📦 W dniach 15–19 września Darmowa Dostawa od 49 zł 📦
Tłoczony zawsze na zimno
Bezpieczna dostawa od 7,49 zł
Darmowa dostawa od 49 zł
Świeże oleje z rodzinnej olejarni
tran-czy-omega-3

Co lepsze tran czy omega-3 dla dziecka? Porównanie właściwości, zastosowań i form suplementacji

mgr inż. Anna Sobol 
8 wrz 2025

Być może jesteś tutaj dlatego, że właśnie robisz zakupy, aby zaopatrzyć swoją rodzinę w produkty wspierające odporność. Na pewno jednym z najczęściej wybieranych suplementów dla dzieci na odporność jest ponadczasowy tran. W naszej ofercie dostępny jest także podobny produkt — kwasy omega-3 o smaku jagodowo malinowym. Zastanawiasz się, który z nich wybrać? Postaram się odpowiedzieć Ci na to pytanie w tym artykule — porównajmy oba te suplementy, abyś mogła lub mógł podjąć najlepszą decyzję! To jak: tran, czy omega-3?

  • drop Wysoka zawartość kwasów EPA i DHA dobrych dla mózgu, wzroku i serca
    c Źródło witamin D3 i A, które wzmacniają kości i odporność
    leaves Bez metali ciężkich, pestycydów i dioksyn
    hand Wskaźnik TOTOX - 5
    Tran dla dzieci Olini

    59,90 zł
  • hand Bezpieczny od 4. tygodnia życia
    c TOTOX 3 – farmaceutyczny standard
    drop 100% oleju z wątroby dorsza (Gadus morhua)
    leaves Neutralny – bez dodatku witamin i aromatów
    Tran dla niemowląt Olini

    59,90 zł
  • drop Wysoka zawartość kwasów omega-3 – EPA i DHA
    c Źródło witamin D3 i A, które pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego
    leaves Bez metali ciężkich, pestycydów i dioksyn, co potwierdzają badania
    Tran o smaku pomarańczowym Olini

    69,90 zł
  • drop Wysoka zawartość kwasów omega-3 – EPA i DHA
    c Źródło witamin D3 i A, które pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego
    leaves Bez metali ciężkich, pestycydów i dioksyn, co potwierdzają badania
    Tran o smaku cytrynowym Olini

    69,90 zł
  • hand Bezpieczny od 1. roku życia
    leaves Farmaceutyczny standard – TOTOX 3
    meal Owocowy smak
    c Wysoka zawartość omega-3 – 83%
    Omega-3 dla dzieci Olini

    99,90 zł
Produkty w tym artykule
  • drop Wysoka zawartość kwasów EPA i DHA dobrych dla mózgu, wzroku i serca
    c Źródło witamin D3 i A, które wzmacniają kości i odporność
    leaves Bez metali ciężkich, pestycydów i dioksyn
    hand Wskaźnik TOTOX - 5
    Tran dla dzieci Olini

    59,90 zł
  • hand Bezpieczny od 4. tygodnia życia
    c TOTOX 3 – farmaceutyczny standard
    drop 100% oleju z wątroby dorsza (Gadus morhua)
    leaves Neutralny – bez dodatku witamin i aromatów
    Tran dla niemowląt Olini

    59,90 zł
  • drop Wysoka zawartość kwasów omega-3 – EPA i DHA
    c Źródło witamin D3 i A, które pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego
    leaves Bez metali ciężkich, pestycydów i dioksyn, co potwierdzają badania
    Tran o smaku pomarańczowym Olini

    69,90 zł
  • drop Wysoka zawartość kwasów omega-3 – EPA i DHA
    c Źródło witamin D3 i A, które pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego
    leaves Bez metali ciężkich, pestycydów i dioksyn, co potwierdzają badania
    Tran o smaku cytrynowym Olini

    69,90 zł
  • hand Bezpieczny od 1. roku życia
    leaves Farmaceutyczny standard – TOTOX 3
    meal Owocowy smak
    c Wysoka zawartość omega-3 – 83%
    Omega-3 dla dzieci Olini

    99,90 zł

Czym różni się tran od suplementów omega-3?

