0
Twój koszyk
Do darmowej dostawy pozostało: 199,00 zł freeshipping_textAfterPrice

Twój koszyk jest pusty

WYBIERZ SWÓJ PIERWSZY PRODUKT

Kod rabatowy podasz w kolejnym kroku
Wartość zamówienia 0,00 zł Kontynuuj zakupy

Olej z rokitnika Olini

0.0 (0 opinii)
  • Nierafinowany, tłoczony na zimno
  • Z bogatej w aktywne składniki pulpy owocowej
  • Korzystne proporcje omega-3 i omega-6
Cena: 69,90 zł 69.90


























Przy średnim zużyciu (ok. 3 łyżeczek dziennie) butelka 1 l może wystarczyć na kilka tygodni.
ilość - + szt.
Czas realizacji: 1 - 3 dni robocze
Darmowa dostawa: od 199 zł Zobacz koszty dostawy
Olej z rokitnika w połączeniu z odpowiednią dietą przywraca radość z jedzenia. Nie tylko urozmaica każde danie swoim charakterystycznym kolorem, smakiem i aromatem. Zawiera też aktywne biologicznie składniki, dobre dla układu pokarmowego.

idealne uzupełnienie diety dobrej dla żołądka

zawiera niezbędny kwas linolowy

77 g / 100 g

kwasów tłuszczowych nienasyconych

Olej z rokitnika – właściwości

Rokitnik nazywany jest „świętym owocem Himalajów”, gdzie rośnie na dużych wysokościach. W Rosji nazywa się go „rosyjskim ananasem”.

W medycynie ludowej rokitnik był często stosowany na wzmocnienie organizmu i wrzody żołądka. W medycynie ajurwedyjskiej, chińskiej i tybetańskiej owoce tej rośliny dodawano do leków. Uważano, że ich składniki mają korzystny wpływ na działanie układu pokarmowego, oddechowego i krążenia. Współcześnie wiele badań potwierdza skuteczność praktyk lekarzy azjatyckich sprzed setek lat. Obecnie w medycynie i kosmetyce wykorzystuje się blisko 200 składników aktywnych tego oleju!

Według najnowszych badań olej z rokitnika to źródło:

  • przeciwutleniaczy
  • witaminy C
  • flawonoidów
  • polifenoli
  • polisacharydów

Olej z owoców rokitnika charakteryzuje się też wyjątkową zawartością kwasów tłuszczowych w porównaniu z innymi olejami roślinnymi. Ma najwyższą spośród nich ilość kwasu palmitooleinowego. Obfituje też w tokoferole, tokotrienole, sterole roślinne i karotenoidy.

Olej z rokitnika – zastosowanie

Olej z rokitnika możesz pić prosto z łyżeczki lub dodawać do potraw. Twoje dania wzbogaci swoim głęboko pomarańczowo-czerwonym kolorem, delikatnie owocowym zapachem i unikalnym, złożonym smakiem.

Doskonale sprawdzi się jako dodatek do:

  • świeżo wyciskanych soków i przecierów owocowo-warzywnych
  • sałatek i surówek
  • pieczywa
  • pieczonych warzyw

Warto wiedzieć

Kraj pochodzenia: Polska

Dla kogo: Mogą go stosować kobiety w ciąży, dzieci oraz weganie i wegetarianie.

Kolor i smak: Olej rokitnikowy ma pomarańczowo-czerwony kolor oraz oryginalny, złożony smak bez kwaskowatości i goryczy.

Zapach: Delikatnie wyczuwalne nuty owocowe.

Konsystencja: Gęsta, treściwa.

Termin przydatności: 18 miesięcy od daty produkcji.

Przechowywanie: Olej z rokitnika należy przechowywać w lodówce (w temperaturze około 4-10°C), zarówno przed, jak i po otwarciu.

Osad: Jeżeli olej stoi dłuższy czas, to na dnie butelki może pojawić się osad. Sedymentacja osadu w oleju jest procesem naturalnym. Przed użyciem można wstrząsnąć delikatnie butelką.

Skład

100% olej z rokitnika

Wartości odżywcze

Wartości odżywczew 100g
Wartość energetyczna 3700 kJ / 900 kcal
tłuszcz 100 g
w tym 
kwasy tłuszczowe nasycone 77 g
kwasy tłuszczowe jednonienasycone 33 g
kwasy tłuszczowe wielonienasycone 44 g
węglowodany 0 g
w tym cukry 0 g
białko 0 g
sól 0 g

Olej z rokitnika do picia – jak stosować?

Jak stosować olej z rokitnika, aby odczuć jak najwięcej korzyści? Na początek polecamy wypijać kilka jego kropli przed każdym posiłkiem. Z czasem porcję oleju można zwiększyć do 5 ml, czyli łyżeczki deserowej.

Olej rokitnikowy może stać się elementem lekkostrawnej diety, którą zwykle stosuje się przy dolegliwościach pokarmowych.

Olej z rokitnika – cena

Olej z rokitnika może kosztować od 30-70 zł za 100 ml.

Więcej zapłacimy za olej rokitnikowy bogatszy w cenne dla zdrowia składniki, czyli ten tłoczony z pulpy owocowej (miąższu wraz z nasionami). Tańsze, bo mniej wartościowe, są te oleje, które wytwarza się tylko z nasion lub które są wyciągami z nasion, owoców i liści rokitnika na bazie oliwy lub innych olejów.

Najlepszy wybór to olej z rokitnika tłoczony na zimno, niepoddany rafinacji i oczyszczaniu.

Olej z rokitnika – sklep

Najwięcej cennych dla zdrowia składników posiada świeży olej rokitnikowy, który powstał w ochronnej atmosferze, w sposób bezpieczny dla jego składu i był odpowiednio przechowywany.

Co do sklepowych produktów – nigdy nie wiadomo, ile stały na półce i czy nie działały na nie promienie słoneczne oraz wysoka temperatura.

Najczęściej zadawane pytania

Czym olej z pulpy owocowej różni się od oleju z nasion rokitnika?

Są dwa rodzaje tłoczonego na zimno oleju z rokitnika - z nasion lub miazgi owocowej. Różnią się one nie tylko sposobem wytworzenia, ale także wyglądem oraz właściwościami. Oba rodzaje oleju rokitnikowego zawierają szeroką gamę niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), a w szczególności niezwykle ceniony w kosmetyce kwas palmitooleinowy. Olej z owoców rokitnika ma go więcej niż olej z nasion. Oba obfitują też w tokoferole, tokotrienole i sterole roślinne. Jednak w przeciwieństwie do oleju z nasion, olej z pulpy rokitnika ma wysoką zawartość karotenoidów.
Sposób dostawy
Kraj wysyłki:
Darmowa dostawa dla zamówień od 199 zł

Opinie o produkcie

+ Napisz opinię
Napisz opinię
0 Wybierz ocenę! Dziękujemy za ocenę!

Opinie nie zostały potwierdzone zakupem. To oznacza, że nadal są wartościowe, ale nie możemy stwierdzić, czy pochodzą od klientów, którzy kupili dany produkt.

Idealne uzupełnienie

732 080 803
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium