Właściwości zdrowotne orzechów są znane niemal każdemu. Dobrze o nich wiedzą już nawet najmłodsze dzieci w przedszkolu. Niestety pomimo tego, niezwykle rzadko pojawiają się one w codziennej diecie wielu z nas. Mamy jednak sposób na to, jak sprytnie przemycić je do jadłospisu! Jeśli na co dzień używasz w swojej kuchni olejów roślinnych, to część z nich zamień na olej z orzechów włoskich. Właściwości i zastosowanie omawiamy poniżej.
Spis treści:
- Olej z orzechów włoskich - właściwości
- Olej z orzechów włoskich - właściwości lecznicze
- Olej z orzechów włoskich - właściwości na mózg
- Olej z orzechów włoskich na cholesterol
- Olej z orzechów włoskich - właściwości dla dzieci
- Olej z orzechów włoskich - właściwości kosmetyczne
- Olej z orzechów włoskich -zastosowanie
- Olej z orzechów włoskich -dawkowanie
- Olej z orzechów włoskich - jak spożywać?
- Olej z orzechów włoskich jak stosować w celach kosmetycznych?
- Jak wybrać olej z orzechów włoskich?
Olej z orzechów włoskich - właściwości
Olej z orzechów włoskich nie tylko ma aromat orzechów włoskich, ale skrywa w sobie również ich właściwości zdrowotne. W oleju tym znajdziemy roślinne nienasycone kwasy tłuszczowe, czyli jedne z lepszych tłuszczów, jakie mogła nam podarować matka natura.
W oleju z orzechów włoskich znajdziemy kwasy tłuszczowe omega-6 oraz omega-3. Olej ten, podobnie jak olej lniany jest dobrym źródłem kwasu α-linolenowego (ALA). Kwas ALA należy do kwasów omega-3. Produkowane są z niego inne ważne kwasy omega-3 – DHA i EPA.
Olej z orzechów włoskich właściwości prozdrowotne zawdzięcza również szeregowi innych substancji. Znajdziemy w nim:
- Związki mineralne – cynk, selen, magnez, miedź, potas i fosfor.
- Witaminy – witaminę C, witaminę E, witaminę B1, witaminę B2 i witaminę B3
- Fitosterole
- Polifenole - kwas elagowy, kwas galusowy i kwas jabłkowy
Olej z orzechów włoskich - właściwości lecznicze
Olej z orzechów włoskich nie zastąpi sprawdzonych lekarstw, jednak może wspomóc nas w profilaktyce i leczeniu chorób serca.
Choroby układu sercowo-naczyniowego to prawdziwa plaga XXI wieku. Dieta zachodnia, pełna przetworzonej żywności działa obciążająco na nasze serce. Dlatego warto zadbać o obecność w codziennym jadłospisie żywności takiej jak oleje roślinne. Zamiast obciążać, wspierają one nasze serce w codziennym funkcjonowaniu.
Olej z orzechów włoskich właściwości lecznicze wykazuje poprzez obniżanie cholesterolu we krwi. Podwyższony cholesterol to często początek chorób układu sercowo – naczyniowego, dlatego działaj profilaktycznie. Dodawaj codziennie do swojej diety oleje roślinne, w tym olej z orzechów włoskich i zadbaj o swoje serce, które masz tylko jedno!
Oprócz działania profilaktycznego w stosunku do chorób sercowo – naczyniowych, olej z orzechów włoskich ma działanie antynowotworowe. Wszystko to dzięki obecności polifenoli i witamin o działaniu antyoksydacyjnym, które chronią nasz organizm przed chorobami nowotworowymi.
Olej z orzechów włoskich - właściwości na mózg
Stres oksydacyjny, czyli nadmiar wolnych rodników w organizmie dotyczy każdego z nas. Działa on destrukcyjnie na niemal każdy aspekt naszego zdrowia, w tym na układ nerwowy. Nadmiar wolnych rodników jest jednym z czynników powstawania chorób neurodegeneracyjnych, w tym choroby Alzheimera. Oczywiście samo jedzenie żywności bogatej w przeciwutleniacze takie jak orzechy włoskie nie zapobiegnie chorobom neurodegeneracyjnym, ale na pewno będzie stanowić cenny element profilaktyki.
Olej z orzechów włoskich - właściwości kosmetyczne
Olej z orzechów włoskich świetnie sprawdzi się w codziennej pielęgnacji skóry osób ze skłonnościami do zaskórników, które są częstym problemem skóry tłustej i trądzikowej. To wszystko dzięki obecnym w nim kwasom omega-3 i omega-6, które sprawiają, że oleje w nie bogate są jednymi z najmniej komedogennych.
Olej z orzechów włoskich możemy nazwać emolientem. Wobec skóry wykazuje następujące właściwości:
- natłuszczające,
- zmiękczające,
- wygładzające
- ochronne
Wszystkie te cechy sprawiają, że olej z orzechów włoskich jest uniwersalnym olejem do pielęgnacji każdej skóry – suchej, tłustej i mieszanej.
Delikatny i słodki orzechowy każdy zapach sprawia, że olejek ten świetnie się sprawdzi również do wykonywania masaży.
