0
Twój koszyk
Do darmowej dostawy pozostało: 199,00 zł freeshipping_textAfterPrice

Twój koszyk jest pusty

WYBIERZ SWÓJ PIERWSZY PRODUKT

Kod rabatowy podasz w kolejnym kroku
Wartość zamówienia 0,00 zł Kontynuuj zakupy

Miód z cytryną i pigwą Olini

  • Kremowy, łatwo się rozsmarowuje
  • Jedz, gdy dopadło Cię przeziębienie lub na lepsze trawienie
  • Prawdziwy, czysty, świeży i z dużą ilością enzymów
Cena: 54,90 zł 54.90












Słoiczek wyrzuć do kontenera na szkło - nie musisz go myć ani usuwać z niego etykiety. Metalową nakrętkę wyrzuć do pojemnika na metale i tworzywa sztuczne.
ilość - + szt.
Czas realizacji: 1 - 2 dni robocze
Darmowa dostawa: od 199 zł Zobacz koszty dostawy
Unikalne połączenie prawdziwego miodu oraz owoców pełnych witaminy C - cytryny i pigwy. Słodko-orzeźwiający smakołyk, który możesz jeść z łyżeczki albo dodawać do napojów i potraw. Miej go pod ręką na co dzień i gdy złapało Cię przeziębienie. Bogaty w enzymy, przebadany pod kątem czystości i świeżości.

przebadany przez Państwowy Instytut Badawczy

z rodzinnej pasieki wędrownej w Lubuskiem

Miód z cytryną i pigwą z pasieki wędrownej

Jaki jest miód z cytryną i pigwą?

Miód z cytryną i pigwą Olini zachwyci Cię słodko-orzeźwiającym smakiem, miodowym aromatem z kwiatowo-cytrusową nutą, kremową konsystencją i słomkowym kolorem.

Jak powstaje miód Olini?

W nasz miód zaopatrujemy się bezpośrednio w rodzinnej pasiece wędrownej z województwa Lubuskiego. To region z tradycjami pszczelarskimi, które sięgają średniowiecza.

Idea takiej pasieki polega na tym, że ule przenosi się z miejsca na miejsce. Pszczelarze robią to po to, aby pszczoły mogły czerpać nektar i pyłek z różnych roślinnych i w innych okresach ich kwitnienia. Pszczele domy ustawia się więc przy kwitnących sadach, polach i w lasach.

Świeżość miodu czuć w każdym jego kęsie! To dlatego, że prosto z ula, gdy jest jeszcze płynny, przelewa się go do słoików. Krystalizacji ulega z czasem.

Następnie miesza się go z liofilizowanymi owocami. Robi się to bardzo dokładnie i z sercem, dzięki czemu ma jednolitą konsystencję i nie rozwarstwia się.

Miód z cytryną i pigwą – właściwości

Miód – na co pomaga?

W 100% naturalny, surowy miód, zawiera wiele korzystnych składników dla zdrowia:

  • witaminy – z grupy B
  • minerały – wapń, magnez, mangan, fosfor, potas, cynk
  • przeciwutleniacze
  • aminokwasy
  • enzymy
  • prebiotyki

Sięgnij po miód, jeśli masz kaszel. Badania wykazują, że może być równie skuteczny, co niektóre leki.

Warto jeść go także wtedy, gdy drapie Cię w gardle. Według ostatnich badań, miód działa antybakteryjnie i hamuje rozwój drobnoustrojów.

Miód ma także korzystny wpływ na trawienie. Już 1-2 jego łyżeczki, zjedzone na pusty żołądek, mogą pomóc na delikatne problemy z układem pokarmowym.

Rozwiązujesz krzyżówki? Jedz miód! Jego składniki mogą poprawiać pamięć i koncentrację.

Warto jeść miód także dla serca – przeciwutleniacze, które zawiera, mogą je chronić przed stresem oksydacyjnym.

Cytryna – na co pomaga?

Surowe i liofilizowane cytryny zawierają:

  • błonnik
  • witaminy – C
  • minerały – wapń, żelazo, magnez

Witamina C to silny przeciwutleniacz, który hamuje powstawanie wolnych rodników. Ułatwia też wchłanianie żelaza roślinnego lub niehemowego. Odgrywa również ważną rolę w produkcji kolagenu w skórze, który jest podstawą zdrowej cery.

Wapń i magnez, obecne w cytrynach, pomagają w utrzymaniu zdrowych kości.

Pigwa – na co pomaga?

Liofilizowane owoce pigwy zawierają:

  • błonnik
  • witaminy – C, B1, B6
  • minerały – miedź, żelazo, potas, magnez

Od starożytności pigwę ceni się za smak i właściwości.

Współczesne badania wykazują, że składniki jej owoców mają potencjał w leczeniu zaburzeń trawienia, alergii i hiperglikemii.

Warto wiedzieć

Wyprodukowano w: Polska

Dla kogo: Polecamy dzieciom i dorosłym, zwłaszcza podczas infekcji i chorób, a szczególnie na ból gardła, oraz osobom, które chcą naturalnie wspomóc działanie układu trawiennego.

Dzieci: Dietetycy nie zalecają podawania miodu dzieciom poniżej roczku.

Smak: Harmonijne połączenie słodyczy miodu i orzeźwiającej kwaskowatości cytryny i pigwy.

Zapach: Miodowy aromat z kwiatowo-cytrusową nutą.

Konsystencja: Miód rzepakowy w temperaturze pokojowej jest zazwyczaj płynny i ma lekką, gładką teksturę. Jednak w niższych temperaturach może się częściowo krystalizować. Krystalizacja powoduje tworzenie się drobnych kryształków, nadając mu bardziej gęstą, kremową konsystencję. Miód skrystalizowany staje się znowu płynny w temperaturze ok. 42°C. Nie traci przy tym swoich cennych właściwości.

Kolor: Słomkowy, jasno-żółty

Jak używać: Do napojów: wody, herbaty i lemoniady, dań, jako składnik sosów i marynat, do deserów, jako polewa do lodów, naleśników i gofrów czy składnik ciastek i ciast, do śniadań i przekąsek, np. owsianki, jogurtu i sałatek owocowych albo na kanapkę i na łyżeczce. Idealny do szota z olejem z czarnuszki.

Informacja dla alergików: Miód to naturalny produkt pszczeli. Osoby cierpiące na alergię powinny zachować ostrożność.

Termin przydatności do spożycia: Termin przydatności do spożycia to 24 miesiące od daty powstania miodu (znajdziesz ją na tylnej etykiecie), niezależnie od daty otwarcia. Wszystkie nasze miody pochodzą z małej, zaprzyjaźnionej pasieki, która produkuje miody w małych partiach w okresie kwitnienia danej rośliny.

Skład

miód rzepakowy 90%, liofilizowane owoce pigwy 5%, liofilizowane owoce cytryny 5%

Miód z pigwą i cytryną – dla kogo?

Miód z pigwą i cytryną polecamy:

  • tym, którzy lubią unikalne smaki i eksperymenty w kuchni
  • jako źródło energii dla osób, które uprawiają sport
  • seniorkom i seniorom, którzy potrzebują wzmocnienia
  • tym, którzy się odchudzają i poszukują alternatywy dla cukru
  • osobom na diecie bezglutenowej
  • dzieciom

Miód z cytryną i pigwą dla dzieci

  • Twoje dziecko nie je miodów, bo są za słodkie? Kwaskowaty miód rzepakowy z pigwą i cytryną jest dla niego!
  • Twoja pociecha nigdy nie jadła miodu i nie chce go spróbować? Dzieci uczą się przez codzienną obserwację zachowań rodziców. Dlatego pałaszuj swój miód ze smakiem i uzbrój się w cierpliwość.
  • Miód z cytryną i pigwą osłodzi Twojemu dziecku chorowanie – każdy z jego składników działa antybakteryjnie.
  • Miodem wzbogacisz posiłki Twojego malucha o składniki odżywcze i nowe smaki.

Od kiedy miód dla dzieci?

Według diabetyków, miód można podawać dzieciom, które skończą pierwszy rok życia.

Miód z cytryną i pigwą – zastosowanie

Miód z cytryną i pigwą świetnie smakuje na łyżeczce, kanapce lub w owsiance. Możesz go też spożywać na inne sposoby!

