Ocet jabłkowy z kwiatem bzu Olini
- Niepasteryzowany i niefiltrowany
- Bez barwników, konserwantów i alergenów
- Ma owocowo-kwiatowy smak i zapach
żywy, aktywny biologicznie
produkt wegański
Ocet jabłkowy z kwiatów czarnego bzu
Chcesz wprowadzić do swojej diety niepasteryzowany ocet jabłkowy, ale nie przepadasz za jego smakiem i zapachem? Picie octu jabłkowego może być przyjemne! Żywy ocet z nutką kwiatów czarnego bzu to doskonały wybór dla Ciebie. Jest delikatny dla podniebienia i ma kwiatowy zapach.
100% natury. Ocet z kwiatów czarnego bzu powstał ze zbieranych ręcznie w słoneczny dzień kwiatów czarnego bzu i całych, dojrzałych jabłek odmiany Jonagold. Rosły one w starym sadzie w gospodarstwie na Lubelszczyźnie – regionie, znanym z czystej i nieskażonej przyrody.
Ma to, co najlepsze, z owoców i kwiatów, dzięki odpowiedniej produkcji. Nasz ocet owocowy robiony jest według rzemieślniczej, tradycyjnej metody – naturalnej, dwuetapowej fermentacji, we właściwej temperaturze i z troską o żywe bakterie. Jest niefiltrowany i niepasteryzowany. Dojrzewa w drewnie powoli, przez dwa lata, nim będzie gotowy i trafi do Ciebie. Z upływem czasu może pojawić się matka octowa na jego wierzchu i osad na dnie.
Jest wytwarzany w zgodzie ze środowiskiem naturalnym, jak wszystkie nasze octy owocowe. Odpady, powstałe w jego produkcji, są biodegradalne i podlegają biologicznemu rozkładowi.
Jakie właściwości ma ocet jabłkowy z kwiatami czarnego bzu?
Octy owocowe zawierają wiele cennych dla zdrowia składników i przejmują właściwości owoców, kwiatów i ziół, z których są robione. Octy owocowe to źródło dobrych dla zdrowia polifenoli, przeciwutleniaczy i kwasów organicznych. W tym kwasu octowego, który może:
- obniżać poziom cukru we krwi
- redukować poziom cholesterolu
- zmniejszać apetyt
Kwiaty czarnego bzu, z których powstał nasz ocet owocowy, stosuje się w leczeniu objawów przeziębienia i grypy.
Warto wiedzieć
Wyprodukowano w: Polska
Dla kogo: Polecamy osobom, które chcą się zdrowo odżywiać, poszukują prawdziwej żywności oraz smakoszom, którzy lubią kulinarne eksperymenty.
Smak: Owocowy z kwiatową nutką.
Zapach: Jabłkowy, typowy dla octu, z lekko kwiatową nutą.
Kolor: Jasny, słomkowo-różowy.
Termin przydatności: Termin przydatności do spożycia to 24 miesiące od daty przygotowania octu (znajdziesz ją na tylnej etykiecie), niezależnie od daty otwarcia. Ocet jabłkowy (owocowy) Olini to naturalny konserwant żywności, w 100% naturalny produkt, powstały po dwuetapowej i aż 2-letniej fermentacji owoców.
Przechowywanie: Dobrze zakręcony ocet owocowy należy trzymać w chłodnym i suchym miejscu, z dala od światła słonecznego.
Matka owocowa i osad: Wraz z upływem czasu na wierzchu produktu może pojawić się matka octowa a na jego dnie - osad. Są to zjawiska naturalne i nie świadczą o jego zepsuciu, a o tym, że jest w 100% naturalny i wysokiej jakości. Matka nadaje się do spożycia i na zaczyn do wyprodukowania własnego octu.
Skład
98% ocet jabłkowy, 2% kwiaty czarnego bzu
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze | w 100g |
Wartość energetyczna | 92 kJ / 22 kcal |
tłuszcz | 0 g |
węglowodany | 1,01 g |
- w tym cukry | 0,45 g |
białko | 0 g |
sól | <0,01 g |
Jak smakuje ocet jabłkowy z kwiatami czarnego bzu?
Nasz żywy ocet jabłkowy z kwiatami czarnego bzu jest bardzo łagodny dla podniebienia. Smakuje owocowo i czuć w nim lekko kwiatową nutkę.
Jak stosować ocet jabłkowy z kwiatami czarnego bzu?
Ocet z kwiatów czarnego bzu można spożywać nie tylko z wodą! jest kilka sposobów, aby się nim delektować:
- z sokiem – wystarczy rozcieńczyć 1-2 łyżki octu w 250 ml płynu
- w sałatce – aby zrobić domowej roboty sos winegret dodaj 1-2 łyżki (15-30 ml) octu
- w daniach głównych – możesz marynować w nim mięso (w tym ryby) lub tofu
- w switchelu – zmieszaj go z sokiem imbirowym, wodą i syropem klonowym
- w chipsach typu salt & vinegar
Ocet jabłkowy z kwiatami bzu – najczęściej zadawane pytania
Jak przechowywać ocet?
Jeśli chcesz, aby ocet jabłkowy niepasteryzowany długo cieszył Cię smakiem i właściwościami, trzymaj go w dobrze zakręconej butelce. Przechowuj go z dala od źródeł światła, w chłodnym miejscu. Możesz, ale nie musisz, trzymać go w lodówce.
Jaki jest termin przydatności do spożycia?
Kwas octowy, który zawiera ocet owocowy, to naturalny konserwant. Dzięki niemu naturalny, czysty żywy ocet jabłkowy, może służyć Ci cały rok.
Dlaczego warto sięgnąć po Ocet jabłkowy z kwiatem bzu Olini?
Najlepsze składniki
Ocet jabłkowy niepasteryzowany Olini powstaje z całych, dojrzałych i starannie wyselekcjonowanych owoców i kwiatów. Pochodzą one ze starego sadu owocowego z gospodarstwa na Lubelszczyźnie. Wiemy, że tylko z najlepszej jakości komponentów otrzymamy ocet owocowy, który będzie cieszył smakiem i dostarczał cennych składników.
Odpowiedni proces produkcji
Ocet z kwiatów czarnego bzu Olini powstaje dzięki metodzie powolnej fermentacji. Do jego produkcji nie używa się barwników, aromatów czy konserwantów. Jest to produkt niefiltrowany i niepasteryzowany - prosto z fermentacji trafia do butelki. Przez brak oczyszczania jest naturalnie mętny oraz zachowuje swoje wartości odżywcze i pyszne walory smakowe. Wraz z upływem czasu na wierzchu produktu może pojawić się matka octowa a na jego dnie - osad.
Bezwzględna świeżość
Ocet z kwiatu czarnego bzu, jak wszystkie nasze octy owocowe, przygotowujemy małymi partiami. Nie znajdziesz go w dużych sklepach, aptekach ani zielarniach. Dzięki temu mamy pewność, że do Ciebie trafi dojrzały, świeży i aktywny biologicznie produkt.
Mała skala
Wszystkie nasze produkty przygotowujemy w małych partiach. W pełni kontrolujemy ich jakość, warunki przechowywania i czas transportu.
Bezpieczny transport
Nasz ocet owocowy przelewamy do ciemnej butelki z grubego szkła (w trosce o wrażliwe bakterie probiotyczne). Na czas transportu pakujemy go w styropianowy termos, aby trafił do Ciebie bezpiecznie. Dzięki temu zapewniamy mu także ochronę przed światłem słonecznym i zmianami temperatur.