Pierzga pszczela Olini
- Pszczela dawka energii
- Polecana w rekonwalescencji po chorobie i przy spadku formy
- Bomba witamin prosto z natury!
źródło polifenoli, pierwiastków i olejków eterycznych
z polskiej pasieki i tegorocznych zbiorów
Pierzga pszczela – właściwości
Przez cały sezon kwitnień pszczoły magazynują pyłek setek roślin – gromadząc go jako pokarm dla kolejnych pokoleń. Pyłek poddany fermentacji mlekowej w beztlenowych warunkach ciepłego ula zamienia się w pierzgę – prawdziwy eliksir życia!
Jest to substancja o niezwykle złożonym składzie, którego bogactwo zawdzięcza ciężkiej pracy pszczół zbierających i magazynujących w plastrach pyłek roślin. Odpowiednio zabezpieczony, połączony z pszczelą śliną i wzbogacony miodem pyłek, poddany jest fermentacji mlekowej. Tak powstaje pierzga, jeden z podstawowych pokarmów pszczół, zapas energii na długi czas.
Jak do tej pory w warunkach sztucznych nie udało się odtworzyć składu pierzgi, nie ma żadnego innego, sztucznie stworzonego specyfiku, który dorównywałby jej właściwościom odżywczym.
Pierzga pszczela zwana jest Eliksirem Życia, jej bogaty i unikatowy skład pochodzi prosto z natury. Jest jeszcze bardziej doceniana niż pyłek, wszystko dzięki procesowi fermentacji, który sprawia, że białka w niej zawarte są rozkładane do aminokwasów, lepiej przyswajalnych przez nasz organizm.
Badania naukowe potwierdzają właściwości lecznicze pszczelej pierzgi i jej wartość odżywczą.
Pierzga pszczela wzmacnia apetyt i reguluje przemianę materii. Polecana jest do łagodzenia problemów z układem pokarmowym. To specyfik po który sięgają osoby w rekonwalescencji po przebytych chorobach, dużym wysiłku fizycznym i przy spadku formy.
Pierzga pszczela – gdzie kupić?
Pamiętaj! Kupując polską pierzgę wspierasz pszczelarzy w prowadzeniu pasiek i zapewniasz pszczołom opiekę. Dzięki opiece pszczelarzy większa liczba pszczół może przetrwać w obecnym środowisku. Pierzga pszczela wybierana jest prosto z ula i wymaga ogromnego doświadczenia i wyczucia, tak żeby było to z korzyścią dla ludzi i pszczół.
Warto wiedzieć
Kraj pochodzenia: Polska
Dla kogo: Jej bogaty skład i łatwa przyswajalność sprawiają, że to produkt dla każdego nie zależnie od wieku. Szczególnie polecana na wzmocnienie odporność i ogólnej kondycji organizmu. Zalecana w stanach wyczerpania i przemęczenia. Niezastąpiona przy problemach ze wzrokiem, skórą czy układem pokarmowych.
Barwa i zapach: Barwa zależy od materiału roślinnego z którego została zebrana pierzga, zwykle jest ona ciemna, brunatna, bursztynowa. Pierzga wyróżnia się specyficznym korzennym, kwiatowym zapachem.
Smak i konsystencja: Lekko kwaśny, kwiatowy. Występuje w postaci twardych zbitych grudek. Jest chrupiąca lekko gumowa. Po namoczeniu rozpuszcza się.
Termin przydatności do spożycia: Termin przydatności do spożycia to 24 miesiące od daty powstania miodu (znajdziesz ją na tylnej etykiecie), niezależnie od daty otwarcia. Wszystkie nasze miody pochodzą z małej, zaprzyjaźnionej pasieki, która produkuje miody w małych partiach w okresie kwitnienia danej rośliny.
Przechowywanie: Pierzga ma długi termin ważności, lecz aby zachowała swoje właściwości jak najdłużej, musi być odpowiednio przechowywana. Najlepiej przechowywać ją w suchym i chłodnym miejscu. Ważne, aby słoik z pierzgą pszczelą był szczelnie dokręcony, ponieważ produkt ten łatwo chłonie zapachy oraz wilgoć.
Informacje dla alergików: Pierzga to naturalny produkt pszczeli. Osoby cierpiące na alergię powinny zachować ostrożność.
Skład
100% surowa pierzga pszczela
Pierzga pszczela – zastosowanie:
Pierzgę pszczelą – naturalną multiwitaminę z ula – można spożywać prosto z łyżeczki. Najlepiej jednak uprzednio ją namoczyć lub rozdrobnić w młynku lub moździerzu.
Pierzga pszczela smakuje świetnie:
- z miodem – można dodać ją bezpośrednio do miodu lub zmieszać w słoiczku – polecamy również gotowe mieszanki Miód z pierzgą pszczelą
- rozpuszczona w wodzie – taką mieszankę warto zostawić na noc i wypić rano z dodatkiem soku z cytryny
- jako posypka do owsianki, jogurtu lub naleśników
- jako dodatek do zdrowych szejków i świeżo wyciskanych soków
- z sokiem, mlekiem, dżemem lub twarożkiem
- prosto z łyżeczki
Dlaczego warto sięgnąć po pierzgę pszczelą Olini?
Najlepszy surowiec
Pierzga Olini to produkt pełen pyłku i miodu, zbierany przez pszczoły i magazynowany jako pokarm. Ten pszczeli skarb ma lekko kwaśny, kwiatowy smak i aromat. Oferujemy naturalną pierzgę - wiemy, że taka będzie miała pełnię smaku i właściwości.
Odpowiedni proces produkcji
Pierzga Olini zbierana jest bezpośrednio z ula. Zbiory następują głównie jesienią. Nie jest to produkt przetworzony, a jedynie oczyszczony i osuszony, dzięki czemu zachowuje swoje wartości odżywcze oraz pyszne walory smakowe. Ze świeżej pierzgi oddzielana jest substancja organiczna i większe zanieczyszczenia. Następnie pierzga poddawana jest osuszaniu, dzięki czemu na dłużej zachowuje świeżość.
Bezwzględna świeżość
Pierzga Olini pozyskiwana jest jesienią. Zbierana i przetworzona przez pszczoły - po osuszeniu trafia prosto do słoiczków. Pozawala to zachować najwyższą świeżość i jakość!
Mała skala
Pierzgi Olini nie można znaleźć w dużych sklepach, aptekach czy zielarniach, dostępna jest tylko dla niedużego (ale wciąż powiększającego się) grona bezpośrednich klientów. Dzięki temu w pełni kontrolujemy jakość, warunki przechowywania i czas trwania transportu naszych produktów.
Bezpieczny transport
Pierzgę pszczelą Olini wysyłamy do Was w słoikach z grubego szkła, a dodatkowo na czas transportu pakujemy ją w styropianowe termosy. Zapewnia to ochronę przed światłem słonecznym i temperaturą.
Opinie o produkcie
Opinie nie zostały potwierdzone zakupem. To oznacza, że nadal są wartościowe, ale nie możemy stwierdzić, czy pochodzą od klientów, którzy kupili dany produkt.
Małgorzata
Bardzo dobry produkt, wysokiej jakości. Zmieszałam z miodem
Alicja
Świetny produkt, dodaje do jogurtu z nasionami chia i nie czuć tak bardzo tego smak, którego ja osobiście nie do końca lubię. Tysiąc razy lepsze niż pyłek pszczeli, polecam do poprawy odporności! (5)