Rodzinna Olejarnia Olini.pl
0
Twój koszyk
Do darmowej dostawy pozostało: 199,00 zł freeshipping_textAfterPrice

Twój koszyk jest pusty

WYBIERZ SWÓJ PIERWSZY PRODUKT

Kod rabatowy podasz w kolejnym kroku
Wartość zamówienia 0,00 zł Kontynuuj zakupy
aaa15-10-2021  |  Magda

Ranking maseł orzechowych

Jednym z chętnie kupowanych artykułów spożywczych jest masło orzechowe. Dobry masło jest źródłem protein, związków omega, witamin i minerałów. Ten skład powoduje, że smarowidło stanowi podstawowy składnik żywieniowy wielu diet. W sprzedaży dostępne są różne typy, z różnych orzechów. Poniżej prezentujemy ranking maseł Olini wyprodukowanych na bazie różnych odmian orzeszków. Przy ocenie porównawczej uwzględniono siedem kryteriów, które bezpośrednio wpływają na właściwości odżywcze, tj. zawartość tłuszczu, kwasów nasyconych, białka, węglowodanów, cukrów, soli oraz wartość energetyczna w 100 g.

Spis treści:

  1. Dobre masło orzechowe – na co zwrócić uwagę?
  2. Z jakich orzechów produkuje się masła?
  3. Masła Olini – jakie właściwości odżywcze?
  4. Masło pistacjowe – duża zawartość węglowodanów i białka
  5. Masło orzechowe z migdałów – wiele walorów prozdrowotnych i odżywczych
  6. Masło z orzechów laskowych – produkt idealny do diety ketogenicznej
  7. Orzechowe masło arachidowe – moc protein i witamin
  8. Masło na bazie nerkowców – węglowodanowe źródło naturalnej energii
  9. Masło orzechowe crunchy – mix pysznych smaków
  10. Masło z orzechów pistacji i nerkowca – kompozycja, którą warto mieć w kuchni
  11. Dobre masło orzechowe – jakie wybrać?

Dobre masło orzechowe – na co zwrócić uwagę?

Podczas wyboru masła orzechowego w szczególności zwróć uwagę na zawartość sześciu podstawowych składników:

  1. Orzeszków – im większa ilość, tym lepiej. Najlepszym wyborem jest oczywiście produkt ze 100-procentowym składem.
  2. Tłuszczu – chodzi tu przede wszystkim o nasycone kwasy tłuszczowe, które są szkodliwe dla układu sercowo-naczyniowego. Zdecydowanie nie warto kupować maseł z olejem palmowym w składzie.
  3. Cukrów – mimo że te węglowodany proste są potrzebne dla prawidłowego rozwoju organizmu, to ich wysoki odsetek w 100 gramach produktu świadczy o słabej jakości masła i podbija jego kaloryczność.
  4. Białka – wysoki poziom protein to cecha wyróżniająca najlepsze produkty,
  5. Soli – dobre smarowidła mają śladowe ilości tego składnika.
  6. Dodatki smakowe – dobre masło orzechowe to wyłącznie naturalne składniki niezawierające dodatków smakowych, takich jak karmel czy różnego rodzaju mieszanki aromatyzujące i spożywcze konserwanty. Ich obecność często wiąże się z podwyższoną zawartością węglowodanów przetworzonych, których należy unikać w diecie.

Z jakich orzechów produkuje się masła?

W sklepach stacjonarnych i online dostępnych jest wiele różnych odmian dobrych maseł orzechowych. Do produkcji wykorzystuje się pistacje, migdały, orzechy laskowe, nerkowca, ziemne (arachidowe), a także ich mieszanki.

Dzięki temu produkty są zróżnicowane pod względem smaku, aromatu, konsystencji, kompozycji witaminowych oraz składu białkowego, węglowodanowego i tłuszczowego. Przejrzyj poniższą analizę, która pozwoli Ci na wybór najlepszego produktu optymalnego do aktualnych potrzeb.

Masła Olini – jakie właściwości odżywcze?

W poniższej tabeli zestawiono masła Olini, które w składzie mają orzechy naturalne.

Masła orzechowe Olini — analiza porównawcza właściwości odżywczych w 100 g produktu:

Masło z:

Wartość energetyczna (kJ/kcal)

Tłuszcz (g)

Kwasy nasycone (g)

Węglowodany (g)

Cukry (g)

Białko (g)

Sól (g)

Pistacji

2568/619

48,5

6,1

25,0

5,7

20,5

0,02

Migdałów

2604/628

52,0

3,8

19,0

4,6

21,0

0,06

Orzechów laskowych

2920/698

69,0

3,8

17,0

2,8

17,0

0,01

Arachidów

2527/609

49,0

6,8

16,0

4,0

26,0

0,05

Nerkowców

2525/609

47,0

8,5

30,0

5,0

16,0

0,07

Mix crunchy

2452/591

47,6

7,3

17,5

5,0

22,7

0,02

Nerkowców i pistacji

2637/636

51,0

7,7

22,0

7,1

22,0

0,26

Oprócz powyższych cech produkty te cechuje zróżnicowanie pod względem zawartości witamin, minerałów i mikroelementów.

Masło pistacjowe – duża zawartość węglowodanów i białka

To prawdziwy rarytas dla miłośnika tych zielonych orzeszków. To przepyszne o głębokim wyrazistym smaku kremowe masło stanowi dobre źródło białka, zdrowych tłuszczy, wolne od soli i oleju palmowego.

Bogate w witaminy A, B1, B6, C oraz minerały (cynk, fosfor, magnez, potas, żelazo, kwas foliowy) jest doskonałym uzupełnieniem diety każdego sportowca. Pistacje zawierają w składzie luteinę wspomagającą pracę oczu, zmniejszająca ryzyko zwyrodnienia żółtej plamki.

Ponadto regularne spożywanie tych orzechów w każdej postaci obniża poziom złego cholesterolu, ciśnienia i cukru. Poprawia również funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. To dobre masło orzechowe i naturalne źródło energetyczne!

Masło orzechowe z migdałów – wiele walorów prozdrowotnych i odżywczych

Ma wiele właściwości prozdrowotnych i odżywczych. Migdały to zdrowe orzechy zawierające przede wszystkim witaminę E, która pozytywnie wpływa na układ immunologiczny człowieka, zmniejszając ryzyko przeziębień w okresie jesienno-zimowym i zachorowań na przewlekłe schorzenia.

Ponadto, aktywuje ona właściwości przeciwzakrzepowe, chroniąc naczynia krwionośne i korzystnie wpływając na lipidy krwi, obniżając tym samym poziom trójglicerydów. Witamina E to naturalny biologiczny antyoksydant hamujący starzenie się komórek.

Kolejnym składnikiem, w który obfitują migdały to magnez. Ten minerał ma szczególne znaczenie dla organizmu, oddziałując na przewodnictwo nerwowe, odpowiadając za kurczliwość mięśni i wspomagając gospodarkę cukrową.

Masło z prażonych migdałów charakteryzuje brak goryczki oraz idealny słodkawy smak. Koneserzy tych orzechów mogą rozkoszować się w dwóch wersjach smarowidła zarówno gładkiej, jak i crunchy.

Jego skład zawiera stosunkowo dużą zawartość protein, co powoduje, że almond butter to produkt Olini dla osób aktywnych i uprawiających różne dyscypliny sportu, którzy mogą je wykorzystać na tzw. przed- i potreningówki żywieniowe.

Masło z orzechów laskowych – produkt idealny do diety ketogenicznej

W diecie ketogenicznej kluczową role odgrywają produkty wysokotłuszczowe. Dlatego idealnym produktem w żywieniowym menu będzie naturalne masło z orzechów laskowych, które ma najwięcej tłuszczy w 100 gramach i jednocześnie stosunkowo małą ilość węglowodanów i cukru, co jest bardzo ważne w tym jadłospisie. Jakie są inne korzyści z regularnego spożywania tego smarowidła?

  • łagodzi stany zapalne jelit – co powoduje wysoka zawartość błonnika,
  • chroni organizm przed stresem oksydacyjnym – co wynika z wysokiej ilości antyoksydantów, które pozytywnie wpływają na strukturę komórkową,
  • zapobiega rozwojowi miażdżycy – dzięki przeciwutleniaczom oraz zdrowym nienasyconym kwasom tłuszczowym,
  • poprawia pamięć i sprawne myślenie – za które odpowiadają witaminy z grupy B zawartym w orzechach laskowych,
  • jest idealny dla cukrzyków – dzięki najmniejszej ilości cukrów prostych w 100 gramach.

Jesteś na diecie keto? Ten typ masła będzie idealny!

Orzechowe masło arachidowe – moc protein i witamin

Produkt z arachidowych orzechów można określić następującą konstatacją: to moc protein i witamin w jednym słoiczku, w którym znajdziesz największą ilość białka spośród prezentowanych w rankingu maseł. To sprawia, że jest to świetny dodatek do różnych dań treningowych oraz doskonałe uzupełnienie diety wegetariańskiej.

Orzechowe smarowidło z fistaszków to również skarbnica wielu minerałów (potasu, magnezu, witaminy E) i kwasów oleinowych obniżających poziom cholesterolu we krwi, tym samym zapobiegających miażdżycy i chorobom układu krwionośnego.

Bogactwo składników odżywczych sprawia, że masło arachidowe warto włączyć do piramidy żywieniowej zarówno osób starszych, jak i młodych. To pyszna, aromatyczna, zdrowa i dobra alternatywa dla batonów i słodyczy.

Masło na bazie nerkowców – węglowodanowe źródło naturalnej energii

Nerkowce to orzechy o wysublimowanym smaku, delikatne i słodkie. Masło z nerkowców nie ma w składzie oleju palmowego, natomiast zawiera największą ilość węglowodanów w 100 gramach produktu i najmniej tłuszczu.

To także bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie układu krążenia. Wśród cennych składników, jakie można znaleźć w nerkowcach, należy przede wszystkim wskazać: cynk, fosfor, mangan, potas, sód, wapń i żelazo.

Orzechy nerkowca przyczyniają się również do przyspieszenia procesu odchudzania. Są to jedne z najmniej kalorycznych maseł wśród charakteryzowanych smarowideł. Regularne spożywanie tych produktów pozytywnie wpływa na redukcję tkanki tłuszczowej oraz powoduje zmniejszenie uczucia głodu. Duża ilość minerałów, pyszny smak, uniwersalność w kuchni, stosunkowo mała wartość energetyczna i atrakcyjna cena – to kolejne zalety tego dobrego fit produktu.

Masło orzechowe crunchy – mix pysznych smaków

Skierowany do miłośników migdałów, fistaszków i nerkowców. To masło orzechowe zawiera je wszystkie w jednym opakowaniu. Wersja crunchy to jeszcze więcej przyjemności i pysznych smaków. Jej skład to 100% orzechów: 60% arachidów, 30% stanowią owoce nanerczowate a migdałowe 10%.

To świetne źródło energii, białka i pożytecznych kwasów tłuszczowych. Badania pokazują, że takie mieszanki korzystnie wpływają na wydolność podczas wysiłku umysłowego i fizycznego dostarczając kompletne dawki dziennego zapotrzebowania witamin i mikroelementów.

Ten swoisty mix orzechowy może być świetnym uzupełnieniem tzw. power ball’sów. Do ich przyrządzenia wystarczy wrzucić do blendera suszone śliwki, morele, kompozycję crunchy i wiórki kokosowe. Całość zmiksować i proteinowo-węglowodanowe kulki gotowe.

Masło z orzechów pistacji i nerkowca – kompozycja, którą warto mieć w kuchni

Połączenie tych dwóch egzotycznych orzechów w jedno masło – to kompozycja, którą warto mieć w kuchni i domowej spiżarni. Doskonały mix wyrazistych smaków prażonych pistacji z nieco mniej intensywnym, maślanym aromatem nerkowców.

To smarowidło od Olini idealne pasuje do każdej kanapki, owsianki, sosów, deserów. Produkt powszechnie jest wykorzystywany w diecie kulturystycznej ze względu na wysoką zawartość białka i węglowodanów. Również zawartość minerałów w tych orzechach jest imponująca. W szczególności chodzi tu o:

  • wapń i magnez – wpływające dobrze na stan kości, branie udziału w przewodnictwie tkanki nerwowej oraz zapewniające prawidłową kurczliwość mięśni,
  • potas – usuwający nadmiar sodu i wody z organizmu, wpływając na równowagę zasadowo-kwasową,
  • miedź – która bierze udział w syntezie czerwonych krwinek,
  • mangan – niezbędny w budowie kości i masy mięśniowej, odgrywa także kluczową rolę w prawidłowej pracy układu nerwowego,
  • cynk – korzystnie oddziałujący na stan skóry i włosów, wspierający rozwój fizyczny, przyspieszający leczenie ran, u mężczyzn wspomaga prawidłowe funkcjonowanie prostaty,
  • selen – doskonały antyoksydant chroniący DNA, komórki i błony komórkowe przed szkodliwym działaniem wolnych rodników,
  • żelazo – pierwiastek zapobiegający rozwojowi niedokrwistości niedobarwliwej.

To sprawia, że masło orzechowe pistacja-nerkowiec to doskonała kompozycja i produkt żywieniowy.

Dobre masło orzechowe – jakie wybrać?

Obok czekoladowych past i owocowych dżemów – masło orzechowe – stanowi jeden z najpopularniejszych produktów żywieniowych i element wielu diet. Dobre smarowidło to skarbnica protein oraz bogactwo cennych witamin, związków i naturalnych minerałów.

Przedstawiliśmy wam najważniejsze właściwości masła z orzechów, które bezpośrednio wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Zestawienie zawartości tłuszczu, kwasów nasyconych, białka, węglowodanów, cukrów, soli oraz wartości energetycznej w 100 g charakterystycznych dla poszczególnych rodzajów maseł pozwala na wybór odpowiedniego produktu.

Podsumowując. Chcesz szybko dostarczyć jak największej energii przed treningiem? Wybierz najbardziej kaloryczny krem z orzechów laskowych.

Natomiast po skończeniu intensywnego wysiłku fizycznego dobre będzie masło z nerkowców, które cechuje największa zawartość węglowodanów.

A jeśli szukasz wysokoproteinowej pasty Olinii – warto zaopatrzyć się masło z orzeszków arachidowych zawierający aż 26 g białka.

Interesują Cię mieszanki? Dobrym rozwiązaniem będzie mix crunchy! Niezależnie jednak od tego, jakie orzechy zostały użyte do produkcji smarowideł, wszystkie charakteryzują się śladową ilością soli i brakiem oleju palmowego w składzie.

Zastanów się i wybierz naturalne masło orzechowe dostępne w ofercie Olini. Zastąp sztuczne słodziki i odżywiaj się zdrowo. Warto!

Autorka:

Magda Entuzjastka zdrowego odżywiania oraz górskich wycieczek, kolarstwa, wspinaczki i narciarstwa.

Autorka:Magda
Entuzjastka zdrowego odżywiania oraz górskich wycieczek, kolarstwa, wspinaczki i narciarstwa.

Produkty z naszej olejarni:

[product id="466, 18, 426, 170, 354, 366"]

Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoplo.pl