Darmowa dostawa od 49 zł 🎅 6-11 grudnia
0
Twój koszyk
Do darmowej dostawy pozostało: 49,00 zł freeshipping_textAfterPrice

Twój koszyk jest pusty

WYBIERZ SWÓJ PIERWSZY PRODUKT

Kod rabatowy podasz w kolejnym kroku
Wartość zamówienia 0,00 zł Kontynuuj zakupy

Ocet jabłkowy z kwiatem bzu Olini

0.0 (0 opinii)
  • Niepasteryzowany i niefiltrowany
  • Bez barwników, konserwantów i alergenów
  • Ma owocowo-kwiatowy smak i zapach
Cena: 54,90 zł 54.90

























Przy średnim zużyciu (ok. 1 łyżki dziennie) butelka 500 ml wystarcza na 1 miesiąc.
ilość - + szt.
Czas realizacji: 1 - 3 dni robocze
Darmowa dostawa: od 49 zł Zobacz koszty dostawy
Niefiltrowany i niepasteryzowany ocet jabłkowy z nutką kwiatów bzu swoim smakiem i zapachem przywodzi na myśl lato. Jest idealny na start przygody z codziennym piciem octu.

żywy, aktywny biologicznie

naturalnie mętny

produkt wegański

Ocet jabłkowy z kwiatów czarnego bzu

Chcesz wprowadzić do swojej diety niepasteryzowany ocet jabłkowy, ale nie przepadasz za jego smakiem i zapachem? Picie octu jabłkowego może być przyjemne! Żywy ocet z nutką kwiatów czarnego bzu to doskonały wybór dla Ciebie. Jest delikatny dla podniebienia i ma kwiatowy zapach.

100% natury. Ocet z kwiatów czarnego bzu powstał ze zbieranych ręcznie w słoneczny dzień kwiatów czarnego bzu i całych, dojrzałych jabłek odmiany Jonagold. Rosły one w starym sadzie w gospodarstwie na Lubelszczyźnie – regionie, znanym z czystej i nieskażonej przyrody.

Ma to, co najlepsze, z owoców i kwiatów, dzięki odpowiedniej produkcji. Nasz ocet owocowy robiony jest według rzemieślniczej, tradycyjnej metody – naturalnej, dwuetapowej fermentacji, we właściwej temperaturze i z troską o żywe bakterie. Jest niefiltrowany i niepasteryzowany. Dojrzewa w drewnie powoli, przez dwa lata, nim będzie gotowy i trafi do Ciebie. Z upływem czasu może pojawić się matka octowa na jego wierzchu i osad na dnie.

Jest wytwarzany w zgodzie ze środowiskiem naturalnym, jak wszystkie nasze octy owocowe. Odpady, powstałe w jego produkcji, są biodegradalne i podlegają biologicznemu rozkładowi.

Jakie właściwości ma ocet jabłkowy z kwiatami czarnego bzu?

Octy owocowe zawierają wiele cennych dla zdrowia składników i przejmują właściwości owoców, kwiatów i ziół, z których są robione. Octy owocowe to źródło dobrych dla zdrowia polifenoli, przeciwutleniaczy i kwasów organicznych. W tym kwasu octowego, który może:

  • obniżać poziom cukru we krwi
  • redukować poziom cholesterolu
  • zmniejszać apetyt

Kwiaty czarnego bzu, z których powstał nasz ocet owocowy, stosuje się w leczeniu objawów przeziębienia i grypy.

Warto wiedzieć

Kraj pochodzenia: Polska

Dla kogo: Polecamy osobom, które chcą się zdrowo odżywiać, poszukują prawdziwej żywności oraz smakoszom, którzy lubią kulinarne eksperymenty.

Smak: Owocowy z kwiatową nutką.

Zapach: Jabłkowy, typowy dla octu, z lekko kwiatową nutą.

Kolor: Jasny, słomkowo-różowy.

Informacja dla alergików: Produkt może zawierać gorczycę, orzechy oraz gluten.

Termin przydatności: 12 miesięcy od daty przygotowania.

Przechowywanie: Dobrze zakręcony ocet owocowy należy trzymać w chłodnym i suchym miejscu, z dala od światła słonecznego.

Matka owocowa i osad: Wraz z upływem czasu na wierzchu produktu może pojawić się matka octowa a na jego dnie - osad. Są to zjawiska naturalne i nie świadczą o jego zepsuciu, a o tym, że jest w 100% naturalny i wysokiej jakości. Matka nadaje się do spożycia i na zaczyn do wyprodukowania własnego octu.

Skład

98% ocet jabłkowy, 2% kwiaty czarnego bzu

Wartości odżywcze

Wartości odżywczew 100g
Wartość energetyczna 92 kJ / 22 kcal
tłuszcz 0 g
węglowodany 1,01 g
w tym cukry 0,45 g
białko 0 g
sól <0,01 g

Jak smakuje ocet jabłkowy z kwiatami czarnego bzu?

Nasz żywy ocet jabłkowy z kwiatami czarnego bzu jest bardzo łagodny dla podniebienia. Smakuje owocowo i czuć w nim lekko kwiatową nutkę.

Jak stosować ocet jabłkowy z kwiatami czarnego bzu?

Ocet z kwiatów czarnego bzu można spożywać nie tylko z wodą! jest kilka sposobów, aby się nim delektować:

  • z sokiem – wystarczy rozcieńczyć 1-2 łyżki octu w 250 ml płynu
  • w sałatce – aby zrobić domowej roboty sos winegret dodaj 1-2 łyżki (15-30 ml) octu
  • w daniach głównych – możesz marynować w nim mięso (w tym ryby) lub tofu
  • w switchelu – zmieszaj go z sokiem imbirowym, wodą i syropem klonowym
  • w chipsach typu salt & vinegar

Ocet jabłkowy z kwiatami bzu – najczęściej zadawane pytania

Jak przechowywać ocet?

Jeśli chcesz, aby ocet jabłkowy niepasteryzowany długo cieszył Cię smakiem i właściwościami, trzymaj go w dobrze zakręconej butelce. Przechowuj go z dala od źródeł światła, w chłodnym miejscu. Możesz, ale nie musisz, trzymać go w lodówce.

Jaki jest termin przydatności do spożycia?

Kwas octowy, który zawiera ocet owocowy, to naturalny konserwant. Dzięki niemu naturalny, czysty żywy ocet jabłkowy, może służyć Ci cały rok.

Dlaczego warto sięgnąć po Ocet jabłkowy z kwiatem bzu Olini?

Najlepsze składniki

Ocet jabłkowy niepasteryzowany Olini powstaje z całych, dojrzałych i starannie wyselekcjonowanych owoców i kwiatów. Pochodzą one ze starego sadu owocowego z gospodarstwa na Lubelszczyźnie. Wiemy, że tylko z najlepszej jakości komponentów otrzymamy ocet owocowy, który będzie cieszył smakiem i dostarczał cennych składników.

Odpowiedni proces produkcji

Ocet z kwiatów czarnego bzu Olini powstaje dzięki metodzie powolnej fermentacji. Do jego produkcji nie używa się barwników, aromatów czy konserwantów. Jest to produkt niefiltrowany i niepasteryzowany - prosto z fermentacji trafia do butelki. Przez brak oczyszczania jest naturalnie mętny oraz zachowuje swoje wartości odżywcze i pyszne walory smakowe. Wraz z upływem czasu na wierzchu produktu może pojawić się matka octowa a na jego dnie - osad.

Bezwzględna świeżość

Ocet z kwiatu czarnego bzu, jak wszystkie nasze octy owocowe, przygotowujemy małymi partiami. Nie znajdziesz go w dużych sklepach, aptekach ani zielarniach. Dzięki temu mamy pewność, że do Ciebie trafi dojrzały, świeży i aktywny biologicznie produkt.

Mała skala

Wszystkie nasze produkty przygotowujemy w małych partiach. W pełni kontrolujemy ich jakość, warunki przechowywania i czas transportu.

Bezpieczny transport

Nasz ocet owocowy przelewamy do ciemnej butelki z grubego szkła (w trosce o wrażliwe bakterie probiotyczne). Na czas transportu pakujemy go w styropianowy termos, aby trafił do Ciebie bezpiecznie. Dzięki temu zapewniamy mu także ochronę przed światłem słonecznym i zmianami temperatur.

Najczęściej zadawane pytania

Czy picie octu szkodzi zębom?

Wiele badań sugeruje, że ocet owocowy, pity codziennie, może wpływać negatywnie na szkliwo zębów. Stomatolodzy radzą, aby w przypadku wrażliwego uzębienia i problemów ze szkliwem, rozcieńczać go wodą i pić przez słomkę, po czym płukać jamę ustną wodą.

Jak pić ocet jabłkowy z wodą?

Wiele źródeł zaleca stosowanie 1-2 łyżek octu na szklankę wody i picie go rano, po wstaniu, lub przed dużymi posiłkami.

Czy ocet jabłkowy można stosować w pielęgnacji?

Ocet owocowo może być stosowany do celów kosmetycznych. Pomaga utrzymać odpowiedni poziom pH skóry - twarzy i głowy. Stosowany na twarz może poprawić kondycję cery, wygładzić ją i usunąć przebarwienia. Jako płukanka do włosów usuwa nadmiar sebum, nadbudowę mineralną i resztki kosmetyków stylizujących.

Czy ocet jabłkowy z kwiatami bzu można podawać dzieciom?

Każdy ocet owocowy ma dobry wpływ na organizm, zarówno ten mały, jak i duży. Ze względu na jego prozdrowotne właściwości, warto włączyć go do jadłospisu całej rodziny. Nasze octy owocowe są delikatne - ocet jabłkowy z kwiatami bzu smakuje owocowo-kwiatowo. Maluchom można podawać 1 łyżeczkę octu dziennie - po rozcieńczeniu z 250 ml płynu - na czczo lub na 20 minut przed większym posiłkiem. Rekomendujemy podawanie octu dzieciom, które skończyły 5 lat.

Czy ocet jabłkowy można pić w ciąży?

O ile nam wiadomo, nie ma też jednomyślnego stanowiska w tym temacie z powodu braku szczegółowych badań. Nie ma też aktualnych doniesień o szkodliwości stosowania jakiegokolwiek rodzaju octu owocowego w czasie ciąży. Specjaliści twierdzą natomiast, że kobiety w ciąży powinny zachować ostrożność podczas spożywania niektórych niepasteryzowanych produktów. Mogą one zawierać np. bakterie. Czyli bezpieczniejszy dla kobiet w ciąży wydaje się ocet pasteryzowany, tylko że on nie posiada już tych prozdrowotnych właściwości, co niepasteryzowany. Z drugiej strony, wszystkie rodzaje octu jabłkowego zawierają kwas octowy, który ma działanie przeciwdrobnoustrojowe. Badania pokazują, że może… zabijać bakterie. W świetle tych informacji, naszym zdaniem kobiety w ciąży powinny używać niepasteryzowanego octu jabłkowego z matką owocową z dużą ostrożnością i po rozmowie z lekarzem. Jeśli zdecydują się na włączenie octu jabłkowego do swojej diety, polecamy stosować go jako przyprawę, np. składnik sosu do sałatki czy marynaty.
Sposób dostawy
Kraj wysyłki:
Darmowa dostawa dla zamówień od 49 zł

Opinie o produkcie

+ Napisz opinię
Napisz opinię
0 Wybierz ocenę! Dziękujemy za ocenę!

Idealne uzupełnienie

732 080 803
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium