Miód z rokitnikiem Olini
- Kremowy, łatwo się rozsmarowuje
- Jedz na serce i na odporność
- Gęsty i wydajny
korzystaj z właściwości superodpornego rokitnika
z rodzinnej pasieki wędrownej w Lubuskiem
Miód z rokitnikiem – właściwości
Miód – na co pomaga?
W 100% naturalny i czysty miód rzepakowy z zaufanego źródła będzie nie tylko pyszny, ale i zdrowy. Miód prosto z pasieki to bogactwo składników odżywczych i roślinnych związków bioaktywnych takich, jak:
- witaminy – z grupy B
- minerały – wapń, magnez, mangan, fosfor, potas, cynk
- przeciwutleniacze
- aminokwasy
- enzymy
- prebiotyki
Do tego ma właściwości antybakteryjne, co wykazują ostatnie badania.
Warto sięgać po niego, aby złagodzić objawy kaszlu. W badaniach okazuje się równie skuteczny, co niektóre leki.
Pomoże też na gardło dzięki temu, że ma zdolność hamowania rozwoju drobnoustrojów.
Miód ma także pozytywny wpływ na trawienie. Zaledwie jego 1-2 łyżeczki na pusty żołądek mogą sprawić, że znikną delikatne problemy z układem pokarmowym.
Miód wspiera także funkcje poznawcze i umysłowe. Warto go wprowadzić do diety, gdy chcesz poprawić swoją pamięć.
Dzięki przeciwutleniaczom miód może też wspierać prawidłową pracę serca.
Rokitnik – na co pomaga?
W Ajurwedzie i tradycyjnej medycynie chińskiej jagody rokitnika to lekarstwo. Według współczesnych badań, mogą wspierać serce, wątrobę i odporność oraz chronić organizm przed starzeniem się.
Surowe, a więc i liofilizowane owoce rokitnika mają w składzie:
- witaminy – A, C, K i E
- minerały – żelazo, wapń, magnez, potas, miedź i cynk
- przeciwutleniacze
Warto wiedzieć
Wyprodukowano w: Polska
Dla kogo: Polecamy dzieciom i dorosłym, zwłaszcza w okresie przeziębień i jako alternatywę dla osób, dla których zwykłe miody są za słodkie.
Dzieci: Dietetycy nie zalecają podawania miodu dzieciom poniżej roczku.
Smak: Naturalna, miodowa słodycz przeplata się z kwaskowatością rokitnika.
Zapach: Miodowo-kwiatowy aromat.
Konsystencja: Kremowa, gęsta. Miód rzepakowy w temperaturze pokojowej jest zazwyczaj płynny i ma lekką, gładką teksturę. Jednak w niższych temperaturach może się częściowo krystalizować. Krystalizacja powoduje tworzenie się drobnych kryształków, nadając mu bardziej gęstą, kremową konsystencję. Miód skrystalizowany staje się znowu płynny w temperaturze ok. 42°C. Nie traci przy tym swoich cennych właściwości.
Kolor: Pomarańczowy
Jak używać: Do napojów: wody, herbaty i lemoniady, dań, jako składnik sosów i marynat, do deserów, jako polewa do lodów, naleśników i gofrów czy składnik ciastek i ciast, do śniadań i przekąsek, np. owsianki, jogurtu i sałatek owocowych albo na kanapkę i na łyżeczce. Do szota z olejem z czarnuszki.
Informacja dla alergików: Miód to naturalny produkt pszczeli. Osoby cierpiące na alergię powinny zachować ostrożność.
Termin przydatności: 24 miesiące
Przechowywanie: Przechowywać w zaciemnionym miejscu.
Termin przydatności do spożycia: Termin przydatności do spożycia to 24 miesiące od daty powstania miodu (znajdziesz ją na tylnej etykiecie), niezależnie od daty otwarcia. Wszystkie nasze miody pochodzą z małej, zaprzyjaźnionej pasieki, która produkuje miody w małych partiach w okresie kwitnienia danej rośliny.
Skład
miód rzepakowy 95%, rokitnik liofilizowany 5%
Miód z rokitnika – dla kogo?
Spróbuj Miodu z rokitnikiem, jeśli:
- jesteś seniorką/seniorem
- jesteś rodzicem dzieci w wieku przedszkolnym/szkolnym
- uprawiasz sport
- wolisz mniej słodkie miody
- dbasz o serce
- dopadło Cię przeziębienie, kaszlesz albo boli Cię gardło
- szukasz alternatywy dla cukru
- jesteś na diecie bezglutenowej
Miód z rokitnikiem dla dzieci
- Twoja pociecha nie je miodu? Dzieci uczą się przez obserwację, więc ze smakiem pałaszuj swój pszczeli przysmak na ich oczach.
- A może Twój miód z rokitnika szybko znika i obchodzisz się smakiem? Twój maluch powinien mieć własny słoiczek tego smakołyku! Najlepiej w jego dziecięcej wersji, czyli Miodek z rokitnikiem.
- Miód z liofilizowanymi jagodami rokitnika to też alternatywa dla szkrabów, które nie lubią słodkiego smaku.
- Miodek z rokitnikiem osłodzi dzieciom chorowanie – jego składniki wesprą organizm w walce z bakteriami.
Od kiedy miód dla dzieci?
Według diabetyków, miód można podawać dzieciom, które skończą pierwszy rok życia.
Miód z rokitnikiem – zastosowanie
- W napojach
Dodaj miodu do ciepłej wody lub herbaty (ok. 42°C) i wymieszaj, aby się dobrze rozpuścił. Pij rano, aby pobudzić do działania swój żołądek lub w ciągu dnia, aby się wzmocnić. - W smoothies
Miód z rokitnikiem to idealny dodatek do smoothie! Czy to rano, czy w południe, Twój koktajl zyska dzięki niemu składniki odżywcze, a także odrobinę słodyczy i orzeźwiającej kwaskowatości. - W sałatkach
Zaskocz rodzinę albo gości dressingiem do sałatki – lekko słodkim i kwaśnym jednocześnie. Jak go zrobić? Miód z rokitnikiem możesz wymieszać z octem jabłkowym, sosem sojowym i oliwą. Dopraw solą i pieprzem. I voilà! - Do deserów i słodkich dań
Miód z rokitnikiem może być składnikiem ciasteczek, pierniczków i ciast. Zastąpisz nim biały cukier. Możesz polewać nim także naleśniki, gofry i lody. Pycha! - Do mięs
Polej mieszanką miodu z rokitnikiem, czosnku, ketchupu i sosu sojowego grillowane czy pieczone mięso, a Twoje kubki smakowe oszaleją!
Miód z rokitnikiem z pasieki wędrownej
Jaki jest miód z rokitnikiem Olini?
Miód z rokitnikiem zachwyci Cię autentycznym słodko-kwaśnym smakiem, miodowym aromatem z kwiatową nutą, kremową konsystencją i pomarańczowym kolorem.
Jak powstaje miód z rokitnikiem?
Swoje walory i jakość zawdzięcza temu, że powstaje w pasiece wędrownej. Jej idea polega na tym, że pszczelarze przenoszą ule z miejsca na miejsce. Robią to po to, aby pszczoły mogły czerpać nektar i pyłek z różnych roślin i w innych okresach ich kwitnienia. Pszczele domy ustawiają więc przy kwitnących sadach, polach czy w lasach.
Świeżość tego miodu czuć w każdym kęsie! To dlatego, że prosto z ula przelewany jest do słoików – wtedy, gdy jest jeszcze płynny. Krystalizuje się z czasem.
Następnie miesza się go z liofilizowanymi owocami rokitnika. Bardzo dokładnie, dzięki czemu ma jednolitą konsystencję i nie rozwarstwia się.
Miód z rokitnikiem – cena
Więcej zapłacisz za produkt:
- świeży
- ekologiczny
- z dodatkiem liofilizowanych owoców, a nie soku
- produkowany w sposób rzemieślniczy
- lokalny/regionalny
- niepasteryzowany
- bez sztucznych dodatków
- z certyfikatem, który oznacza jakość i spełnianie określonych standardów czystości i autentyczności
Miód rzepakowy z rokitnikiem – gdzie kupić?
Nasz miód pochodzi z rodzinnej pasieki wędrownej z województwa Lubuskiego, gdzie pszczelarstwo ma długie tradycje sięgające średniowiecza. Dzięki temu:
- Masz pewność, że Twój miód to produkt polski
Jest to ważne, bo miody z innych krajów europejskich mogą zawierać pozostałości po lekach dla pszczół, co jest niedopuszczalne w Polsce. - Twój miód jest pełny cennych dla zdrowia składników
Większość miodów, które można znaleźć w marketach, jest pasteryzowana. Owszem, wysoka temperatura zabija niepożądane grzyby, może poprawić kolor i teksturę produktu, usuwa krystalizację i wydłuża ich okres przydatności do spożycia. Jednak taki produkt nie zachowuje pełni wartości odżywczych. - Wspierasz pszczelarzy w prowadzeniu pasiek i zapewniasz pszczołom opiekę
To ma znaczenie dla zachowania populacji tych owadów w obecnych warunkach klimatycznych. - Promujesz świadomą konsumpcję
Współpracujemy tylko z lokalnymi pszczelarzami, dbającymi o środowisko naturalne i tworzącymi produkty najwyższej jakości. - Nie musisz szukać pasiek i pszczelarzy samodzielnie
Niełatwo jest dotrzeć do zaufanych pszczelarzy – często nie mają oni swoich stron internetowych czy na Facebooku. Sprzedają zazwyczaj miód bezpośrednio ze swojej pasieki i na lokalnych bazarach, rynkach, festiwalach czy cyklicznych targach żywności. - Wiesz, że ten produkt zachwyci Cię smakiem, aromatem i jakością
Na pewno będziesz po niego wracać!