Syrop z mniszka lekarskiego Olini
- Naturalny sposób na infekcję i poprawę trawienia
- Niezbędny w domowej apteczce
- Moc wiosennych kwiatów zamknięta w butelce
mniszek lekarski to źródło asparaginy - aminokwasu pobudzającego pracę mózgu
słodki sposób na infekcję
z polskich kwiatów mniszka lekarskiego
Syrop z mniszka lekarskiego
Mniszek lekarski to te niepozorne kwiatki, które żółtym dywanem zakrywają trawniki i łąki na przełomie kwietnia i maja. Mimo że mniszek lekarski jest nieszczęśliwie nazywany chwastem, to w nim kryje się kolejny oręż do walki z jesiennym przeziębieniem. Mniszek lekarski zawiera wiele witamin i składników mineralnych.
W farmacji wykorzystuje się jednakowo kwiaty oraz korzenie. Liście, szczególnie te młode i świeże listki chętnie dorzucane są do zdrowej, wiosennej sałatki (szczególnie, że zawierają spore ilości naturalnych przeciwutleniaczy).
Aby przygotować syrop z mniszka, musimy zebrać same kwiaty. Idealny miesiąc na mniszkowe zbiory to maj, kwiaty są wtedy najsłodsze i najpiękniejsze. Kwiaty mniszka lekarskiego najlepiej zbierać w słoneczne przedpołudnie, gdy kwitną pełnią swojej żółtej tarczy, z dala od miejskiego zgiełku i zanieczyszczeń.
Właściwości i zastosowanie syropu z mniszka lekarskiego
Syrop z kwiatów mniszka lekarskiego powinien na stałe zagościć w waszej domowej, naturalnej apteczce. Właściwości syropu z mniszka są nieporównywalnie większe od jego niepozornych kwiatów.
Korzenie mniszka lekarskiego są magazynem inuliny, fitosteroli i garbników. Znajdziemy w nim także magnez, krzem oraz potas.
Z kolei kwiaty mniszka lekarskiego uznawane są w medycynie ludowej za zbiór witamin, w którym znajdziemy nie tylko witaminę C, ale także A, D oraz witaminy z grupy B, które korzystnie wpływają na układ nerwowy. Naturopaci uważają kwiaty mniszka lekarskiego za źródło asparaginy – aminokwasu, który pobudza pracę mózgu.
Syrop z mniszka lekarskiego nasze babcie i mamy cenią za m.in. działanie przeciwwirusowe i przeciwzapalne, dlatego najczęściej stosują go w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych, bólu gardła i kaszlu.
Podsumowując, według naturopatów syrop z mniszka ma działanie:
- antybakteryjne,
- przeciwwirusowe,
- przeciwzapalne,
- wzmacniające układ odpornościowy,
- wspierające układ oddechowy,
- poprawiające trawienie.
Warto wiedzieć
Kraj pochodzenia: Polska
Dla kogo: Polecany dla osób w każdym wieku, jako naturalny sposób na kaszel, katar i pierwsze objawy przeziębienia. Na poprawę trawienia. Jako słodki dodatek do napojów, lemoniady itp.
Kolor i smak: Syrop ma barwę ciemnożółtą - słomkową, herbacianą. Smakuje słodko, kwiatowo, miodowo. Syrop jest naturalnie mętny, co jest spowodowane dużą zawartością pyłków oraz żywicy. Przed użyciem wystarczy wstrząsnąć butelką i rozmieszać zawartość.
Informacja dla alergików: Produkt nie zawiera glutenu.
Termin przydatności do spożycia: Termin przydatności do spożycia to 12 miesięcy od daty przygotowania syropu (znajdziesz ją na tylnej etykiecie), niezależnie od daty otwarcia. Przed otwarciem warto wstrząsnąć buteleczką, na dnie może wytrącić się osad, który świadczy o naturalnym składzie syropu. Po otwarciu należy przechowywać go w lodówce i spożyć w ciągu kilku dni.
Przechowywanie: Po otwarciu przechowywać w lodówce, chronić od światła.
Nasze uwagi: Syrop z kwiatów mniszka lekarskiego powstaje z całych kwiatów. Na bazie naturalnego wyciągu z tych roślin a nie koncentratu, Dla utrzymania świeżości na dłużej, syrop został poddany pasteryzacji.
Skład
wyciąg z kwiatów mniszka lekarskiego 63%, cukier, sok z cytryny. Pasteryzowany
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze | w 100g |
Wartość energetyczna | 1059 kJ / 253 kcal |
tłuszcz | 0,2 g |
w tym | |
kwasy tłuszczowe nasycone | 0,2 g |
kwasy tłuszczowe jednonienasycone | 0 g |
kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 0 g |
węglowodany | 62 g |
w tym cukry | 60 g |
białko | 1 g |
sól | 0 g |
Jak stosować syrop z mniszka lekarskiego
Pamiętacie jak wasze babcie i mamy stosowały syrop z mniszka lekarskiego? Najczęściej, przy infekcjach górnych dróg oddechowych czy bólu gardła, stosuje się jedną łyżeczkę syropu z mniszka lekarskiego, najlepiej 2-4 razy dziennie. Na lepsze trawienie poleca się stosować jedną łyżeczkę tuż przed posiłkiem.
Dodatkowo syrop z mniszka możecie dodać do:
- lemoniady,
- wody,
- letniej herbaty (najlepiej zielonej).
Ten „miód z mleczy” idealnie nada się na kanapkę z białym serem, a także do polania naleśników i gofrów.
Jak stosować syrop z mniszka lekarskiego u dzieci? Najlepiej połowa porcji dla osoby dorosłej, czyli pół łyżeczki 1-2 razy dziennie.
Opinie o produkcie
Opinie nie zostały potwierdzone zakupem. To oznacza, że nadal są wartościowe, ale nie możemy stwierdzić, czy pochodzą od klientów, którzy kupili dany produkt.
Alina
Niewiem czy to zasługa oleju z czarnuszki i właśnie syropu z mniszka lekarskiego. Ale infekcja u córki została zduszona ? w zarodku. Także polecam, Napewno lepsza alternatywa dla syropow aptecznych. Polecam