Syrop z czarnego bzu Olini
- Bogactwo witamin i minerałów
- Naturalny sposób na kaszel i przeziębienie
- Prosty, dwuelementowy skład!
owoce czarnego bzu to źródło witaminy C i A oraz pektyn
z całych i polskich owoców, nie z koncentratu
Owoce czarnego bzu
Krzewy czarnego bzu wpisują się w polski krajobraz. Porastają łąki, skraje lasów czy parki. Owoce tej rośliny dojrzewają pod koniec lata, nabierają wtedy ciemnogranatowej barwy, stają się jędrne i soczyste. Od wielu pokoleń zbierane i zamieniane w przepyszne konfitury, soki i syropy stanowią element nie tylko domowej spiżarki ale też apteczki.
Właściwości owoców czarnego bzu wykorzystywano w medycynie naturalnej od dawna. Dzisiaj wiemy, że nie bez przyczyny uznawane są za naturalne lekarstwo! Te ciemne, soczyste i cierpkie w smaku owoce, zwane jagodami czarnego bzu, to bogactwo witamin, szczególnie C i A, soli mineralnych (potasu, sodu) oraz żelaza, pektyn i antocyjanów.
Wyciągi z tych owoców wykorzystuje się w medycynie do kuracji wspomagających odporność, łagodzących pierwsze oznaki przeziębienia i grypy oraz kuracjach odtruwających. Czarny bez znany jest ze swojego napotnego działania, jest to też naturalny środek przeciwgorączkowy.
Syrop z czarnego bzu Olini – właściwości
To produkt, po który warto sięgnąć przy pierwszych oznakach infekcji. Polecany na kaszel oraz wspomagająco, kiedy pojawia się gorączkę. Sok z owoców czarnego bzu ma kwaśny, lekko cierpki smak, dodatek cukru nadaje mu słodkiego łagodnego charakteru, dlatego syrop ten bardzo lubią dzieci.
Warto wiedzieć
Kraj pochodzenia: Polska
Dla kogo: Dla tych, którzy szukają domowego sposobu na radzenie sobie z przeziębieniem. Wspomagająco przy kaszlu i początkach infekcji. Ze względu na słodki smak jest szczególnie polecany dla dzieci.
Kolor i smak: Syrop ma barwę ciemnogranatową, wpadająca w rubinowy odcień, smakuje intensywnie, słodko i owocowo. Syrop jest naturalnie mętny.
Informacja dla alergików: Produkt nie zawiera glutenu.
Termin przydatności do spożycia: Termin przydatności do spożycia to 12 miesięcy od daty przygotowania syropu (znajdziesz ją na tylnej etykiecie). Przed otwarciem warto wstrząsnąć buteleczką, na dnie może wytrącić się osad, który świadczy o naturalnym składzie syropu. Po otwarciu należy przechowywać go w lodówce i spożyć w ciągu kilku dni.
Przechowywanie: Przechowywać w lodówce, chronić od światła.
Nasze uwagi: Syrop z owoców czarnego bzu powstaje podczas wyciskania całych owoców. Powstaje na bazie naturalnego soku a nie koncentratu, Dla utrzymania świeżości na dłużej, syrop został poddany pasteryzacji.
Skład
sok z owoców czarnego bzu (tłoczony na zimno i pasteryzowany), 25% cukier
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze | w 100g |
Wartość energetyczna | 697 kJ / 164 kcal |
tłuszcz | 0 g |
w tym | |
kwasy tłuszczowe nasycone | 0 g |
węglowodany | 40 g |
w tym cukry | 40 g |
białko | 0,7 g |
sól | 0 g |
Syrop z czarnego bzu – zastosowanie
Ten słodki, owocowy syrop będzie świetnym dodatkiem w codziennej diecie dzieci i dorosłych. Warto wzbogacić nim smak ciepłej herbaty albo wypijać prosto z łyżeczki, może być też dodatkiem do potraw i napojów. Można go podać z:
- budyniem lub kaszką – jako słodką i zdrową owocową polewę
- wodą lub letnią herbatą – polecany do picia przy przeziębieniach czy infekcjach
- podkreśli smak i osłodzi napoje
- wodą gazowaną – stworzy zdrową oranżadę
- do owsianek, deserów a nawet lodów, jako pyszny i zdrowy sos
- może stanowić świetną bazę szejków i wzmocnić warzywny lub owocowy koktajl
- można też wypijać go prosto z łyżeczki lub kieliszka, to naturalny sposób na łagodzenie kaszlu i gorączki.
Przeczytaj więcej w Bazie Wiedzy Olini
Opinie o produkcie
Opinie nie zostały potwierdzone zakupem. To oznacza, że nadal są wartościowe, ale nie możemy stwierdzić, czy pochodzą od klientów, którzy kupili dany produkt.
Katarzyna
Wyśmienity. Prawie jak domowy.
Władysław
,W/g mojej wiedzy czarny bez jest jedną z najstarszych roślin leczniczych.Wykorzystywany jest suszony kwiat bzu i jego owoce. Owoce w/g mego odczucia mają pozytywny wpływ na układ trawienny i dobre samopoczucie. Moja opinia napisana jest w oparciu o własne odczucia. Pozdrawiam - Wł. Dębowski
Dorota
Super syrop, syn go uwielbia.
Martyna
Bardzo smaczny! Idealny do rozcienczania wodą, herbaty i do zabijania smaku oleju z czarnuszki :D Chociaż spodziewałam się bardziej intensywnego smaku, takiego jak w syropie z malin. Tutaj bardziej soczek :)
Anna
Super
Beata
Polecam, pyszny, dzieci chętnie piją.
Władysław
Wymienię niektóre właściwości owoców czarnego bzu, które powodują zastosowanie tych owoców w róznych produktach i to, że same owoce też są używane w celu uzyskania odpowiednich korekt w organiżmie. Np.Posiadają właściwości: moczopędne, napotne, przeciwgorączkowe, wykrztuśne, przeciwzapalne, przeczyszczające, działania przeciwutleniające i nne. Posiada dość rozległe zastosowanie np przy migrenach i nerwobólach, Władysław Dębowski
Anna
Smak bardzo dobry, nie za słodki, doskonale nadaje się do picia bez rozcieńczenia, jak i dodany do wody lub owsianki. Polecam.
Ryszard
Dla mnie osobiście syrop bardzo dobry, będę polecał każdemu dbającemu o swój stan zdrowia.