0
Twój koszyk
Do darmowej dostawy pozostało: 199,00 zł freeshipping_textAfterPrice

Twój koszyk jest pusty

WYBIERZ SWÓJ PIERWSZY PRODUKT

Kod rabatowy podasz w kolejnym kroku
Wartość zamówienia 0,00 zł Kontynuuj zakupy

Olej z orzechów włoskich Olini

  • Nierafinowany, tłoczony na zimno
  • Z całych orzechów
  • Aromatyczny
Cena: 52,90 zł 52.90



























Przy średnim zużyciu (ok. 3 łyżeczek dziennie) butelka 1 l może wystarczyć na kilka tygodni.
ilość - + szt.
Czas realizacji: 1 - 2 dni robocze
Darmowa dostawa: od 199 zł Zobacz koszty dostawy
Olej z orzechów włoskich ma zapach, smak i właściwości najzdrowszych orzechów na świecie. Dzięki niemu Twoje dania zyskają delikatnie orzechową nutę, a dietę wzbogacisz o cenne dla serca i skóry składniki.

idealne uzupełnienie diety dobrej dla serca i skóry

92 g/100 g

kwasy tłuszczowe nienasycone

Olej z orzechów włoskich – właściwości

Olej z orzechów włoskich tłoczony na zimno to esencja najzdrowszych orzechów na świecie. Ma ich zapach, smak i dobroczynne składniki odżywcze.

Olej z orzecha włoskiego to bogate źródło:

  • nienasyconych kwasów tłuszczowych
  • polifenoli
  • witamin z grupy A i B oraz witaminy E
  • kwasu elagowego
  • polisacharydów
  • Według badań spożywanie orzechów włoskich i tłoczonego z nich oleju może usprawnić funkcjonowanie naczyń krwionośnych i obniżyć ciśnienie krwi. Prawdopodobnie dzięki zawartości kwasu alfa-linolenowego (ALA) z grupy omega-3 i elagitanin (rodzaju polifenoli), olej z orzecha włoskiego może łagodzić stany zapalne w organizmie.

    Olej z orzechów włoskich nierafinowany polecany jest osobom z nadciśnieniem, kłopotami z sercem oraz z wysokim poziomem cukru i „złego” cholesterolu.

    Warto spożywać go także w czasie wzmożonej pracy umysłowej – jego składniki pobudzają mózg do działania. Mogą też działać antystresowo.

    Kwas elagowy (związek z grupy polifenoli), który zawiera olej z włoskich orzechów, może zmniejszać bóle żołądka i pomagać przy zatruciach.

    Dobrze jest spożywać olej z orzecha włoskiego systematycznie – prosto z łyżeczki lub w daniach na zimno, aby odczuć właściwości oleju.

    Do czego olej z orzechów włoskich może jeszcze przydać się w Twoim domu?

    Warto stosować go na skórę. Tak, jak i orzechy włoskie, jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym ALA (omega-3) i LA (omega-6).

Warto wiedzieć

Wyprodukowano w: Polska

Dla kogo: Dla smakoszy, osób, które stosują zrównoważony sposób odżywiania się i chcą uzupełnić swoją dietę o nienasycone kwasy tłuszczowe. Mogą go stosować kobiety w ciąży, dzieci oraz weganie i wegetarianie.

Zapach i smak: Jasny kolor i delikatny, orzechowy smak.

Zapach: Słodkawy, orzechowy aromat.

Konsystencja: Płynna, olejowa

Termin przydatności: 6 miesięcy od daty produkcji.

Przechowywanie: Olej z orzechów włoskich trzeba przechowywać 6 miesięcy lodówce (w temperaturze około 5-10°C), zarówno przed, jak i po otwarciu.

Osad: Jeżeli olej stoi bez ruchu dłuższy czas, to na dnie butelki może osiąść osad. Sedymentacja osadu w oleju jest procesem naturalnym. Przed użyciem można wstrząsnąć delikatnie butelką.

Informacje dla alergików: Zawiera orzechy. Może zawierać śladowe ilości innych orzechów, gorczycę i sezam. Nie zawiera glutenu.

Skład

100% olej z orzechów włoskich

Wartości odżywcze

Wartości odżywczew 100g
Wartość energetyczna 3683 kJ / 896 kcal
tłuszcz 100 g
w tym:
– kwasy tłuszczowe nasycone 8,3 g
– kwasy tłuszczowe jednonienasycone 21 g
– kwasy tłuszczowe wielonienasycone 71 g
węglowodany 0 g
– w tym cukry 0 g
białko 0 g
sól 0 g

Olej z orzechów włoskich – zastosowanie

Do czego używać olej z orzechów włoskich w kuchni?

To przede wszystkim naturalny wzmacniacz smaku.

Olej z orzechów włoskich charakteryzuje się pyszną, orzechową nutą i aromatem, który zwieńczy smak sałatek z orzechami, a także wzbogaci sosy i dressingi z dodatkiem octu i przypraw. Wspaniale smakują skropione nim warzywa ugotowane na parze. Doda też orzechowego posmaku deserom.

Polecamy go szczególnie do dań kuchni chińskiej, francuskiej i włoskiej.

Czy olej z orzechów włoskich nadaje się do smażenia?

Niektórzy szefowie kuchni używają go, aby przyrumienić na patelni warzywa lub mięso, choć (jak każdy olej orzechowy) w wysokich temperaturach traci on swój cenny aromat i staje się gorzki.

Olej z orzechów włoskich – jak stosować?

Według dostępnych źródeł jedna łyżka oleju z orzechów włoskich pokrywa 50% dziennego zapotrzebowania organizmu na kwasy omega-3 i 10% zapotrzebowania na witaminę E.

Olej z orzechów włoskich – gdzie kupić (cena i sklep)?

Nierafinowany olej z orzecha włoskiego tłoczony na zimno jest zwykle droższy niż inne oleje, a przez to rzadziej używa się go w domowych kuchniach i restauracjach. Na jego cenę ma wpływ produkcja.

Rafinowany olej powstaje z orzechowych wytłoczyn, które nasyca się rozpuszczalnikiem, aby wydobyć z nich jak największą jego ilość. Choć taki olej nadaje się do spożycia, to nie posiada już tylu cennych składników odżywczych i smaku, co nierafinowany. Niszczy je przetwarzanie i wysoka temperatura.

Warto sięgać po olej z orzechów włoskich w sklepach ze zdrową żywnością i specjalistycznych sklepach spożywczych i internetowych, które dystrybuują je prosto z manufaktur.

5 powodów, dla których warto nam zaufać

Wierzymy, że można jeść zdrowo, naturalnie i smacznie, a produkty tworzyć z troską o ludzi i środowisko.

Świeżość

Nasze produkty powstają w małych, rzemieślniczych partiach. Krótka droga, bezpośrednio z naszej olejarni do Twoich rąk, daje gwarancję świeżości.

Natura i nauka

Natura idzie u nas w parze z nauką. Nasze produkty regularnie trafiają pod lupę badaczy. Część receptur tworzymy wraz z naukowcami. Nasze produkty polecają specjaliści: dietetycy, farmaceuci oraz lekarze. I tysiące klientów!

Dobry skład

Składniki naszych produktów pochodzą z czystych regionów Polski i świata. Współpracujemy z małymi, lokalnymi dostawcami i rodzinnymi firmami, którym bliskie są nasze wartości.

Jak od babci

Jesteśmy rzemieślnikami i tradycyjne receptury odtwarzamy z sercem. Dzięki temu nasze produkty smakują jak domowe. Są świeże, naturalne, z prostym składem, co czuć w każdym kęsie i łyku.

Bezpieczna dostawa

Każdy wysyłany produkt przechodzi przez nasze ręce. Z troską o cenny skład na czas transportu nasze produkty chronimy przed światłem słonecznym za pomocą wytrzymałego opakowania.

Najczęściej zadawane pytania

Czy olej z orzechów włoskich nadaje się do smażenia?

Nie zaleca się używania oleju z orzechów włoskich do smażenia frytek lub podgrzewania, bo przetwarzanie i wysoka temperatura mogą zniszczyć niektóre jego składniki odżywcze i zmienić smak na gorzki.
Sposób dostawy
Kraj wysyłki:
Darmowa dostawa dla zamówień od 199 zł

Opinie o produkcie

Idealne uzupełnienie

693 222 687
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium