Olej z rokitnika Olini
- Nierafinowany, tłoczony na zimno
- Z bogatej w aktywne składniki pulpy owocowej
- Korzystne proporcje omega-3 i omega-6
idealne uzupełnienie diety dobrej dla żołądka
zawiera niezbędny kwas linolowy
16 g / 100 g
kwasów tłuszczowych nienasyconych
Olej z rokitnika – właściwości
Rokitnik nazywany jest „świętym owocem Himalajów”, gdzie rośnie na dużych wysokościach.
W medycynie ludowej rokitnik był często stosowany na wzmocnienie organizmu i wrzody żołądka. W medycynie ajurwedyjskiej, chińskiej i tybetańskiej owoce tej rośliny dodawano do leków. Uważano, że ich składniki mają korzystny wpływ na działanie układu pokarmowego, oddechowego i krążenia. Współcześnie wiele badań potwierdza skuteczność praktyk lekarzy azjatyckich sprzed setek lat. Obecnie w medycynie i kosmetyce wykorzystuje się blisko 200 składników aktywnych tego oleju!
Według najnowszych badań olej z rokitnika to źródło:
- przeciwutleniaczy
- witaminy C
- flawonoidów
- polifenoli
- polisacharydów
Olej z owoców rokitnika charakteryzuje się też wyjątkową zawartością kwasów tłuszczowych w porównaniu z innymi olejami roślinnymi. Ma najwyższą spośród nich ilość kwasu palmitooleinowego. Obfituje też w tokoferole, tokotrienole, sterole roślinne i karotenoidy.
Olej z rokitnika – zastosowanie
Olej z rokitnika możesz pić prosto z łyżeczki lub dodawać do potraw. Twoje dania wzbogaci swoim głęboko pomarańczowo-czerwonym kolorem, delikatnie owocowym zapachem i unikalnym, złożonym smakiem.
Doskonale sprawdzi się jako dodatek do:
- świeżo wyciskanych soków i przecierów owocowo-warzywnych
- sałatek i surówek
- pieczywa
- pieczonych warzyw
Warto wiedzieć
Wyprodukowano w: Polska
Dla kogo: Mogą go stosować kobiety w ciąży, dzieci oraz weganie i wegetarianie.
Kolor i smak: Olej rokitnikowy ma pomarańczowo-czerwony kolor oraz oryginalny, złożony smak bez kwaskowatości i goryczy.
Zapach: Delikatnie wyczuwalne nuty owocowe.
Konsystencja: Gęsta, treściwa.
Informacja dla alergików: Może zawierać gluten.
Termin przydatności: 18 miesięcy od daty produkcji.
Przechowywanie: Olej z rokitnika należy przechowywać w lodówce (w temperaturze około 4-10°C), zarówno przed, jak i po otwarciu.
Osad: Jeżeli olej stoi dłuższy czas, to na dnie butelki może pojawić się osad. Sedymentacja osadu w oleju jest procesem naturalnym. Przed użyciem można wstrząsnąć delikatnie butelką.
Skład
100% olej z rokitnika
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze | w 100g |
Wartość energetyczna | 3700 kJ / 900 kcal |
tłuszcz | 100 g |
w tym | |
- kwasy tłuszczowe nasycone | 16 g |
- kwasy tłuszczowe jednonienasycone | 33 g |
- kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 44 g |
węglowodany | 0 g |
- w tym cukry | 0 g |
białko | 0 g |
sól | 0 g |
Olej z rokitnika do picia – jak stosować?
Jak stosować olej z rokitnika, aby odczuć jak najwięcej korzyści? Na początek polecamy wypijać kilka jego kropli przed każdym posiłkiem. Z czasem porcję oleju można zwiększyć do 5 ml, czyli łyżeczki deserowej.
Olej rokitnikowy może stać się elementem lekkostrawnej diety, którą zwykle stosuje się przy dolegliwościach pokarmowych.
Olej z rokitnika – cena
Olej z rokitnika może kosztować od 30-70 zł za 100 ml.
Więcej zapłacimy za olej rokitnikowy bogatszy w cenne dla zdrowia składniki, czyli ten tłoczony z pulpy owocowej (miąższu wraz z nasionami). Tańsze, bo mniej wartościowe, są te oleje, które wytwarza się tylko z nasion lub które są wyciągami z nasion, owoców i liści rokitnika na bazie oliwy lub innych olejów.
Najlepszy wybór to olej z rokitnika tłoczony na zimno, niepoddany rafinacji i oczyszczaniu.
Olej z rokitnika – sklep
Najwięcej cennych dla zdrowia składników posiada świeży olej rokitnikowy, który powstał w ochronnej atmosferze, w sposób bezpieczny dla jego składu i był odpowiednio przechowywany.
Co do sklepowych produktów – nigdy nie wiadomo, ile stały na półce i czy nie działały na nie promienie słoneczne oraz wysoka temperatura.