0
Twój koszyk
Do darmowej dostawy pozostało: 199,00 zł freeshipping_textAfterPrice

Twój koszyk jest pusty

WYBIERZ SWÓJ PIERWSZY PRODUKT

Kod rabatowy podasz w kolejnym kroku
Wartość zamówienia 0,00 zł Kontynuuj zakupy

Olej z rokitnika Olini

  • Nierafinowany, tłoczony na zimno
  • Z bogatej w aktywne składniki pulpy owocowej
  • Idealne uzupełnienie diety dobrej dla żołądka
Cena: 74,90 zł 74.90
Cena w abonamencie: 67,40 zł



























Przy średnim zużyciu (ok. 3 łyżeczek dziennie) butelka 1 l może wystarczyć na kilka tygodni.
ilość - + szt.
Czas realizacji: 1 - 2 dni robocze
Darmowa dostawa: od 199 zł Zobacz koszty dostawy
Olej z rokitnika w połączeniu z odpowiednią dietą przywraca radość z jedzenia. Nie tylko urozmaica każde danie swoim charakterystycznym kolorem, smakiem i aromatem. Zawiera też aktywne biologicznie składniki, dobre dla układu pokarmowego.

bez dodatku cukru

zawiera niezbędny kwas linolowy

16 g / 100 g

kwasów tłuszczowych nasyconych

Olej z rokitnika – właściwości

Rokitnik nazywany jest „świętym owocem Himalajów”, gdzie rośnie na dużych wysokościach.

W medycynie ludowej rokitnik był często stosowany na wzmocnienie organizmu i wrzody żołądka. W medycynie ajurwedyjskiej, chińskiej i tybetańskiej owoce tej rośliny dodawano do leków. Uważano, że ich składniki mają korzystny wpływ na działanie układu pokarmowego, oddechowego i krążenia. Współcześnie wiele badań potwierdza skuteczność praktyk lekarzy azjatyckich sprzed setek lat. Obecnie w medycynie i kosmetyce wykorzystuje się blisko 200 składników aktywnych tego oleju!

Według najnowszych badań olej z rokitnika to źródło:

  • przeciwutleniaczy
  • witaminy C
  • flawonoidów
  • polifenoli
  • polisacharydów

Olej z owoców rokitnika charakteryzuje się też wyjątkową zawartością kwasów tłuszczowych w porównaniu z innymi olejami roślinnymi. Ma najwyższą spośród nich ilość kwasu palmitooleinowego. Obfituje też w tokoferole, tokotrienole, sterole roślinne i karotenoidy.

Olej z rokitnika – zastosowanie

Olej z rokitnika możesz pić prosto z łyżeczki lub dodawać do potraw. Twoje dania wzbogaci swoim głęboko pomarańczowo-czerwonym kolorem, delikatnie owocowym zapachem i unikalnym, złożonym smakiem.

Doskonale sprawdzi się jako dodatek do:

  • świeżo wyciskanych soków i przecierów owocowo-warzywnych
  • sałatek i surówek
  • pieczywa
  • pieczonych warzyw

Warto wiedzieć

Wyprodukowano w: Polska

Dla kogo: Mogą go stosować kobiety w ciąży, dzieci oraz weganie i wegetarianie.

Kolor i smak: Olej rokitnikowy ma pomarańczowo-czerwony kolor oraz oryginalny, złożony smak bez kwaskowatości i goryczy.

Zapach: Delikatnie wyczuwalne nuty owocowe.

Konsystencja: Gęsta, treściwa.

Informacja dla alergików: Może zawierać gluten.

Termin przydatności: 18 miesięcy od daty produkcji.

Przechowywanie: Olej z rokitnika należy przechowywać w lodówce (w temperaturze około 4-10°C), zarówno przed, jak i po otwarciu.

Osad: Jeżeli olej stoi dłuższy czas, to na dnie butelki może pojawić się osad. Sedymentacja osadu w oleju jest procesem naturalnym. Przed użyciem można wstrząsnąć delikatnie butelką.

Składniki

100% olej z rokitnika

Wartości odżywcze

Wartości odżywczew 100g
Wartość energetyczna 3700 kJ / 900 kcal
tłuszcz 100 g
w tym 
- kwasy tłuszczowe nasycone 16 g
- kwasy tłuszczowe jednonienasycone 33 g
- kwasy tłuszczowe wielonienasycone 44 g
węglowodany 0 g
- w tym cukry 0 g
białko 0 g
sól 0 g

Olej z rokitnika do picia – jak stosować?

Jak stosować olej z rokitnika, aby odczuć jak najwięcej korzyści? Na początek polecamy wypijać kilka jego kropli przed każdym posiłkiem. Z czasem porcję oleju można zwiększyć do 5 ml, czyli łyżeczki deserowej.

Olej rokitnikowy może stać się elementem lekkostrawnej diety, którą zwykle stosuje się przy dolegliwościach pokarmowych.

Olej z rokitnika – cena

Olej z rokitnika może kosztować od 30-70 zł za 100 ml.

Więcej zapłacimy za olej rokitnikowy bogatszy w cenne dla zdrowia składniki, czyli ten tłoczony z pulpy owocowej (miąższu wraz z nasionami). Tańsze, bo mniej wartościowe, są te oleje, które wytwarza się tylko z nasion lub które są wyciągami z nasion, owoców i liści rokitnika na bazie oliwy lub innych olejów.

Najlepszy wybór to olej z rokitnika tłoczony na zimno, niepoddany rafinacji i oczyszczaniu.

Olej z rokitnika – sklep

Najwięcej cennych dla zdrowia składników posiada świeży olej rokitnikowy, który powstał w ochronnej atmosferze, w sposób bezpieczny dla jego składu i był odpowiednio przechowywany.

Co do sklepowych produktów – nigdy nie wiadomo, ile stały na półce i czy nie działały na nie promienie słoneczne oraz wysoka temperatura.

5 powodów, dla których warto nam zaufać

Wierzymy, że można jeść zdrowo, naturalnie i smacznie, a produkty tworzyć z troską o ludzi i środowisko.

Świeżość

Nasze produkty powstają w małych, rzemieślniczych partiach. Krótka droga, bezpośrednio z naszej olejarni do Twoich rąk, daje gwarancję świeżości.

Natura i nauka

Natura idzie u nas w parze z nauką. Nasze produkty regularnie trafiają pod lupę badaczy. Część receptur tworzymy wraz z naukowcami. Nasze produkty polecają specjaliści: dietetycy, farmaceuci oraz lekarze. I tysiące klientów!

Dobry skład

Składniki naszych produktów pochodzą z czystych regionów Polski i świata. Współpracujemy z małymi, lokalnymi dostawcami i rodzinnymi firmami, którym bliskie są nasze wartości.

Jak od babci

Jesteśmy rzemieślnikami i tradycyjne receptury odtwarzamy z sercem. Dzięki temu nasze produkty smakują jak domowe. Są świeże, naturalne, z prostym składem, co czuć w każdym kęsie i łyku.

Bezpieczna dostawa

Każdy wysyłany produkt przechodzi przez nasze ręce. Z troską o cenny skład na czas transportu nasze produkty chronimy przed światłem słonecznym za pomocą wytrzymałego opakowania.

Najczęściej zadawane pytania

Czym olej z pulpy owocowej różni się od oleju z nasion rokitnika?

Są dwa rodzaje tłoczonego na zimno oleju z rokitnika - z nasion lub miazgi owocowej. Różnią się one nie tylko sposobem wytworzenia, ale także wyglądem oraz właściwościami. Oba rodzaje oleju rokitnikowego zawierają szeroką gamę niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), a w szczególności niezwykle ceniony w kosmetyce kwas palmitooleinowy. Olej z owoców rokitnika ma go więcej niż olej z nasion. Oba obfitują też w tokoferole, tokotrienole i sterole roślinne. Jednak w przeciwieństwie do oleju z nasion, olej z pulpy rokitnika ma wysoką zawartość karotenoidów.
Sposób dostawy
Kraj wysyłki:
Darmowa dostawa dla zamówień od 199 zł

Opinie o produkcie

Idealne uzupełnienie

693 222 687
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium