Tłoczony zawsze na świeżo
Bezpieczna dostawa
Darmowa dostawa od 199 zł

Zacznij dzień z energią! Poznaj nasz Rzemieślniczy Ocet Jabłkowy!
Żywy, niepasteryzowany, przygotowywany z polskich jabłek, dojrzewający ponad 2 lata. Chcesz wiedzieć więcej? - kliknij tutaj.

Szukaj

Olej kokosowy na włosy

, 10 kwiecień 2018

Na leczniczych i pielęgnacyjnych właściwościach oleju kokosowego poznali się już starożytni Hindusi, którzy wykorzystywali go w tradycyjnej medycynie – ajurwedzie. Zresztą, olej kokosowy jest używany również we współczesnych Indiach, m.in. do masażu skóry, olejowania włosów, w kuracji ssania oleju oraz w kuchni do gotowania tradycyjnych indyjskich potraw.

Dziś ten egzotyczny olej roślinny możesz kupić w sklepach ze zdrową żywnością, w supermarketach w dziale kuchni orientalnej, a także w drogeriach pod postacią olejku kosmetycznego. Warto jednak zaopatrzyć się w olej kokosowy bezpośrednio od producenta, tłoczony na zamówienie klienta. Wówczas będziesz mieć pewność, że olej jest świeży, nie zalegał tygodniami na półce ani nie zjełczał pod wpływem ciepła czy światła. Możesz bez obaw wykorzystywać go jak tylko zechcesz – w celach profilaktyki zdrowotnej, do zewnętrznej pielęgnacji i do gotowania.

Poniżej wymieniamy najważniejsze zalety oleju kokosowego tłoczonego na zimno. Oczywiście nie ma produktów doskonałych, dlatego pod listą plusów zebraliśmy również wady tego tłuszczu, o których warto pamiętać podczas dokonywania zakupu.

Zalety oleju kokosowego

  1. W składzie oleju kokosowego dominują kwasy nasycone średniołańcuchowe MCT (62-68%), które nie odkładają się w postaci tkanki tłuszczowej, gdyż są od razu zużywane do produkcji energii. Zapewniają też długotrwałe uczucie sytości, dzięki czemu możesz zjeść mniej i nie czujesz przymusu podjadania.
  1. Olej kokosowy to jedno z najlepszych źródeł kwasu laurynowego, który zwalcza bakterie, wirusy i grzyby. Z uwagi na silne działanie kwas laurynowy znajduje zastosowanie m.in. w leczeniu próchnicy, zakażeń gronkowcem złocistym oraz infekcji grzybiczych wywołanych Candida albicans.
  1. Olej kokosowy to jedno z najlepszych źródeł kwasu laurynowego, który zwalcza bakterie, wirusy i grzyby. Z uwagi na silne działanie kwas laurynowy znajduje zastosowanie m.in. w leczeniu próchnicy, zakażeń gronkowcem złocistym oraz infekcji grzybiczych wywołanych Candida albicans.
  1. Spożywanie oleju kokosowego pomaga chorym na Alzheimera, gdyż kwasy MCT pełnią rolę „pokarmu zastępczego” dla mózgu (zamiast glukozy), co spowalnia postęp neurodegeneracji i prowadzi do poprawy funkcji poznawczych (pamięć, uwaga, percepcja).
  1. Według niektórych badań olej kokosowy zwiększa poziom „dobrego” cholesterolu HDL, przez co poprawia profil lipidowy krwi i może chronić przed schorzeniami układu krążenia.
  1. Olej kokosowy wspomaga gojenie ran i oparzeń, gdyż przyspiesza regenerację uszkodzonego naskórka, stymoluje produkcję kolagenu oraz wspiera funkcjonowanie enzymów antyoksydacyjnych zapobiegających uszkodzeniom wewnątrzkomórkowym.
  1. Kobiety spożywające olej kokosowy mogą w ten sposób zmniejszyć ryzyko osteoporozy, a także złagodzić objawy związane z PMS i okresem menopauzy.
  1. Olej kokosowy wykazuje działanie podobne do niesteroidowych leków przeciwzapalnych – łagodzi stan zapalny, zmniejsza ból i gorączkę.
  1. Olej kokosowy wspomaga działanie insoliny i tym samym chroni przed nadmiernym stężeniem cukru we krwi. W rezoltacie zapobiega też insolinooporności i rozwojowi cukrzycy typu I.
  1. Kuracja ssania oleju kokosowego pomaga usunąć toksyny z organizmu, zapobiega próchnicy i infekcjom jamy ustnej, odświeża oddech oraz wybiela język.
  1. Możesz używać oleju kokosowego do zewnętrznej pielęgnacji skóry. Olej ten poprawia stan cery trądzikowej, chroni skórę przed uszkodzeniami spowodowanymi przez promienie UV, natłuszcza spierzchnięte wargi, regeneruje zniszczoną skórę dłoni i stóp.
  1. Olej kokosowy to naturalny kosmetyk, którego możesz używać do masażu, demakijażu lub w zastępstwie oliwki po kąpieli. W Internecie znajdziesz również mnóstwo przepisów na domowe kosmetyki z olejem kokosowym – antyperspirant, balsam do ust oraz szampon do włosów.
  1. Olejowanie włosów olejem kokosowym pozwala uzyskać efekt gładkich i błyszczących kosmyków. Olej może również pomóc na suche końcówki, a stosowany na skórę głowy zwalcza swędzenie i łupież.
  1. Olej kokosowy to wszechstronny produkt spożywczy, którego możesz używać do smażenia, gotowania, pieczenia i dań na zimno. Polecamy go do domowych deserów (pralinek, batoników a’la Bounty, czekolady kokosowej, lodów), a także potraw kuchni orientalnej.

Wady oleju kokosowego

  1. Spożywany w nadmiarze może wywołać biegunkę i zaburzenia metaboliczne.
  1. Podobnie jak inne orzechy, również kokos – w tym olej kokosowy – stanowi potencjalny produkt alergizujący. Z tego powodu osoby cierpiące na alergie pokarmowe powinny sięgać po olej dopiero po konsoltacji ze swoim alergologiem.
  1. Olej kokosowy zwalcza drobnoustroje i w niektórych przypadkach może zaburzać naturalną florę jelitową, w której bytują „dobre” bakterie.
  1. Nie każdy rodzaj włosów dobrze toleruje olej kokosowy, np. włosy wysokoporowate mogą się puszyć albo tworzyć efekt „siana”.
  1. Olej kokosowy stosowany zbyt często do zewnętrznej pielęgnacji skóry może wysuszać i podrażniać delikatną cerę.
  1. Bardzo łatwo można pomylić pełnowartościowy olej kokosowy nierafinowany z rafinowanym, produkowanym z użyciem wysokiej temperatury i chemicznych rozpuszczalników. W sklepach spożywczych i drogeriach często pod pojęciami „bezzapachowy” czy „bez smaku” ukrywa się właśnie sztucznie oczyszczany olej rafinowany.
Pamiętaj, że we wszystkim należy zachować umiar. Systematyczne spożywanie 2 łyżek dziennie wystarczy, aby organizm odczuł pozytywne działanie oleju kokosowego. Dodatkowo polecamy ten zdrowy tłuszcz jako zamiennik wysokoprzetworzonych olejów, których używasz np. do przygotowania obiadu.

Newsletter

Chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach?

Zostaw swój adres e-mail

Coś Cie nurtuje?

Sprawdź FAQ

Potrzebujesz odpowiedzi na już?

Zadzwoń: 732 080 803

Wolisz napisać?

Napisz: sklep@olini.pl

Koszyk

Twój koszyk jest pusty

Wybierz pierwszy produkt

Do darmowej dostawy brakuje jeszcze:

199 zł
0.00zł

Dodaj produkty do koszyka i uzyskaj

darmową dostawę!

  • Dla osób dbających o układ krążenia
  • Źródło NNKT w diecie
  • Połączenie olejów lnianego i z czarnuszki

Olej dla serca Olini

od 19.90

  • Najchętniej wybierany
  • Źródło łatwo przyswajalnych kwasów Omega-3
  • Pyszny orzechowy smak, bez goryczy

Olej lniany Olini

od 12.90