0
Twój koszyk
Do darmowej dostawy pozostało: freeshipping_textAfterPrice

Twój koszyk jest pusty

WYBIERZ SWÓJ PIERWSZY PRODUKT

Kod rabatowy podasz w kolejnym kroku
Wartość zamówienia 0,00 zł Kontynuuj zakupy
17-02-2023  |  Justyna

Olej z orzechów włoskich - właściwości i zastosowanie

Właściwości zdrowotne orzechów są znane niemal każdemu. Dobrze o nich wiedzą już nawet najmłodsze dzieci w przedszkolu. Niestety pomimo tego, niezwykle rzadko pojawiają się one w codziennej diecie wielu z nas. Mamy jednak sposób na to, jak sprytnie przemycić je do jadłospisu! Jeśli na co dzień używasz w swojej kuchni olejów roślinnych, to część z nich zamień na olej z orzechów włoskich. Właściwości i zastosowanie omawiamy poniżej.

Spis treści:

  1. Olej z orzechów włoskich - właściwości
  2. Olej z orzechów włoskich - właściwości lecznicze
  3. Olej z orzechów włoskich - właściwości na mózg
  4. Olej z orzechów włoskich na cholesterol
  5. Olej z orzechów włoskich - właściwości dla dzieci
  6. Olej z orzechów włoskich - właściwości kosmetyczne
  7. Olej z orzechów włoskich -zastosowanie
  8. Olej z orzechów włoskich -dawkowanie
  9. Olej z orzechów włoskich - jak spożywać?
  10. Olej z orzechów włoskich jak stosować w celach kosmetycznych?
  11. Jak wybrać olej z orzechów włoskich?

Olej z orzechów włoskich - właściwości

Olej z orzechów włoskich nie tylko ma aromat orzechów włoskich, ale skrywa w sobie również ich właściwości zdrowotne. W oleju tym znajdziemy roślinne nienasycone kwasy tłuszczowe, czyli jedne z lepszych tłuszczów, jakie mogła nam podarować matka natura.

W oleju z orzechów włoskich znajdziemy kwasy tłuszczowe omega-6 oraz omega-3. Olej ten, podobnie jak olej lniany jest dobrym źródłem kwasu α-linolenowego (ALA). Kwas ALA należy do kwasów omega-3. Produkowane są z niego inne ważne kwasy omega-3 – DHA i EPA.

Kwasy DHA i EPA występują jedynie w żywności pochodzenia zwierzęcego, a dokładniej w rybach. Dlatego, jeśli z jakichś powodów ich nie spożywasz to warto zadbać o ich syntezę w organizmie i włączyć do diety źródło kwasu α-linolenowego. A najlepiej włącz dobre źródła ALA, czyli olej lniany i olej z orzechów włoskich razem z suplementami diety zawierającymi DHA i EPA. Wtedy niedobór tych kwasów w codziennym jadłospisie nie będzie Ci straszny!

Olej z orzechów włoskich właściwości prozdrowotne zawdzięcza również szeregowi innych substancji. Znajdziemy w nim:

  • Związki mineralne – cynk, selen, magnez, miedź, potas i fosfor.
  • Witaminy – witaminę C, witaminę E, witaminę B1, witaminę B2 i witaminę B3
  • Fitosterole 
  • Polifenole - kwas elagowy, kwas galusowy i kwas jabłkowy

Olej z orzechów włoskich - właściwości lecznicze

Olej z orzechów włoskich nie zastąpi sprawdzonych lekarstw, jednak może wspomóc nas w profilaktyce i leczeniu chorób serca.

Choroby układu sercowo-naczyniowego to prawdziwa plaga XXI wieku. Dieta zachodnia, pełna przetworzonej żywności działa obciążająco na nasze serce. Dlatego warto zadbać o obecność w codziennym jadłospisie żywności takiej jak oleje roślinne. Zamiast obciążać, wspierają one nasze serce w codziennym funkcjonowaniu.

Olej z orzechów włoskich właściwości lecznicze wykazuje poprzez obniżanie cholesterolu we krwi. Podwyższony cholesterol to często początek chorób układu sercowo – naczyniowego, dlatego działaj profilaktycznie. Dodawaj codziennie do swojej diety oleje roślinne, w tym olej z orzechów włoskich i zadbaj o swoje serce, które masz tylko jedno!

Oprócz działania profilaktycznego w stosunku do chorób sercowo – naczyniowych, olej z orzechów włoskich ma działanie antynowotworowe. Wszystko to dzięki obecności polifenoli i witamin o działaniu antyoksydacyjnym, które chronią nasz organizm przed chorobami nowotworowymi.

Olej z orzechów włoskich - właściwości na mózg

Okazuje się, że orzechy włoskie nie tylko swoim kształtem przypominają mózg, ale również realnie wpływają na jego prawidłowe funkcjonowanie. Odpowiedzialne są za to kwasy omega-3 oraz polifenole, w które matka natura hojnie obdarowała orzechy włoskie. Są one jednymi z najbardziej bogatych w te związki produktami spożywczymi.

Stres oksydacyjny, czyli nadmiar wolnych rodników w organizmie dotyczy każdego z nas. Działa on destrukcyjnie na niemal każdy aspekt naszego zdrowia, w tym na układ nerwowy. Nadmiar wolnych rodników jest jednym z czynników powstawania chorób neurodegeneracyjnych, w tym choroby Alzheimera. Oczywiście samo jedzenie żywności bogatej w przeciwutleniacze takie jak orzechy włoskie nie zapobiegnie chorobom neurodegeneracyjnym, ale na pewno będzie stanowić cenny element profilaktyki.

Olej z orzechów włoskich - właściwości kosmetyczne

Olej z orzechów włoskich świetnie sprawdzi się w codziennej pielęgnacji skóry osób ze skłonnościami do zaskórników, które są częstym problemem skóry tłustej i trądzikowej. To wszystko dzięki obecnym w nim kwasom omega-3 i omega-6, które sprawiają, że oleje w nie bogate są jednymi z najmniej komedogennych.

Olej z orzechów włoskich możemy nazwać emolientem. Wobec skóry wykazuje następujące właściwości:

  • natłuszczające,
  • zmiękczające, 
  • wygładzające
  • ochronne

Wszystkie te cechy sprawiają, że olej z orzechów włoskich jest uniwersalnym olejem do pielęgnacji każdej skóry – suchej, tłustej i mieszanej

Delikatny i słodki orzechowy każdy zapach sprawia, że olejek ten świetnie się sprawdzi również do wykonywania masaży. 

Olej z orzechów włoskich na cholesterol

W 2017 roku opublikowano badanie spełniające normy badania klinicznego, a więc randomizowane, podwójnie zaślepione i kontrolowane placebo. Wzięło w nich udział aż 100 osób z podwyższonym cholesterolem oraz cukrzycą typu 2. Przez 90 dni pacjenci przyjmowali dawkę oleju z orzechów włoskich lub placebo. Ocenie podlegał wpływ oleju na profile lipidowe. Wyniki były bardzo obiecujące: 

Spożywanie oleju z orzechów włoskich przez pacjentów z cukrzycą typu 2 spowodowało istotne obniżenie poziomu cholesterolu całkowitego, poziomu trójglicerydów, poziomu lipoprotein o niskiej gęstości  oraz stosunku cholesterolu całkowitego do lipoprotein o wysokiej gęstości w porównaniu z grupą kontrolną. Zaobserwowano trend w kierunku zwiększenia poziomu HDL wraz ze spożyciem oleju z orzechów włoskich. (2)

Olej z orzechów włoskich - właściwości dla dzieci

Olej z orzechów włoskich jest olejem lubianym przez dzieci. Można rozważyć jego zastosowanie, w przypadku maluchów od około 2-3 roku życia, po konsultacji z lekarzem. Ważnym aspektem jest uprzednia obecność orzechów w diecie dziecka oraz potwierdzony brak alergii na orzechy. 

Olej z orzechów włoskich - zastosowanie

Jak już wiesz z pierwszej części artykułu, olej z orzechów włoskich stanowi wartościowy element nie tylko szafki kuchennej, ale również kosmetyczki. Przyjrzymy się więc jak w praktyce wykorzystać ten pełen dobroci produkt, zarówno w kuchni, jak i w codziennej pielęgnacji.

Olej z orzechów włoskich - dawkowanie

Olej z orzechów włoskich, tak jak inny olej ze względu na wysoką kaloryczność powinien stanowić niewielką część diety. Zarówno dzieci, jak i dorośli mogą stosować 1-2 łyżki oleju z orzechów włoskich dziennie.

Olej z orzechów włoskich jak spożywać?

Olej z orzechów włoskich zazwyczaj tłoczony jest na zimno. W związku z tym nie należy używać go obróbki termicznej takie jak smażenia i pieczenie. Nie oznacza to jednak, że jego zastosowanie w kuchni jest ograniczone. Wręcz przeciwnie! Możesz wykorzystać do wielu ciekawych potraw, zarówno tych słonych, jak i słodkich.