Olej z orzechów włoskich na cholesterol
W 2017 roku opublikowano badanie spełniające normy badania klinicznego, a więc randomizowane, podwójnie zaślepione i kontrolowane placebo. Wzięło w nich udział aż 100 osób z podwyższonym cholesterolem oraz cukrzycą typu 2. Przez 90 dni pacjenci przyjmowali dawkę oleju z orzechów włoskich lub placebo. Ocenie podlegał wpływ oleju na profile lipidowe. Wyniki były bardzo obiecujące:
Olej z orzechów włoskich - właściwości dla dzieci
Olej z orzechów włoskich jest olejem lubianym przez dzieci. Można rozważyć jego zastosowanie, w przypadku maluchów od około 2-3 roku życia, po konsultacji z lekarzem. Ważnym aspektem jest uprzednia obecność orzechów w diecie dziecka oraz potwierdzony brak alergii na orzechy.
Olej z orzechów włoskich - zastosowanie
Jak już wiesz z pierwszej części artykułu, olej z orzechów włoskich stanowi wartościowy element nie tylko szafki kuchennej, ale również kosmetyczki. Przyjrzymy się więc jak w praktyce wykorzystać ten pełen dobroci produkt, zarówno w kuchni, jak i w codziennej pielęgnacji.
Olej z orzechów włoskich - dawkowanie
Olej z orzechów włoskich, tak jak inny olej ze względu na wysoką kaloryczność powinien stanowić niewielką część diety. Zarówno dzieci, jak i dorośli mogą stosować 1-2 łyżki oleju z orzechów włoskich dziennie.
Olej z orzechów włoskich jak spożywać?
Olej z orzechów włoskich zazwyczaj tłoczony jest na zimno. W związku z tym nie należy używać go obróbki termicznej takie jak smażenia i pieczenie. Nie oznacza to jednak, że jego zastosowanie w kuchni jest ograniczone. Wręcz przeciwnie! Możesz wykorzystać do wielu ciekawych potraw, zarówno tych słonych, jak i słodkich.
Olej z orzechów włoskich zastosowanie znajdzie w kolorowych i pożywnych sałatkach. Szczególnie świetnie się sprawdzi w sałatkach, w których króluje mix warzyw z owocami.
Jeśli chodzi o potrawy słodkie, to tutaj kombinacji jest mnóstwo. Przedstawiamy kilka najciekawszych.
- Owsianki – olej z orzechów włoskich świetnie będzie pasował w szczególności do owsianki jabłkowej z dodatkiem cynamonu.
- Smoothie – polecamy smoothie bananowo – kakaowe z dodatkiem oleju z orzechów włoskich.
- Naleśniki z twarogiem – rozgnieć twaróg z odrobiną oleju z orzechów włoskich i dowolnym słodzidłem. Tak przygotowanym nadzieniem posmaruj naleśniki.
- Pierogi leniwe na słodko – po ugotowaniu, polej pierogi leniwe olejem z orzechów włoskich.
Olej z orzechów włoskich znajdzie zastosowanie wszędzie tam, gdzie normalnie użylibyśmy zwykłych orzechów. Jest świetnym sposobem na urozmaicenie diety osób, które nie mogą jeść orzechów np. z powodu noszenia aparatu stałego na zęby lub wskutek innych problemów z uzębieniem.
Olej z orzechów włoskich - jak stosować w celach kosmetycznych?
Potencjał pielęgnacyjny oleju z orzechów włoskich możesz wykorzystać na kilka sposobów. Świetnie sprawdzi się jako pierwszy etap dwuetapowego oczyszczania skóry, szczególnie w przypadku cery ze skłonnościami do zaskórników. Stanowi również dobry podkład do modnego ostatnio masażu rollerem lub kamieniem gua sha.
Jak wybrać olej z orzechów włoskich?
Znalezienie dobrej jakości oleju z orzechów włoskich nie jest łatwe. Jednak warto poświęcić na to czas. Taki olej bowiem będzie charakteryzował się najlepszym smakiem i wartością odżywczą.
Przede wszystkim zwróć uwagę na butelkę, w której znajduje się olej z orzechów włoskich. Dobrym opakowaniem dla oleju jest ciemna butelka ze szkła. Olej z orzechów włoskich, w której się w niej znajduje dobrze jest chroniony przed czynnikami zewnętrznymi, w szczególności przed światłem.
Nie bez znaczenie jest również metoda produkcji. Najwięcej wartości zachowuje olej tłoczony na zimno. Tą metodą produkowane jest większość olejów z orzechów włoskich dostępnych na rynku, w tym nasz olej Olini.
Podsumowując, olej z orzechów włoskich, to naprawdę cenny element domowej spiżarni. Jak opisaliśmy to, w artykule olej z orzechów włoskich zastosowanie znajdzie zarówno podczas codziennego przygotowania posiłków, jak i jako element pielęgnacji. Olej ten zawiera mnóstwo prozdrowotnych składników takich jak kwasy omega-3, omega-6 oraz antyoksydanty. Pokocha go każdy, kto lubi eksperymenty w kuchni i ceni swoje zdrowie.
Literatura
- Łoźna K, Kita A, Styczyńska M, Biernat J, Skład kwasów tłuszczowych olejów zalecanych w profilaktyce chorób cywilizacyjnych, Probl Hig Epidemiol 2012, 93 (4): 871-875
- Radu O, Fuior A, Capcanari T. The study of biological and nutritional potential of walnut oil. http://repository.utm.md/bitstream/handle/5014/9041/Conf_StudentiDoctoranzi_2013_Kiev_p472-473.pdf?sequence=1&isAllowed=y
- Chauhan, A. and Chauhan, V., 2020. Beneficial Effects of Walnuts on Cognition and Brain Health. Nutrients, 12(2), p.550.
- Zielińska A., Nowak I. (2014). Kwasy tłuszczowe w olejach roślinnych i ich znaczenie w kosmetyce. Chemik, 68(2): 103-110.