🎁 DZIEŃ NAUCZYCIELA - pyszne i zdrowe zestawy
0
Twój koszyk
Do darmowej dostawy pozostało: 199,00 zł freeshipping_textAfterPrice

Twój koszyk jest pusty

WYBIERZ SWÓJ PIERWSZY PRODUKT

Kod rabatowy podasz w kolejnym kroku
Wartość zamówienia 0,00 zł Kontynuuj zakupy
15-07-2019  |  Agnieszka Maciejowska

Zastosowanie oleju rzepakowego

Już od dawien dawna z rzepaku powstaje jeden z najbardziej drogocennych dla zdrowia olejów. W porównaniu z oliwą z oliwek posiada on nawet dziesięć razy więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy Omega-3. Równie istotne jest to, że olej rzepakowy zawiera znikome ilości nasyconych kwasów tłuszczowych, które w nadmiarze mogą prowadzić do wystąpienia chorób serca. Jest on często używany w kuchni do delikatnej obróbki termicznej potraw czy na surowo jako dodatek do sałatek i surówek. Szczególną uwagę należy jednak zwrócić na olej rzepakowy tłoczony na zimno. Co warto o nim wiedzieć? Cenne informacje znajdziemy poniżej.

Spis treści:

  1. Olej rzepakowy tłoczony na zimno i ciepło
  2. Ważny dla utrzymania zdrowia olej tłoczony na zimno (nierafinowany)
  3. Jakie ważne substancje zawiera olej rzepakowy nierafinowany (tłoczony na zimno)?
  4. Dobry olej rzepakowy tłoczony na zimno, czyli jaki?
  5. Jak go przechowywać i używać?

 

Olej rzepakowy tłoczony na zimno i ciepło

Warto na wstępie opisać różnice pomiędzy tymi dwoma produktami, gdyż jest to bardzo ważne w kontekście ich prawidłowego stosowania. Ten tłoczony na ciepło jest rafinowany, czyli poddawany oczyszczaniu, a ten tłoczony na zimno już nie. Pierwszy ze wspomnianych może być zatem wykorzystywany do smażenia, pieczenia, jak i pod postacią dodatku do sałatek oraz innych potraw serwowanych na zimno.

Z kolei olej rzepakowy nierafinowany (tłoczony na zimno) nie powinien być używany podczas przyrządzania potraw, które wymagają długotrwałego podgrzewania. Oprócz delikatnej obróbki termicznej można stosować go do przygotowywania m.in. dressingów do surówek i sałatek. Równie dobrze sprawdzi się jako dodatek do pieczywa oraz jako składnik sosów.

To dość istotne rozróżnienia, które warto wziąć pod uwagę, jeśli chcemy serwować dania, jakie staną się cennymi porcjami witamin, minerałów i innych ważnych substancji dla utrzymania dobrego zdrowia.

Ważny dla utrzymania zdrowia olej tłoczony na zimno (nierafinowany)

W odróżnieniu od swojego odpowiednika tłoczonego na ciepło, olej rzepakowy zimnotłoczony zachowuje maksimum wartości odżywczych. Co równie ważne, jest naturalnym produktem, gdyż nie zawiera w swym składzie żadnych substancji konserwujących i sztucznych dodatków. Jego naturalny smak i zapach zostają zachowane ze względu na to, że nie jest oczyszczany.

Jakie ważne substancje zawiera olej rzepakowy nierafinowany (tłoczony na zimno)?

Znajdziemy w nim wiele istotnych dla utrzymania zdrowia i urody składników. Wśród nich można wymienić:

  • przeciwutleniacze – opóźniające procesy starzenia;
  • nienasycone kwasy tłuszczowe – poprawiające pracę mózgu;
  • beta-karoteny – usprawniające funkcjonowanie narządu wzroku oraz wzmacniające układ odpornościowy.

Warto również napisać o innych prozdrowotnych właściwościach tego produktu. Tak też spożywając go regularnie:

  • obniża się poziom tzw. złego cholesterolu;
  • przemiana materii ulega przyspieszeniu;
  • zahamowany zostaje rozwój chorób dotyczących układu krążenia;
  • organizm jest chroniony przed wystąpieniem miażdżycy i zawału mięśnia sercowego;
  • dochodzi do złagodzenia stanów zapalnych stawów.

To zaledwie kilka ważnych składników i właściwości związanych z olejem rzepakowym tłoczonym na zimno (nierafinowanym). Jednak na tej podstawie dokładnie można zobaczyć, że warto go zaprosić do kuchni i codziennego jadłospisu. Już nawet 2 łyżki dziennie dodawane podczas przyrządzania zimnych dań, mogą pozytywnie wpłynąć na ogólne samopoczucie.

Dobry olej rzepakowy tłoczony na zimno, czyli jaki?

Jak już wcześniej wspomniano, nie zawiera on żadnych sztucznych dodatków i konserwantów. Aby wyróżniał się najwyższą jakością, powinien być przygotowywany ze świeżych ziaren rzepaku. Warto zatem wybierać ten, który jest tłoczony na zamówienie.

Temperatura jego tłoczenia nie może przekraczać 40 stopni Celsjusza. Tym samym produkt ten będzie się wyróżniał pięknym żółtym kolorem o złotym odcieniu oraz delikatnym, zbożowym zapachem i smakiem.

Jak go przechowywać i używać?

Aby wydobyć z oleju rzepakowego tłoczonego na zimno jak najwięcej cennych składników, musimy pamiętać o jego odpowiednim przechowywaniu. Optymalne warunki dla niego stworzy półka lub szafka kuchenna oraz temperatura powietrza nieprzekraczająca ok. 20 stopni Celsjusza lub lodówka. Po otwarciu produkt ten można używać nawet przez 6 miesięcy.

Autorka:

Agnieszka Maciejowska Od lat związana ze zdrową żywnością. W Olini.pl odpowiada za testowanie produktów i edukację.

Produkty z naszej olejarni:

[product id="466, 18, 426, 170, 354, 366"]

693 222 687
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium