Pierzga pszczela Olini
- Dawka energii
- Polecana w rekonwalescencji po chorobie i spadku formy oraz przy odchudzaniu
- Odżywcza bomba prosto z ula!
świeża, z tegorocznych zbiorów
z rodzinnej pasieki wędrownej w Lubuskiem
Pierzga pszczela – właściwości
Pierzgę stosuj, jeśli właśnie się odchudzasz – odżywia organizm i jest źródłem białka.
Apetytu brak? Z pierzgą możesz to zmienić!
Masz problemy z nadciśnieniem tętniczym i wysokim złym cholesterolem? Stosuj ją regularnie!
Znowu masz chore zatoki? Pierzga pszczela złagodzi objawy zapalenia.
Ochroni też przed miażdżycą i dolegliwościami układu krwionośnego.
Zadba również o wątrobę, którą chroni przed zatruciem.
Szacuje się, że pierzga pszczela zawiera blisko 500 związków, a to nie koniec – jej skład jest wciąż badany. Twój organizm może czerpać z niej:
- białka (zawiera ich więcej, niż produkty zwierzęce)
- tłuszcze
- cukry proste i złożone
- błonnik
- karotenoidy
- enzymy
- witaminy – C, D, E i z grupy B
- minerały – cynk, miedź, żelazo, potas, fosfor, magnez, wapń
Pierzga pszczela – dla kogo?
Zastosuj pierzgę w swojej diecie, jeśli:
- chcesz poprawić odporność
- chcesz usprawnić funkcjonowanie swojego organizmu na wielu obszarach
- uprawiasz sport
- odchudzasz się
- jesteś na diecie bezglutenowej
Warto wiedzieć
Wyprodukowano w: Polska
Dla kogo: Jej bogaty skład i łatwa przyswajalność sprawiają, że to produkt dla dzieci i dorosłych. Szczególnie polecana jest na wzmocnienie odporności i ogólnej kondycji organizmu, w stanach wyczerpania i przemęczenia oraz przy problemach z układem pokarmowym.
Dzieci: Dietetycy nie zalecają podawania produktów pszczelich dzieciom poniżej roczku.
Smak: Lekko kwaśny, kwiatowy.
Zapach: Wyróżnia się specyficznym korzennym, kwiatowym zapachem.
Konsystencja: Występuje w postaci twardych zbitych grudek. Jest chrupiąca, lekko gumowa. Po namoczeniu rozpuszcza się.
Kolor: Jej barwa zależy od materiału roślinnego, z którego została zebrana. Zwykle jest ciemna, brunatna, bursztynowa.
Jak używać: Z miodem, w wodzie, do jogurtów, owsianek i koktajli.
Informacja dla alergików: Pierzga to naturalny produkt pszczeli. Osoby cierpiące na alergię powinny zachować ostrożność.
Termin przydatności: Termin przydatności do spożycia to 24 miesiące od daty jej powstania (znajdziesz ją na tylnej etykiecie), niezależnie od daty otwarcia. Wszystkie nasze produkty pszczele pochodzą z małej, zaprzyjaźnionej pasieki, która produkuje je w małych partiach w okresie kwitnienia danej rośliny.
Przechowywanie: Pierzga ma długi termin ważności, lecz aby zachowała swoje właściwości jak najdłużej, musi być odpowiednio przechowywana. Najlepiej trzymać ją w suchym i chłodnym miejscu. Ważne, aby słoik z pierzgą pszczelą był szczelnie dokręcony, ponieważ produkt ten łatwo chłonie zapachy oraz wilgoć.
Skład
100% surowa pierzga pszczela
Pierzga pszczela dla dzieci
Jak podawać dzieciom pierzgę?
- Zacznij od bardzo małych ilości i powoli zwiększaj dawkę, jeśli dziecko dobrze ją toleruje.
- Prosto z łyżeczki lub jako dodatek do ulubionych napojów i potraw.
- Stosuj ją regularnie!
- Twoja pociecha nie chce jeść pierzgi? Dzieci uczą się przez obserwację rodziców, więc zachęcisz je tym, że Ty też sięgasz po naturalne sposoby radzenia sobie z dolegliwościami.
Od kiedy pierzga dla dzieci?
Według dietetyków, pierzgę, jak i inne pszczele produkty, można podawać dzieciom, które skończą pierwszy rok życia.
Pierzga pszczela – jak spożywać?
Pierzgę można spożywać na surowo lub jako dodatek. I to na wiele sposobów:
- Z napojami
Dobrze smakuje ze świeżo wyciskanym sokiem i ciepłym mlekiem (ok. 42°C). Można ją rozpuszczać w wodzie wieczorem, a rano pić na czczo.
- W szejku
Pierzga doda mu miodowego smaku i białka.
- Z miodem
Można ją mieszać z każdym miodem samemu lub nabyć gotowy produkt – Miód z pierzgą Olini.
- Jako posypkę
Do owsianki, jogurtu (np. nasionami chia) czy serka.
Pierzga pszczela z pasieki wędrownej
Jak powstaje pierzga pszczela?
Pszczoły zbierają pyłek z męskich kwiatów różnych gatunków roślin. W ulu mieszają go z miodem i upychają w plastrach. Tam ulega on fermentacji mlekowej, której końcowym produktem jest pierzga pszczela.
Pierzga Olini swoje walory zawdzięcza pasiece wędrownej z Lubuskiego. Jej idea polega na tym, że pszczelarze przenoszą ule z miejsca na miejsce, aby miały pod dostatkiem kwitnących roślin. Pszczelarze zbierają z ula tylko niewielką część pierzgi. Większość jest spożywana przez pszczoły. Szacuje się, że rodzina pszczela w ciągu roku zużywa od 17 do 35 kg pierzgi!
Pierzga pszczela – cena
To, ile kosztuje pierzga pszczela, zależy od:
świeżości – pierzga z ostatnich zbiorów i świeżo pozyskana, będzie droższa, niż ta starsza, która długo stoi na półkach
sposobu produkcji – więcej kosztować będzie pierzga czysta, bez sztucznych dodatków, z rzemieślniczej produkcji
pochodzenia – lokalny, regionalny produkt będzie droższy, niż zagraniczny
certyfikatów jakości, czystości i autentyczności
Pierzga pszczela – gdzie kupić?
Wybierając pierzgę od Olini:
- Masz pewność, że pochodzi z Polski
Nasza Pierzga pochodzi od zaprzyjaźnionych pszczelarzy z rodzimej pasieki. Wybraliśmy polskich dostawców, ponieważ jest ryzyko, że produkt z europejskich pasiek będzie zawierał pozostałości, np. po lekach dla pszczół. Te nie są dopuszczalne w naszym kraju, ale stosuje się je np. na Węgrzech czy w Ukrainie.
- Zapewniasz pszczołom opiekę
Dzięki temu pomagasz zachować populację tych owadów w obecnych warunkach klimatycznych.
- Promujesz świadomą konsumpcję
Wspierasz pszczelarzy, którzy dbają o środowisko naturalne i tworzą produkty w małych ilościach, ale najwyższej jakości, bezpieczne dla zdrowia.
- Nie musisz szukać pasiek i pszczelarzy samodzielnie
Niełatwo jest dotrzeć do zaufanych pszczelarzy. Często nie mają oni swoich stron internetowych czy na Facebooku. Pierzgę sprzedają bezpośrednio ze swojej pasieki lub na lokalnych bazarach, rynkach, festiwalach czy cyklicznych targach żywności.
- Wiesz, że ten produkt zachwyci Cię smakiem, aromatem i jakością
Masz pewność, że Twoja pierzga jest świeża, a przez to aromatyczna i intensywniejsza w smaku. Ta, która ma rok i więcej, zaczyna tracić swoje walory i właściwości.
5 powodów, dla których warto nam zaufać
Wierzymy, że można jeść zdrowo, naturalnie i smacznie, a produkty tworzyć z troską o ludzi i środowisko.
Świeżość
Nasze produkty powstają w małych, rzemieślniczych partiach. Krótka droga, bezpośrednio z naszej olejarni do Twoich rąk, daje gwarancję świeżości.
Natura i nauka
Natura idzie u nas w parze z nauką. Nasze produkty regularnie trafiają pod lupę badaczy. Część receptur tworzymy wraz z naukowcami. Nasze produkty polecają specjaliści: dietetycy, farmaceuci oraz lekarze. I tysiące klientów!
Dobry skład
Składniki naszych produktów pochodzą z czystych regionów Polski i świata. Współpracujemy z małymi, lokalnymi dostawcami i rodzinnymi firmami, którym bliskie są nasze wartości.
Jak od babci
Jesteśmy rzemieślnikami i tradycyjne receptury odtwarzamy z sercem. Dzięki temu nasze produkty smakują jak domowe. Są świeże, naturalne, z prostym składem, co czuć w każdym kęsie i łyku.
Bezpieczna dostawa
Każdy wysyłany produkt przechodzi przez nasze ręce. Z troską o cenny skład na czas transportu nasze produkty chronimy przed światłem słonecznym za pomocą wytrzymałego opakowania.