Najlepiej przechowywać go w suchym i chłodnym miejscu. Ważne, aby słoik z miodem był szczelnie dokręcony, ponieważ miód łatwo chłonie zapachy oraz wilgoć.
Skład
95% miód rzepakowy kremowany 5% surowa pierzga
Miód z pierzgą – dla kogo?
Miód z pierzgą jest dla Ciebie, jeśli:
- jesteś seniorką/seniorem
- szukasz zamiennika słodyczy i cukru
- chcesz poprawić odporność
- odchudzasz się
- chcesz usprawnić funkcjonowanie organizmu na wielu obszarach
- uprawiasz sport i potrzebujesz źródła energii
- jesteś na diecie bezglutenowej
Pierzga w miodzie dla dzieci
- Jak podawać dzieciom miód z pierzgą? Najprościej na łyżeczce lub na kromce chleba!
- Twoja pociecha nie je miodu? Dzieci uczą się przez obserwację rodziców, więc ze smakiem pałaszuj go na ich oczach.
- Miód z pierzgą osłodzi dzieciom chorowanie – sprawi, że w gardle będzie mniej drapać, a kaszel osłabnie.
Od kiedy miód z pierzgą dla dzieci?
Według dietetyków, miód można podawać dzieciom, które skończą pierwszy rok życia.
Miód z pierzgą – jak stosować?
Jak stosować miód z pierzgą?
- Z nabiałem
Zmieszaj miód z serkiem, jogurtem (np. z nasionami chia) lub mlekiem (ok. 42°C), a powstanie przekąska pełna białka! - W napojach
Miód z pierzgą dodaj do letniej wody wieczorem. Rano zmieszaj je z sokiem z cytryny. To „mikstura na odporność”, którą warto pić codziennie o poranku! - W sałatkach
Zaskocz rodzinę i gości – zrób sałatkę z miodowym dressingiem! Miód wymieszaj z octem jabłkowym, sosem sojowym i oliwą. Dopraw solą i pieprzem. I voilà! - Z deserami i słodkimi daniami
Zastąpisz nim biały cukier w wypiekach. Możesz polewać nim także naleśniki, gofry i lody. Pycha! - Na kanapki
Rozsmaruj go na kanapce jak dżem czy krem czekoladowy.
Miód rzepakowy kremowany z pierzgą pszczelą
Pierzga w miodzie z pasieki wędrownej
Pyszny miód rzepakowy pachnący kwiatami, o delikatnej kremowej konsystencji. Widoczne w nim grudki to bardzo wartościowa odżywczo pierzga.
Jak powstaje pierzga pszczela w miodzie?
Miód z pierzgą swoje walory zawdzięcza pasiece wędrownej z Lubuskiego. Jej idea polega na tym, że pszczelarze przenoszą ule z miejsca na miejsce, aby kwitnących roślin miały pod dostatkiem. Następnie przelewa się go do słoików, gdy jest jeszcze płynny.
Potem dodaje się do niego pierzgę. Zbierana jest ona z setek gatunków roślin i magazynowana przez pszczoły w celu zapewnienia pokarmu kolejnym pokoleniom, a następnie fermentowana w beztlenowych warunkach w cieple ula.
Pierzga pszczela w miodzie mięknie i delikatnie się rozpuszcza. Po krystalizacji miód przybiera postać stałą.
Miód z pierzgą pszczelą – cena
Ile kosztuje miód z pierzgą?
To zależy od:
- jego świeżości – cena miodu, który stoi na półce w markecie będzie niższa, niż miodu rzemieślniczego, tegorocznego, z ostatnich zbiorów
- sposobu jego produkcji – droższy będzie miód ekologiczny, czysty, bez sztucznych dodatków, który produkuje się tradycyjnie, a nie przemysłowo
- jego pochodzenia – lokalny, regionalny miód będzie kosztował mniej, niż zagraniczny
- certyfikatów jakości, czystości i autentyczności
Miód z pierzgą – gdzie kupić?
Wybierając pierzgę w miodzie Olini:
- Masz pewność, że pochodzi z Polski
Miody mamy od zaprzyjaźnionych pszczelarzy z rodzimej pasieki. Wybraliśmy polskich dostawców, ponieważ jest ryzyko, że miody z europejskich pasiek będą zawierały pozostałości, np. po lekach dla pszczół. Te nie są dopuszczalne w naszym kraju, ale stosuje się je np. na Węgrzech czy w Ukrainie.
- Wiesz, że Twój miód ma zdrowy skład
Większość miodów w marketach jest pasteryzowana. Wysoka temperatura zabija niepożądane grzyby, może poprawić kolor i teksturę produktu, usuwa krystalizację i wydłuża ich okres przydatności do spożycia, ale też niweluje cenne składniki.
- Wspierasz polskich pszczelarzy w prowadzeniu pasiek i zapewniasz pszczołom opiekę
Dzięki temu pomagasz zachować populację tych owadów w obecnych warunkach klimatycznych.
- Promujesz świadomą konsumpcję
Wspierasz pszczelarzy, którzy dbają o środowisko naturalne i tworzą produkty najwyższej jakości, bezpieczne dla zdrowia.
- Nie musisz szukać pasiek i pszczelarzy samodzielnie
Niełatwo jest dotrzeć do zaufanych pszczelarzy. Często nie mają oni swoich stron internetowych czy na Facebooku. Miód sprzedają bezpośrednio ze swojej pasieki lub na lokalnych bazarach, rynkach, festiwalach czy cyklicznych targach żywności.
- Wiesz, że ten produkt zachwyci Cię smakiem, aromatem i jakością
Na pewno będziesz po niego wracać!
Dlaczego warto sięgnąć po miód rzepakowy kremowany z pierzgą Olini?
Najlepszy surowiec
Miód rzepakowy kremowany z pierzgą Olini zbierany jest z kwiatowego nektaru rzepaku. Dodatek pierzgi nadaje mu pysznego, kwiatowego smaku. Oferujemy miód tegoroczny, najświeższy - wiemy, że taki będzie miał pełnię smaku i właściwości.
Odpowiedni proces produkcji
Miody Olini to naturalne, surowe, pszczele produkty. Nie są podgrzewane, dzięki czemu zachowują swoje wartości odżywcze oraz pyszne walory smakowe. Miód rzepakowy poddany jest kremowaniu, to proces powolnego mieszania dzięki któremu miód nabiera kremowej konsystencji. Do tak przygotowanego miodu dodawana jest pierzga.
Bezwzględna świeżość
Miód rzepakowy kremowany z pierzgą to produkt, po który chętnie i często sięgają rodzice. W związku z tym szczególnie dbamy o świeżość produktów. Nasz miód rzepakowy pochodzi z tegorocznych zbiorów. Pozwala nam to wysyłać do Was wyłącznie najświeższy produkt.
Mała skala
Miodów Olini nie można znaleźć w dużych sklepach, aptekach czy zielarniach, dostępne są tylko do niedużego (ale wciąż powiększającego się) grona bezpośrednich klientów. Dzięki temu w pełni kontrolujemy jakość, warunki przechowywania i czas trwania transportu naszych produktów.
Bezpieczny transport
Miody Olini wysyłamy do Was w słoikach z grubego szkła, a dodatkowo na czas transportu pakujemy je w styropianowe termosy. Zapewnia to ochronę przed światłem słonecznym i temperaturą.