Nazwa „tran” jest zarezerwowana dla tłuszczu z wątroby ryb dorszowatych, chociaż zdarza się, że niektórzy nazywają tak również m.in. olej z wątroby rekina. 
Tran, a omega-3 — różnice: 
  • Tran to naturalny olej z wątroby ryb dorszowatych. Nasz tran pochodzi w 100% z wątroby dorsza Gadus morhua L. Jest bogaty w kwasy omega-3, witaminę A i D3. 
  • Suplement omega-3 to preparat, który skupia w sobie wysoką zawartość kwasów omega-3, pochodzących również z naturalnych olejów rybnych — w tym przypadku sardynek i anchois. 
Jak widzisz, oba te produkty dostarczają Twojemu dziecku drogocennych kwasów omega-3 EPA i DHA, ale różnią się między sobą składem, a także stężeniem poszczególnych kwasów. 

Skład tranu, kwasów omega-3, witaminy A i D 

Porównamy teraz kwasy omega-3 i tran analizując 100 gramów produktu. 
Spójrz: poniższa tabelka przedstawia najważniejsze składniki obu suplementów. 

Tran dla dzieci Olini

Kwasy Omega-3 dla dzieci Olini

DHA

11100 mg↓

44700 mg↑

EPA

8600 mg↓

31850 mg↑

witamina A

33200 µg✅

witamina D3

295 µg✅

To, co możesz zauważyć na pierwszy rzut oka, to fakt, że kwasów DHA i EPA jest więcej w drugim z produktów. Nie znajdziesz tam jednak naturalnie występujących w tranie witamin A i D3.

Czyste omega-3 EPA i DHA bez dodatkowych witamin 

Kwasy omega-3 dla dzieci Olini w swoim składzie zawierają wyłącznie kwasy EPA i DHA, które fantastycznie wspierają odporność, a także pracę i zdrowie: 
  • wzroku, 
  • mózgu, 
  • serca. 
Nie znajdziesz tutaj dodatkowych witamin, poza tokoferolem — witaminą E, która pełni rolę naturalnego konserwantu. Pełen skład produktu przedstawia się tak: 
  • naturalny olej rybny VivoMega® z mieszaniną tokoferoli, 
  • naturalny aromat malinowy, 
  • naturalny aromat jagodowy, 
  • witamina E (tokoferol). 
Zarówno mieszaninę tokoferoli, jak i po prostu tokoferol dodaje się do produktów zawierających tłuszcze, ponieważ witamina E ma właściwości przeciwutleniające i zapobiega jełczeniu oleju. Dzięki tokoferolom produkt zachowuje świeżość na dłużej.

Naturalny tran rybi vs. syntetyczne suplementy omega-3 

Wybór produktu na odporność dla dzieci nie jest prosty: tran, omega-3, a może jeszcze coś innego? Warto odpowiedzieć sobie na pytanie, co jest celem naszej suplementacji. Syntetyczne suplementy bogate w kwasy omega-3 mogą być warte uwagi wtedy, kiedy chcesz dostarczyć dziecku solidnej dawki DHA i EPA, ale witaminy podajesz mu, wykorzystując inne produkty. 
 ✔ Jeśli Twoje dziecko otrzymuje witaminę D3 i witaminę A z innego suplementu lub leku, wybór syntetycznego produktu zawierającego omega-3 jest uzasadniony. 
 Na co jednak zwrócić uwagę? 
  • na pochodzenie kwasów omega-3, 
  • na zawartość konserwantów i sztucznych dodatków 
  • na czystość preparatu. 
Kwasy Omega-3 dla dzieci Olini pochodzą z naturalnych źródeł: sardynek oraz anchois. Nie zawierają konserwantów poza tokoferolami, a aromaty są naturalne. Innych, tajemniczych składników w nim nie znajdziesz! 
Jeśli jednak chcesz zdecydować się na produkt w pełni naturalny, a dodatkowo nie dostarczasz dziecku witaminy D3 i A z innego źródła, tran dla dzieci Olini będzie doskonałym wyborem.

Kluczowe składniki aktywne - EPA, DHA i ALA 

Kwas ⲁ-linolenowy (ALA) jest prekursorem dla kwasu eikozapentaenowego (EPA) i dokozaheksaenowego (DHA). Organizm ludzki nie jest w stanie samodzielnie syntetyzować wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego musi je przyjąć wraz z dietą. 
Zdolność do produkcji tych cennych związków mają algi morskie czy plankton, dlatego ich wysokie stężenie jest właśnie w rybach — które żywią się właśnie tymi organizmami. 

EPA i DHA – działanie przeciwzapalne i kardioprotekcyjne 

Kwasy Omega-3 EPA i DHA wykazują szereg prozdrowotnych właściwości: 
  • przeciwzapalne, 
  • przeciwalergiczne, 
  • immunomodulujące, 
  • przeciwmiażdżycowe, 
  • przeciwzakrzepowe, 
  • regulujące profil lipidowy, 
  • obniżające wartość ciśnienia tętniczego. 
Ponadto: 
  • kwas DHA stanowi główny element błon komórkowych neuronów kory mózgowej ośrodkowego układu nerwowego i korzystnie wpływa na wzrost komórek nerwowych, 
  • DHA odgrywa również kluczową rolę w prawidłowym funkcjonowania oka, kwasy Omega-3 mogą być wsparciem w leczeniu chorób takich jak depresja, a także cukrzyca i otyłość (9).

ALA — roślinny prekursor EPA i DHA 

ALA wykazuje korzystny wpływ na funkcjonowanie błon komórkowych. Nasz organizm z kwasu ⲁ-linolenowego (ALA) jest w stanie za pomocą enzymów — desaturaz i elongaz — uzyskać kwas EPA i DHA. Jest to więc roślinny prekursor tych kwasów, występujący głównie w olejach roślinnych: 
Znajdziesz go również w nasionach chia, orzechach włoskich i siemieniu lnianym. Występuje także w warzywach takich jak brokuły i szpinak. 

Trójglicerydy vs. estry etylowe omega-3 

Na rynku możesz znaleźć kwasy omega-3 w postaci trójglicerydów lub estrów etylowych. Czym się różnią? 
  • Trójglicerydy naturalnie występują w przyrodzie — to estry glicerolu i wyższych kwasów tłuszczowych, połączone ze sobą cząsteczką glicerolu.
  • Estry etylowe powstają w procesie transestryfikacji. 
  • Trójglicerydy szybciej się wchłaniają i sprawiają, że poziom kwasów omega-3 szybko rośnie. Niestety, są również szybko usuwane z organizmu. Proces jest dość dynamiczny. 
  • Estry etylowe wchłaniają się wolniej— nie tak łatwo jak trójglicerydy — jednak przez to są stabilniejsze, uwalniają kwasy omega-3 przez dłuższy czas. 
  • Proces transestryfikacji pozwala na to, by usunąć pestycydy i inne zanieczyszczenia. 
Jaki jest wniosek? Obie formy kwasu omega-3 wykazują podobne właściwości prozdrowotne, różnią się szybkością wchłaniania i uwalniania kwasów tłuszczowych. 
Korzystniejszy może okazać się wybór estrów etylowych, ze względu na to, że proces ich wchłaniania jest wciąż ulepszany technologicznie. (10) A rozłożone w czasie uwalnianie kwasów omega-3 wspiera długoterminową suplementację.

Korzyści zdrowotne tranu i omega-3 

Suplementacja tranu, jak i kwasów omega-3 dla dzieci Olini wzmacnia zdrowie i niesie ze sobą liczne korzyści, zwłaszcza dla układu: 
  • nerwowego, 
  •  odpornościowego, 
  • krwionośnego. 

Wsparcie układu odpornościowego 

Kwasy omega-3 wykazują działanie immunomodulujące. Mają wpływ na różnicowanie się limfocytów T, a także stanowią wsparcie dla pracy makrofagów i neutrofili. Nie zapominajmy także o ich przeciwzapalnym działaniu, które odgrywa ważną rolę zarówno w układzie odpornościowym, jak i w pozostałych układach. (7) Przyspieszają również gojenie się ran. 

Wpływ na układ sercowo-naczyniowy i ciśnienie krwi 

Kwasy Omega-3 obniżają wartość ciśnienia tętniczego (9), a ich spożywanie zmniejsza ryzyko wystąpienia nagłego zgonu spowodowanego zdarzeniami sercowo-naczyniowymi, których częstą przyczyną jest choroba wieńcowa serca. 
Wykazano, że spożywanie ryb morskich od 2 do 4 razy w tygodniu, zmniejsza ryzyko udaru mózgu o 6% w porównaniu z jedzeniem ich mniej niż raz w tygodniu. (7) 
Przeciwzapalne i przeciwmiażdżycowe (4) działanie kwasów omega-3 wspiera działanie układu sercowo-naczyniowego. DHA i EPA obniżają poziom trójglicerydów i cholesterolu, dzięki czemu są wsparciem w walce z miażdżycą, mogącą doprowadzić do zawałów lub udaru. 

Znaczenie dla układu nerwowego i rozwoju mózgu 

Nasz mózg jest zbudowany głównie z tłuszczów oraz ich pochodnych. Kwasy omega-3 i omega-6 odgrywają w nim znaczącą rolę, a najczęściej występującym kwasem omega-3 w mózgu jest właśnie DHA, który stanowi aż 97% tych kwasów. Jego rolą jest m.in.: 
  • stymulacja wzrostu komórek nerwowych, 
  • korzystny rozwój komórek nerwowych — wydłużanie, wielobiegunowość, duża ilość wypustek (1) 
Z kolei niewystarczające stężenie kwasów omega-3 u dzieci może prowadzić do takich nieprawidłowości w funkcjonowaniu OUN, jak: 
  • trudności poznawcze, 
  • dysleksja, 
  • dyspraksja, 
  • ADHD, 
  • depresja w dorosłości, 
  • szybszy rozwój choroby Alzheimera w starszym wieku (3) 

Rola w utrzymaniu zdrowego wzroku 

Kwas DHA buduje nie tylko błony komórkowe neuronów w mózgu, ale również pręciki i czopki w siatkówce oka, które odgrywają kluczową rolę w widzeniu nocnym i barwnym. (1) Badania wskazują, że kwasy omega-3 zmniejszają stan zapalny oka w takich dolegliwościach jak zespół suchego oka, a także w związanym z wiekiem zwyrodnieniem plamki żółtej. (7) 
DHA jest dostarczane przez łożysko do organizmu rozwijającego się dziecka w łonie matki, co jest konieczne dla prawidłowego rozwoju wzroku i ostrości widzenia, a także rozwoju poznawczego. (8) 
By oko noworodka stało się w pełni sprawne, a jego wzrok rozwinięty, fotowrażliwe komórki jego oka muszą dojrzeć, a do tego niezbędna jest obecność właśnie kwasu DHA. 
  • Kwasy omega-3 odpowiedzialne są przede wszystkim za prawidłowe funkcjonowanie siatkówki oka, a także ostrość widzenia, ponieważ zapewniają odpowiednie stężenie rodopsyny w pręcikach oka. (3) 

Obniżenie poziomu trójglicerydów i cholesterolu 

Kwasy omega-3 wpływają regulująco na profil lipidowy, obniżając poziom trójglicerydów we krwi, co zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy czy udaru. Źródła naukowe podają również, że: 
  • mogą nieznacznie podnosić poziom LDL, lecz również zwiększać poziom HDL (2), 
  •  obniżają cholesterol całkowity, w tym LDL, a równocześnie podnoszą poziom HDL. (9) 

    LDL jest nazywany „złym” cholesterolem, podczas gdy HDL nazywany jest „dobrym”, pełniącym funkcję ochronną dla układu krwionośnego, ponieważ przenosi nadmiarową ilość cholesterolu do wątroby, aby pozbyć się go z organizmu.
     
Różnice w badaniach i we wnioskach mogą wynikać z przyjmowanych leków przez pacjentów biorących udział w badaniach, chorób współistniejących lub czasu i dawki suplementacji, a także diety i różnicy w metodologii. Uważa się, że większy efekt przynoszą dawki terapeutyczne, a nie suplementacyjne, ale te są zalecane przez lekarzy głównie wtedy, gdy występuje choroba tego wymagająca.

Dla kogo tran, a dla kogo omega-3? 

Suplementacja tranem lub kwasami omega-3 jest wskazana tym osobom, które nie spożywają wystarczającej ilości ryb morskich w ciągu tygodnia. Optymalnie, powinno się jeść ryby przynajmniej 2, a najlepiej 4 razy w tygodniu. Jest to jednak rzadko praktykowana dieta, zwłaszcza w naszej szerokości geograficznej.
  • Pamiętaj, że suplementacja nie może zastąpić zdrowej i zróżnicowanej diety. Jeśli jednak spożywasz ryby rzadziej niż 2 razy w tygodniu, to włączenie do diety kwasów Omega-3 lub tranu pomoże uzupełnić ich niedobór. 
Pojawia się jednak pytanie: kwasy omega-3, czy tran? To zależy od indywidualnej sytuacji Twojej lub Twojego dziecka. 

Dzieci i młodzież – tran jako wsparcie rozwoju 

Tran dla dzieci i młodzieży jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 DHA i EPA, a także wspierającej odporność witaminy D3 i odpowiadającej za zdrowe funkcjonowanie wzroku witaminy A. Suplementując tran swoim dzieciom, wspierasz ich odporność, rozwój oraz zdrowie ich mózgu, wzroku i układu sercowo — naczyniowego. 
  • Dobrym pomysłem może być połączenie tranu z olejem z czarnuszki (omega-6) oraz lnianym (ALA). W ten sposób kompleksowo dostarczysz dziecku związki odpowiedzialne za działanie przeciwalergiczne, przeciwzapalne i wspierające wymienione wyżej układy. 
Czasem może pojawić się pytanie: czy łączyć tran z omega-3 w postaci syntetycznego suplementu? Nie należy tego robić, ale można stosować te produkty zamiennie — na przykład raz kupić tran, a innym razem kwasy omega-3 (i wtedy dostarczać witaminę D3 innym lekiem lub suplementem). 

Kobiety w ciąży – DHA z omega-3 bez nadmiaru witaminy A 

Kwas dokozaheksaenowy (DHA) jest niezwykle ważny dla prawidłowego rozwoju dziecka już w łonie matki. Kwas EPA zyskuje na znaczeniu nieco później (w wieku około 2 lat), a jego stężenie nie rośnie we krwi pępowinowej podczas suplementacji tego związku przez matkę, w przeciwieństwie do DHA. (3,4) 
  • Kobiety w ciąży powinny suplementować 200 mg DHA dziennie, ale jeśli nie spożywają wystarczającej ilości ryb (co w przypadku polskich kobiet jest bardzo powszechne) wartość ta wzrasta do 400 lub nawet 600 mg DHA na dzień. (4) 
Trzeba jednak uważać na witaminę A, która w nadmiarze ma działanie szkodliwe dla rozwoju płodu i w ciąży nie zaleca się ani spożywania suplementów diety z tą witaminą, ani nawet używania kosmetyków z retinolem. 
✓Jeśli jesteś w ciąży, wybierz preparat z kwasami omega-3, a nie tran. 
❗Spożywanie kwasów omega-3 podczas ciąży wpływa korzystnie na regulację odpowiedzi immunologicznej u niemowląt i rzadsze występowanie u nich alergii. (5) 

Osoby dorosłe i seniorzy – wybór zależny od potrzeb zdrowotnych 

Różnice w zapotrzebowaniu osób dorosłych oraz seniorów mogą się różnić głównie ze względu na: 
  • prowadzoną dietę, 
  • występujące choroby. 
Tak, jak w przypadku dzieci, młodzieży czy kobiet w ciąży, kluczowe staje się pytanie, ile razy w tygodniu spożywane są ryby. Jeśli mniej, niż 2 razy w tygodniu, powinno się rozważyć suplementację przynajmniej 250 mg DHA i EPA na dobę. 
Ważne jest to, by mieć świadomość, że odpowiedni poziom EPA i DHA we krwi może zapobiec utracie funkcji poznawczych wraz z wiekiem. Spożywanie tłustych ryb morskich przynajmniej 2 razy w tygodniu może zmniejszyć ryzyko Alzheimera o 30%. (12) W przypadku wystąpienia różnych chorób, w tym związanych z układem sercowo — naczyniowym lekarz może zalecić znacznie większą dawkę kwasów Omega-3.

Jak wybrać skuteczny i bezpieczny preparat? 

Czym się kierować podczas wybierania najlepszego produktu bogatego w kwasy omega-3? Przede wszystkim dokładnie zapoznaj się ze składem suplementu, zawartością składników aktywnych i źródłem pochodzenia kwasów tłuszczowych. To jednak nie wszystko! 

Na co zwrócić uwagę przy wyborze tranu lub omega-3? 

Wybierając bogaty w omega-3 tran lub syntetyczny produkt obfitujący wyłącznie w te wartościowe kwasy tłuszczowe, zwróć uwagę: 
  • na wartość wskaźnika TOTOX — im niższy, tym lepiej, 
  • czy produkt posiada badania przeprowadzone przez niezależne, akredytowane laboratorium, 
  • czy w składzie nie ma GMO ani sztucznych dodatków, 
  • czy suplement jest oczyszczony z metali ciężkich, pestycydów i zanieczyszczeń mikrobiologicznych.
Skład powinien być przejrzysty i odpowiadać na pytanie, z jakich ryb pochodzą kwasy omega-3. Butelka powinna być z ciemnego szkła — w ten sposób produkt chroniony jest przed działaniem promieni słonecznych. 

Jakość surowca, forma chemiczna i zawartość składników aktywnych 

  • Wskaźnik TOTOX, czyli Total Oxidation Value, określa stopień utleniania tłuszczów — więc im niższa wartość, tym lepiej. Za bardzo dobre wartości uznaje się te poniżej 10. 
Korzystnie jest wybrać produkt płynny, eliminując w ten sposób ryzyko, że w kapsułkach znalazłby się mniej świeży olej rybi. Wybierając kwasy omega-3, sprawdź, czy Twój suplement występuje w postaci trójglicerydów, czy estrów etylowych omega-3. 

Roślinne źródła omega-3: olej lniany i mikroalgi 

Chociaż kwasy DHA i EPA dostarczamy do organizmu głównie z dietą rybną (tłuste ryby morskie, owoce morza), to istnieją również ich wegańskie, roślinne źródła. Będą to: 
  • oleje roślinne, głównie ze względu na zawartość ALA, prekursora kwasów DHA i EPA, 
  • mikroalgi, które mają zdolność do syntezy łatwo przyswajalnych EPA i DHA. Bardzo bogaty w kwasy omega-3 jest olej lniany, ale także sojowy czy rzepakowy.

Suplementacja w praktyce 

Kwasy omega-3, a tran — jak stosować je na co dzień? 

Jak dawkować tran i omega-3? 

Dawkowanie tranu: 
  • Niemowlęta od 4 tygodnia życia: 2.5 ml (pół łyżeczki) stopniowo zwiększając dawkę z wiekiem dziecka do 5 ml (zalecana konsultacja z lekarzem) 
  • Dzieci powyżej 12 roku życia: 10 ml (łyżka stołowa) 
  • Dorośli: 10 ml 
Dawkowanie kwasów omega-3: 
  • Dzieci od 1 do 3 roku życia: 0.5 ml 
  • Dzieci od 3 roku życia: 1 ml. 
Pamiętaj, że suplementy diety nie są lekami ani środkami leczniczymi, nie zastąpią zdrowej, zróżnicowanej diety — a jedynie ją uzupełniają. Skonsultuj suplementację swojego dziecka z lekarzem, zwłaszcza, gdy występuje alergia na ryby lub oleje rybne. 

Olej z wątroby dorsza, olej z ryb i olej z alg – różnice i zastosowania

  • Olej z wątroby dorsza (tran) — naturalne źródło kwasów Omega-3 oraz witamin D3 i A. 
  • Olej z ryb — tłuszcz pozyskiwany z tkanek tłustych ryb morskich, również bogaty w kwasy Omega-3, może zawierać większą ich ilość, ale nie posiada witamin D3 i A. 
  • Olej z alg — wegańska alternatywa dla tranu i kompleksu kwasów Omega-3 pochodzenia zwierzęcego. Produkt Olini zawiera 59200 mg DHA w 100 gramach suplementu z mikroalg. 

Kwasy Omega-3 Olini 

Tran dla dzieci Olini

Olej z Alg Olini

DHA

44700 mg/100g

11100 mg/100g

59200 mg/100g

EPA

31850 mg/100g

8600 mg/100g

witaminy

odpowiedni dla wegan?

źródło

sardynki i anchois

wątroba dorsza

mikroalgi


Podsumowanie — co wybrać tran czy omega-3? 

Co lepsze: tran czy omega-3? To zależy od indywidualnej sytuacji Twojej i Twojego dziecka. Bierzemy pod uwagę przede wszystkim to, czy suplementujesz już jakieś witaminy z innego źródła. Rzuć okiem na porównanie tych dwóch produktów: może dla Ciebie czynnikiem, który przeważa na korzyść jednego z nich będzie smak? 

Tran dla dzieci Olini

Tranik dla niemowląt Olini

Omega-3 dla dzieci Olini

TOTOX 5

TOTOX 3

TOTOX 3

od 4. tygodnia życia

od 4. tygodnia życia

od 1 roku życia

Delikatnie rybi, pozbawiony goryczy.

Delikatnie rybny, typowy dla wysokiej jakości oleju z wątroby dorsza

smak jagodowo — malinowy

dodatkowe witaminy: A i D3

Neutralny – bez dodatku witamin i aromatów

brak dodatkowych witamin


Rekomendacje w zależności od wieku, stanu zdrowia i stylu życia 

  • Osoby dorosłe: 2 porcje ryb w tygodniu lub 250 mg EPA i DHA na dzień, 
  • Kobiety w ciąży: 250 mg EPA i DHA + 100 do 200 mg DHA na dzień, 
  • Kobiety karmiące piersią: 250 mg EPA i DHA + 100 do 200 mg DHA na dzień. (11) 
  • Niemowlęta: nie zaleca się dodatkowej suplementacji kwasami omega-3 niemowlętom karmionym piersią, niemowlęta karmione mlekiem modyfikowanym powinny otrzymywać mieszanki fortyfikowane w kwasy omega-3 i omega-6. 
  • Dzieci do 3 roku życia: 150-200 mg omega-3 na dobę, jeśli spożycie ryb nie jest wystarczające. (4) 
  • Prewencja chorób sercowo — naczyniowych: od 250 mg do 1000 mg EPA i DHA u osób, które chorują na niedokrwienną chorobę serca lub niewydolność tego narządu. 
  • Hipertriglicydermia: 2-3 g długołańcuchowych kwasów omega-3 na dobę (po konsultacji z lekarzem) (11) 
Pamiętaj, że niniejszy artykuł nie jest poradą lekarską, a jedynie zbiorem informacji bazujących na doniesieniach naukowych na temat kwasów omega-3 i ich suplementacji. Mając jakiekolwiek wątpliwości — udaj się do lekarza.

Kiedy lepszy będzie tran?  

Tran warto podawać, gdy w Twojej diecie lub diecie Twojego dziecka brakuje ryb. Nie spożywacie ryb przynajmniej dwa razy w tygodniu? Rozważcie suplementację wysokiej jakości tranem. 

Zdecyduj się na tran również wtedy, kiedy nie podajesz dziecku dodatkowych mieszanek witaminowych i wiesz, że korzystne będzie suplementowanie witaminy A i D3 razem z kwasami omega-3. 

Kids
drop Wysoka zawartość kwasów EPA i DHA dobrych dla mózgu, wzroku i serca
c Źródło witamin D3 i A, które wzmacniają kości i odporność
leaves Bez metali ciężkich, pestycydów i dioksyn
hand Wskaźnik TOTOX - 5
Tran dla dzieci Olini
Z dużą ilością witamin A i D oraz omega-3
(739 opinii)

od 59,90 zł

Kiedy warto sięgnąć po czyste omega-3?  

Sięgnij po czyste kwasy omega-3, wtedy, gdy: 
  • jesteś w ciąży, 
  • podajesz swojemu dziecku witaminę A i D3 z innych źródeł, niż tran, 
  • przyjmujesz różne mieszanki witaminowe i zależy Ci na produkcie dostarczającym Ci jedynie kwasy omega-3. 

NOWOŚĆ
hand Bezpieczny od 1. roku życia
leaves Farmaceutyczny standard – TOTOX 3
meal Owocowy smak
c Wysoka zawartość omega-3 – 83%
Omega-3 dla dzieci Olini
Omega-3 dla dzieci w kroplach
(18 opinii)

99,90 zł
Źródła
  1. Materac, Ewa, Zbigniew Marczyński, and Kazimiera Henryka Bodek. "Rola kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 w organizmie człowieka." Bromatologia i chemia toksykologiczna46.2 (2013): 225-233.

  2. Kołodziejczyk, Maciej, Łukasz Bułdak, and Bogusław Okopień. "Wielonienasycone kwasy tłuszczowe w redukcji ryzyka sercowo-naczyniowego." Pediatria i Medycyna Rodzinna 17.1 (2021): 27-35.

  3. Kolanowski, Wojciech. "Wpływ wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 na rozwój dzieci."

  4. Czajkowski, Krzysztof, et al. "Stanowisko Grupy Ekspertów w sprawie suplementacji kwasu dokozaheksaenowego i innych kwasów tłuszczowych omega-3 w populacji kobiet ciężarnych, karmiących piersią oraz niemowląt i dzieci do lat 3." Pediatria Polska 85.6 (2010): 597-603.

  5. Swanson, Danielle, Robert Block, and Shaker A. Mousa. "Omega-3 fatty acids EPA and DHA: health benefits throughout life." Advances in nutrition 3.1 (2012): 1-7.

  6. Mechlińska, Aleksandra. "Omega-3 dla dzieci. Dlaczego jest ważne i jak je uzupełniać."

  7. Saran-Jagodzińska, Agnieszka. "Kiedy należy rozważyć stosowanie kwasów omega-3." Lekarz POZ 6.5 (2020): 278-285.

  8. Stepanow, Kamila P., and Michał Liput. "Rola kwasu dokozaheksaenowego (DHA) w prawidłowych rozwoju i funkcjonowaniu mózgu oraz siatkówki." (2018).

  9. Wcisło, Tomasz, and Waldemar Rogowski. "Rola wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 w organizmie człowieka." Cardiovascular forum. Vol. 11. No. 3. 2006.

  10. https://biotechnologia.pl/farmacja/mity-na-temat-estrow-etylowych-i-trojglicerydow-co-warto-wiedziec,23374

  11. Jarosz, Mirosław, et al. Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie. Vol. 83. Warsaw, Poland: Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego-Państwowy Zakład Higieny, 2020.

  12. Strzyżewska, Maria, Justyna Jusiak, and Jakub Husejko. "Wpływ kwasów tłuszczowych omega-3 na rozwój i postęp chorób otępiennych w populacji geriatrycznej The influence of omega-3 fatty acids on development and progression of dementia diseases in the geriatric population."

Dbamy o Twoją prywatność
Pliki cookies i pokrewne im technologie umożliwiają poprawne działanie strony oraz pomagają nam zapamiętać Twoje ustawienia i dostosować ofertę do Twoich potrzeb. Wykorzystujemy je również do mierzenia ruchu i analizowania sposobu korzystania z naszej strony internetowej. Możesz zaakceptować wykorzystanie przez nas wszystkich tych plików, odmówić ich używania (z wyjątkiem niezbędnych) lub dostosować użycie plików do swoich preferencji, wybierając opcję "Dostosuj zgody".

Szczegóły o używanych przez nas plikach cookie oraz zasadach przetwarzania danych osobowych znajdziesz w Polityce Prywatności.