Dwa oleje rekomendowane przez naukowców Olini
- Niefiltrowane i nierafinowane
- Tłoczone na zimno
- Z pozytywną opinią Uniwersytetu Medycznego w Łodzi
łącz je i miksuj
dodawaj do hummusu, past i sałatek
pij razem lub na zmianę
Olej z czarnuszki i Olej lniany Olini – zdrowa para
Z Olejem z czarnuszki i Olejem lnianym Olini zadbasz o niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) w diecie swojej rodziny.
Olej z czarnuszki Olini to bomba składników bioaktywnych. Zawiera aż 83,93% NNKT. Z tego 59,52% stanowią tłuszcze wielonienasycone omega-3 (kwas alfa-linolenowy, w skr. ALA) i omega-6 (kwas linolowy, w skr. LA).
Olej z czarnuszki został przebadany pod kątem zawartości tymochinonu. Jest to składnik odpowiedzialny za prozdrowotne działanie oleju. Przypisuje się mu m.in. właściwości: przeciwalergiczne, przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne oraz regulujące odporność. Na tle danych literaturowych zawartość tymochinonu w Oleju z czarnuszki Olini jest wysoka – wynosi 7,64 – 8,54 mg/ml.
Olej lniany Olini zawiera wysoką ilość kwasów omega-3 – aż 54,956% kwasu ALA! LA stanowi 15,559% kwasów wielonienasyconych w oleju lnianym.
Warto wiedzieć
Wyprodukowano w: Polska
Dla kogo: To świetny wybór dla każdego, kto chce zadbać o dietę, bogatą w zdrowe kwasy tłuszczowe. Olej lniany szczególnie polecany ze wzglądu na wysoką zawartość kwasów omega3, a olej z czarnuszki to niezbędnik w budowaniu odporności.
Kolor i smak: W zależności od partii ziaren, każdy z olejów może różnić się kolorem, smakiem i mętnością. Olej lniany ma barwę jasną, słomkową. Ma przyjemny smak bez wyczuwalnej goryczki. Olej z czarnuszki bywa zarówno ciemny, gęsty, jak i jasny czy przeroczysty. W smaku jest intensywnie czarnuszkowy, korzenny.
Informacja dla alergików: Oleje mogą zawierać gorczycę, orzechy oraz gluten.
Termin przydatności do spożycia: Termin przydatności do spożycia to 3 miesiące od daty wytłoczenia oleju (znajdziesz ją na tylnej etykiecie), niezależnie od daty otwarcia. Oleje roślinne tłoczymy w naszej olejarni małymi partiami, zawsze na świeżo, z najlepszej jakości ziaren. Olej zimnotłoczony, który wysyłamy do ciebie, będzie miał maksymalnie 2-5 dni.
Przechowywanie: Olej lniany oraz olej z czarnuszki trzeba przechowywać w lodówce (w temperaturze około 4-10 stopni) zarówno przed, jak i po otwarciu. Przeznaczone do spożywania wyłącznie na zimno.
Osad: Jeżeli olej dłuższy czas stoi bez ruchu, to osad może osiąść na dnie butelki. Sedymentacja osadu w świeżych olejach jest procesem naturalnym.
Składniki
Zestaw dwóch olejów: 100% oleju lnianego i 100% oleju z czarnuszki, tłoczonych na zimno, nierafinowanych
Olej z czarnuszki i Olej lniany Olini – ile podawać?
W przypadku oleju z czarnuszki źródła podają, że warto pić jego 1 łyżkę stołową (15 ml) dziennie. W przypadku dzieci te porcje będą mniejsze (warto zacząć od ¼ łyżeczki i zwiększać ilość do 1 łyżeczki).
Tak samo w przypadku oleju lnianego, co potwierdza np. Pan Tabletka – osoby dorosłe mogą pić 1 łyżkę stołową oleju dziennie.
Olej z czarnuszki i Olej lniany Olini – smaczny duet w Twojej kuchni
Oleje zimnotłoczone pijemy zawsze na zimno. Wtedy korzystamy w pełni z mocy ich składników odżywczych. Użyte do gotowania, pieczenia lub smażenia – stracą swoje cenne właściwości.
Olej z czarnuszki ma barwę od czarnego, ciemnozielonego, po zupełnie jasny czy słomkowy. Ma korzenny, wyrazisty smak. Można stosować go na wiele sposobów:
- pić go z sokami, syropami i miodem,
- dodawać go do jogurtów, koktajli owocowych i zup,
- w szotach.
Olej lniany ma złoty kolor, dzięki któremu potrawy wyglądają apetycznie. Ma świeży zapach i wyrazisty smak. Używaj go:
- zamiast masła do smarowania kanapek,
- do sałatek i surówek,
- do pasty twarogowej,
- do polewania gotowanych warzyw i do zup,
- z jogurtami, szejkami i poranną owsianką,
- do zrobienia domowego majonezu.
Oba oleje możesz ze sobą łączyć i spożywać razem. Zmieszane stosuj do hummusu, past, sosów i dressingów.
Możesz je pić też prosto z łyżeczki!
Olej z czarnuszki i Olej lniany Olini – wysoka jakość
Oba oleje Olini mają pozytywne opinie Uniwersytetu Medycznego (UMED) w Łodzi.
Olej z czarnuszki został przebadany pod kątem zawartości tymochinonu w 2021 roku.
Olej lniany Olini wg UMED-u jest olejem wysokolinolenowym, bo zawiera ponad 53,49% kwasu alfa-linolenowego (ALA).
5 powodów, dla których warto nam zaufać
Wierzymy, że można jeść zdrowo, naturalnie i smacznie, a produkty tworzyć z troską o ludzi i środowisko.
Świeżość
Nasze produkty powstają w małych, rzemieślniczych partiach. Krótka droga, bezpośrednio z naszej olejarni do Twoich rąk, daje gwarancję świeżości.
Natura i nauka
Natura idzie u nas w parze z nauką. Nasze produkty regularnie trafiają pod lupę badaczy. Część receptur tworzymy wraz z naukowcami. Nasze produkty polecają specjaliści: dietetycy, farmaceuci oraz lekarze. I tysiące klientów!
Dobry skład
Składniki naszych produktów pochodzą z czystych regionów Polski i świata. Współpracujemy z małymi, lokalnymi dostawcami i rodzinnymi firmami, którym bliskie są nasze wartości.
Jak od babci
Jesteśmy rzemieślnikami i tradycyjne receptury odtwarzamy z sercem. Dzięki temu nasze produkty smakują jak domowe. Są świeże, naturalne, z prostym składem, co czuć w każdym kęsie i łyku.
Bezpieczna dostawa
Każdy wysyłany produkt przechodzi przez nasze ręce. Z troską o cenny skład na czas transportu nasze produkty chronimy przed światłem słonecznym za pomocą wytrzymałego opakowania.
Opinie ekspertów
Pan Tabletka, pantabletka.pl
Najczęściej zadawane pytania
Czy muszę trzymać olej z czarnuszki i olej lniany w lodówce?
Czy mogę podawać Olej lniany dziecku?
Czy na oleju lnianym można smażyć?
Mam złe doświadczenie z gorzkim olejem lnianym. Skąd pewność, że Wasz będzie mi smakował?
Czy olej można pić bezpośrednio z łyżeczki?
Historie klientów
Dorota