Ocet jabłkowy z kwiatem bzu Olini
- Niepasteryzowany i niefiltrowany
- Bez barwników, konserwantów i alergenów
- Ma owocowo-kwiatowy smak i zapach
żywy, aktywny biologicznie
produkt wegański
Ocet jabłkowy z kwiatów czarnego bzu
Chcesz wprowadzić do swojej diety niepasteryzowany ocet jabłkowy, ale nie przepadasz za jego smakiem i zapachem? Picie octu jabłkowego może być przyjemne! Żywy ocet z nutką kwiatów czarnego bzu to doskonały wybór dla Ciebie. Jest delikatny dla podniebienia i ma kwiatowy zapach.
100% natury. Ocet z kwiatów czarnego bzu powstał ze zbieranych ręcznie w słoneczny dzień kwiatów czarnego bzu i całych, dojrzałych jabłek odmiany Jonagold. Rosły one w starym sadzie w gospodarstwie na Lubelszczyźnie – regionie, znanym z czystej i nieskażonej przyrody.
Ma to, co najlepsze, z owoców i kwiatów, dzięki odpowiedniej produkcji. Nasz ocet owocowy robiony jest według rzemieślniczej, tradycyjnej metody – naturalnej, dwuetapowej fermentacji, we właściwej temperaturze i z troską o żywe bakterie. Jest niefiltrowany i niepasteryzowany. Dojrzewa w drewnie powoli, przez dwa lata, nim będzie gotowy i trafi do Ciebie. Z upływem czasu może pojawić się matka octowa na jego wierzchu i osad na dnie.
Jest wytwarzany w zgodzie ze środowiskiem naturalnym, jak wszystkie nasze octy owocowe. Odpady, powstałe w jego produkcji, są biodegradalne i podlegają biologicznemu rozkładowi.
Jakie właściwości ma ocet jabłkowy z kwiatami czarnego bzu?
Octy owocowe zawierają wiele cennych dla zdrowia składników i przejmują właściwości owoców, kwiatów i ziół, z których są robione. Octy owocowe to źródło dobrych dla zdrowia polifenoli, przeciwutleniaczy i kwasów organicznych. W tym kwasu octowego, który może:
- obniżać poziom cukru we krwi
- redukować poziom cholesterolu
- zmniejszać apetyt
Kwiaty czarnego bzu, z których powstał nasz ocet owocowy, stosuje się w leczeniu objawów przeziębienia i grypy.
Warto wiedzieć
Wyprodukowano w: Polska
Dla kogo: Polecamy osobom, które chcą się zdrowo odżywiać, poszukują prawdziwej żywności oraz smakoszom, którzy lubią kulinarne eksperymenty.
Smak: Owocowy z kwiatową nutką.
Zapach: Jabłkowy, typowy dla octu, z lekko kwiatową nutą.
Kolor: Jasny, słomkowo-różowy.
Termin przydatności: Termin przydatności do spożycia to 24 miesiące od daty przygotowania octu (znajdziesz ją na tylnej etykiecie), niezależnie od daty otwarcia. Ocet jabłkowy (owocowy) Olini to naturalny konserwant żywności, w 100% naturalny produkt, powstały po dwuetapowej i aż 2-letniej fermentacji owoców.
Przechowywanie: Dobrze zakręcony ocet owocowy należy trzymać w chłodnym i suchym miejscu, z dala od światła słonecznego.
Matka owocowa i osad: Wraz z upływem czasu na wierzchu produktu może pojawić się matka octowa a na jego dnie - osad. Są to zjawiska naturalne i nie świadczą o jego zepsuciu, a o tym, że jest w 100% naturalny i wysokiej jakości. Matka nadaje się do spożycia i na zaczyn do wyprodukowania własnego octu.
Składniki
98% ocet jabłkowy, 2% kwiaty czarnego bzu
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze | w 100g |
Wartość energetyczna | 92 kJ / 22 kcal |
tłuszcz | 0 g |
węglowodany | 1,01 g |
- w tym cukry | 0,45 g |
białko | 0 g |
sól | <0,01 g |
Jak smakuje ocet jabłkowy z kwiatami czarnego bzu?
Nasz żywy ocet jabłkowy z kwiatami czarnego bzu jest bardzo łagodny dla podniebienia. Smakuje owocowo i czuć w nim lekko kwiatową nutkę.
Jak stosować ocet jabłkowy z kwiatami czarnego bzu?
Ocet z kwiatów czarnego bzu można spożywać nie tylko z wodą! jest kilka sposobów, aby się nim delektować:
- z sokiem – wystarczy rozcieńczyć 1-2 łyżki octu w 250 ml płynu
- w sałatce – aby zrobić domowej roboty sos winegret dodaj 1-2 łyżki (15-30 ml) octu
- w daniach głównych – możesz marynować w nim mięso (w tym ryby) lub tofu
- w switchelu – zmieszaj go z sokiem imbirowym, wodą i syropem klonowym
- w chipsach typu salt & vinegar
Ocet jabłkowy z kwiatami bzu – najczęściej zadawane pytania
Jak przechowywać ocet?
Jeśli chcesz, aby ocet jabłkowy niepasteryzowany długo cieszył Cię smakiem i właściwościami, trzymaj go w dobrze zakręconej butelce. Przechowuj go z dala od źródeł światła, w chłodnym miejscu. Możesz, ale nie musisz, trzymać go w lodówce.
Jaki jest termin przydatności do spożycia?
Kwas octowy, który zawiera ocet owocowy, to naturalny konserwant. Dzięki niemu naturalny, czysty żywy ocet jabłkowy, może służyć Ci cały rok.
5 powodów, dla których warto nam zaufać
Wierzymy, że można jeść zdrowo, naturalnie i smacznie, a produkty tworzyć z troską o ludzi i środowisko.
Świeżość
Nasze produkty powstają w małych, rzemieślniczych partiach. Krótka droga, bezpośrednio z naszej olejarni do Twoich rąk, daje gwarancję świeżości.
Natura i nauka
Natura idzie u nas w parze z nauką. Nasze produkty regularnie trafiają pod lupę badaczy. Część receptur tworzymy wraz z naukowcami. Nasze produkty polecają specjaliści: dietetycy, farmaceuci oraz lekarze. I tysiące klientów!
Dobry skład
Składniki naszych produktów pochodzą z czystych regionów Polski i świata. Współpracujemy z małymi, lokalnymi dostawcami i rodzinnymi firmami, którym bliskie są nasze wartości.
Jak od babci
Jesteśmy rzemieślnikami i tradycyjne receptury odtwarzamy z sercem. Dzięki temu nasze produkty smakują jak domowe. Są świeże, naturalne, z prostym składem, co czuć w każdym kęsie i łyku.
Bezpieczna dostawa
Każdy wysyłany produkt przechodzi przez nasze ręce. Z troską o cenny skład na czas transportu nasze produkty chronimy przed światłem słonecznym za pomocą wytrzymałego opakowania.