Dżem z czarnej porzeczki Olini
- Gęsty od owoców z polskiego ogrodu
- Z lekko rozdrobnionych porzeczek
- Bez sztucznych dodatków
wytwarzany w małych partiach
z naturalną pektyną
Dżem porzeczkowy domowy
Nasz dżem z czarnej porzeczki przywołuje wspomnienia z dzieciństwa i wakacji u babci. Już sam jego zapach działa terapeutycznie! Smakiem przypomina owoce jedzone zaraz po zerwaniu albo domowe przetwory wyjadane ukradkiem ze słoika.
To dlatego, że nasz domowy dżem z czarnej porzeczki robiony jest jak dawniej, według tradycyjnych receptur bieszczadzkich gospodyń, które z sercem odtworzyli współcześni rzemieślnicy. Powstaje w odpowiedniej temperaturze z połączenia zbieranych ręcznie, dojrzałych owoców, pektyn i cukru.
Dżem z porzeczek czarnych naturalny
Dżem porzeczkowy ma prosty skład bez zbędnych dodatków: syropu glukozowo-fruktozowego, konserwantów czy wody.
Jest naturalnie zagęszczony – nie zawiera środków żelujących. Porzeczki mają duże ilości pektyn, przez co dżemy z czarnej porzeczki gęstnieją w oczach!
Trwałości nadaje mu pasteryzacja i cukier, który jest znany ze swoich właściwości konserwujących.
Nasz dżem ma też apetyczny, głęboki, niemal czarny kolor, który owoce zawdzięczają antocyjanom.
Dżem z czarnej porzeczki – właściwości
Przetwory, w tym również dżemy, już od XVI wieku traktuje się nie tylko jako słodkie specjały, ale też leki. Dawniej nie było aptek na każdej ulicy, za to przetwory w każdej spiżarni.
Czarna porzeczka jest rośliną leczniczą. Od nasion po liście, pełna jest cennych dla zdrowia substancji.
Jedzenie przetworów z czarnej porzeczki korzystnie wpływa na przemianę materii i zwiększa odporność organizmu.
Dżemy z czarnej porzeczki są, obok jagodowych, najbogatsze w polifenole.
Warto ich umiarkowane ilości włączyć do racjonalnej diety. Są świetną alternatywą, gdy nie mamy dostępu do świeżych owoców.
Warto wiedzieć
Wyprodukowano w: Polska
Dla kogo: Bezpieczny dla kobiet w ciąży i dzieci. Odpowiedni dla wegetarian i wegan. Nie zawiera glutenu.
Smak: Wyrazisty, słodko-cierpki smak.
Zapach: Intensywny aromat czarnej porzeczki.
Konsystencja: Produkt gęsty, z lekko rozdrobnionych całych owoców z pesteczkami, rozpływający się w ustach.
Termin przydatności: 2 lata od daty produkcji.
Przechowywanie: Dżem porzeczkowy należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w temperaturze 10-15°C. Po otwarciu należy trzymać w lodówce.
Skład
Czarna porzeczka*, cukier, pektyna (naturalna substancja żelująca). Produkt pasteryzowany. *Sporządzono z nie mniej niż 71 g owoców na 100 g produktu.
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze | w 100g |
Wartość energetyczna | 787 kJ / 188 kcal |
tłuszcz | 0,1 g |
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0 g |
węglowodany | 47 g |
- w tym cukry | 37 g |
białko | 1 g |
sól | 0 g |
Dżem z czarnej porzeczki – zastosowanie
Dżem porzeczkowy na świeżej bagietce, ciepłej bułce z masłem lub chrupiącym toście to uczta dla podniebienia. Jego smak świetnie współgra z naleśnikami, goframi, kluskami, a także grillowanym mięsem i klopsikami oraz lodami czy wypiekami: ciastkami, muffinkami, tartami, tortami i biszkoptami. Można dodać go do sosu barbecue – mniam!
Dżem z czarnej porzeczki – cena
Przy wyborze dżemu nie cena jest najważniejsza, a skład. Dlatego czytajmy etykiety! Nie warto kupować produktów, które zawiera uzależniający i niezdrowy syrop glukozowo-fruktozowy.
Zwracajmy uwagę, z jakiej ilości owoców zrobiony jest dżem z czarnej porzeczki. Powinno być ich minimum 70 g na 100 g.
Dżem z czarnej porzeczki jak domowy – przepis
Dlaczego nasz dżem z czarnej porzeczki smakuje jak tradycyjny, domowy?
Nasze przetwory powstają z całych owoców, które po zbiorze są myte, a następnie wrzucone do zwykłego garnka. Nie maszyny! Gotowane są w małych porcjach, na prawdziwym ogniu, we własnym soku – nie dolewa się do nich wody.
Owoce czarnej porzeczki są przed gotowaniem lekko rozdrabniane.
Dżem, jak robi się to od wieków, jest słodzony cukrem – dla smaku i jego dobrych właściwości konserwujących.
Dlaczego warto sięgnąć po Dżem z czarnej porzeczki Olini?
Najlepszy surowiec
Dżem porzeczkowy powstaje z najlepszej jakości owoców z bieszczadzkiego ogrodu. Dokładnie takich, z których przetwory robiły tamtejsze babcie. Poznasz to po jego smaku, zapachu i wartościach odżywczych. Nasze dżemy konserwowane są naturalnie - dzięki pasteryzacji i cukrowi. Są to produkty naturalne, bez sztucznych dodatków.
Odpowiedni proces produkcji
Dżem porzeczkowy to produkt rzemieślniczy. Każdy jego słoiczek przygotowywany jest ręcznie w naszej zaprzyjaźnionej manufakturze.
Mała skala
Naszych dżemów nie znajdziesz w dużych sklepach. Nie stoją na półkach. Do Ciebie trafiają świeże produkty, które pochodzą z małej partii.
Bezpieczny transport
Każdy nasz produkt na czas transportu pakujemy w styropianowy termos (cały czas pracujemy nad bardziej ekologicznymi opakowaniami) dla bezpieczeństwa i ochrony przed temperaturą i światłem słonecznym.