Miód z cytryną i pigwą Olini
- Kremowy, łatwo się rozsmarowuje
- Jedz, gdy dopadło Cię przeziębienie lub na lepsze trawienie
- Prawdziwy, czysty, świeży i z dużą ilością enzymów
przebadany przez Państwowy Instytut Badawczy
z rodzinnej pasieki wędrownej w Lubuskiem
Miód z cytryną i pigwą z pasieki wędrownej
Jaki jest miód z cytryną i pigwą?
Miód z cytryną i pigwą Olini zachwyci Cię słodko-orzeźwiającym smakiem, miodowym aromatem z kwiatowo-cytrusową nutą, kremową konsystencją i słomkowym kolorem.
Jak powstaje miód Olini?
W nasz miód zaopatrujemy się bezpośrednio w rodzinnej pasiece wędrownej z województwa Lubuskiego. To region z tradycjami pszczelarskimi, które sięgają średniowiecza.
Idea takiej pasieki polega na tym, że ule przenosi się z miejsca na miejsce. Pszczelarze robią to po to, aby pszczoły mogły czerpać nektar i pyłek z różnych roślinnych i w innych okresach ich kwitnienia. Pszczele domy ustawia się więc przy kwitnących sadach, polach i w lasach.
Świeżość miodu czuć w każdym jego kęsie! To dlatego, że prosto z ula, gdy jest jeszcze płynny, przelewa się go do słoików. Krystalizacji ulega z czasem.
Następnie miesza się go z liofilizowanymi owocami. Robi się to bardzo dokładnie i z sercem, dzięki czemu ma jednolitą konsystencję i nie rozwarstwia się.
Miód z cytryną i pigwą – właściwości
Miód – na co pomaga?
W 100% naturalny, surowy miód, zawiera wiele korzystnych składników dla zdrowia:
- witaminy – z grupy B
- minerały – wapń, magnez, mangan, fosfor, potas, cynk
- przeciwutleniacze
- aminokwasy
- enzymy
- prebiotyki
Sięgnij po miód, jeśli masz kaszel. Badania wykazują, że może być równie skuteczny, co niektóre leki.
Warto jeść go także wtedy, gdy drapie Cię w gardle. Według ostatnich badań, miód działa antybakteryjnie i hamuje rozwój drobnoustrojów.
Miód ma także korzystny wpływ na trawienie. Już 1-2 jego łyżeczki, zjedzone na pusty żołądek, mogą pomóc na delikatne problemy z układem pokarmowym.
Rozwiązujesz krzyżówki? Jedz miód! Jego składniki mogą poprawiać pamięć i koncentrację.
Warto jeść miód także dla serca – przeciwutleniacze, które zawiera, mogą je chronić przed stresem oksydacyjnym.
Cytryna – na co pomaga?
Surowe i liofilizowane cytryny zawierają:
- błonnik
- witaminy – C
- minerały – wapń, żelazo, magnez
Witamina C to silny przeciwutleniacz, który hamuje powstawanie wolnych rodników. Ułatwia też wchłanianie żelaza roślinnego lub niehemowego. Odgrywa również ważną rolę w produkcji kolagenu w skórze, który jest podstawą zdrowej cery.
Wapń i magnez, obecne w cytrynach, pomagają w utrzymaniu zdrowych kości.
Pigwa – na co pomaga?
Liofilizowane owoce pigwy zawierają:
- błonnik
- witaminy – C, B1, B6
- minerały – miedź, żelazo, potas, magnez
Od starożytności pigwę ceni się za smak i właściwości.
Współczesne badania wykazują, że składniki jej owoców mają potencjał w leczeniu zaburzeń trawienia, alergii i hiperglikemii.
Warto wiedzieć
Wyprodukowano w: Polska
Dla kogo: Polecamy dzieciom i dorosłym, zwłaszcza podczas infekcji i chorób, a szczególnie na ból gardła, oraz osobom, które chcą naturalnie wspomóc działanie układu trawiennego.
Dzieci: Dietetycy nie zalecają podawania miodu dzieciom poniżej roczku.
Smak: Harmonijne połączenie słodyczy miodu i orzeźwiającej kwaskowatości cytryny i pigwy.
Zapach: Miodowy aromat z kwiatowo-cytrusową nutą.
Konsystencja: Miód rzepakowy w temperaturze pokojowej jest zazwyczaj płynny i ma lekką, gładką teksturę. Jednak w niższych temperaturach może się częściowo krystalizować. Krystalizacja powoduje tworzenie się drobnych kryształków, nadając mu bardziej gęstą, kremową konsystencję. Miód skrystalizowany staje się znowu płynny w temperaturze ok. 42°C. Nie traci przy tym swoich cennych właściwości.
Kolor: Słomkowy, jasno-żółty
Jak używać: Do napojów: wody, herbaty i lemoniady, dań, jako składnik sosów i marynat, do deserów, jako polewa do lodów, naleśników i gofrów czy składnik ciastek i ciast, do śniadań i przekąsek, np. owsianki, jogurtu i sałatek owocowych albo na kanapkę i na łyżeczce. Idealny do szota z olejem z czarnuszki.
Informacja dla alergików: Miód to naturalny produkt pszczeli. Osoby cierpiące na alergię powinny zachować ostrożność.
Termin przydatności do spożycia: Termin przydatności do spożycia to 24 miesiące od daty powstania miodu (znajdziesz ją na tylnej etykiecie), niezależnie od daty otwarcia. Wszystkie nasze miody pochodzą z małej, zaprzyjaźnionej pasieki, która produkuje miody w małych partiach w okresie kwitnienia danej rośliny.
Skład
miód rzepakowy 90%, liofilizowane owoce pigwy 5%, liofilizowane owoce cytryny 5%
Miód z pigwą i cytryną – dla kogo?
Miód z pigwą i cytryną polecamy:
- tym, którzy lubią unikalne smaki i eksperymenty w kuchni
- jako źródło energii dla osób, które uprawiają sport
- seniorkom i seniorom, którzy potrzebują wzmocnienia
- tym, którzy się odchudzają i poszukują alternatywy dla cukru
- osobom na diecie bezglutenowej
- dzieciom
Miód z cytryną i pigwą dla dzieci
- Twoje dziecko nie je miodów, bo są za słodkie? Kwaskowaty miód rzepakowy z pigwą i cytryną jest dla niego!
- Twoja pociecha nigdy nie jadła miodu i nie chce go spróbować? Dzieci uczą się przez codzienną obserwację zachowań rodziców. Dlatego pałaszuj swój miód ze smakiem i uzbrój się w cierpliwość.
- Miód z cytryną i pigwą osłodzi Twojemu dziecku chorowanie – każdy z jego składników działa antybakteryjnie.
- Miodem wzbogacisz posiłki Twojego malucha o składniki odżywcze i nowe smaki.
Od kiedy miód dla dzieci?
Według diabetyków, miód można podawać dzieciom, które skończą pierwszy rok życia.
Miód z cytryną i pigwą – zastosowanie
Miód z cytryną i pigwą świetnie smakuje na łyżeczce, kanapce lub w owsiance. Możesz go też spożywać na inne sposoby!
- W napojach
Pij ciepłą (ok. 42°C) wodę lub herbatę zmieszaną z miodem z cytryną i pigwą. Pomoże to ukoić żołądek i zmniejszyć wzdęcia. Pyszną, chłodną wodą z miodem, możesz popijać cały dzień. - W smoothies
Miód z cytryną i pigwą to idealny dodatek do fit smoothie! Cytryny zawierają pektyny, więc zwiększają uczucie sytości podczas posiłków. - W sałatkach
Zaskocz rodzinę albo gości dressingiem do sałatki – lekko słodkim i kwaśnym jednocześnie. Jak go zrobić? Miód z cytryną i pigwą możesz wymieszać z octem jabłkowym, sosem sojowym i oliwą. Dopraw solą i pieprzem. I voilà! - Do deserów i słodkich dań
Miód z cytryną i pigwą może być składnikiem ciasteczek, pierniczków i ciast. Zastąpisz nim biały cukier. Możesz polewać nim także naleśniki, gofry i lody. Pycha! - Do mięs
Polej mieszanką miodu z cytryną i pigwą, czosnku, ketchupu i sosu sojowego grillowane czy pieczone mięso, a Twoje kubki smakowe oszaleją!
Miód z cytryną i pigwą – cena
Wyższą cenę będzie miał miód:
- z unikalnymi dodatkami
- czysty, prawdziwy
- świeży
- bogaty w enzymy
- odpowiednio przechowywany i produkowany
- przebadany
Miód z cytryną i pigwą – gdzie kupić?
Kupując w Olini:
- Masz pewność, że Twój miód pochodzi z Polski
Miody z europejskich pasiek mogą zawierać pozostałości np. po lekach dla pszczół. Te nie są dopuszczalne w Polsce, ale stosuje się je np. na Węgrzech czy Ukrainie.
- Zyskujesz produkt nieprzetworzony, o wysokiej wartości odżywczej
Większość miodów, które można znaleźć w marketach, jest pasteryzowana. Owszem, wysoka temperatura zabija niepożądane grzyby. Może też poprawić kolor i teksturę produktu oraz usuwa krystalizację i wydłuża ich okres przydatności do spożycia. Jednocześnie jednak niszczy wiele korzystnych składników odżywczych miodów, w tym enzymy.
- Wspierasz pszczelarzy w prowadzeniu pasiek i zapewniasz pszczołom opiekę
Dzięki temu większa liczba owadów może przetrwać w obecnych warunkach klimatycznych.
- Promujesz świadomą konsumpcję
Współpracujemy z lokalnymi pszczelarzami i rodzinnymi pasiekami, które podzielają nasze wartości, a więc dbają o środowisko naturalne i pracowników oraz tworzą produkty najwyższej jakości, bezpieczne dla zdrowia.
- Nie musisz szukać pasiek i pszczelarzy samodzielnie
Często małe pasieki nie mają stron internetowych i na Facebooku. Pszczelarzy sprzedają swoje miody zazwyczaj bezpośrednio albo na bazarach i rynkach, festiwalach i cyklicznych targach żywności.
- Wiesz, co jesz
Nasze produkty przebadało w 2023 roku Laboratorium Badania Jakości Produktów Pszczelich w Puławach Państwowego Instytutu Badawczego. Wykazało ono, że nasze miody są wysokiej jakości, spełniają normy, nie są fałszowane i są prawidłowo przechowywane.
Prawdziwy miód rzepakowy z cytryną i pigwą
Badania potwierdziły, że nasz miód:
- Jest czysty i naturalny
To znaczy, że nie zawiera zanieczyszczeń mechanicznych ani cukru czy dekstryn skrobiowych. Nie jest też podgrzewany.
- Ma skład zgodny z nazwą i opisem
W badaniach potwierdzono, że skład miodu jest zgodny z wymaganiami Rozporządzeń Ministra Rolnictwa i Rozwoju. To znaczy, że masz pewność, że w słoiczku znajduje się ten, a nie inny, miód.
- Zawiera duże ilości enzymów
W miodach Olini liczba aktywnych enzymów przekracza normę (> 8 liczby diastazowej). Wynosi ona od 15,8 do 28,3.
- Ma właściwą konsystencję i gęstość
To znaczy, że wpływ na jego właściwości fizyczne ma dominująca roślina z której powstał, a nie proces produkcji czy sposób przechowywania.
- Jest świeży i odpowiednio przechowywany
Świadczy o tym niska zawartość FHM (jego duże stężenie występuje, gdy miód trzyma się np. w zbyt wysokiej temperaturze). Norma to 30 bądź 40 mg/kg, a w naszych miodach nie przekroczyła 4,3 mg/kg (a często była dużo niższa).
Na podstawie Badania Państwowego Instytutu Badawczego – Laboratorium Badania Jakości Produktów Pszczelich w Puławach (2023 r.).
5 powodów, dla których warto nam zaufać
Wierzymy, że można jeść zdrowo, naturalnie i smacznie, a produkty tworzyć z troską o ludzi i środowisko.
Świeżość
Nasze produkty powstają w małych, rzemieślniczych partiach. Krótka droga, bezpośrednio z naszej olejarni do Twoich rąk, daje gwarancję świeżości.
Natura i nauka
Natura idzie u nas w parze z nauką. Nasze produkty regularnie trafiają pod lupę badaczy. Część receptur tworzymy wraz z naukowcami. Nasze produkty polecają specjaliści: dietetycy, farmaceuci oraz lekarze. I tysiące klientów!
Dobry skład
Składniki naszych produktów pochodzą z czystych regionów Polski i świata. Współpracujemy z małymi, lokalnymi dostawcami i rodzinnymi firmami, którym bliskie są nasze wartości.
Jak od babci
Jesteśmy rzemieślnikami i tradycyjne receptury odtwarzamy z sercem. Dzięki temu nasze produkty smakują jak domowe. Są świeże, naturalne, z prostym składem, co czuć w każdym kęsie i łyku.
Bezpieczna dostawa
Każdy wysyłany produkt przechodzi przez nasze ręce. Z troską o cenny skład na czas transportu nasze produkty chronimy przed światłem słonecznym za pomocą wytrzymałego opakowania.