źródło polifenoli, pierwiastków i olejków eterycznych
naturalny antybiotyk, wspiera układ odpornościowy w walce z wirusami
z polskiej pasieki i tegorocznych zbiorów
Propolis zwany jest inaczej kitem pszczelim, to substancja, której pszczoły używają do zabezpieczania ula. Dbając o niezwykłą higienę i czystość ula, uszczelniają go dokładnie wewnątrz przy użyciu kitu. Jest to bariera odporna na działanie bakterii, wirusów i drobnoustrojów i pozwala zachować niezwykle higieniczne warunki.
Propolis zbierany przez pszczoły z roślin ma postać gęstej żywicy, cechuje go charakterystyczny zapach, a jego kolor uzależniony jest od rodzaju roślin z których został uzyskany. Zawiera nie tylko żywice ale przede wszystkim polifenole, bogaty jest także w woski i olejki eteryczne oraz wiele pierwiastków takich jak żelazo, miedź, krzem czy fosfor.
Znaczenie słowa propolis pochodzi od słów pro (zewnętrzny) i polis (starożytne państwo - miasto) i oznacza mur chroniący miasto przed zagrożeniami. Taką właśnie funkcję pełni propolis - uszczelnia i chroni ul przed drobnoustrojami, zapewnia odpowiednio czyste warunki wewnątrz. Działanie bakteriobójcze propolisu już od wieków doceniono w medycynie naturalnej, gdzie propolis uważany jest za jeden z najsilniejszych naturalnych antybiotyków.
Jest bogaty w wiele aktywnych substancji, dlatego stosuje się go w lecznictwie. Przypisuje mu się szereg właściwości przede wszystkim tych związanych z walką z wirusami, bakteriami i grzybami. Dodaje sił przy osłabieniu i zmęczeniu, działa regenerująco.
Preparaty z propolisem polecane są przy różnego rodzaju stanach
zapalnych jamy ustnej i gardła a także krtani oraz we wczesnym stadium
przy walce z wirusami.
Surowy propolis polecany jest do sporządzania domowych maści i nalewki.
100% surowy propolis (naturalny, bezalkoholowy)
Przepis na na nalewkę propolisową:
Nalewkę propolisową łatwo przygotować w domowym zaciszu. Odpowiednio przechowywana zachowa swoje właściwości przez około rok.
Do jej sporządzenia potrzeba:
Wszystkie składniki należy połączyć (najlepiej w szklanym szczelnym pojemniku) i odstawić w suche i ciemne miejsce na około 3 tygodnie. Każdego dnia (najlepiej wielokrotnie) należy nią leciutko potrząsać.
Po 3 tygodniach nalewkę można zlać (przecedzając przez jałową gazę) do ciemnej i szklanej buteleczki. Gotowa nalewka będzie miała piękny miodowo - żywiczny zapach i smak. Można wykorzystać ją na wiele sposobów, najczęściej polecana jest na różnego rodzaju dolegliwości w obrębie jamy ustnej, gardła i krtani. To także domowy środek odkażający. Z racji wysokiej zawartości alkoholu nie należy podawać jej dzieciom.
od 39.90 zł
od 39.90 zł
od 34.90 zł
od 17.90 zł
Coś Cie nurtuje?
Sprawdź FAQPotrzebujesz odpowiedzi na już?
Zadzwoń: 732 080 803Wolisz napisać?
Napisz: sklep@olini.pl