
Olej z orzechów włoskich Olini
59,90 zł
92 g/100 g

Olej z orzechów włoskich – właściwości
Olej z orzechów włoskich tłoczony na zimno to esencja orzechów włoskich. Ma ich zapach i smak.
Olej z orzecha włoskiego to bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Dobrze jest spożywać olej z orzecha włoskiego systematycznie – prosto z łyżeczki lub w daniach na zimno.
Do czego olej z orzechów włoskich może jeszcze przydać się w Twoim domu? Warto stosować go na skórę.
Olej z orzechów włoskich – zastosowanie
Do czego używać olej z orzechów włoskich w kuchni?
To przede wszystkim naturalny wzmacniacz smaku.
Olej z orzechów włoskich charakteryzuje się pyszną, orzechową nutą i aromatem, który zwieńczy smak sałatek z orzechami, a także wzbogaci sosy i dressingi z dodatkiem octu i przypraw. Wspaniale smakują skropione nim warzywa ugotowane na parze. Doda też orzechowego posmaku deserom.
Polecamy go szczególnie do dań kuchni chińskiej, francuskiej i włoskiej.
Czy olej z orzechów włoskich nadaje się do smażenia?
Niektórzy szefowie kuchni używają go, aby przyrumienić na patelni warzywa lub mięso, choć (jak każdy olej orzechowy) w wysokich temperaturach traci on swój cenny aromat i staje się gorzki.

Warto wiedzieć
Olej z orzechów włoskich Olini - składniki
100% olej z orzechów włoskich
Polska
Dla smakoszy, osób, które stosują zrównoważony sposób odżywiania się i chcą uzupełnić swoją dietę o nienasycone kwasy tłuszczowe. Mogą go stosować kobiety w ciąży, dzieci oraz weganie i wegetarianie.
Jasny kolor i delikatny, orzechowy smak.
Słodkawy, orzechowy aromat.
Płynna, olejowa
Zawiera orzechy. Może zawierać śladowe ilości innych orzechów, gorczycę i sezam. Nie zawiera glutenu.
Data minimalnej trwałości oleju to 6 miesięcy od daty produkcji oleju (znajduje się ona na tylnej etykiecie), niezależnie od daty otwarcia.Data minimalnej trwałości podana na stronie ma charakter orientacyjny. Data na opakowaniu może być krótsza, co wynika z naturalnego obiegu produktów i różnic między partiami. Produkt pozostaje w pełni wartościowy i bezpieczny do spożycia.
Olej z orzechów włoskich trzeba przechowywać 6 miesięcy lodówce (w temperaturze około 5-10°C), zarówno przed, jak i po otwarciu.
Jeżeli olej stoi bez ruchu dłuższy czas, to na dnie butelki może osiąść osad. Sedymentacja osadu w oleju jest procesem naturalnym. Przed użyciem można wstrząsnąć delikatnie butelką.
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze | w 100g |
Wartość energetyczna | 3683 kJ / 896 kcal |
tłuszcz | 100 g |
w tym: | |
– kwasy tłuszczowe nasycone | 8,3 g |
– kwasy tłuszczowe jednonienasycone | 21 g |
– kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 71 g |
węglowodany | 0 g |
– w tym cukry | 0 g |
białko | 0 g |
sól | 0 g |

Olej z orzechów włoskich – jak stosować?
Według dostępnych źródeł jedna łyżka oleju z orzechów włoskich pokrywa 50% dziennego zapotrzebowania organizmu na kwasy omega-3 i 10% zapotrzebowania na witaminę E.
Olej z orzechów włoskich – gdzie kupić (cena i sklep)?
Nierafinowany olej z orzecha włoskiego tłoczony na zimno jest zwykle droższy niż inne oleje, a przez to rzadziej używa się go w domowych kuchniach i restauracjach. Na jego cenę ma wpływ produkcja.
Rafinowany olej powstaje z orzechowych wytłoczyn, które nasyca się rozpuszczalnikiem, aby wydobyć z nich jak największą jego ilość. Choć taki olej nadaje się do spożycia, to nie posiada już tylu cennych składników odżywczych i smaku, co nierafinowany. Niszczy je przetwarzanie i wysoka temperatura.
Warto sięgać po olej z orzechów włoskich w sklepach ze zdrową żywnością i specjalistycznych sklepach spożywczych i internetowych, które dystrybuują je prosto z manufaktur.
Najczęściej zadawane pytania
-
Czy olej z orzechów włoskich nadaje się do smażenia?
-
Nie zaleca się używania oleju z orzechów włoskich do smażenia frytek lub podgrzewania, bo przetwarzanie i wysoka temperatura mogą zniszczyć niektóre jego składniki odżywcze i zmienić smak na gorzki.
-
Ile dziennie można spożywać oleju z orzechów włoskich?
-
Według zaleceń dorosła osoba powinna spożywać ok. 30 g orzechów dziennie. Oznacza to, że każdego dnia do swojej diety możesz włączyć 5-7 (całych) orzechów włoskich.
-
Czy olej z orzechów włoskich jest zdrowy?
-
Tak. Olej z orzechów włoskich dostarcza nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jest także roślinnym źródłem omega-3.
-
Jak pić olej z orzechów włoskich?
-
Olej z orzechów włoskich możesz pić prosto z łyżeczki. Jego głęboki smak pasuje także do wielu przepisów. Z jego pomocą przygotujesz pyszny dressing, koktajl czy marynatę.
-
Do czego używać olej z orzechów włoskich?
-
Olej z orzechów włoskich możesz używać do przygotowania wielu dań. Pamiętaj jednak, że można stosować go wyłącznie na zimno. Po obróbce termicznej straci on swoje właściwości.
-
Ile kalorii ma jedna łyżka oleju z orzechów włoskich?
-
Łyżka oleju z orzechów włoskich dostarcza około 83 kcal.
5 powodów, dla których warto nam zaufać
Wierzymy, że można jeść zdrowo, naturalnie i smacznie, a produkty tworzyć z troską o ludzi i środowisko.