Syrop z mniszka lekarskiego Olini
- Naturalny sposób na infekcję i poprawę trawienia
- Niezbędny w domowej apteczce
- Moc wiosennych kwiatów zamknięta w butelce
mniszek lekarski to źródło asparaginy - aminokwasu pobudzającego pracę mózgu
z polskich kwiatów mniszka lekarskiego
Syrop z mniszka lekarskiego
Mniszek lekarski to te niepozorne kwiatki, które żółtym dywanem zakrywają trawniki i łąki na przełomie kwietnia i maja. Mimo że mniszek lekarski jest nieszczęśliwie nazywany chwastem, to w nim kryje się kolejny oręż do walki z jesiennym przeziębieniem. Mniszek lekarski zawiera wiele witamin i składników mineralnych.
W farmacji wykorzystuje się jednakowo kwiaty oraz korzenie. Liście, szczególnie te młode i świeże listki chętnie dorzucane są do zdrowej, wiosennej sałatki (szczególnie, że zawierają spore ilości naturalnych przeciwutleniaczy).
Aby przygotować syrop z mniszka, musimy zebrać same kwiaty. Idealny miesiąc na mniszkowe zbiory to maj, kwiaty są wtedy najsłodsze i najpiękniejsze. Kwiaty mniszka lekarskiego najlepiej zbierać w słoneczne przedpołudnie, gdy kwitną pełnią swojej żółtej tarczy, z dala od miejskiego zgiełku i zanieczyszczeń.
Właściwości i zastosowanie syropu z mniszka lekarskiego
Syrop z kwiatów mniszka lekarskiego powinien na stałe zagościć w waszej domowej, naturalnej apteczce. Właściwości syropu z mniszka są nieporównywalnie większe od jego niepozornych kwiatów.
Korzenie mniszka lekarskiego są magazynem inuliny, fitosteroli i garbników. Znajdziemy w nim także magnez, krzem oraz potas.
Z kolei kwiaty mniszka lekarskiego uznawane są w medycynie ludowej za zbiór witamin, w którym znajdziemy nie tylko witaminę C, ale także A, D oraz witaminy z grupy B, które korzystnie wpływają na układ nerwowy. Naturopaci uważają kwiaty mniszka lekarskiego za źródło asparaginy – aminokwasu, który pobudza pracę mózgu.
Syrop z mniszka lekarskiego nasze babcie i mamy cenią za m.in. działanie przeciwwirusowe i przeciwzapalne, dlatego najczęściej stosują go w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych, bólu gardła i kaszlu.
Podsumowując, według naturopatów syrop z mniszka ma działanie:
- antybakteryjne,
- przeciwwirusowe,
- przeciwzapalne,
- wzmacniające układ odpornościowy,
- wspierające układ oddechowy,
- poprawiające trawienie.
Warto wiedzieć
Kraj pochodzenia: Polska
Dla kogo: Polecany dla osób w każdym wieku, jako naturalny sposób na kaszel, katar i pierwsze objawy przeziębienia. Na poprawę trawienia. Jako słodki dodatek do napojów, lemoniady itp.
Kolor i smak: Syrop ma barwę ciemnożółtą - słomkową, herbacianą. Smakuje słodko, kwiatowo, miodowo. Syrop jest naturalnie mętny, co jest spowodowane dużą zawartością pyłków oraz żywicy. Przed użyciem wystarczy wstrząsnąć butelką i rozmieszać zawartość.
Termin przydatności do spożycia: Termin przydatności do spożycia to 12 miesięcy od daty przygotowania syropu (znajdziesz ją na tylnej etykiecie). Przed otwarciem warto wstrząsnąć buteleczką, na dnie może wytrącić się osad, który świadczy o naturalnym składzie syropu. Po otwarciu należy przechowywać go w lodówce i spożyć w ciągu kilku dni.
Przechowywanie: Po otwarciu przechowywać w lodówce, chronić od światła.
Nasze uwagi: Syrop z kwiatów mniszka lekarskiego powstaje z całych kwiatów. Na bazie naturalnego wyciągu z tych roślin a nie koncentratu, Dla utrzymania świeżości na dłużej, syrop został poddany pasteryzacji.
Skład
wyciąg z kwiatów mniszka lekarskiego 63%, cukier, sok z cytryny. Pasteryzowany
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze | w 100g |
Wartość energetyczna | 1059 kJ / 253 kcal |
tłuszcz | 0,2 g |
w tym | |
- kwasy tłuszczowe nasycone | 0,2 g |
- kwasy tłuszczowe jednonienasycone | 0 g |
- kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 0 g |
węglowodany | 62 g |
- w tym cukry | 60 g |
białko | 1 g |
sól | 0 g |
Jak stosować syrop z mniszka lekarskiego
Pamiętacie jak wasze babcie i mamy stosowały syrop z mniszka lekarskiego? Najczęściej, przy infekcjach górnych dróg oddechowych czy bólu gardła, stosuje się jedną łyżeczkę syropu z mniszka lekarskiego, najlepiej 2-4 razy dziennie. Na lepsze trawienie poleca się stosować jedną łyżeczkę tuż przed posiłkiem.
Dodatkowo syrop z mniszka możecie dodać do:
- lemoniady,
- wody,
- letniej herbaty (najlepiej zielonej).
Ten „miód z mleczy” idealnie nada się na kanapkę z białym serem, a także do polania naleśników i gofrów.
Jak stosować syrop z mniszka lekarskiego u dzieci? Najlepiej połowa porcji dla osoby dorosłej, czyli pół łyżeczki 1-2 razy dziennie.
Opinie o produkcie
Opinie nie zostały potwierdzone zakupem. To oznacza, że nadal są wartościowe, ale nie możemy stwierdzić, czy pochodzą od klientów, którzy kupili dany produkt.
Alina
Niewiem czy to zasługa oleju z czarnuszki i właśnie syropu z mniszka lekarskiego. Ale infekcja u córki została zduszona ? w zarodku. Także polecam, Napewno lepsza alternatywa dla syropow aptecznych. Polecam