🌿 Limitowana nowość już dostępna tutaj 🌿
📦 Darmowa dostawa z DPD Pickup 📦
0
Twój koszyk
Do darmowej dostawy pozostało: 0,01 zł freeshipping_textAfterPrice

Twój koszyk jest pusty

WYBIERZ SWÓJ PIERWSZY PRODUKT

Kod rabatowy podasz w kolejnym kroku
Wartość zamówienia 0,00 zł Kontynuuj zakupy

Miód rzepakowy z pierzgą Olini

  • Kremowy, łatwo się rozsmarowuje
  • Sposób na wzmocnienie organizmu w słodkiej formie
  • Prawdziwy, czysty, świeży i z dużą ilością enzymów
Cena: 59,90 zł 59.90
Cena w abonamencie: 53,90 zł



























ilość - + szt.
Czas realizacji: 1 - 2 dni robocze
Darmowa dostawa: od 0.01 zł Zobacz koszty dostawy
Miód z pierzgą to niezwykłe połączenie - naturalnego pokarmu pszczół, poddanego fermentacji, którym jest pierzga, a także pysznego wiosennego miodu z kwiatów rzepaku. Trudno o równie zdrową i pyszną przekąskę, bo to spora dawka witamin i energii w słodkiej formie. Wzmocni Twój organizm na co dzień i osłodzi chorowanie. Przebadany, czysty, świeży, prawdziwy i bogaty w enzymy.

przebadany przez Państwowy Instytut Badawczy

z rodzinnej pasieki wędrownej w Lubuskiem

Miód rzepakowy kremowany z pierzgą pszczelą

Pierzga w miodzie z pasieki wędrownej

Pyszny miód rzepakowy pachnący kwiatami, o delikatnej kremowej konsystencji. Widoczne w nim grudki to bardzo wartościowa odżywczo pierzga.

Jak powstaje pierzga pszczela w miodzie?

Miód z pierzgą swoje walory zawdzięcza pasiece wędrownej z Lubuskiego. Jej idea polega na tym, że pszczelarze przenoszą ule z miejsca na miejsce, aby kwitnących roślin miały pod dostatkiem. Następnie przelewa się go do słoików, gdy jest jeszcze płynny.
Potem dodaje się do niego pierzgę. Zbierana jest ona z setek gatunków roślin i magazynowana przez pszczoły w celu zapewnienia pokarmu kolejnym pokoleniom, a następnie fermentowana w beztlenowych warunkach w cieple ula.
Pierzga pszczela w miodzie mięknie i delikatnie się rozpuszcza. Po krystalizacji miód przybiera postać stałą.

Miód z pierzgą – właściwości

Zalety miodu

Miód, jest źródłem przeciwutleniaczy, które eliminują wolne rodniki.

Warto go jeść, gdy dokucza Ci kaszel – wg badań może być równie skuteczny, co leki.

Pomoże na drapanie w gardle – ma antybakteryjne właściwości.

W przypadku problemów z trawieniem, ulgę przyniesie zjedzenie jego 1-2 łyżeczek na pusty żołądek.

Jeśli lubisz rozwiązywać trudne krzyżówki, jedzenie miodu może poprawić Twoją pamięć.

Jego składniki mogą też wesprzeć pracę Twojego serca.

W 100% naturalny, surowy miód zawiera:

  • witaminy – z grupy B
  • minerały – wapń, magnez, mangan, fosfor, potas, cynk
  • antyoksydanty
  • aminokwasy
  • enzymy
  • prebiotyki

Pierzga w miodzie – co to jest?

Pierzga jest końcowym produktem fermentacji mlekowej, której ulega pyłek. Ma jednak nie tylko bogatszy od niego skład, ale także lepszą przyswajalność i trwałość. Zawiera od niego więcej węglowodanów i enzymów pszczelich. Ma m.in. właściwości przeciwbakteryjne i grzybobójcze.

Jedzenie pierzgi może:

  • wspierać odchudzanie
  • chronić przed miażdżycą i dolegliwościami układu krwionośnego
  • łagodzić objawy zapalenia zatok
  • obniżać poziom złego cholesterolu
  • poprawiać apetyt
  • chronić wątrobę przed zatruciem
  • pomagać na nadciśnienie tętnicze

Warto wiedzieć

Wyprodukowano w: Polska

Dla kogo: Polecamy dzieciom i dorosłym, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, a także na wzmocnienie przy rekonwalescencji i spadku sił oraz przy infekcjach gardła i jamy ustnej.

Dzieci: Dietetycy nie zalecają podawania miodu dzieciom poniżej roczku. Mogą stosować kobiety w ciąży.

Smak: Miód rzepakowy uznany jest za najsłodszy z miodów. Dodatek pierzgi łagodzi tę słodkość i nadaje kwiatowego, lekko kwaśnego posmaku.

Zapach: Czuć zapach kwiatów rzepaku i nektaru.

Konsystencja: Miód rzepakowym, który poddany jest kremowaniu, nabiera gładkiej konsystencji. Pierzga, nierozpuszczona, widoczna jest też na powierzchni miodu.

Kolor: Ma barwę bardzo jasną, prawie białą. Miejscami widoczne są ciemne pozostałości pierzgi.

Jak używać: Do napojów: wody, herbaty i lemoniady, dań, jako składnik sosów i marynat, do deserów, jako polewa do lodów, naleśników i gofrów czy składnik ciastek i ciast, do śniadań i przekąsek, np. owsianki, jogurtu i sałatek owocowych albo na kanapkę i na łyżeczce.

Informacja dla alergików: Miód to naturalny produkt pszczeli. Osoby cierpiące na alergię powinny zachować ostrożność.

Termin przydatności: Termin przydatności do spożycia to 24 miesiące od daty powstania miodu (znajdziesz ją na tylnej etykiecie), niezależnie od daty otwarcia. Wszystkie nasze miody pochodzą z małej, zaprzyjaźnionej pasieki, która produkuje miody w małych partiach w okresie kwitnienia danej rośliny.

Przechowywanie: Miód ma bardzo długi termin ważności, lecz aby zachował swoje właściwości jak najdłużej, musi być odpowiednio przechowywany. Najlepiej przechowywać go w suchym i chłodnym miejscu. Ważne, aby słoik z miodem był szczelnie dokręcony, ponieważ miód łatwo chłonie zapachy oraz wilgoć.

Skład

95% miód rzepakowy kremowany 5% surowa pierzga

Miód z pierzgą – dla kogo?

Miód z pierzgą jest dla Ciebie, jeśli:

  • jesteś seniorką/seniorem
  • szukasz zamiennika słodyczy i cukru
  • chcesz poprawić odporność
  • odchudzasz się
  • chcesz usprawnić funkcjonowanie organizmu na wielu obszarach
  • uprawiasz sport i potrzebujesz źródła energii
  • jesteś na diecie bezglutenowej

Pierzga w miodzie dla dzieci

  • Jak podawać dzieciom miód z pierzgą? Najprościej na łyżeczce lub na kromce chleba!
  • Twoja pociecha nie je miodu? Dzieci uczą się przez obserwację rodziców, więc ze smakiem pałaszuj go na ich oczach.
  • Miód z pierzgą osłodzi dzieciom chorowanie – sprawi, że w gardle będzie mniej drapać, a kaszel osłabnie.

Od kiedy miód z pierzgą dla dzieci?

Według dietetyków, miód można podawać dzieciom, które skończą pierwszy rok życia.

Miód z pierzgą – jak stosować?

Jak stosować miód z pierzgą?

  1. Z nabiałem
    Zmieszaj miód z serkiem, jogurtem (np. z nasionami chia) lub mlekiem (ok. 42°C), a powstanie przekąska pełna białka!
  2. W napojach
    Miód z pierzgą dodaj do letniej wody wieczorem. Rano zmieszaj je z sokiem z cytryny. To „mikstura na odporność”, którą warto pić codziennie o poranku!
  3. W sałatkach
    Zaskocz rodzinę i gości – zrób sałatkę z miodowym dressingiem! Miód wymieszaj z octem jabłkowym, sosem sojowym i oliwą. Dopraw solą i pieprzem. I voilà!
  4. Z deserami i słodkimi daniami
    Zastąpisz nim biały cukier w wypiekach. Możesz polewać nim także naleśniki, gofry i lody. Pycha!
  5. Na kanapki
    Rozsmaruj go na kanapce jak dżem czy krem czekoladowy.

Miód z pierzgą pszczelą – cena

Ile kosztuje miód z pierzgą?

To zależy od jego:

  • czystości – mniej będzie kosztował produkt zanieczyszczony, z dodatkiem cukru czy zafałszowany resztkami jesiennego syropu skrobiowego,
  • zawartości enzymów – w fałszowanych, podgrzewanych miodach, występuje niewiele enzymów (ulegają one rozkładowi już powyżej 45°C),
  • gęstości i konsystencji (płynny miód w sklepie niekoniecznie jest świeży),
  • przechowywania – droższy będzie miód świeży, o prawidłowej kwasowości, która świadczy o tym, że ma odpowiedni „wiek”, był właściwie wyprodukowany i trzymany i nie zachodzą w nim procesy fermentacyjne,
  • badań jakości produktów pszczelich

Miód z pierzgą – gdzie kupić?

Wybierając pierzgę w miodzie Olini:

  1. Masz pewność, że pochodzi z Polski

    Miody mamy od zaprzyjaźnionych pszczelarzy z rodzimej pasieki. Wybraliśmy polskich dostawców, ponieważ jest ryzyko, że miody z europejskich pasiek będą zawierały pozostałości, np. po lekach dla pszczół. Te nie są dopuszczalne w naszym kraju, ale stosuje się je np. na Węgrzech czy w Ukrainie.

  2. Wiesz, że Twój miód ma zdrowy skład

    Większość miodów w marketach jest pasteryzowana. Wysoka temperatura zabija niepożądane grzyby, może poprawić kolor i teksturę produktu, usuwa krystalizację i wydłuża ich okres przydatności do spożycia, ale też niweluje cenne składniki, jak np. enzymy.

  3. Wspierasz polskich pszczelarzy w prowadzeniu pasiek i zapewniasz pszczołom opiekę

    Dzięki temu pomagasz zachować populację tych owadów w obecnych warunkach klimatycznych.

  4. Promujesz świadomą konsumpcję

    Wspierasz pszczelarzy, którzy dbają o środowisko naturalne i tworzą produkty najwyższej jakości, bezpieczne dla zdrowia.

  5. Nie musisz szukać pasiek i pszczelarzy samodzielnie

    Niełatwo jest dotrzeć do zaufanych pszczelarzy. Często nie mają oni swoich stron internetowych czy na Facebooku. Miód sprzedają bezpośrednio ze swojej pasieki lub na lokalnych bazarach, rynkach, festiwalach czy cyklicznych targach żywności.

  6. Wybierasz miód przebadany

    Nasze produkty przebadało w 2023 roku Laboratorium Badania Jakości Produktów Pszczelich w Puławach Państwowego Instytutu Badawczego. Wykazało ono, że nasze miody są wysokiej jakości, spełniają normy, nie są fałszowane i są prawidłowo przechowywane.

Prawdziwy miód rzepakowy z pierzgą

Badania potwierdziły, że miód Olini:

  1. Jest czysty i naturalny

    To znaczy, że nie zawiera zanieczyszczeń mechanicznych ani cukru czy dekstryn skrobiowych. Nie jest też podgrzewany.

  2. Ma skład zgodny z nazwą i opisem

    W badaniach potwierdzono, że skład miodu jest zgodny z wymaganiami Rozporządzeń Ministra Rolnictwa i Rozwoju. To znaczy, że masz pewność, że w słoiczku znajduje się ten, a nie inny, miód.

  3. Zawiera duże ilości enzymów

    W miodach Olini liczba aktywnych enzymów przekracza normę (> 8 liczby diastazowej). Wynosi ona od 15,8 do 28,3.

  4. Ma właściwą konsystencję i gęstość

    To znaczy, że wpływ na jego właściwości fizyczne ma dominująca roślina z której powstał, a nie proces produkcji czy sposób przechowywania.

  5. Jest świeży i odpowiednio przechowywany

    Świadczy o tym niska zawartość FHM (jego duże stężenie występuje, gdy miód trzyma się np. w zbyt wysokiej temperaturze). Norma to 30 bądź 40 mg/kg, a w naszych miodach nie przekroczyła 4,3 mg/kg (a często była dużo niższa).

Na podstawie Badania Państwowego Instytutu Badawczego – Laboratorium Badania Jakości Produktów Pszczelich w Puławach (2023 r.).

5 powodów, dla których warto nam zaufać

Wierzymy, że można jeść zdrowo, naturalnie i smacznie, a produkty tworzyć z troską o ludzi i środowisko.

Świeżość

Nasze produkty powstają w małych, rzemieślniczych partiach. Krótka droga, bezpośrednio z naszej olejarni do Twoich rąk, daje gwarancję świeżości.

Natura i nauka

Natura idzie u nas w parze z nauką. Nasze produkty regularnie trafiają pod lupę badaczy. Część receptur tworzymy wraz z naukowcami. Nasze produkty polecają specjaliści: dietetycy, farmaceuci oraz lekarze. I tysiące klientów!

Dobry skład

Składniki naszych produktów pochodzą z czystych regionów Polski i świata. Współpracujemy z małymi, lokalnymi dostawcami i rodzinnymi firmami, którym bliskie są nasze wartości.

Jak od babci

Jesteśmy rzemieślnikami i tradycyjne receptury odtwarzamy z sercem. Dzięki temu nasze produkty smakują jak domowe. Są świeże, naturalne, z prostym składem, co czuć w każdym kęsie i łyku.

Bezpieczna dostawa

Każdy wysyłany produkt przechodzi przez nasze ręce. Z troską o cenny skład na czas transportu nasze produkty chronimy przed światłem słonecznym za pomocą wytrzymałego opakowania.

Najczęściej zadawane pytania

Czy miód powinien być płynny?

Świeży miód jest płynny. Wtedy przelewa się go do słoików. Po czasie powinien jednak zacząć się krystalizować. Miód z marketowej półki - choć jest płynny, niekoniecznie jest świeży i bez sztucznych dodatków.

Miód z pierzgą - kcal

100 g miodu rzepakowego z pierzgą to około 340 kalorii. 100 gramów pierzgi to około 168 kalorii.

Miód z pierzgą - ile jeść?

Ilość miodu, którą można zjeść każdego dnia, zależy od: wieku, wagi, stanu zdrowia oraz stylu życia danej osoby. Ogólnie przyjmuje się, że kobiety mogą spożywać około 2, a mężczyźni około 3 łyżek miodu dziennie. Maluchy w wieku 3-6 lat mogą jeść 3 łyżeczki miodu dziennie, w wieku 6-12 lat - 6 łyżeczek, a starsze 2-3 łyżki stołowe.
Sposób dostawy
Kraj wysyłki:
Darmowa dostawa dla zamówień od 0.01 zł

Opinie o produkcie

Idealne uzupełnienie

693 222 687
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium