Połączenie złocistego miodu i wartościowych ziaren czarnuszki to znany od pokoleń, naturalny sposób na odporność. Jak smakuje czarny miód? Z czego jest zrobiony? Do czego można go wykorzystać? Wszystkiego dowiesz się z tego wpisu!
Spis treści:
Czym jest czarny miód?
Zarówno wielkie supermarkety, jak i małe, ekologiczne sklepy rzadko na swoich półkach mają prawdziwy czarny miód. Co to za miód? Ten ciemny smakołyk łączy w sobie naturalny miód z makuchem lub zmielonymi nasionami czarnuszki.
Pasta z czarnuszki i miodu znana i doceniana była już w starożytności. Początkowo stosowano ją w Egipcie, gdzie służyła jako przyprawa oraz jako środek leczniczy.
Czarny miód łączy słodycz z lekko pikantną nutą. Taka kompozycja smaków przypadnie do gustu w szczególności tym, którzy nie lubią ostrego smaku czarnuszki siewnej, ale chcą włączyć ją do diety, żeby korzystać z jej prozdrowotnych właściwości.
Czarny miód – cena
To, ile kosztuje czarny miód, zależy od jakości produktów, z których został zrobiony. Droższy będzie ten niepodgrzewany, czysty, bogaty w enzymy, przebadany, zamknięty w pojemniku, który chroni przed szkodliwymi czynnikami.
Czarny miód a miód z czarnuszką
Chociaż czarny miód i miód z czarnuszką często są używane jako zamienne określenia, możemy je rozróżnić.
- czarny miód to mieszanka miodu oraz zmielonych nasion czarnuszki
- miód z czarnuszką to miód, do którego dodano całe nasiona czarnuszki
Ze względu na ciemny kolor czasami mianem czarnego miodu nazywa się miód spadziowy. Jednak to nie tym pszczelim produktem zachwycali się starożytni Egipcjanie.
Czarny miód a propolis
Propolis i czarny miód to produkty pszczele. Mają ciemny kolor i często wykorzystuje się je w medycynie naturalnej. Na tym kończą się ich podobieństwa. Różni je:
Konsystencja
Miód jest gęsty i kremowy. Można nabrać go na łyżeczkę i łatwo rozsmarować. Propolis przypomina drobne kamyczki. Niewielkie kawałeczki kitu pszczelego są lepkie i gumowe w dotyku.
Zapach
Woń czarnego miodu łączy nuty kwiatowo-ziołowe. W przypadku propolisu zapach jest mocno korzenny, balsamiczny.
Zastosowanie
Propolis to produkt, który najczęściej stosuje się w maściach lub dodaje do miodu. Z uwagi na elastyczną konsystencję poleca się także przeżuwanie go – jak naturalną gumę rozpuszczalną. Z kolei czarny miód można wykorzystać jako zamiennik cukru, pasta na kanapkę lub solo przekąskę.
Czarny miód vs miód manuka: porównanie
Czarny miód oraz miód manuka to dwa wyjątkowe rodzaje miodu o specyficznych właściwościach.
Miód manuka
- pochodzi z Nowej Zelandii
- zawiera metyloglioksal (MGO) – naturalną substancję antybakteryjną
- ma zazwyczaj ciemnozłoty, bursztynowy kolor
Pasta z czarnuszki i miodu
- ma korzenie w Starożytnym Egipcie
- zawiera enzymy wspomagające trawienie
- zawiera tymochinon (silny antyoksydant) wspomagający odporność
- ma czarny kolor
Właściwości i korzyści zdrowotne czarnego miodu
Zwolennicy medycyny ludowej polecają czarny miód jako wsparcie:
- odporności
- trawienia
- serca
- skóry
- układu oddechowego
Czarny miód na odporność
Regularne spożywanie czarnego miodu może wspierać układ odpornościowy. Nic więc dziwnego, że to smakowite połączenie jest idealnym wyborem w sezonie przeziębień. Jakim składnikom czarny miód zawdzięcza swoje wspomagające działanie?
- tymochinon – to antyoksydant silnych właściwościach przeciwzapalnych
- NNKT – czyli niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe pomagają organizmowi lepiej radzić sobie ze stanami zapalnymi
- enzymy w miodzie pośrednio wspierają układ odpornościowy poprzez wspomaganie trawienia i wchłaniania składników odżywczych
- miód zawiera witaminy i minerały, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego
Czarny miód leczniczy: zastosowanie w medycynie naturalnej
W medycynie naturalnej czarny miód jest ceniony za swoje wszechstronne zastosowanie. Naturopaci używają go jako środek wspomagający trawienie czy łagodzący objawy alergii. Często też wykorzystują go jako składnik maści na różne dolegliwości.
Produkcja czarnego miodu (pasta z czarnuszki i miodu)
Produkcja czarnego miodu nie jest skomplikowana. Polega na połączeniu miodu z całymi lub zmielonymi ziarnami czarnuszki. Czasami zamiast ziaren wykorzystuje się pełnowartościowy makuch. Jego drobna faktura pozwala osiągnąć gładką konsystencję.
Czarny miód – z czego jest zrobiony?
Kiedy robimy zakupy, w pierwszej chwili zwracamy uwagę na kolor produktu. W taki sposób przykuwa do siebie uwagę również czarny miód. Z czego bierze się jego barwa? To oczywiście zasługa czarnuszki siewnej.
Niektóre wersje czarnego miodu mogą być też wzbogacone innymi składnikami. W tańszych, podrabianych miodach za kolor odpowiadać będą sztuczne barwniki. Z kolei w przypadku miodów z wyższej półki ciemna barwa może być też zasługą owoców – np. jagody kamczackiej.
Jak stosować czarny miód?
Miód czarny jest uniwersalnym produktem, który nadaje się jako uzupełnienie codziennej diety oraz składnik domowych kosmetyków. Możesz zjeść go bezpośrednio ze słoiczka, dodać do sosów i potraw czy używać jako słodzik do napojów. Wzbogacisz nim także krem na noc oraz balsam do ciała.
Czarny miód w kuchni: przepisy i pomysły
Czarny miód z czarnuszką to wszechstronny produkt, który wykorzystasz na wiele sposobów w kuchni.
To świetny dodatek do:
- herbaty
- ziołowych naparów
- smoothie
- owsianki
- dressingu sałatkowego
- glazury do mięs i warzyw
Przepis na owocowy koktajl z czarnym miodem
Składniki:
- 1 banan
- 1 łyżka czarnego miodu
- 1/2 szklanki mrożonych jagód
- 1 szklanka mleka roślinnego
Wykonanie:
Składniki włóż do blendera, zalej mlekiem i zmiksuj na gładką masę. Przelej smoothie do szklanki i gotowe! Koktajl możesz dodatkowo udekorować świeżymi jagodami.
Przepis na dressing z czarnym miodem
Składniki:
- 2 łyżki czarnego miodu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki musztardy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Wymieszaj składniki do uzyskania gładkiej masy. Gotową miksturą polej ulubioną sałatkę.
Wskazówka:
Taki dressing możesz trzymać w lodówce nawet tydzień. Pamiętaj, tylko żeby przechowywać go w szczelnie zakręconym słoiczku.
Smacznego!