0
Twój koszyk
Do darmowej dostawy pozostało: 199,00 zł freeshipping_textAfterPrice

Twój koszyk jest pusty

WYBIERZ SWÓJ PIERWSZY PRODUKT

Kod rabatowy podasz w kolejnym kroku
Wartość zamówienia 0,00 zł Kontynuuj zakupy

Olej z orzechów włoskich Olini

5.0 (1 opinii)
  • Nierafinowany, tłoczony na zimno
  • Z całych orzechów
  • Aromatyczny
Cena: 49,90 zł 49.90


























Przy średnim zużyciu (ok. 3 łyżeczek dziennie) butelka 1 l może wystarczyć na kilka tygodni.
ilość - + szt.
Czas realizacji: 1 - 2 dni robocze
Darmowa dostawa: od 199 zł Zobacz koszty dostawy
Olej z orzechów włoskich ma zapach, smak i właściwości najzdrowszych orzechów na świecie. Dzięki niemu Twoje dania zyskają delikatnie orzechową nutę, a dietę wzbogacisz o cenne dla serca i skóry składniki.

idealne uzupełnienie diety dobrej dla serca i skóry

wzmacnia smak potraw

92 g/100 g

kwasy tłuszczowe nienasycone

Olej z orzechów włoskich – właściwości

Olej z orzechów włoskich tłoczony na zimno to esencja najzdrowszych orzechów na świecie. Ma ich zapach, smak i dobroczynne składniki odżywcze.

Olej z orzecha włoskiego to bogate źródło:

  • nienasyconych kwasów tłuszczowych
  • polifenoli
  • witamin z grupy A i B oraz witaminy E
  • kwasu elagowego
  • polisacharydów
  • Według badań spożywanie orzechów włoskich i tłoczonego z nich oleju może usprawnić funkcjonowanie naczyń krwionośnych i obniżyć ciśnienie krwi. Prawdopodobnie dzięki zawartości kwasu alfa-linolenowego (ALA) z grupy omega-3 i elagitanin (rodzaju polifenoli), olej z orzecha włoskiego może łagodzić stany zapalne w organizmie.

    Olej z orzechów włoskich nierafinowany polecany jest osobom z nadciśnieniem, kłopotami z sercem oraz z wysokim poziomem cukru i „złego” cholesterolu.

    Warto spożywać go także w czasie wzmożonej pracy umysłowej – jego składniki pobudzają mózg do działania. Mogą też działać antystresowo.

    Kwas elagowy (związek z grupy polifenoli), który zawiera olej z włoskich orzechów, może zmniejszać bóle żołądka i pomagać przy zatruciach.

    Dobrze jest spożywać olej z orzecha włoskiego systematycznie – prosto z łyżeczki lub w daniach na zimno, aby odczuć właściwości oleju.

    Do czego olej z orzechów włoskich może jeszcze przydać się w Twoim domu?

    Warto stosować go na skórę. Tak, jak i orzechy włoskie, jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym ALA (omega-3) i LA (omega-6).

Warto wiedzieć

Kraj pochodzenia: Polska

Dla kogo: Dla smakoszy, osób, które stosują zrównoważony sposób odżywiania się i chcą uzupełnić swoją dietę o nienasycone kwasy tłuszczowe. Mogą go stosować kobiety w ciąży, dzieci oraz weganie i wegetarianie.

Zapach i smak: Jasny kolor i delikatny, orzechowy smak.

Zapach: Słodkawy, orzechowy aromat.

Konsystencja: Płynna, olejowa

Informacja dla alergików: Może zawierać gorczycę, orzechy oraz gluten.

Termin przydatności: 6 miesięcy od daty produkcji.

Przechowywanie: Olej z orzechów włoskich trzeba przechowywać 6 miesięcy lodówce (w temperaturze około 5-10°C), zarówno przed, jak i po otwarciu.

Osad: Jeżeli olej stoi bez ruchu dłuższy czas, to na dnie butelki może osiąść osad. Sedymentacja osadu w oleju jest procesem naturalnym. Przed użyciem można wstrząsnąć delikatnie butelką.

Skład

100% olej z orzechów włoskich

Wartości odżywcze

Wartości odżywczew 100g
Wartość energetyczna 3683 kJ / 896 kcal
tłuszcz 100 g
w tym:
- kwasy tłuszczowe nasycone 8,3 g
- kwasy tłuszczowe jednonienasycone 21 g
- kwasy tłuszczowe wielonienasycone 71 g
węglowodany 0 g
- w tym cukry 0 g
białko 0 g
sól 0 g

Olej z orzechów włoskich – zastosowanie

Do czego używać olej z orzechów włoskich w kuchni?

To przede wszystkim naturalny wzmacniacz smaku.

Olej z orzechów włoskich charakteryzuje się pyszną, orzechową nutą i aromatem, który zwieńczy smak sałatek z orzechami, a także wzbogaci sosy i dressingi z dodatkiem octu i przypraw. Wspaniale smakują skropione nim warzywa ugotowane na parze. Doda też orzechowego posmaku deserom.

Polecamy go szczególnie do dań kuchni chińskiej, francuskiej i włoskiej.

Czy olej z orzechów włoskich nadaje się do smażenia?

Niektórzy szefowie kuchni używają go, aby przyrumienić na patelni warzywa lub mięso, choć (jak każdy olej orzechowy) w wysokich temperaturach traci on swój cenny aromat i staje się gorzki.

Olej z orzechów włoskich – jak stosować?

Według dostępnych źródeł jedna łyżka oleju z orzechów włoskich pokrywa 50% dziennego zapotrzebowania organizmu na kwasy omega-3 i 10% zapotrzebowania na witaminę E.

Olej z orzechów włoskich – gdzie kupić (cena i sklep)?

Nierafinowany olej z orzecha włoskiego tłoczony na zimno jest zwykle droższy niż inne oleje, a przez to rzadziej używa się go w domowych kuchniach i restauracjach. Na jego cenę ma wpływ produkcja.

Rafinowany olej powstaje z orzechowych wytłoczyn, które nasyca się rozpuszczalnikiem, aby wydobyć z nich jak największą jego ilość. Choć taki olej nadaje się do spożycia, to nie posiada już tylu cennych składników odżywczych i smaku, co nierafinowany. Niszczy je przetwarzanie i wysoka temperatura.

Warto sięgać po olej z orzechów włoskich w sklepach ze zdrową żywnością i specjalistycznych sklepach spożywczych i internetowych, które dystrybuują je prosto z manufaktur.

Najczęściej zadawane pytania

Czy olej z orzechów włoskich nadaje się do smażenia?

Nie zaleca się używania oleju z orzechów włoskich do smażenia frytek lub podgrzewania, bo przetwarzanie i wysoka temperatura mogą zniszczyć niektóre jego składniki odżywcze i zmienić smak na gorzki.
Sposób dostawy
Kraj wysyłki:
Darmowa dostawa dla zamówień od 199 zł

Opinie o produkcie

+ Napisz opinię
Napisz opinię
5 Wybierz ocenę! Dziękujemy za ocenę!

Opinie nie zostały potwierdzone zakupem. To oznacza, że nadal są wartościowe, ale nie możemy stwierdzić, czy pochodzą od klientów, którzy kupili dany produkt.

Idealne uzupełnienie

732 080 803
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium