ALERGIA? 🤧 Nie w tym roku! Sięgnij po Olej z czarnuszki!
Tłoczony zawsze na zimno
Bezpieczna dostawa od 7,49 zł
Darmowa dostawa od 199 zł
Świeże oleje z rodzinnej olejarni
media_article_755

Barszcz wigilijny - przepisy od Przyjaciół Olini

Paulina Maludy
3 lis 2024

  • vegetables 100% natury – powstaje z surowych warzyw i przypraw
    c Z inuliną (prebiotykiem) z korzenia cykorii, która reguluje rytm wypróżnień
    hand Wspiera naturalną równowagę mikroflory jelitowej
    star Dobry dla mikrobioty jelit
    Zakwasik Olini

    34,90 zł
  • hand Rzemieślniczy, jak domowy
    venus Ulubieniec kobiet w ciąży
    c Źródło żywych kultur bakterii probiotycznych
    Zakwas z buraków Olini

    29,90 zł
Produkty w tym artykule
  • vegetables 100% natury – powstaje z surowych warzyw i przypraw
    c Z inuliną (prebiotykiem) z korzenia cykorii, która reguluje rytm wypróżnień
    hand Wspiera naturalną równowagę mikroflory jelitowej
    star Dobry dla mikrobioty jelit
    Zakwasik Olini

    34,90 zł
  • hand Rzemieślniczy, jak domowy
    venus Ulubieniec kobiet w ciąży
    c Źródło żywych kultur bakterii probiotycznych
    Zakwas z buraków Olini

    29,90 zł
Tradycyjny barszcz wigilijny to danie, bez którego ciężko wyobrazić sobie Święta Bożego Narodzenia. Pyszny, aromatyczny, esencjonalny, pachnący grzybami, o pięknym klarownym kolorze. W czym tkwi tajemnica smaku barszczu wigilijnego? Otóż barszcz wigilijny zgodnie z tradycją powinien zawierać zakwas z buraków. To na nim opiera się przepis na barszcz wigilijny, barszcz wigilijny z uszkami, goździkami, z zielem angielskim, z pieczarkami, z grzybami. Barszcz czerwony wigilijny na wiele receptur i tajnych składników. Jak powinien wyglądać idealny przepis na barszcz wigilijny? A może twój świąteczny przepis na barszcz jest najlepszy? Poznaj najsmaczniejsze z nich a przygotowanie barszczu wigilijnego zacznij od... zakwasu z buraków.

Przepis na barszcz wigilijny, każdy od przyjaciół Olini

Poniżej znajdziesz przepisy na barszcz czerwony na zakwasie, od przyjaciół Olini. W każdym wykorzystany jest nasz zakwas z buraków, w którym już zajdziesz przyprawy do barszczu - liście laurowe ziele angielskie i czosnek. Przygotowanie wigilijnego barszczu to nie tylko kulinarne wyzwanie, ale także piękny sposób na celebrowanie rodzinnych chwil.

Jak ugotować czerwony barszcz na wigilię? Zerknij na każdy, świąteczny przepis na barszcz, w którym krok po kroku opisujemy jak przygotować tradycyjny i zaskakujący barszcz wigilijny na zakwasie!

Aromatyczny barszcz wigilijny z grzybami i kompotem malinowym - przepis Mai Sobczak (qmamkasze.pl)

Składniki do barszczu wigilijnego:

  • 2-3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 6 wyszorowanych buraków
  • 3 plastry imbiru
  • garść suszonych grzybów
  • szklanka kompotu malinowego lub wiśniowego
  • 3-4 łyżki zakwasu z buraków Olini
  • 1/2 łyżki słodkiego oleju np. Olej z orzechów laskowych Olini (który dodajemy bezpośrednio do talerza)

Barszcz wigilijny z grzybami przygotowanie:

Warzywa myję, obieram lub porządnie szoruję szczotką, a następnie kroję na mniejsze części i podgrzewam z imbirem w garnku. Zalewam je 10 cm powyżej warzyw i gotuję z suszonymi grzybami, aż buraki zmiękną, oddadzą swój smak i kolor. Warzywa odławiam z rondla, dosmaczam solą, świeżo mielonym pieprzem i kompotem owocowym (nadaje słodyczy i lekkiej owocowej nuty ziemistym burakom). Na końcu dodaj zakwas buraczany, smakując całość wg własnego upodobania.

Barszcz czerwony podaję z ugotowanymi ravioli, najchętniej z farszem z sera koziego, na końcu podlewając całość słodkim olejem z orzechów laskowych od Olini.

Tradycyjny barszcz wigilijny z zielem angielskim (Blog Kulinarny Maste)

Bardzo prosty, tradycyjny barszcz wigilijny z jabłkiem, które dodaje świeżości i nieco zagęszcza zupę.

Składniki do barszczu wigilijnego:

  • por
  • seler
  • marchewka
  • sporo ziela angielskiego
  • kilka liści laurowych
  • lubczyk
  • kilka buraków
  • cebula
  • czosnek
  • jabłka
  • suszone grzyby
  • oliwa
  • zakwas z buraków
  • sól
  • cukier

Barszcz wigilijny z zielem angielskim przygotowanie:

Barszcz wigilijny z zielem angielskim zaczynamy od przygotowania bulionu, w którym standardowo znajdują się warzywa: por, seler, marchewka oraz zioła: sporo ziela angielskiego, kilka liści laurowych oraz lubczyk. Do bulionu dodajemy także surowe, pokrojone w plastry buraki. Zalewamy wszystko wodą i doprawiamy solą i barszcz gotujemy na niskim ogniu przez około 50 minut. Gdy bulion się gotuje, to w międzyczasie pieczemy cebulę oraz buraki skropione oliwą. Możesz użyć ugotowanych i obranych albo surowych (ale pamiętaj, by zawinąć je w folię).

W innym garnku ugotuj suszone grzyby z liściem laurowym, dodaj ziele angielskie i cebulę. Po 30 minutach dodaj wywar oraz grzyby do barszczu. Dorzuć przypaloną cebulę. Upieczone buraki zetrzyj na tarce, dodaj do zupy i barszcz wigilijny gotuj przez około 30 minut. Na koniec dodaj dobry zakwas z buraków oraz łyżkę cukru, sporo czosnku i ćwiartki jabłek oraz ich skórki (dzięki pektynom ze skórek barszcz zrobi się nieco bardziej gęsty). Zupę dostaw na całą noc a następnego dnia przecedź przez drobne sitko. Gotowe!

Barszcz wigilijny z goździkami od Weroniki Młyńczyk (werkadietetyk.pl)

Nieco zmodyfikowałam podstawowe przyprawy do barszczu i do ich grona dorzuciłam nieco więcej ziaren. Lubię intensywne smaki. Dla mnie to bardziej barszcz wigilijny z goździkami, ale w smaku poczujecie także kolendrę, kmin rzymski i pikantność pieprzu.

Składniki do barszczu wigilijnego:

  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki kolendry
  • kilka ziaren pieprzu
  • 3 goździki
  • 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 100 g suszonych grzybów
  • 1/2 jabłka
  • 1 kg obranych i pokrojonych w kostkę buraków
  • 0,5 l zakwasu buraczanego
  • sól, pieprz, majeranek

Barszcz wigilijny z goździkami przygotowanie:

Bazą każdego barszczu wigilijnego jest aromatyczny, warzywny bulion. To on zamyka w sobie smak warzyw i przypraw, które idealnie dopełniają zakwas buraczany.
Zrób ze mną barszcz wigilijny z goździkami.

Do obranych i pokrojonych warzyw dodaj plaster imbiru, liście laurowe, ziele angielskie, kolendrę, ziarna pieprzu, kminek i goździki. Całość zalewamy 3 l wody i gotujemy na małym ogniu przez 40 minut. W międzyczasie, w osobnym garnku zalewamy grzyby i gotujemy przez 15 minut. Do wywaru dodajemy grzyby razem z wodą, pół jabłka i burki, barszcz wigilijny gotuj przez 20 minut. Odstawiamy barszcz wigilijny do wystygnięcia, najlepiej na całą noc. Wyjmujemy warzywa z barszczu, podgrzewamy i dodajemy 0,5 l zakwasu. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.

Barszcz wigilijny z pietruszką z gotowego zakwasu buraczanego od Asi Śledź (Pięknie jemy)

Przepis na barszcz wigilijny na zakwasie, który ZAWSZE pojawia się na stole wigilijnym. Co dom to inny przepis — ten jest prosty i smaczny!

Składniki do barszczu wigilijnego:

  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/4 selera
  • 1 por
  • 1/2 pęczka kopru
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżeczka suszonej cebuli
  • łyżeczka suszonego lubczyku
  • łyżeczka suszonej natki pietruszki
  • 8 kulek ziela angielskiego
  • 15 kulek pieprzu czarnego
  • 3 liście laurowe
  • 1,5 l wody
  • 1 kg buraków
  • 1 l zakwasu z buraków
  • sól
  • pieprz
  • majeranek

Barszcz wigilijny z pietruszką sposób przygotowania:

  1. Warzywa z czosnkiem, przyprawami i ziołami gotuj w wodzie na małym ogniu. Gdy będą miękkie, możesz wyjąć je z wywaru i zużyć do sałatki jarzynowej lub pasztetu.
  2. Do wywaru dodaj buraki. Barszcz wigilijny gotuj ok. godziny.
  3. Pod koniec gotowania dodaj zakwas buraczany - doda on mocnego, głębokiego, niepowtarzalnego smaku. Jest w 100% naturalny i żywy, bez dodatku cukru czy octu — dlatego polecam ten zakwas pić również na co dzień, a po co i dlaczego opowiem na stories
  4. Ewentualnie dopraw do smaku sola, pieprzem, majerankiem.
  5. Podawaj z ulubionymi dodatkami — ja podaję ze świeżym koprem, olejem lnianym (do wywarów/ zup warzywnych bez dodatku mięsa/ tłuszczu warto dodać taki tłuszcz w postaci oleju, taki tłoczony na zimno dodany bezpośrednio na talerz będzie najbardziej wartościowym odżywczo wyborem) i uszkami!

Domowy czerwony barszcz wigilijny z włoszczyzną na zakwasie z czerwonych buraków od Leny Gryszko

Na wigilijnym stole koniecznie musi się pojawić barszcz wigilijny z włoszczyzną! Podstawą udanego barszczu jest wywar na bazie warzyw i dodatek dobrej jakości, naturalnego zakwasu buraczanego. To właśnie zakwas wpływa na intensywność smaku i kolory. Prawda też jest taka, że im lepszy zakwas, tym mniej przypraw i „zachodu” podczas gotowania barszczu czerwonego. Ja w tym roku pierwszy raz miałam styczność z zakwasem buraczanym od Olini.

Składniki do barszczu wigilijnego:

  • 1 litr zakwasu buraczanego Olini
  • 3 litry zimnej wody
  • 1 kg buraków
  • 4 duże marchewki
  • połówka dużego selera
  • por
  • 2 pietruszki
  • duże jabłko
  • 3 suszone grzybki
  • 3 ziela angielskie
  • liść laurowy

Barszcz wigilijny z włoszczyzną sposób przygotowania:

Pokrojoną włoszczyznę, jabłko i przyprawy zalewam zimną wodą i gotuję na małym ogniu przez 1,5-2 godziny. Następnie odcedzam wywar i dodaję do niego zakwasu buraczanego. Od tego momentu nie gotuję już barszczu, tylko przyprawiam do smaku solą i ewentualnie odrobiną soku z cytryny.

Tradycyjny barszcz wigilijny z zakwasem z buraka od Małgorzaty Lenartowicz (qchenne-inspiracje.pl)

Ten pyszny barszcz czerwony to klasyka na wigilii. Przygotowanie wigilijnego barszczu nigdy nie było tak proste, jak z tym przepisem. Każdy łyk tej zupy jest jak powrót do domu, pełen ciepła i miłości.

Składniki do barszczu wigilijnego:

  • 6 dużych buraków
  • łyżka cukru
  • garść suszonych grzybów
  • łyżka pieprzu w ziarnach
  • 4 listki laurowe
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • pół litra zakwasu z buraków
  • 2 litry wody
  • sól

Tradycyjny barszcz wigilijny sposób przygotowania:

  1. Buraki obieramy, kroimy w kawałki, zasypujemy cukrem i odstawiamy na noc.
  2. Rano dodajemy listek laurowy, czosnek, pieprz, grzyby i zalewamy wodą i oraz stawiamy na minimalnym ogniu. Barszcz wigilijny musi gotować się powoli, żeby wydobyć z warzyw wszystkie aromaty.
  3. Jak tylko barszcz wigilijny zacznie lekko bulgotać dodaj zakwas buraczany - dzięki temu barszcz nie straci pięknego koloru. Moment, w którym wywar zacznie się gotować, jest odpowiedni na dodanie zakwasu i trzeba pilnować, żeby go nie przeoczyć.
  4. Po dodaniu zakwasu gotujemy całość jeszcze godzinę na wolnym ogniu. Ponieważ zakwas jest słony, barszcz doprawiamy na samym końcu.

Najlepszy barszcz wigilijny z uszkami na zakwasie z buraków czerwonych od Karoliny Osicy (dziekujebylopyszne.pl)

Wprowadziłam go na stałe do menu naszych domowych Wigilii jakieś cztery lata temu. Kocham tę zupę i uważam, że jest dużo bardziej wartościowa niż grzybowa. Barszcz wigilijny robię tylko i wyłącznie na zakwasie buraczanym, który zapewnia mu smak i kolor i walory zdrowotne. Ale żeby zupa była naprawdę pyszna, musi bazować na dobrym, długo gotowanym wywarze warzywnym. Poza Wigilią robię barszcz na rosole – taką opcję też polecam wypróbować.

Składniki do barszczu wigilijnego:

  • 2 kg buraków
  • 3 litry bulionu warzywnego
  • 800 ml zakwasu buraczanego
  • 4 liście laurowe
  • 1/2 łyżeczki ziela angielskiego w proszku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 i 1/2 łyżki majeranku
  • sól do smaku (dla dzieci powyżej 1 r.ż.)

Barszcz wigilijny z uszkami sposób przygotowania:

  1. Obieramy buraki, kroimy w ósemki i wrzucamy do gotującego się bulionu.
  2. Dodajemy wszystkie przyprawy i gotujemy około 1,5 h.
  3. Odcedzamy zupę od buraków.
  4. Do gorącej zupy dodajemy zakwas buraczany, nie doprowadzając już do wrzenia, a jedynie wolno podgotowujemy.
Dodatkowe wskazówki:
  • Ilość zakwasu buraczanego uzależnij od pożądanego stopnia kwaskowatości barszczu wigilijnego. Ja lubię czuć słodycz buraka, ale też kwaśny smak kiszonki.
  • Dziecku możesz podać barszcz wigilijny ze startymi na tarce burakami – w ten sposób możesz zagęścić całość i będzie to posiłek łatwiejszy do samodzielnego jedzenia. Możesz też podać samą zupę w kubku lub bidonie.
  • Po dodaniu zakwasu nie doprowadzaj do ponownego wrzenia. Jeśli tak się stanie, barszcz straci kolor.
  • Podawaj barszcz z pasztecikami, kulebiakiem, pierogami lub uszkami.

Przeczytaj również

Dbamy o Twoją prywatność
Pliki cookies i pokrewne im technologie umożliwiają poprawne działanie strony oraz pomagają nam zapamiętać Twoje ustawienia i dostosować ofertę do Twoich potrzeb. Wykorzystujemy je również do mierzenia ruchu i analizowania sposobu korzystania z naszej strony internetowej. Możesz zaakceptować wykorzystanie przez nas wszystkich tych plików, odmówić ich używania (z wyjątkiem niezbędnych) lub dostosować użycie plików do swoich preferencji, wybierając opcję "Dostosuj zgody".

Szczegóły o używanych przez nas plikach cookie oraz zasadach przetwarzania danych osobowych znajdziesz w Polityce Prywatności.