Tłuszcze są niezbędnym elementem diety. Obok białek i węglowodanów są podstawowymi makroelementami, pełniącymi szereg istotnych funkcji w naszym organizmie. Są one źródłem energii, ułatwiają wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, czyli A, D, E i K, są składnikiem budulcowym błon komórkowych, jak również kluczowym składnikiem układu nerwowego. Tłuszcze to także źródło kwasów tłuszczowych, w tym niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Coraz częściej zwraca się uwagę na to, jak ważna jest podaż odpowiednich tłuszczów, ponieważ wpływają one na prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Mówi się zatem nie tylko o ilości, ale przede wszystkim o jakości tłuszczów, które dostarczamy wraz z dietą. Ku naszej radości, bo jakość to nasza specjalność.
Przekazując nasze produkty w Wasze ręce, przekazujemy coś bezcennego – jakość. Dla potwierdzenia tego podjęliśmy współpracę z Uniwersytetem Medycznym w Łodzi. Naukowcy regularnie badają nasze oleje, a także opracowują receptury niektórych autorskich mieszanek.
Spis treści:
- Potwierdzenie jakości zimnotłoczonych olejów roślinnych Olini
- Olej z czarnuszki – bogactwo składników odżywczych
- Olej lniany – źródło przeciwzapalnego kwasu alfa-linolenowego (ALA)
- Olej z wiesiołka – źródło (przyjaznego zdrowiu kobiet) kwasu gamma-linolenowego GLA
- Olej dla kobiet – źródło polifenoli i korzystnych proporcji kwasów Omega
- Olej dla uczniów – bogate źródło witamin A i K
- Olej dla dziecka – idealne źródło kwasów tłuszczowych w diecie dziecka
- Olej dla mamy – idealny dla kobiet w ciąży, zawiera aktywny kwas foliowy Quatrefolic®
- Olej dla seniora – o wysokiej zawartości omega-3 na utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi
- Olej dla dziecka – uzupełni dietę dziecka o A, D3, E i K2 oraz NNKT
- Olej Omega-3 – Bogaty w kwasy omega-3: ALA, EPA i DHA oraz FENACTIVE
- Oleje funkcjonalne Olini – gwarancja jakości
Potwierdzenie jakości zimnotłoczonych olejów roślinnych Olini
Uniwersytet Medyczny w Łodzi to jedna z największych uczelni medycznych w Polsce, gdzie znajdują się unikatowe w skali kraju laboratoria naukowo-badawcze.
Opiniowaniem poszczególnych olejów, jak i stworzeniem nowych mieszanek zajęły się konkretne jednostki Uniwersytetu, takie jak: Zakład Farmakognozji, Zakład Biochemii oraz Zakład Zaburzeń Krzepnięcia Krwi.
Zależało nam na potwierdzeniu badaniami wysokiej jakości naszych produktów, a także na wskazaniu prozdrowotnych właściwości wynikających z ich stosowania oraz na opracowaniu nowych połączeń olejów roślinnych, które będą miały właściwości lecznicze i wspierające organizm.
Naukowcy z UMED-u przebadali dla nas oleje roślinne:
Pomogli także w opracowaniu lub ulepszeniu receptur naszych suplementów diety.
- Olej dla uczniów
- Olej dla kobiet
- Olej dla uczniów
- Olej dla kobiet
- Olej dla serca
- Olej dla seniora
- Olej Omega-3
- Olej dla mamy
- Olej dla dziecka
Ekspertyzy i rekomendacje poszczególnych olejów zostały sporządzone na podstawie przegląd literatury naukowej, znajdującej się w międzynarodowych bazach danych, dotyczącej zarówno składu chemicznego olejów, jak i również badań ich właściwości biologicznych, ze szczególnym uwzględnieniem badań klinicznych z udziałem ludzi.
Wszystko zaczęło się od wiesiołka.
Tak naprawdę od czarnuszki, ale to w poszukiwaniu wytłoczyn z nasion wiesiołka trafiliśmy do Olini. Marka Olini był nam znana jako konsumentom, była też w naszym portfolio w Centrum Innowacji i Transferu Technologii. Nic dziwnego, że poszukiwania wiesiołka zaprowadziły nas do Olini. Pamiętam rozmowę z Martą i jej reakcję telefon z uczelni medycznej. W poszukiwaniu zaginionych nasion 😊. Otworzyły się nam głowy na pomysły na współpracę. Dobra chemia na współpracę pojawiła się od momentu pierwszego kontaktu. Oczekując na przesyłkę surowca z firmy dla naszych naukowców rozpoczęłam poszukiwania partnerów do współpracy w naszym Laboratorium Możliwości – na Wydziale Farmaceutycznym.
Katedra Farmakognozji była oczywistym wyborem. Obszar kompetencyjny Zakładu Farmakognozji, jak również prowadzone przez naukowców wielokierunkowe badania fitochemicze i aktywności farmakologicznej roślinnych substancji leczniczych i żywności funkcjonalnej, stały za początkiem już kilkuletniej współpracy.
Agnieszka Rzeźnik
Kierownik Sekcji Transferu Technologii Centrum Innowacji i Transferu Technologii Uniwersytetu Medycznego w Łodzi
Olej z czarnuszki – bogactwo składników odżywczych
Zacznijmy od oleju z czarnuszki, który jako pierwszy został poddany badaniom na Uniwersytecie Medycznym w Łodzi przez Zakład Farmakognozji, gdzie specjalnie dla nas opracowano metodę analizy poziomu tymochinonu.
Dzięki tej analizie staliśmy się jedyną olejarnią w Polsce, która posiada własną metodę oznaczania wartości tego niezwykle cennego dla naszego zdrowia składnika.
Pierwsze badania wykazały, że olej z czarnuszki marki Olini zawiera wysoki poziom tymochinonu (w zakresie 7.6-8.5 mg/ml), co może świadczyć o jego dużych walorach nutraceutycznych.
Aktualne badania
W Olini nie osiadamy na laurach i nieustannie poszukujemy lepszych rozwiązań. Nasze wieloletnie doświadczenie pozwala nam dobrze wyselekcjonować dostawców i rzetelnie ocenić ich surowce. Efekt? Najnowsze badania wykazały, że Olej z czarnuszki Olini zawiera aż 11,49 mg/g tymochinonu.
Olej z czarnuszki Olini to zatem bogactwo składników odżywczych. Jego stosowanie może mieć korzystny wpływ na regulację profilu lipidowego, a także może być wsparciem w utrzymaniu prawidłowej masy ciała. Przeprowadzone badania ukazują również pozytywne skutki przyjmowania oleju z czarnuszki w przypadku kontroli glikemii oraz wspomagania leczenia lekkiego nadciśnienia. Ponadto nasz olej z czarnuszki wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne.
Olej z czarnuszki marki Olini został przebadany jako pierwszy. Proces ten był poprzedzony opracowaniem metodyki oraz analizą literaturową naukowca. Wynik badań i wnioski w raporcie mówiące o wysokim poziomie tymochinonu w produkcie potwierdziły, iż mamy do czynienia z produktem najwyższej jakości. Ten rejestr wyników dla tymochinonu względem badanego na świecie oleju z czarnuszki i podawanych wyników w literaturze naukowej był wysoki. Oczywiste było zaproszenie dla Olini do badań kolejnych produktów z ich katalogu. Tak pojawiły się analizy Oleju lnianego Olini, Oleju dla dziecka, no i oczywiście Oleju z wiesiołka.
Agnieszka Rzeźnik
Kierownik Sekcji Transferu Technologii Centrum Innowacji i Transferu Technologii Uniwersytetu Medycznego w Łodzi
Olej lniany – źródło przeciwzapalnego kwasu alfa-linolenowego (ALA)
Kolejnym olejem, któremu przyjrzeli się naukowcy z UMED-u jest nasz olej lniany. Badania potwierdziły jego walory prozdrowotne oraz wysoką zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, w tym kwasu alfa-linolenowego (ALA), co z kolei dowodzi temu, że olej lniany Olini należy do kategorii olejów wysokolinolenowych.
W raporcie Uniwersytetu Medycznego w Łodzi czytamy: „sugeruje się, że suplementacja oleju lnianego odgrywa korzystną rolę we wzmocnieniu antyoksydacyjnego systemu obronnego organizmu oraz ogranicza stres oksydacyjny u osób dorosłych”.
W innym badaniu wykazano, że jest on skuteczny również w przypadku obniżenia stężenia markera stanu zapalnego (CRP). Olej lniany stanowi więc doskonały element diety przeciwzapalnej, a włączenie go do diety może wspomóc walkę z wolnymi rodnikami. To stany zapalne bowiem są ściśle powiązane z wieloma chorobami przewlekłymi.
Olej z wiesiołka – źródło (przyjaznego zdrowiu kobiet) kwasu gamma-linolenowego GLA
Uniwersytet Medyczny w Łodzi wystawił także rekomendację dla naszego oleju z wiesiołka, który to z kolei jest najbogatszym źródłem GLA, czyli kwasu gamma-linolenowego należącego do grupy niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Olej z wiesiołka ma zastosowanie i wykazuje potencjał terapeutyczny w leczeniu kobiecych dolegliwości, takich jak PMS, uderzenia gorąca, bóle piersi. Wykazuje także pozytywne działanie w przypadku utrzymywania równowagi hormonalnej i zapobieganiu starzenia się skóry. Badania potwierdzają również, że olej z wiesiołka to skuteczny środek wspomagający zmniejszenie objawów AZS. Łagodzi bowiem świąd i suchość skóry. Dzięki wysokiej zawartości GLA wpływa dodatkowo na nawilżenie skóry oraz pomaga w walce ze zmianami trądzikowymi.
To, iż wróciliśmy do wiesiołka nie ma się co dziwić. Na uczelni medycznej wiele poświęca się aktywnym biologicznie związkom pochodzenia roślinnego, m.in. polifenolom, triterpenom, izotiocyjanianom, alkaloidom i nienasyconym kwasom tłuszczowym. Chyba ulubioną rośliną naszego Uniwersytetu jest wiesiołek, i to z nim mamy wiele planów – wspólnych planów z Olini.
Agnieszka Rzeźnik
Kierownik Sekcji Transferu Technologii Centrum Innowacji i Transferu Technologii Uniwersytetu Medycznego w Łodzi
Olej dla kobiet – źródło polifenoli i korzystnych proporcji kwasów omega
Stworzony wraz z naukowcami z Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. Olej dla kobiet to mieszanka trzech zimnotłoczonych olejów roślinnych: oleju z wiesiołka i oleju lnianego oraz oliwy z oliwek. To produkt o korzystnej proporcji kwasów omega-3 i omega-6.
Receptura oleju to efekt badań i miesięcy opracowywania składu, który wspiera kobiety w każdym wieku, także te, które cierpią na problemy hormonalne, zmagają się z bolesnym okresem czy objawami menopauzy. To także idealna mieszanka wspierająca pielęgnację skóry, również atopowej.
Największy plus stosowania oleju dla kobiet to dobre proporcje kwasów tłuszczowych w diecie:
- Olej lniany – źródło kwasów omega-3, w tym kwasu α-linolenowego (ALA), który odpowiada za jego prozdrowotne właściwości
- Oliwa z oliwek – źródło fitosteroli roślinnych, czyli składników bardzo ważnych w diecie na cholesterol
- Olej z wiesiołka – źródło kwasu gamma-linolenowego (GLA), który ma udowodnione działanie na zachowanie równowagi hormonalnej.
Olej dla uczniów – bogate źródło witamin A i K
Ten olej to coś więcej niż produkt spożywczy. To suplement diety, który spełnia wymagania produktów Evidence Based Food – czyli żywności opartej na faktach naukowych. Mieszanka została opracowana przed badaczy Uniwersytetu Medycznego w Łodzi, specjalnie dla Olini.
Olej dla uczniów to suplement na poprawę skupienia dla dzieci i młodzieży. Ten produkt jest całkowicie naturalny i zawiera tylko cztery oleje pochodzenia roślinnego: olej lniany, olej z orzechów włoskich, olej z orzechów laskowych i oliwę z oliwek. Dzięki temu skład Oleju dla uczniów to:
- kwasy tłuszczowe nienasycone – jednonienasycone (32,6%) i wielonienasycone (57%), które mają wpływ na funkcjonowanie mózgu
- kwasy tłuszczowe omega-3, w tym kwas α-linolenowy (ALA), który ma udokumentowane działanie na układ nerwowy i wzmacnia zarówno wytrzymałość fizyczną, jak i psychiczną
- witamina E (7,39 mg/kg), która wiąże się z lepszymi wynikami w nauce u nastolatków
- witamina A (5,88 mg/kg), która może poprawić zdolność uwagi i koncentracji u dzieci
- witamina K1 (144 µg/kg), która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego
- skwalen, który ma silne właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne, jest również korzystny dla skóry trądzikowej i tłustej (co szczególnie ucieszy nastolatków)
- roślinne polifenole mogą poprawić koncentrację i pamięć.
Połączenie tych składników stworzyło mieszankę o "wysokiej wartości odżywczej i prozdrowotnej" dla dzieci w wieku od 7 do 15 lat. Spożywanie tego suplementu może przyczynić się do: poprawy koncentracji, lepszego zapamiętywania, regulacji emocji i wzmocnienia odporności młodych organizmów.
Olej dla dziecka – idealne źródło kwasów tłuszczowych w diecie dziecka
Badaniom został poddany nasz olej dla dziecka. W początkowych etapach życia dziecka szczególnie istotne jest zapewnienie odpowiedniej podaży kwasów tłuszczowych. W raporcie czytamy: „oleje roślinne, w tym olej dla dziecka, charakteryzują się wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych i niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3 i omega-6”.
Olej dla dziecka to połączenie oleju rzepakowego i słonecznikowego, podczas gdy za jeden z najzdrowszych olejów uważa się właśnie olej rzepakowy.
Żeby każda porcja oleju mogła jeszcze skuteczniej uzupełnić dietę maluszka – wzbogaciliśmy jego formułę. Do naszej autorskiej mieszanki dodaliśmy witaminy niezbędne dla prawidłowego rozwoju dziecka.
- witamina A (76,12 µg – 9,52% RWS) pomaga w utrzymaniu prawidłowego widzenia
- witamina D3 (6,97 µg – 139,40% RWS) pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego
- witamina E (3,27 mg – 27,25% RWS) pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym
- witamina K (3,41 µg – 4,55% RWS) pomaga w utrzymaniu zdrowych kości
Naukowcy z UMED-u potwierdzają, że stosowanie oleju dla dziecka może wpłynąć na poprawę zbilansowania diety dziecka, jak również na poprawę zdolności metabolicznych i funkcjonalnych m.in. ośrodkowego układu nerwowego.
Olej dla mamy – z aktywnym folianem dla zdrowej mamy i maluszka
Przyszłe i świeżo upieczone mamy oraz karmiące muszą w szczególności zadbać o dobrze zbilansowaną, nieprzetworzoną dietę. Składniki odżywcze, takie jak witaminy czy nienasycone kwasy tłuszczowe, są niezwykle ważne nie tylko dla dobrego samopoczucia i zdrowia mam, ale także dla prawidłowego rozwoju maluszka.
Dlatego stworzyliśmy naturalny suplement diety – Olej dla mamy, który wspiera jej organizm w tym wyjątkowym czasie.
Tworzą go:
- zimnotłoczone oleje roślinne (lniany, z wiesiołka, słonecznikowy, z pestek żurawiny, z nasion chia)
-
ekstrakt z owoców dzikiej róży – znakomite źródło witaminy C
- Quatrefolic® – aktywny kwas foliowy
Dlaczego Quatrefolic® jest lepszy niż nieaktywny kwas foliowy?
Quatrefolic® to innowacyjny składnik spożywczy. Ten aktywny folian jest bezpośrednio przyswajany przez organizm. W przeciwieństwie do kwasu foliowego, który jest przede wszystkim syntetyczną formą witaminy B i wymaga przekształcenia.
dr n. med. Justyna Agier
dr n. biol. Aleksandra Góralczyk-Bińkowska.
Olej dla seniora – holistyczne wsparcie organizmu osób starszych
Suplement w formie oleju to świetne rozwiązanie dla osób starszych, które mogą mieć problem w przełykaniu tabletek lub mogą niechętnie sięgać po kolejne produkty w formie pastylek czy kapsułek.
Olej dla seniora to produkt, który wspiera zdrowie i świetnie smakuje. Można dodać go do sałatek, stosować zamiast masła, polać nim gotowane warzywa albo wypić prosto z łyżeczki.
Ekspercką mieszankę tworzą:
- Olej z lnianki rydzowej, Olej z pestek czarnej porzeczki, Olej z nasion ostropestu plamistego – czyli trzy oleje roślinne bogate w NNKT
- ekstrakt z kurkumy – który dzięki kurkuminie może wspierać zdrowie układu pokarmowego i działać przeciwzapalnie
- witamina D3 – która pomaga w utrzymaniu zdrowych kości, zębów, mięśni i układu odpornościowego
dr n. med. Justyna Agier
dr n. biol. Aleksandra Góralczyk-Bińkowska
Profilaktyka chorób jest kluczem do długiego życia w zdrowiu. Dlatego odpowiednia suplementacja przyczyni się do zachowania witalności na dłużej. Dzięki temu senior i seniorka mogą w pełni cieszyć się zabawą z wnukami, długimi spacerami, spotkaniami w gronie najbliższych i każdą inną ulubioną aktywnością.
Olej dla serca – naturalny sposób na zdrowy układ sercowo-naczyniowy
Olej dla serca to prosty i smaczny sposób na profilaktykę chorób sercowo-naczyniowych. Co o jego właściwościach mówią badania przeprowadzone przez Uniwersytet Medyczny w Łodzi?
Prozdrowotne właściwości mieszaniny wynikają z obecności polifenoli roślinnych i oleuropeiny. Działanie przeciwzapalne Oleju dla serca jest związane z wysokim stężeniem kwasu oleinowego, który hamuje cytokiny prozapalne oraz aktywuje sirtuliny 1.
Olej dla serca tworzą Olej konopny i Oliwa z oliwek hiszpańska. Dokładne proporcje naszych zimnotłoczonych przysmaków ustalił zespół badawczy UMED.
Doskonała proporcja kwasów omega jest bardzo ważna dla zdrowia układu sercowo-naczyniowego. Olej dla serca jest także bogaty w fitosterole (a dokładnie β-sitosterol), które stosuje się w długotrwałej terapii obniżającej wysoki poziom cholesterolu. Zawiera również polifenole – antyoksydanty chroniące cząstki cholesterolu LDL przed utlenieniem. Przed stresem oksydacyjnym chroni także witamina E – nazywana przez niektóre osoby „witaminą młodości”.
Olej Omega-3 – kompleksowe wsparcie układu immunologicznego
Olej Omega-3 to kompleksowe wsparcie odporności. Tworzą go oleje rybie i roślinne – bogate w kwasy omega-3: ALA, EPA i DHA. Zawiera także witaminę D3 niezbędną dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego oraz naturalny aromat malinowy, który znakomicie maskuje smak olejów.
Jednym, z najistotniejszych składników jest bioaktywny kompleks Fenactive® . To ekstakt z czarnego bzu (Sambucus nigra L.) i aronii (Aronia melanocarpa). Został opracowany w taki sposób, aby zapewnić stałą i określoną ilość antocyjanów (15%) i polifenoli (25%).
Jak podsumowali go naukowcy UMED-u?:
Oznacza to, że wyniki badania pokazały, że FENACTIVE® może wpływać na aktywność komórek odpornościowych poprzez zwiększenie produkcji substancji zmniejszających stany zapalne. Dzięki temu, że może wspierać układ odpornościowy i pobudzać go do działania.
Oleje funkcjonalne Olini
Są takie oleje, które są zarówno źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, jak i doskonałym wsparciem dla utrzymania zdrowia naszego organizmu. Należą do nich wymienione tu i przebadane przez UMED oleje Olini. Warto zadbać o odpowiednią podaż niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych w codziennej diecie, ponieważ nasz organizm nie jest w stanie sam ich wytworzyć.
Cieszymy się, że badania Uniwersytetu Medycznego w Łodzi potwierdziły, że nasze oleje to gwarancja jakości, a dzięki temu nowe mieszanki spełniają wszystkie warunki, jeśli chodzi o jakość, czyli:
- odpowiedni dobór odmian nasion,
- czas potrzebny od zbioru do otrzymania gotowego produktu,
- czas oraz sposób ich przechowywania,
- tłoczenie na zimno,
- a także wykonywanie badań pozwalających na dokładną charakterystykę składu chemicznego wraz z zapewnieniem o braku zanieczyszczeń.
Nie poprzestajemy jednak na tym. W dalszym ciągu w ścisłej współpracy z naukowcami z UMED-u pracujemy nad kolejnymi, specjalistycznymi mieszankami olejów, które będą odpowiadać na Wasze najistotniejsze problemy zdrowotne oraz stanowić dla Was wsparcie w codziennym dbaniu o zdrowie. Połączenie sił z Uniwersytetem Medycznym w Łodzi to dla nas „kropka nad i”. Dla zdrowia. Dla Waszego zdrowia!