Olej z orzechów włoskich zastosowanie znajdzie w kolorowych i pożywnych sałatkach. Szczególnie świetnie się sprawdzi w sałatkach, w których króluje mix warzyw z owocami.

Przygotuj sałatkę z rukoli, gruszki oraz koziego sera, a całość polej olejem z orzechów włoskich z dodatkiem miodu. Twoje kubki smakowe podziękują Ci za to połączenie.

Jeśli chodzi o potrawy słodkie, to tutaj kombinacji jest mnóstwo. Przedstawiamy kilka najciekawszych. 

  • Owsianki – olej z orzechów włoskich świetnie będzie pasował w szczególności do owsianki jabłkowej z dodatkiem cynamonu.
  • Smoothie – polecamy smoothie bananowo – kakaowe z dodatkiem oleju z orzechów włoskich.
  • Naleśniki z twarogiem – rozgnieć twaróg z odrobiną oleju z orzechów włoskich i dowolnym słodzidłem. Tak przygotowanym nadzieniem posmaruj naleśniki.
  • Pierogi leniwe na słodko – po ugotowaniu, polej pierogi leniwe olejem z orzechów włoskich.

Olej z orzechów włoskich znajdzie zastosowanie wszędzie tam, gdzie normalnie użylibyśmy zwykłych orzechów. Jest świetnym sposobem na urozmaicenie diety osób, które nie mogą jeść orzechów np. z powodu noszenia aparatu stałego na zęby lub wskutek innych problemów z uzębieniem.

Olej z orzechów włoskich - jak stosować w celach kosmetycznych?

Potencjał pielęgnacyjny oleju z orzechów włoskich możesz wykorzystać na kilka sposobów. Świetnie sprawdzi się jako pierwszy etap dwuetapowego oczyszczania skóry, szczególnie w przypadku cery ze skłonnościami do zaskórników. Stanowi również dobry podkład do modnego ostatnio masażu rollerem lub kamieniem gua sha.

Jak wybrać olej z orzechów włoskich?

Znalezienie dobrej jakości oleju z orzechów włoskich nie jest łatwe. Jednak warto poświęcić na to czas. Taki olej bowiem będzie charakteryzował się najlepszym smakiem i wartością odżywczą.

Przede wszystkim zwróć uwagę na butelkę, w której znajduje się olej z orzechów włoskich. Dobrym opakowaniem dla oleju jest ciemna butelka ze szkła. Olej z orzechów włoskich, w której się w niej znajduje dobrze jest chroniony przed czynnikami zewnętrznymi, w szczególności przed światłem.

Nie bez znaczenie jest również metoda produkcji. Najwięcej wartości zachowuje olej tłoczony na zimno. Tą metodą produkowane jest większość olejów z orzechów włoskich dostępnych na rynku, w tym nasz olej Olini.

Podsumowując, olej z orzechów włoskich, to naprawdę cenny element domowej spiżarni. Jak opisaliśmy to, w artykule olej z orzechów włoskich zastosowanie znajdzie zarówno podczas codziennego przygotowania posiłków, jak i jako element pielęgnacji. Olej ten zawiera mnóstwo prozdrowotnych składników takich jak kwasy omega-3, omega-6 oraz antyoksydanty. Pokocha go każdy, kto lubi eksperymenty w kuchni i ceni swoje zdrowie. 

Literatura

  1. Łoźna K, Kita A, Styczyńska M, Biernat J, Skład kwasów tłuszczowych olejów zalecanych w profilaktyce chorób cywilizacyjnych, Probl Hig Epidemiol 2012, 93 (4): 871-875
  2. Radu O, Fuior A, Capcanari T. The study of biological and nutritional potential of walnut oil. http://repository.utm.md/bitstream/handle/5014/9041/Conf_StudentiDoctoranzi_2013_Kiev_p472-473.pdf?sequence=1&isAllowed=y
  3.  Chauhan, A. and Chauhan, V., 2020. Beneficial Effects of Walnuts on Cognition and Brain Health. Nutrients, 12(2), p.550.
  4. Zielińska A., Nowak I. (2014). Kwasy tłuszczowe w olejach roślinnych i ich znaczenie w kosmetyce. Chemik, 68(2): 103-110.
Autorka:

Justyna Ćwierz
Dyplomowany dietetyk. W swojej codziennej pracy prowadzi konsultacje dietetyczne, podczas których pomaga pacjentom zmienić ich nawyki żywieniowe. Autorka strony Dietetyczna Mapa, na której dzieli się pomysłami na pyszne i zbilansowane posiłki.

Produkty z naszej olejarni:

[product id="466, 18, 426, 170, 354, 366"]

693 222 687
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium