Tłoczony zawsze na zimno
Bezpieczna dostawa od 7,49 zł
Darmowa dostawa od 199 zł
Suplementy diety
Żywność funkcjonalna
Oleje zimnotłoczone

Olej z orzechów włoskich Olini

Nierafinowany olej z orzechów włoskich
drop Nierafinowany, tłoczony na zimno
acorn Z całych orzechów
steam Aromatyczny
Wybierz Objętość netto:
Przy średnim zużyciu (ok. 3 łyżeczek dziennie) butelka 1 l może wystarczyć na kilka tygodni.

59,90 zł

  • Zawsze 12% taniej
  • Edytuj i rezygnuj kiedy chcesz
  • Zawsze darmowa wysyłka do Polski
Bezpieczne zakupy:
Przelewy24 PayPo PayPal BLIK MasterCard VISA
Zapytaj nas o ten produkt: 693 222 687
Czas realizacji: Do 2 dni roboczych
Darmowa dostawa już od 199 zł
Olej z orzechów włoskich ma zapach i smak tych pysznych orzechów. Dzięki niemu Twoje dania zyskają delikatnie orzechową nutę!
idealne uzupełnienie diety

92 g/100 g

kwasy tłuszczowe nienasycone

Olej z orzechów włoskich – właściwości

Olej z orzechów włoskich tłoczony na zimno to esencja orzechów włoskich. Ma ich zapach i smak.

Olej z orzecha włoskiego to bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Dobrze jest spożywać olej z orzecha włoskiego systematycznie – prosto z łyżeczki lub w daniach na zimno.

Do czego olej z orzechów włoskich może jeszcze przydać się w Twoim domu? Warto stosować go na skórę.

Olej z orzechów włoskich – zastosowanie

Do czego używać olej z orzechów włoskich w kuchni?

To przede wszystkim naturalny wzmacniacz smaku.

Olej z orzechów włoskich charakteryzuje się pyszną, orzechową nutą i aromatem, który zwieńczy smak sałatek z orzechami, a także wzbogaci sosy i dressingi z dodatkiem octu i przypraw. Wspaniale smakują skropione nim warzywa ugotowane na parze. Doda też orzechowego posmaku deserom.

Polecamy go szczególnie do dań kuchni chińskiej, francuskiej i włoskiej.

Czy olej z orzechów włoskich nadaje się do smażenia?

Niektórzy szefowie kuchni używają go, aby przyrumienić na patelni warzywa lub mięso, choć (jak każdy olej orzechowy) w wysokich temperaturach traci on swój cenny aromat i staje się gorzki.

Warto wiedzieć

Olej z orzechów włoskich Olini - składniki

100% olej z orzechów włoskich

Wyprodukowano w:

Polska

Dla kogo:

Dla smakoszy, osób, które stosują zrównoważony sposób odżywiania się i chcą uzupełnić swoją dietę o nienasycone kwasy tłuszczowe. Mogą go stosować kobiety w ciąży, dzieci oraz weganie i wegetarianie.

Kolor i smak:

Jasny kolor i delikatny, orzechowy smak.

Zapach:

Słodkawy, orzechowy aromat.

Konsystencja:

Płynna, olejowa

Informacje dla alergików:

Zawiera orzechy. Może zawierać śladowe ilości innych orzechów, gorczycę i sezam. Nie zawiera glutenu.

Data minimalnej trwałości:

Data minimalnej trwałości oleju to 6 miesięcy od daty produkcji oleju (znajduje się ona na tylnej etykiecie), niezależnie od daty otwarcia.Data minimalnej trwałości podana na stronie ma charakter orientacyjny. Data na opakowaniu może być krótsza, co wynika z naturalnego obiegu produktów i różnic między partiami. Produkt pozostaje w pełni wartościowy i bezpieczny do spożycia.

Przechowywanie:

Olej z orzechów włoskich trzeba przechowywać 6 miesięcy lodówce (w temperaturze około 5-10°C), zarówno przed, jak i po otwarciu.

Osad:

Jeżeli olej stoi bez ruchu dłuższy czas, to na dnie butelki może osiąść osad. Sedymentacja osadu w oleju jest procesem naturalnym. Przed użyciem można wstrząsnąć delikatnie butelką.

Wartości odżywcze

Wartości odżywczew 100g
Wartość energetyczna 3683 kJ / 896 kcal
tłuszcz 100 g
w tym:
– kwasy tłuszczowe nasycone 8,3 g
– kwasy tłuszczowe jednonienasycone 21 g
– kwasy tłuszczowe wielonienasycone 71 g
węglowodany 0 g
– w tym cukry 0 g
białko 0 g
sól 0 g

Olej z orzechów włoskich – jak stosować?

Według dostępnych źródeł jedna łyżka oleju z orzechów włoskich pokrywa 50% dziennego zapotrzebowania organizmu na kwasy omega-3 i 10% zapotrzebowania na witaminę E.

Olej z orzechów włoskich – gdzie kupić (cena i sklep)?

Nierafinowany olej z orzecha włoskiego tłoczony na zimno jest zwykle droższy niż inne oleje, a przez to rzadziej używa się go w domowych kuchniach i restauracjach. Na jego cenę ma wpływ produkcja.

Rafinowany olej powstaje z orzechowych wytłoczyn, które nasyca się rozpuszczalnikiem, aby wydobyć z nich jak największą jego ilość. Choć taki olej nadaje się do spożycia, to nie posiada już tylu cennych składników odżywczych i smaku, co nierafinowany. Niszczy je przetwarzanie i wysoka temperatura.

Warto sięgać po olej z orzechów włoskich w sklepach ze zdrową żywnością i specjalistycznych sklepach spożywczych i internetowych, które dystrybuują je prosto z manufaktur.

Olej z orzechów włoskich Olini - opinie

  • Bardzo dobry olej, delikatny smak. polecam
    — Gosia
    Opinia zweryfikowana zakupem 17.03.2023
  • -
    — Joanna
    Opinia zweryfikowana zakupem 06.07.2023
  • Zawartość buteleczki jak również dostawa jest oki na 5 gorzej z ceną 😄
    — TERESA
    Opinia zweryfikowana zakupem 12.08.2025
  • -
    — Adriana
    Opinia zweryfikowana zakupem 03.08.2023
  • Olej orzechowy zamówiony z myślą o olejowaniu włosów, więc na efekty trzeba będzie poczekać. Ale jest tak pyszny, pachnący orzechami, że między olejowaniem dodaję do sałatek. Polecam.
    — Basia
    Opinia zweryfikowana zakupem 18.08.2023
  • Pięknie zapakowany i bardzo dobry...szybka dostawa.
    — Sabina
    Opinia zweryfikowana zakupem 01.09.2023
  • Specyficzny , świetny smak
    — Barbara
    Opinia zweryfikowana zakupem 14.09.2023
  • -
    — Barbara
    Opinia zweryfikowana zakupem 18.09.2023
  • Te produkty naprawdę są świetnej jakości :)
    — Jarosław
    Opinia zweryfikowana zakupem 08.10.2023
  • -
    — Iwona
    Opinia zweryfikowana zakupem 12.10.2023

Najczęściej zadawane pytania

Nie zaleca się używania oleju z orzechów włoskich do smażenia frytek lub podgrzewania, bo przetwarzanie i wysoka temperatura mogą zniszczyć niektóre jego składniki odżywcze i zmienić smak na gorzki.

Według zaleceń dorosła osoba powinna spożywać ok. 30 g orzechów dziennie. Oznacza to, że każdego dnia do swojej diety możesz włączyć 5-7 (całych) orzechów włoskich.

Tak. Olej z orzechów włoskich dostarcza nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jest także roślinnym źródłem omega-3.

Olej z orzechów włoskich możesz pić prosto z łyżeczki. Jego głęboki smak pasuje także do wielu przepisów. Z jego pomocą przygotujesz pyszny dressing, koktajl czy marynatę.

Olej z orzechów włoskich możesz używać do przygotowania wielu dań. Pamiętaj jednak, że można stosować go wyłącznie na zimno. Po obróbce termicznej straci on swoje właściwości.

Łyżka oleju z orzechów włoskich dostarcza około 83 kcal.

Przeczytaj więcej w Bazie Wiedzy

  • Olej z orzechów włoskich - właściwości i zastosowanie
    Olej z orzechów włoskich - właściwości i zastosowanie
    Justyna Ćwierz
    16 lut 2023
    Olej z orzechów włoskich - właściwości i zastosowanie
    Właściwości zdrowotne orzechów są znane niemal każdemu. Dobrze o nich wiedzą już nawet najmłodsze dzieci w przedszkolu. Niestety pomimo tego, niezwykle rzadko pojawiają się one w codziennej diecie w
    Czytaj
Zobacz wszystkie artykuły

5 powodów, dla których warto nam zaufać

Wierzymy, że można jeść zdrowo, naturalnie i smacznie, a produkty tworzyć z troską o ludzi i środowisko.

  • Świeżość
    Nasze produkty powstają w małych, rzemieślniczych partiach. Krótka droga, bezpośrednio z naszej olejarni do Twoich rąk, daje gwarancję świeżości.
  • Natura i nauka
    Natura idzie u nas w parze z nauką. Nasze produkty regularnie trafiają pod lupę badaczy. Część receptur tworzymy wraz z naukowcami. Nasze produkty polecają tysiące klientów!
  • Dobry skład
    Składniki naszych produktów pochodzą z czystych regionów Polski i świata. Współpracujemy z małymi, lokalnymi dostawcami i rodzinnymi firmami, którym bliskie są nasze wartości.
  • Jak od babci
    Jesteśmy rzemieślnikami i tradycyjne receptury odtwarzamy z sercem. Dzięki temu nasze produkty smakują jak domowe. Są świeże, naturalne, z prostym składem, co czuć w każdym kęsie i łyku.
  • Bezpieczna dostawa
    Każdy wysyłany produkt przechodzi przez nasze ręce. Z troską o cenny skład na czas transportu nasze produkty chronimy przed światłem słonecznym za pomocą wytrzymałego opakowania.

Idealne uzupełnienie

  • acorn Tłoczony z surowych orzechów
    meal Głęboki orzechowy smak
    heart Pomaga dbać o serce i układ krążenia
    Olej z orzechów laskowych Olini
    Tłoczony z surowych orzechów, głęboki smak
    (15 opinii)

    od 57,90 zł
  • thermo Tłoczony na zimno i nierafinowany, naturalny osad
    drop Esencja czarnuszki – 1 litr oleju powstaje z 10 kg ziaren
    c 11,4 mg/g – wysoka zawartość tymochinonu
    bubbles Z nienasyconymi kwasami tłuszczowymi
    Olej z czarnuszki Olini tłoczony na zimno
    Numer jeden wśród olejów roślinnych
    (4841 opinii)

    od 54,90 zł
  • drop Nierafinowany, tłoczony na zimno
    c Z bogatej w aktywne składniki pulpy owocowej
    hand Idealne uzupełnienie diety dobrej dla żołądka
    Olej z rokitnika Olini
    Olej z rokitnika do picia - z pulpy owocowej
    (402 opinie)

    od 79,90 zł
  • leaves Porcja roślinnego białka
    bubbles Chrupiące kawałki orzechów
    acorn Mieszanka arachidów, nerkowców i migdałów
    Pasta orzechowa crunchy (mix) Olini
    Orzechowa mieszanka z dużymi kawałkami fistaszków
    (47 opinii)

    45,90 zł
Dbamy o Twoją prywatność
Pliki cookies i pokrewne im technologie umożliwiają poprawne działanie strony oraz pomagają nam zapamiętać Twoje ustawienia i dostosować ofertę do Twoich potrzeb. Wykorzystujemy je również do mierzenia ruchu i analizowania sposobu korzystania z naszej strony internetowej. Możesz zaakceptować wykorzystanie przez nas wszystkich tych plików, odmówić ich używania (z wyjątkiem niezbędnych) lub dostosować użycie plików do swoich preferencji, wybierając opcję "Dostosuj zgody".

Szczegóły o używanych przez nas plikach cookie oraz zasadach przetwarzania danych osobowych znajdziesz w Polityce Prywatności.