Olej z orzechów włoskich Olini
- Nierafinowany, tłoczony na zimno
- Z całych orzechów
- Aromatyczny
idealne uzupełnienie diety dobrej dla serca i skóry
92 g/100 g
kwasy tłuszczowe nienasycone
Olej z orzechów włoskich – właściwości
Olej z orzechów włoskich tłoczony na zimno to esencja najzdrowszych orzechów na świecie. Ma ich zapach, smak i dobroczynne składniki odżywcze.
Olej z orzecha włoskiego to bogate źródło:
- nienasyconych kwasów tłuszczowych
- polifenoli
- witamin z grupy A i B oraz witaminy E
- kwasu elagowego
- polisacharydów
Według badań spożywanie orzechów włoskich i tłoczonego z nich oleju może usprawnić funkcjonowanie naczyń krwionośnych i obniżyć ciśnienie krwi. Prawdopodobnie dzięki zawartości kwasu alfa-linolenowego (ALA) z grupy omega-3 i elagitanin (rodzaju polifenoli), olej z orzecha włoskiego może łagodzić stany zapalne w organizmie.
Olej z orzechów włoskich nierafinowany polecany jest osobom z nadciśnieniem, kłopotami z sercem oraz z wysokim poziomem cukru i „złego” cholesterolu.
Warto spożywać go także w czasie wzmożonej pracy umysłowej – jego składniki pobudzają mózg do działania. Mogą też działać antystresowo.
Kwas elagowy (związek z grupy polifenoli), który zawiera olej z włoskich orzechów, może zmniejszać bóle żołądka i pomagać przy zatruciach.
Dobrze jest spożywać olej z orzecha włoskiego systematycznie – prosto z łyżeczki lub w daniach na zimno, aby odczuć właściwości oleju.
Do czego olej z orzechów włoskich może jeszcze przydać się w Twoim domu?
Warto stosować go na skórę. Tak, jak i orzechy włoskie, jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym ALA (omega-3) i LA (omega-6).
Warto wiedzieć
Wyprodukowano w: Polska
Dla kogo: Dla smakoszy, osób, które stosują zrównoważony sposób odżywiania się i chcą uzupełnić swoją dietę o nienasycone kwasy tłuszczowe. Mogą go stosować kobiety w ciąży, dzieci oraz weganie i wegetarianie.
Zapach i smak: Jasny kolor i delikatny, orzechowy smak.
Zapach: Słodkawy, orzechowy aromat.
Konsystencja: Płynna, olejowa
Informacja dla alergików: Może zawierać gorczycę, orzechy oraz gluten.
Termin przydatności: 6 miesięcy od daty produkcji.
Przechowywanie: Olej z orzechów włoskich trzeba przechowywać 6 miesięcy lodówce (w temperaturze około 5-10°C), zarówno przed, jak i po otwarciu.
Osad: Jeżeli olej stoi bez ruchu dłuższy czas, to na dnie butelki może osiąść osad. Sedymentacja osadu w oleju jest procesem naturalnym. Przed użyciem można wstrząsnąć delikatnie butelką.
Informacje dla alergików: Zawiera orzechy. Może zawierać śladowe ilości innych orzechów, gorczycę i sezam. Nie zawiera glutenu.
Skład
100% olej z orzechów włoskich
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze | w 100g |
Wartość energetyczna | 3683 kJ / 896 kcal |
tłuszcz | 100 g |
w tym: | |
- kwasy tłuszczowe nasycone | 8,3 g |
- kwasy tłuszczowe jednonienasycone | 21 g |
- kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 71 g |
węglowodany | 0 g |
- w tym cukry | 0 g |
białko | 0 g |
sól | 0 g |
Olej z orzechów włoskich – zastosowanie
Do czego używać olej z orzechów włoskich w kuchni?
To przede wszystkim naturalny wzmacniacz smaku.
Olej z orzechów włoskich charakteryzuje się pyszną, orzechową nutą i aromatem, który zwieńczy smak sałatek z orzechami, a także wzbogaci sosy i dressingi z dodatkiem octu i przypraw. Wspaniale smakują skropione nim warzywa ugotowane na parze. Doda też orzechowego posmaku deserom.
Polecamy go szczególnie do dań kuchni chińskiej, francuskiej i włoskiej.
Czy olej z orzechów włoskich nadaje się do smażenia?
Niektórzy szefowie kuchni używają go, aby przyrumienić na patelni warzywa lub mięso, choć (jak każdy olej orzechowy) w wysokich temperaturach traci on swój cenny aromat i staje się gorzki.
Olej z orzechów włoskich – jak stosować?
Według dostępnych źródeł jedna łyżka oleju z orzechów włoskich pokrywa 50% dziennego zapotrzebowania organizmu na kwasy omega-3 i 10% zapotrzebowania na witaminę E.
Olej z orzechów włoskich – gdzie kupić (cena i sklep)?
Nierafinowany olej z orzecha włoskiego tłoczony na zimno jest zwykle droższy niż inne oleje, a przez to rzadziej używa się go w domowych kuchniach i restauracjach. Na jego cenę ma wpływ produkcja.
Rafinowany olej powstaje z orzechowych wytłoczyn, które nasyca się rozpuszczalnikiem, aby wydobyć z nich jak największą jego ilość. Choć taki olej nadaje się do spożycia, to nie posiada już tylu cennych składników odżywczych i smaku, co nierafinowany. Niszczy je przetwarzanie i wysoka temperatura.
Warto sięgać po olej z orzechów włoskich w sklepach ze zdrową żywnością i specjalistycznych sklepach spożywczych i internetowych, które dystrybuują je prosto z manufaktur.