Dwa oleje rekomendowane przez naukowców Olini
- Niefiltrowane i nierafinowane
- Tłoczone na zimno
- Z pozytywną opinią Uniwersytetu Medycznego w Łodzi
łącz je i miksuj
dodawaj do hummusu, past i sałatek
pij razem lub na zmianę
Olej z czarnuszki i Olej lniany Olini – zdrowa para
Z Olejem z czarnuszki i Olejem lnianym Olini zadbasz o niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) w diecie swojej rodziny.
Olej z czarnuszki Olini to bomba składników bioaktywnych. Zawiera aż 83,93% NNKT. Z tego 59,52% stanowią tłuszcze wielonienasycone omega-3 (kwas alfa-linolenowy, w skr. ALA) i omega-6 (kwas linolowy, w skr. LA).
Olej z czarnuszki został przebadany pod kątem zawartości tymochinonu. Jest to składnik odpowiedzialny za prozdrowotne działanie oleju. Przypisuje się mu m.in. właściwości: przeciwalergiczne, przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne oraz regulujące odporność. Na tle danych literaturowych zawartość tymochinonu w Oleju z czarnuszki Olini jest wysoka – wynosi 7,64 – 8,54 mg/ml.
Olej lniany Olini zawiera wysoką ilość kwasów omega-3 – aż 54,956% kwasu ALA! LA stanowi 15,559% kwasów wielonienasyconych w oleju lnianym.
Warto wiedzieć
Wyprodukowano w: Polska
Dla kogo: To świetny wybór dla każdego, kto chce zadbać o dietę, bogatą w zdrowe kwasy tłuszczowe. Olej lniany szczególnie polecany ze wzglądu na wysoką zawartość kwasów omega3, a olej z czarnuszki to niezbędnik w budowaniu odporności.
Kolor i smak: W zależności od partii ziaren, każdy z olejów może różnić się kolorem, smakiem i mętnością. Olej lniany ma barwę jasną, słomkową. Ma przyjemny smak bez wyczuwalnej goryczki. Olej z czarnuszki bywa zarówno ciemny, gęsty, jak i jasny czy przeroczysty. W smaku jest intensywnie czarnuszkowy, korzenny.
Informacja dla alergików: Oleje mogą zawierać gorczycę, orzechy oraz gluten.
Termin przydatności do spożycia: Termin przydatności do spożycia to 3 miesiące od daty wytłoczenia oleju (znajdziesz ją na tylnej etykiecie), niezależnie od daty otwarcia. Oleje roślinne tłoczymy w naszej olejarni małymi partiami, zawsze na świeżo, z najlepszej jakości ziaren. Olej zimnotłoczony, który wysyłamy do ciebie, będzie miał maksymalnie 2-5 dni.
Przechowywanie: Olej lniany oraz olej z czarnuszki trzeba przechowywać w lodówce (w temperaturze około 4-10 stopni) zarówno przed, jak i po otwarciu. Przeznaczone do spożywania wyłącznie na zimno.
Osad: Jeżeli olej dłuższy czas stoi bez ruchu, to osad może osiąść na dnie butelki. Sedymentacja osadu w świeżych olejach jest procesem naturalnym.
Skład
Zestaw dwóch olejów: 100% oleju lnianego i 100% oleju z czarnuszki, tłoczonych na zimno, nierafinowanych
Olej z czarnuszki i Olej lniany Olini – ile podawać?
W przypadku oleju z czarnuszki źródła podają, że warto pić jego 1 łyżkę stołową (15 ml) dziennie. W przypadku dzieci te porcje będą mniejsze (warto zacząć od ¼ łyżeczki i zwiększać ilość do 1 łyżeczki).
Tak samo w przypadku oleju lnianego, co potwierdza np. Pan Tabletka – osoby dorosłe mogą pić 1 łyżkę stołową oleju dziennie.
Olej z czarnuszki i Olej lniany Olini – smaczny duet w Twojej kuchni
Oleje zimnotłoczone pijemy zawsze na zimno. Wtedy korzystamy w pełni z mocy ich składników odżywczych. Użyte do gotowania, pieczenia lub smażenia – stracą swoje cenne właściwości.
Olej z czarnuszki ma barwę od czarnego, ciemnozielonego, po zupełnie jasny czy słomkowy. Ma korzenny, wyrazisty smak. Można stosować go na wiele sposobów:
- pić go z sokami, syropami i miodem,
- dodawać go do jogurtów, koktajli owocowych i zup,
- w szotach.
Olej lniany ma złoty kolor, dzięki któremu potrawy wyglądają apetycznie. Ma świeży zapach i wyrazisty smak. Używaj go:
- zamiast masła do smarowania kanapek,
- do sałatek i surówek,
- do pasty twarogowej dr Budwig,
- do polewania gotowanych warzyw i do zup,
- z jogurtami, szejkami i poranną owsianką,
- do zrobienia domowego majonezu.
Oba oleje możesz ze sobą łączyć i spożywać razem. Zmieszane stosuj do hummusu, past, sosów i dressingów.
Możesz je pić też prosto z łyżeczki!
Olej z czarnuszki i Olej lniany Olini – wysoka jakość
Oba oleje Olini mają pozytywne opinie Uniwersytetu Medycznego (UMED) w Łodzi.
Olej z czarnuszki został przebadany pod kątem zawartości tymochinonu w 2021 roku.
Olej lniany Olini wg UMED-u jest olejem wysokolinolenowym, bo zawiera ponad 53,49% kwasu alfa-linolenowego (ALA).
Dlaczego warto sięgnąć po oleje Olini?
Najlepsze ziarno
Nasze oleje tłoczymy ze starannie wyselekcjonowanych ziaren. W ziarna zaopatrujemy się u sprawdzonych dostawców, do których mamy wieloletnie zaufanie. Wiemy, że tylko z najlepszej jakości surowca otrzymamy olej spożywczy, który będzie miał pełnię smaku.
Odpowiedni proces produkcji
Oleje tłoczymy na zimno, w prasach ślimakowych, w których temperatura tłoczenia nie przekracza 35°C. Naszych olejów nie filtrujemy, nie rafinujemy ani nie oczyszczamy, dzięki czemu zachowują one swoje wartości odżywcze oraz pyszne walory smakowe.
Bezwzględna świeżość
Olej lniany oraz olej z czarnuszki to produkty, po który chętnie i często sięgają nasi klienci. W związku z tym tłoczymy je niemal codziennie, na bieżąco, w porcjach odpowiadających zapotrzebowaniu. Pozwala nam to wysyłać do Was wyłącznie najświeższe oleje.
Mała skala
Olejów nie tłoczymy do dużych sklepów, aptek ani zielarni, tylko do niedużego (ale wciąż powiększającego się) grona bezpośrednich klientów. Dzięki temu w pełni kontrolujemy jakość, warunki przechowywania i czas trwania transportu naszych produktów.
Bezpieczny transport
Nasze oleje wysyłamy do Was w ciemnych butelkach z grubego szkła (w trosce o wrażliwe kwasy tłuszczowe), a dodatkowo na czas transportu pakujemy je w styropianowe termosy. Zapewnia to ochronę przed światłem słonecznym i temperaturą.
Opinie ekspertów
Pan Tabletka, pantabletka.pl
Najczęściej zadawane pytania
Czy muszę trzymać olej z czarnuszki i olej lniany w lodówce?
Czy mogę podawać Olej lniany dziecku?
Czy na oleju lnianym można smażyć?
Mam złe doświadczenie z gorzkim olejem lnianym. Skąd pewność, że Wasz będzie mi smakował?
Czy olej można pić bezpośrednio z łyżeczki?
Historie klientów
Dorota