Propolis Olini
- Jeden z najsilniejszych naturalnych antybiotyków
- Zawiera polifenole, olejki eteryczne i mikroelementy
- Korzenny i balsamiczny zapach
źródło polifenoli, pierwiastków i olejków eterycznych
z polskiej pasieki i tegorocznych zbiorów
Propolis – naturalny antybiotyk z ula
Propolis zwany jest inaczej kitem pszczelim, to substancja, której pszczoły używają do zabezpieczania ula. Dbając o niezwykłą higienę i czystość ula, uszczelniają go dokładnie wewnątrz przy użyciu kitu. Jest to bariera odporna na działanie bakterii, wirusów i drobnoustrojów i pozwala zachować niezwykle higieniczne warunki.
Propolis zbierany przez pszczoły z roślin ma postać gęstej żywicy, cechuje go charakterystyczny zapach, a jego kolor uzależniony jest od rodzaju roślin z których został uzyskany. Zawiera nie tylko żywice ale przede wszystkim polifenole, bogaty jest także w woski i olejki eteryczne oraz wiele pierwiastków takich jak żelazo, miedź, krzem czy fosfor.
Znaczenie słowa propolis pochodzi od słów pro (zewnętrzny) i polis (starożytne państwo – miasto) i oznacza mur chroniący miasto przed zagrożeniami. Taką właśnie funkcję pełni propolis – uszczelnia i chroni ul przed drobnoustrojami, zapewnia odpowiednio czyste warunki wewnątrz. Działanie bakteriobójcze propolisu już od wieków doceniono w medycynie naturalnej, gdzie propolis uważany jest za jeden z najsilniejszych naturalnych antybiotyków.
Propolis – właściwości
Jest bogaty w wiele aktywnych substancji, dlatego stosuje się go w lecznictwie. Przypisuje mu się szereg właściwości przede wszystkim tych związanych z walką z wirusami, bakteriami i grzybami. Dodaje sił przy osłabieniu i zmęczeniu, działa regenerująco.
Preparaty z propolisem polecane są przy różnego rodzaju stanach zapalnych jamy ustnej i gardła a także krtani oraz we wczesnym stadium przy walce z wirusami.
Surowy propolis polecany jest do sporządzania domowych maści i nalewki.
Warto wiedzieć
Kraj pochodzenia: Polska
Dla kogo: Do sporządzenia nalewki propolisowej, która pomaga w walce z infekcjami jamy ustnej, a także działa przeciwwirusowo. Znajduje też zastosowanie do przygotowania domowej maści.
Barwa i zapach: Barwa zależy od materiału roślinnego z którego został zebrany, zwykle ciemny, brunatny prawie czarny. Propolis wyróżnia się specyficznym korzennym zapachem, określany jest często jako cynamonowy lub balsamiczny.
Smak i konsystencja: Korzenny, cynamonowy smak. Występuje w postaci twardych zbitych grudek. W dotyku jest gumowy, w wyższych temperaturach robi się miękki, lepki i wodnisty.
Termin przydatności do spożycia: Termin przydatności do spożycia to 24 miesiące od daty powstania miodu (znajdziesz ją na tylnej etykiecie), niezależnie od daty otwarcia. Wszystkie nasze miody pochodzą z małej, zaprzyjaźnionej pasieki, która produkuje miody w małych partiach w okresie kwitnienia danej rośliny.
Przechowywanie: Propolis ma długi termin ważności, lecz aby zachował swoje właściwości jak najdłużej, musi być odpowiednio przechowywany. Najlepiej przechowywać go w suchym i chłodnym miejscu. Ważne, aby słoik z woskiem był szczelnie dokręcony, ponieważ propolis łatwo chłonie zapachy oraz wilgoć.
Informacje dla alergików: Propolis to naturalny produkt pszczeli. Osoby cierpiące na alergię powinny zachować ostrożność.
Skład
100% surowy propolis (naturalny, bezalkoholowy)
Propolis – zastosowanie
Przepis na na nalewkę propolisową:
Nalewkę propolisową łatwo przygotować w domowym zaciszu. Odpowiednio przechowywana zachowa swoje właściwości przez około rok. Do jej sporządzenia potrzeba:
- 50 g propolisu
- 0,250 ml spirytusu
- 75 ml wody
Wszystkie składniki należy połączyć (najlepiej w szklanym szczelnym pojemniku) i odstawić w suche i ciemne miejsce na około 3 tygodnie. Każdego dnia (najlepiej wielokrotnie) należy nią leciutko potrząsać. Po 3 tygodniach nalewkę można zlać (przecedzając przez jałową gazę) do ciemnej i szklanej buteleczki. Gotowa nalewka będzie miała piękny miodowo – żywiczny zapach i smak. Można wykorzystać ją na wiele sposobów, najczęściej polecana jest na różnego rodzaju dolegliwości w obrębie jamy ustnej, gardła i krtani. To także domowy środek odkażający. Z racji wysokiej zawartości alkoholu nie należy podawać jej dzieciom.
Dlaczego warto sięgnąć po propolis Olini?
Najlepszy surowiec
Propolis Olini to produkt pełen wosków i żywic, jest zbierany i przetwarzany przez pszczoły w celu zabezpieczenia ula. Ten pszczeli skarb ma intensywny korzenny smak i aromat. Oferujemy naturalny propolis - wiemy, że taki będzie miał pełnię smaku i właściwości.
Odpowiedni proces produkcji
Propolis Olini zbierany jest bezpośrednio z ula. Zbiory następują głównie jesienią. Nie jest to produkt przetworzony, dzięki czemu zachowuje swoje wartości odżywcze oraz pyszne walory smakowe. Ze świeżego propolisu oddzielana jest substancja organiczna i większe zanieczyszczenia, oczyszczanie odbywa się za pomocą podmuchu powietrza. Następnie propolis poddawany jest mrożeniu, dzięki czemu na dłużej zachowuje świeżość.
Bezwzględna świeżość
Propolis Olini pozyskiwany jest jesienią. Zbierany i przetworzony przez pszczoły - po osuszeniu i przemrożeniu, trafia prosto do słoiczków. Pozawala to zachować najwyższą świeżość i jakość!
Mała skala
Propolisu Olini nie można znaleźć w dużych sklepach, aptekach czy zielarniach, dostępne są tylko do niedużego (ale wciąż powiększającego się) grona bezpośrednich klientów. Dzięki temu w pełni kontrolujemy jakość, warunki przechowywania i czas trwania transportu naszych produktów.
Bezpieczny transport
Propolis Olini wysyłamy do Was w słoikach z grubego szkła, a dodatkowo na czas transportu pakujemy je w styropianowe termosy. Zapewnia to ochronę przed światłem słonecznym i temperaturą.
Opinie o produkcie





Opinie nie zostały potwierdzone zakupem. To oznacza, że nadal są wartościowe, ale nie możemy stwierdzić, czy pochodzą od klientów, którzy kupili dany produkt.