  1. W napojach
    Pij ciepłą (ok. 42°C) wodę lub herbatę zmieszaną z miodem z cytryną i pigwą. Pomoże to ukoić żołądek i zmniejszyć wzdęcia. Pyszną, chłodną wodą z miodem, możesz popijać cały dzień.
  2. W smoothies
    Miód z cytryną i pigwą to idealny dodatek do fit smoothie! Cytryny zawierają pektyny, więc zwiększają uczucie sytości podczas posiłków.
  3. W sałatkach
    Zaskocz rodzinę albo gości dressingiem do sałatki – lekko słodkim i kwaśnym jednocześnie. Jak go zrobić? Miód z cytryną i pigwą możesz wymieszać z octem jabłkowym, sosem sojowym i oliwą. Dopraw solą i pieprzem. I voilà!
  4. Do deserów i słodkich dań
    Miód z cytryną i pigwą może być składnikiem ciasteczek, pierniczków i ciast. Zastąpisz nim biały cukier. Możesz polewać nim także naleśniki, gofry i lody. Pycha!
  5. Do mięs
    Polej mieszanką miodu z cytryną i pigwą, czosnku, ketchupu i sosu sojowego grillowane czy pieczone mięso, a Twoje kubki smakowe oszaleją!

Miód z cytryną i pigwą – cena

Wyższą cenę będzie miał miód:

  • z unikalnymi dodatkami
  • czysty, prawdziwy
  • świeży
  • bogaty w enzymy
  • odpowiednio przechowywany i produkowany
  • przebadany

Miód z cytryną i pigwą – gdzie kupić?

Kupując w Olini:

  1. Masz pewność, że Twój miód pochodzi z Polski

    Miody z europejskich pasiek mogą zawierać pozostałości np. po lekach dla pszczół. Te nie są dopuszczalne w Polsce, ale stosuje się je np. na Węgrzech czy Ukrainie.

  2. Zyskujesz produkt nieprzetworzony, o wysokiej wartości odżywczej

    Większość miodów, które można znaleźć w marketach, jest pasteryzowana. Owszem, wysoka temperatura zabija niepożądane grzyby. Może też poprawić kolor i teksturę produktu oraz usuwa krystalizację i wydłuża ich okres przydatności do spożycia. Jednocześnie jednak niszczy wiele korzystnych składników odżywczych miodów, w tym enzymy.

  3. Wspierasz pszczelarzy w prowadzeniu pasiek i zapewniasz pszczołom opiekę

    Dzięki temu większa liczba owadów może przetrwać w obecnych warunkach klimatycznych.

  4. Promujesz świadomą konsumpcję

    Współpracujemy z lokalnymi pszczelarzami i rodzinnymi pasiekami, które podzielają nasze wartości, a więc dbają o środowisko naturalne i pracowników oraz tworzą produkty najwyższej jakości, bezpieczne dla zdrowia.

  5. Nie musisz szukać pasiek i pszczelarzy samodzielnie

    Często małe pasieki nie mają stron internetowych i na Facebooku. Pszczelarzy sprzedają swoje miody zazwyczaj bezpośrednio albo na bazarach i rynkach, festiwalach i cyklicznych targach żywności.

  6. Wiesz, co jesz

    Nasze produkty przebadało w 2023 roku Laboratorium Badania Jakości Produktów Pszczelich w Puławach Państwowego Instytutu Badawczego. Wykazało ono, że nasze miody są wysokiej jakości, spełniają normy, nie są fałszowane i są prawidłowo przechowywane.

Prawdziwy miód rzepakowy z cytryną i pigwą

Badania potwierdziły, że nasz miód:

  1. Jest czysty i naturalny

    To znaczy, że nie zawiera zanieczyszczeń mechanicznych ani cukru czy dekstryn skrobiowych. Nie jest też podgrzewany.

  2. Ma skład zgodny z nazwą i opisem

    W badaniach potwierdzono, że skład miodu jest zgodny z wymaganiami Rozporządzeń Ministra Rolnictwa i Rozwoju. To znaczy, że masz pewność, że w słoiczku znajduje się ten, a nie inny, miód.

  3. Zawiera duże ilości enzymów

    W miodach Olini liczba aktywnych enzymów przekracza normę (> 8 liczby diastazowej). Wynosi ona od 15,8 do 28,3.

  4. Ma właściwą konsystencję i gęstość

    To znaczy, że wpływ na jego właściwości fizyczne ma dominująca roślina z której powstał, a nie proces produkcji czy sposób przechowywania.

  5. Jest świeży i odpowiednio przechowywany

    Świadczy o tym niska zawartość FHM (jego duże stężenie występuje, gdy miód trzyma się np. w zbyt wysokiej temperaturze). Norma to 30 bądź 40 mg/kg, a w naszych miodach nie przekroczyła 4,3 mg/kg (a często była dużo niższa).

Na podstawie Badania Państwowego Instytutu Badawczego – Laboratorium Badania Jakości Produktów Pszczelich w Puławach (2023 r.).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5 powodów, dla których warto nam zaufać

Wierzymy, że można jeść zdrowo, naturalnie i smacznie, a produkty tworzyć z troską o ludzi i środowisko.

Świeżość

Nasze produkty powstają w małych, rzemieślniczych partiach. Krótka droga, bezpośrednio z naszej olejarni do Twoich rąk, daje gwarancję świeżości.

Natura i nauka

Natura idzie u nas w parze z nauką. Nasze produkty regularnie trafiają pod lupę badaczy. Część receptur tworzymy wraz z naukowcami. Nasze produkty polecają specjaliści: dietetycy, farmaceuci oraz lekarze. I tysiące klientów!

Dobry skład

Składniki naszych produktów pochodzą z czystych regionów Polski i świata. Współpracujemy z małymi, lokalnymi dostawcami i rodzinnymi firmami, którym bliskie są nasze wartości.

Jak od babci

Jesteśmy rzemieślnikami i tradycyjne receptury odtwarzamy z sercem. Dzięki temu nasze produkty smakują jak domowe. Są świeże, naturalne, z prostym składem, co czuć w każdym kęsie i łyku.

Bezpieczna dostawa

Każdy wysyłany produkt przechodzi przez nasze ręce. Z troską o cenny skład na czas transportu nasze produkty chronimy przed światłem słonecznym za pomocą wytrzymałego opakowania.

Najczęściej zadawane pytania

Czy miód powinien być płynny?

Świeży miód jest płynny i wtedy można go przelać do słoików. Po czasie jednak powinien zacząć się krystalizować. Płynność miodu z marketowej półki nie oznacza, że jest świeży i bez sztucznych dodatków.

Miód z cytryną w ciąży

Składniki miodu mogą korzystnie wpływać na rozwój płodu. Witamina C jest kluczowa, jeśli chodzi o zdrowie mamy i dziecka. Wspiera rozwój mózgu, a dokładniej hipokampu. Może również zwiększać odporność i zapobiegać infekcjom. Innym, niezbędnym w ciąży, składnikiem odżywczym, który znajduje się w cytrynach, jest kwas foliowy. Zmniejsza on ryzyko wystąpienia wad płodu, które mogą rozwinąć się w pierwszym miesiącu ciąży. Teoretycznie spożywanie większej ilości cytryn w pierwszych kilku tygodniach ciąży może zapewnić dodatkową ochronę dziecku.

Miód w ciąży - ile?

Kobieta ciężarna powinna zjadać nie więcej niż 5 łyżek miodu dziennie, czyli ok. 180-200 kcal.

Miód z pigwą w ciąży

Niektóre badania wskazują, że owoce pigwy mogą pomóc złagodzić nudności i wymioty w ciąży. Są skuteczniejsze niż witamina B6!

Miód z cytryną na odporność

Miód z cytryną wzmocniony pigwą warto spożywać w tych okresach w roku, w których nasza odporność jest wystawiona na próbę. W cytrynach znajdują się flawanony, które mogą podnosić odporność organizmu.

Miód z cytryną na gardło

Boli Cię gardło? Wymieszaj miód z ciepłą wodą (ok. 42°C) oraz solą morską i wypłukaj nią gardło.

Miód z cytryną na przeziębienie

Miód z cytryną i pigwą zmieszany z wodą może pomóc osobom z gorączką lub grypą. Pij co dwie godziny, aż poczujesz się lepiej.
Sposób dostawy
Kraj wysyłki:
Darmowa dostawa dla zamówień od 199 zł

Opinie o produkcie

693 222 687
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium