Miód nawłociowy Olini
- Pasuje do oleju z czarnuszki
- Łatwo się rozsmarowuje
- O apetycznym kolorze
100% surowy i naturalny
z rodzinnej pasieki wędrownej w Lubuskiem
Miód nawłociowy z pasieki wędrownej
Jak smakuje miód nawłociowy Olini?
To smak końca lata i wczesnej jesieni. Nawłoć pospolita to w zasadzie ostatnie źródło nektaru i pyłku dla pszczół w sezonie. To, co zbiorą w tym czasie, w większości musi pozostać w ulu. Tak więc miód nawłociowy to prawdziwy rarytas!
Nasz miód powstaje w pasiece wędrownej. Jej idea polega na tym, że pszczelarze ule przenoszą tam, gdzie pszczoły mają pod dostatkiem kwitnących roślin.
Następnie, gdy jest jeszcze płynny, przelewa się go do słoiczków. Krystalizuje się z czasem.
Miód nawłociowy – właściwości
Miód nawłociowy możesz spożywać regularnie lub gdy potrzebujesz wzmocnienia po wysiłku fizycznym lub chorobie.
Jego gładkość i słodycz pomogą, gdy boli Cię gardło.
Miód nawłociowy – dla kogo?
Polecamy go zwłaszcza wtedy, gdy:
- uprawiasz sport i szukasz dodatkowego źródła energii
- lubisz miody, w których słodycz przełamana jest kwaskowatością
- jesteś seniorką lub seniorem
- szukasz alternatywy dla cukru
- jesteś na diecie bezglutenowej
Warto wiedzieć
Wyprodukowano w: Polska
Dla kogo: Polecamy go dzieciom i dorosłym.
Dzieci: Dietetycy nie zalecają podawania miodu dzieciom poniżej roczku.
Smak: Słodki, z delikatną nutą cytrusów.
Zapach: Typowy dla miodu.
Konsystencja: Bardzo szybko krystalizuje, zmieniając konsystencję na gęsty, apetyczny krem, który łatwo rozsmarować na kanapce.
Kolor: Ma żółty lub bursztynowy kolor.
Jak używać: Do napojów: wody, herbaty i lemoniady, do deserów, jako polewa do lodów, naleśników i gofrów czy składnik ciastek i ciast, do śniadań i przekąsek, np. owsianki, jogurtu i sałatek owocowych albo na kanapkę i na łyżeczce.
Informacja dla alergików: Miód to naturalny produkt pszczeli. Osoby cierpiące na alergię powinny zachować ostrożność.
Termin przydatności: Termin przydatności do spożycia to 24 miesiące od daty powstania miodu (znajdziesz ją na tylnej etykiecie), niezależnie od daty otwarcia. Wszystkie nasze miody pochodzą z małej, zaprzyjaźnionej pasieki, która produkuje miody w małych partiach w okresie kwitnienia danej rośliny.
Przechowywanie: Miód ma bardzo długi termin ważności, lecz aby zachował swoje właściwości jak najdłużej, musi być odpowiednio przechowywany. Najlepiej trzymać go w suchym i chłodnym miejscu. Ważne, aby słoik z miodem był szczelnie dokręcony, ponieważ miód łatwo chłonie zapachy oraz wilgoć.
Składniki
100% miód nawłociowy
Miód nawłociowy dla dzieci i dorosłych
- Twoja pociecha nie chce jeść miodu? Dzieci uczą się przez codzienną obserwację zachowań rodziców, więc pałaszuj ze smakiem ten rarytas z ula.
- Miód nawłociowy osłodzi Wam chorowanie – może trochę złagodzić ból gardła przy katarze czy kaszlu.
Od kiedy miód dla dzieci?
Według dietetyków, miód można podawać dzieciom, które skończą pierwszy rok życia.
Miód nawłociowy – zastosowanie
Miód nawłociowy możesz jeść z łyżeczki. Smakuje też w:
- Napojach
Osłodzi herbatkę lub mleko (ok. 42°C) oraz lemoniadę. Może być składnikiem szotów na odporność wraz z: olejem z czarnuszki, sokiem z cytryny i syropem malinowym. Dodaj go do wody z cytryną i odstaw na noc – powstanie „mikstura na odporność”, którą warto wypić przed śniadaniem.
- W smoothies
Miód nawłociowy osłodzi Twój koktajl białkowy.
- W sałatkach
Zaskocz rodzinę albo gości miodowym dressingiem do sałatki. Jak go zrobić? Miód nawłociowy możesz wymieszać z octem jabłkowym, sosem sojowym i oliwą. Dopraw solą i pieprzem. I voilà!
- W deserach i słodkich daniach
Miód nawłociowy może być składnikiem ciasteczek, pierniczków i ciast. Zastąpi biały cukier. Możesz polewać nim także naleśniki, gofry i lody. Pycha!
- Na kanapkach
Kromka chleba z miodem nawłociowym na śniadanie lub jako przekąska, zaspokoi Twój apetyt i chęć na słodkie co nieco.
Miód nawłociowy – cena
Ile kosztuje miód nawłociowy?
Więcej zapłacisz za produkt:
- polski, regionalny, z małej pasieki
- bez sztucznych dodatków
- rzemieślniczy, który powstaje w limitowanych, a nie przemysłowych ilościach
- świeży, z ostatnich zbiorów, przelewany do słoików, gdy jest jeszcze płynny i który nie stał na półkach
- niepasteryzowany
- z certyfikatem, który potwierdza jego jakość, autentyczność i czystość
Miód nawłociowy – gdzie kupić?
Wybierając miód od Olini masz pewność, że:
- Jest polski
Miody z innych krajów europejskich mogą zawierać pozostałości po lekach dla pszczół, co jest niedopuszczalne w Polsce.
- Zachowuje wartości odżywcze
Większość miodów, które można znaleźć w marketach, jest pasteryzowana. Owszem, wysoka temperatura zabija niepożądane grzyby, może poprawić kolor i teksturę produktu, usuwa krystalizację i wydłuża ich okres przydatności do spożycia, ale też sprawia, że znikają wartości odżywcze.
- Wspierasz pszczelarzy w prowadzeniu pasiek i zapewniasz pszczołom opiekę
To ma znaczenie dla zachowania populacji tych owadów w obecnych warunkach klimatycznych.
- Promujesz świadomą konsumpcję
Współpracujemy tylko z lokalnymi pszczelarzami, którzy dbają o środowisko naturalne i tworzą produkty najwyższej jakości.
- Twój produkt pochodzi od zaufanych pszczelarzy
Samodzielnie ciężko jest do nich dotrzeć, bo często nie mają oni swoich stron internetowych czy na Facebooku. Zazwyczaj sprzedają miód bezpośrednio ze swojej pasieki i na lokalnych bazarach, rynkach, festiwalach czy cyklicznych targach żywności.
- Zachwyci Cię smakiem, aromatem i jakością
Na pewno będziesz po niego wracać!
5 powodów, dla których warto nam zaufać
Wierzymy, że można jeść zdrowo, naturalnie i smacznie, a produkty tworzyć z troską o ludzi i środowisko.
Świeżość
Nasze produkty powstają w małych, rzemieślniczych partiach. Krótka droga, bezpośrednio z naszej olejarni do Twoich rąk, daje gwarancję świeżości.
Natura i nauka
Natura idzie u nas w parze z nauką. Nasze produkty regularnie trafiają pod lupę badaczy. Część receptur tworzymy wraz z naukowcami. Nasze produkty polecają specjaliści: dietetycy, farmaceuci oraz lekarze. I tysiące klientów!
Dobry skład
Składniki naszych produktów pochodzą z czystych regionów Polski i świata. Współpracujemy z małymi, lokalnymi dostawcami i rodzinnymi firmami, którym bliskie są nasze wartości.
Jak od babci
Jesteśmy rzemieślnikami i tradycyjne receptury odtwarzamy z sercem. Dzięki temu nasze produkty smakują jak domowe. Są świeże, naturalne, z prostym składem, co czuć w każdym kęsie i łyku.
Bezpieczna dostawa
Każdy wysyłany produkt przechodzi przez nasze ręce. Z troską o cenny skład na czas transportu nasze produkty chronimy przed światłem słonecznym za pomocą wytrzymałego opakowania.