Ocet jabłkowy z kwiatem bzu Olini
44,90 zł
Ocet jabłkowy z kwiatów czarnego bzu
Chcesz wprowadzić do swojej diety niepasteryzowany ocet jabłkowy, ale nie przepadasz za jego smakiem i zapachem? Picie octu jabłkowego może być przyjemne! Żywy ocet z nutką kwiatów czarnego bzu to doskonały wybór dla Ciebie. Jest delikatny dla podniebienia i ma kwiatowy zapach.
100% natury. Ocet z kwiatów czarnego bzu powstał ze zbieranych ręcznie w słoneczny dzień kwiatów czarnego bzu i całych, dojrzałych jabłek odmiany Jonagold. Rosły one w starym sadzie w gospodarstwie na Lubelszczyźnie – regionie, znanym z czystej i nieskażonej przyrody.
Ma to, co najlepsze, z owoców i kwiatów, dzięki odpowiedniej produkcji. Nasz ocet owocowy robiony jest według rzemieślniczej, tradycyjnej metody – naturalnej, dwuetapowej fermentacji, we właściwej temperaturze i z troską o żywe bakterie. Jest niefiltrowany i niepasteryzowany. Dojrzewa w drewnie powoli, przez dwa lata, nim będzie gotowy i trafi do Ciebie. Z upływem czasu może pojawić się matka octowa na jego wierzchu i osad na dnie.
Jest wytwarzany w zgodzie ze środowiskiem naturalnym, jak wszystkie nasze octy owocowe. Odpady, powstałe w jego produkcji, są biodegradalne i podlegają biologicznemu rozkładowi.
Jakie właściwości ma ocet jabłkowy z kwiatami czarnego bzu?
Octy owocowe zawierają wiele cennych dla zdrowia składników i przejmują właściwości owoców, kwiatów i ziół, z których są robione. Octy owocowe to źródło dobrych dla zdrowia polifenoli, przeciwutleniaczy i kwasów organicznych. W tym kwasu octowego, który może:
- obniżać poziom cukru we krwi
- redukować poziom cholesterolu
- zmniejszać apetyt
Kwiaty czarnego bzu, z których powstał nasz ocet owocowy, stosuje się w leczeniu objawów przeziębienia i grypy.
Warto wiedzieć
Ocet jabłkowy z kwiatem bzu Olini - składniki
98% ocet jabłkowy, 2% kwiaty czarnego bzu
Polska
Polecamy osobom, które chcą się zdrowo odżywiać, poszukują prawdziwej żywności oraz smakoszom, którzy lubią kulinarne eksperymenty.
Owocowy z kwiatową nutką.
Jabłkowy, typowy dla octu, z lekko kwiatową nutą.
Jasny, słomkowo-różowy.
Data minimalnej trwałości to 24 miesiące od daty przygotowania octu (znajdziesz ją na tylnej etykiecie), niezależnie od daty otwarcia.Data minimalnej trwałości podana na stronie ma charakter orientacyjny. Data na opakowaniu może być krótsza, co wynika z naturalnego obiegu produktów i różnic między partiami. Produkt pozostaje w pełni wartościowy i bezpieczny do spożycia.
Dobrze zakręcony ocet owocowy należy trzymać w chłodnym i suchym miejscu, z dala od światła słonecznego.
Wraz z upływem czasu na wierzchu produktu może pojawić się matka octowa a na jego dnie - osad. Są to zjawiska naturalne i nie świadczą o jego zepsuciu, a o tym, że jest w 100% naturalny i wysokiej jakości. Matka nadaje się do spożycia i na zaczyn do wyprodukowania własnego octu.
Wartości odżywcze
| Wartości odżywcze | w 100g |
| Wartość energetyczna | 92 kJ / 22 kcal |
| tłuszcz | 0 g |
| węglowodany | 1,01 g |
| – w tym cukry | 0,45 g |
| białko | 0 g |
| sól | <0,01 g |
Jak smakuje ocet jabłkowy z kwiatami czarnego bzu?
Nasz żywy ocet jabłkowy z kwiatami czarnego bzu jest bardzo łagodny dla podniebienia. Smakuje owocowo i czuć w nim lekko kwiatową nutkę.
Jak stosować ocet jabłkowy z kwiatami czarnego bzu?
Ocet z kwiatów czarnego bzu można spożywać nie tylko z wodą! jest kilka sposobów, aby się nim delektować:
- z sokiem – wystarczy rozcieńczyć 1-2 łyżki octu w 250 ml płynu
- w sałatce – aby zrobić domowej roboty sos winegret dodaj 1-2 łyżki (15-30 ml) octu
- w daniach głównych – możesz marynować w nim mięso (w tym ryby) lub tofu
- w switchelu – zmieszaj go z sokiem imbirowym, wodą i syropem klonowym
- w chipsach typu salt & vinegar
Ocet jabłkowy z kwiatami bzu – najczęściej zadawane pytania
Jak przechowywać ocet?
Jeśli chcesz, aby ocet jabłkowy niepasteryzowany długo cieszył Cię smakiem i właściwościami, trzymaj go w dobrze zakręconej butelce. Przechowuj go z dala od źródeł światła, w chłodnym miejscu. Możesz, ale nie musisz, trzymać go w lodówce.
Jaki jest termin przydatności do spożycia?
Kwas octowy, który zawiera ocet owocowy, to naturalny konserwant. Dzięki niemu naturalny, czysty żywy ocet jabłkowy, może służyć Ci cały rok.
Najczęściej zadawane pytania
-
Czy picie octu szkodzi zębom?
-
Wiele badań sugeruje, że ocet owocowy, pity codziennie, może wpływać negatywnie na szkliwo zębów. Stomatolodzy radzą, aby w przypadku wrażliwego uzębienia i problemów ze szkliwem, rozcieńczać go wodą i pić przez słomkę, po czym płukać jamę ustną wodą.
-
Jak pić ocet jabłkowy z wodą?
-
Wiele źródeł zaleca stosowanie 1-2 łyżek octu na szklankę wody i picie go rano, po wstaniu, lub przed dużymi posiłkami.
-
Czy ocet jabłkowy można stosować w pielęgnacji?
-
Ocet owocowo może być stosowany do celów kosmetycznych. Pomaga utrzymać odpowiedni poziom pH skóry - twarzy i głowy. Stosowany na twarz może poprawić kondycję cery, wygładzić ją i usunąć przebarwienia. Jako płukanka do włosów usuwa nadmiar sebum, nadbudowę mineralną i resztki kosmetyków stylizujących.
-
Czy ocet jabłkowy z kwiatami bzu można podawać dzieciom?
-
Każdy ocet owocowy ma dobry wpływ na organizm, zarówno ten mały, jak i duży. Ze względu na jego prozdrowotne właściwości, warto włączyć go do jadłospisu całej rodziny. Nasze octy owocowe są delikatne - ocet jabłkowy z kwiatami bzu smakuje owocowo-kwiatowo. Maluchom można podawać 1 łyżeczkę octu dziennie - po rozcieńczeniu z 250 ml płynu - na czczo lub na 20 minut przed większym posiłkiem. Rekomendujemy podawanie octu dzieciom, które skończyły 5 lat.
-
Czy ocet jabłkowy można pić w ciąży?
-
O ile nam wiadomo, nie ma też jednomyślnego stanowiska w tym temacie z powodu braku szczegółowych badań. Nie ma też aktualnych doniesień o szkodliwości stosowania jakiegokolwiek rodzaju octu owocowego w czasie ciąży. Specjaliści twierdzą natomiast, że kobiety w ciąży powinny zachować ostrożność podczas spożywania niektórych niepasteryzowanych produktów. Mogą one zawierać np. bakterie. Czyli bezpieczniejszy dla kobiet w ciąży wydaje się ocet pasteryzowany, tylko że on nie posiada już tych prozdrowotnych właściwości, co niepasteryzowany. Z drugiej strony, wszystkie rodzaje octu jabłkowego zawierają kwas octowy, który ma działanie przeciwdrobnoustrojowe. Badania pokazują, że może… zabijać bakterie. W świetle tych informacji, naszym zdaniem kobiety w ciąży powinny używać niepasteryzowanego octu jabłkowego z matką owocową z dużą ostrożnością i po rozmowie z lekarzem. Jeśli zdecydują się na włączenie octu jabłkowego do swojej diety, polecamy stosować go jako przyprawę, np. składnik sosu do sałatki czy marynaty.
5 powodów, dla których warto nam zaufać
Wierzymy, że można jeść zdrowo, naturalnie i smacznie, a produkty tworzyć z troską o ludzi i środowisko.



























.jpg)