Pierzga pszczela Olini
- Pszczela dawka energii
- Polecana w rekonwalescencji po chorobie i przy spadku formy
- Bomba witamin prosto z natury!
źródło polifenoli, pierwiastków i olejków eterycznych
naturalny antybiotyk, wspiera układ odpornościowy w walce z wirusami
z polskiej pasieki i tegorocznych zbiorów
Pierzga pszczela – właściwości
Przez cały sezon kwitnień pszczoły magazynują pyłek setek roślin – gromadząc go jako pokarm dla kolejnych pokoleń. Pyłek poddany fermentacji mlekowej w beztlenowych warunkach ciepłego ula zamienia się w pierzgę – prawdziwy eliksir życia!
Jest to substancja o niezwykle złożonym składzie, którego bogactwo zawdzięcza ciężkiej pracy pszczół zbierających i magazynujących w plastrach pyłek roślin. Odpowiednio zabezpieczony, połączony z pszczelą śliną i wzbogacony miodem pyłek, poddany jest fermentacji mlekowej. Tak powstaje pierzga, jeden z podstawowych pokarmów pszczół, zapas energii na długi czas.
Jak do tej pory w warunkach sztucznych nie udało się odtworzyć składu pierzgi, nie ma żadnego innego, sztucznie stworzonego specyfiku, który dorównywałby jej właściwościom odżywczym.
Pierzga pszczela zwana jest Eliksirem Życia, jej bogaty i unikatowy skład pochodzi prosto z natury. Jest jeszcze bardziej doceniana niż pyłek, wszystko dzięki procesowi fermentacji, który sprawia, że białka w niej zawarte są rozkładane do aminokwasów, lepiej przyswajalnych przez nasz organizm.
Badania naukowe potwierdzają właściwości lecznicze pszczelej pierzgi i jej wartość odżywczą.
Pierzga pszczela wzmacnia apetyt i reguluje przemianę materii. Polecana jest do łagodzenia problemów z układem pokarmowym. To specyfik po który sięgają osoby w rekonwalescencji po przebytych chorobach, dużym wysiłku fizycznym i przy spadku formy.
Pierzga pszczela – gdzie kupić?
Pamiętaj! Kupując polską pierzgę wspierasz pszczelarzy w prowadzeniu pasiek i zapewniasz pszczołom opiekę. Dzięki opiece pszczelarzy większa liczba pszczół może przetrwać w obecnym środowisku. Pierzga pszczela wybierana jest prosto z ula i wymaga ogromnego doświadczenia i wyczucia, tak żeby było to z korzyścią dla ludzi i pszczół.
Warto wiedzieć
Kraj pochodzenia i rok zbiorów: Polska / 2021
Dla kogo: Jej bogaty skład i łatwa przyswajalność sprawiają, że to produkt dla każdego nie zależnie od wieku. Szczególnie polecana na wzmocnienie odporność i ogólnej kondycji organizmu. Zalecana w stanach wyczerpania i przemęczenia. Niezastąpiona przy problemach ze wzrokiem, skórą czy układem pokarmowych.
Barwa i zapach: Barwa zależy od materiału roślinnego z którego została zebrana pierzga, zwykle jest ona ciemna, brunatna, bursztynowa. Pierzga wyróżnia się specyficznym korzennym, kwiatowym zapachem.
Smak i konsystencja: Lekko kwaśny, kwiatowy. Występuje w postaci twardych zbitych grudek. Jest chrupiąca lekko gumowa. Po namoczeniu rozpuszcza się.
Termin przydatności do spożycia: Termin przydatności do spożycia to 12 miesięcy od daty powstania, niezależnie od daty otwarcia. Data znajduje się na tylnej etykiecie. Propolis zbierany jest w małych ilościach.
Przechowywanie: Pierzga ma długi termin ważności, lecz aby zachowała swoje właściwości jak najdłużej, musi być odpowiednio przechowywana. Najlepiej przechowywać ją w suchym i chłodnym miejscu. Ważne, aby słoik z pierzgą pszczelą był szczelnie dokręcony, ponieważ produkt ten łatwo chłonie zapachy oraz wilgoć.
Informacje dla alergików: Pierzga to naturalny produkt pszczeli. Osoby cierpiące na alergię powinny zachować ostrożność.
Skład
100% surowa pierzga pszczela
Pierzga pszczela – zastosowanie:
Pierzgę pszczelą – naturalną multiwitaminę z ula – można spożywać prosto z łyżeczki. Najlepiej jednak uprzednio ją namoczyć lub rozdrobnić w młynku lub moździerzu.
Pierzga pszczela smakuje świetnie:
- z miodem – można dodać ją bezpośrednio do miodu lub zmieszać w słoiczku – polecamy również gotowe mieszanki Miód z pierzgą pszczelą
- rozpuszczona w wodzie – taką mieszankę warto zostawić na noc i wypić rano z dodatkiem soku z cytryny
- jako posypka do owsianki, jogurtu lub naleśników
- jako dodatek do zdrowych szejków i świeżo wyciskanych soków
- z sokiem, mlekiem, dżemem lub twarożkiem
- prosto z łyżeczki
Dlaczego warto sięgnąć po pierzgę pszczelą Olini?
Najlepszy surowiec
Pierzga Olini to produkt pełen pyłku i miodu, zbierany przez pszczoły i magazynowany jako pokarm. Ten pszczeli skarb ma lekko kwaśny, kwiatowy smak i aromat. Oferujemy naturalną pierzgę - wiemy, że taka będzie miała pełnię smaku i właściwości.
Odpowiedni proces produkcji
Pierzga Olini zbierana jest bezpośrednio z ula. Zbiory następują głównie jesienią. Nie jest to produkt przetworzony, a jedynie oczyszczony i osuszony, dzięki czemu zachowuje swoje wartości odżywcze oraz pyszne walory smakowe. Ze świeżej pierzgi oddzielana jest substancja organiczna i większe zanieczyszczenia. Następnie pierzga poddawana jest osuszaniu, dzięki czemu na dłużej zachowuje świeżość.
Bezwzględna świeżość
Pierzga Olini pozyskiwana jest jesienią. Zbierana i przetworzona przez pszczoły - po osuszeniu trafia prosto do słoiczków. Pozawala to zachować najwyższą świeżość i jakość!
Mała skala
Pierzgi Olini nie można znaleźć w dużych sklepach, aptekach czy zielarniach, dostępna jest tylko dla niedużego (ale wciąż powiększającego się) grona bezpośrednich klientów. Dzięki temu w pełni kontrolujemy jakość, warunki przechowywania i czas trwania transportu naszych produktów.
Bezpieczny transport
Pierzgę pszczelą Olini wysyłamy do Was w słoikach z grubego szkła, a dodatkowo na czas transportu pakujemy ją w styropianowe termosy. Zapewnia to ochronę przed światłem słonecznym i temperaturą.
Małgorzata
Bardzo dobry produkt, wysokiej jakości. Zmieszałam z miodem