Algi (inaczej wodorosty lub glony) były cenione na Dalekim Wschodzie od najdawniejszych czasów. W krajach zachodnich zaczęto doceniać je na przełomie XIX i XX wieku, gdy brytyjscy naukowcy zaobserwowali, że są bogatym źródłem jodu. Jakie jeszcze składniki skrywają w sobie te wodne organizmy?
Spis treści:
Czym są algi?
Co to są algi? Algi to jedno- lub wielokomórkowe organizmy, które występują w różnych środowiskach wodnych – słodkich i słonych. Różnią się pod względem struktury, kształtu, wielkości i koloru. Niektóre z nich to mikroskopijne jednokomórkowe organizmy (tzw. mikroalgi). Inne to wielokomórkowe organizmy wodne, które tworzą złożone formacje.
Algi to ważne ogniwo łańcucha pokarmowego ekosystemu wodnego. Stanowią pożywienie dla innych wodnych organizmów, pochłaniają dwutlenek węgla i produkują tlen. Niektóre z nich są wykorzystywane również przez ludzi (w przemyśle zdrowotnym i spożywczym, kosmetyce).
Rodzaje alg
Jeden z najczęściej stosowanych podziałów uwzględnia barwę alg. Zgodnie z nim wymienia się następujące rodzaje glonów:
- Czerwone (krasnorosty) – występują głównie w morzach. Charakterystyczną czerwoną barwę zawdzięczają dwóm związkom: fitofikoerynie i fikocyjaninie.
- Zielone (zielenice) – są organizmami jednokomórkowymi lub wielokomórkowymi żyjącymi w różnych środowiskach wodnych. Zawierają chlorofil, który nadaje im zieloną barwę.
- Brązowe (brunatnice) – należą do alg morskich wielokomórkowych. Żyją w chłodnych wodach na całym świecie – również w Morzu Bałtyckim. Niektóre z nich tworzą duże skupiska (tzw. podwodne lasy).
Zastosowanie alg
Jeszcze jakiś czas temu glony morskie były spożywane i suplementowane głównie przez wegetarian i wegan. Obecnie wygląda to zupełnie inaczej. Cenne właściwości alg morskich i słodkowodnych są doceniane nie tylko przez wegetarian i wegan.
Zastosowanie alg w przemyśle zdrowotnym
Algi są źródłem wielu cennych składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu:
- aminokwasów,
- lipidów,
- witamin,
- składników mineralnych,
- polisacharydów,
- poliamidów,
- antyoksydantów.
Ze względu na tak bogaty skład znajdują szerokie zastosowanie w przemyśle zdrowotnym. Wykorzystuje się je do produkcji suplementów diety, leków OTC (które można kupić bez recepty) oraz żywności funkcjonalnej.
Produkty, które mają je w składzie są dostępne w różnych postaciach: kapsułek, tabletek i liofilizatów. Poza tym algi sprzedawane są w formie sproszkowanej. Dzięki temu można dodawać je do koktajli, smoothie, jogurtów, owsianek itd.
Zastosowanie alg w kosmetyce
Właściwości glonów są wykorzystywane również w kosmetyce. Kosmetyki z algami są polecane do pielęgnacji różnych typów cery: suchej, dojrzałej, mieszanej i tłustej. Tak szerokie zastosowanie wynika z tego, że algi zawierają składniki wykazujące zdolność do:
- regulowania wydzielania sebum;
- hamowania rozwoju bakterii;
- ograniczania tworzenia się zaskórników i zmian trądzikowych;
- łagodzenia stanu zapalnego (który obserwowany jest w przebiegu różnych chorób dermatologicznych m.in. trądziku pospolitego, łojotokowego zapalenia skóry);
- pobudzania procesu odbudowy składników NMF – naturalnego czynnika nawilżającego, który zapewnia skórze ochronę przed szkodliwymi czynnikami z zewnątrz, odpowiedni poziom nawilżenia i elastyczność;
- wzmacniania tzw. włókien podporowych skóry, czyli kolagenu i elastyny;
- przyspieszania proces regeneracji skóry.
Jednym słowem systematyczne używanie kosmetyków z algami pomaga utrzymać odpowiedni poziom nawilżenia i elastyczności skóry. Chroni ją przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych, opóźnia proces starzenia i wspomaga leczenie chorób dermatologicznych.
Algi kosmetyczne wykorzystywane są nie tylko w pielęgnacji skóry twarzy, ale i ciała. Składniki w nich zawarte (m.in. laminaryna i flukoidyna) wspomagają walkę z cellulitem i rozstępami.
Właściwości odżywcze alg
Claude Chasse był pierwszym naukowcem, który podjął się zbadania składu chemicznego alg. Zaobserwował, że są to organizmy wodne bogate w białka, lipidy, węglowodany, witaminy, a także mikroelementy.
Algi - bogactwo składników odżywczych
Większość, bo około 30-50% suchej masy alg stanowią węglowodany – głównie polisacharydy. Jednym z nich jest kwas hialuronowy, który znajduje szerokie zastosowanie w przemyśle zdrowotnym i kosmetyce. Zapobiega utracie wody z naskórka, opóźnia proces starzenia się skóry, przyspiesza proces gojenia się ran, wzmacnia stawy, a także łagodzi stany zapalne.
Innym ważnym składnikiem alg są białka, które stanowią około 7-15% suchej masy glonów. Są to przede wszystkim metaloproteiny i glikoproteiny, zawierające aminokwasy egzogenne. Organizm ludzki nie jest w stanie wyprodukować ich samodzielnie, dlatego trzeba dostarczać je z zewnątrz (w postaci żywności, suplementów diety). Osoby, które jedzą produkty będące źródłem białka zwierzęcego mają z tym mniejszy problem. Z kolei wegetarianie czy weganie muszą szukać aminokwasów egzogennych w produktach roślinnych (co nie zawsze jest łatwe). Jednym z takich produktów mogą być algi morskie, które są bogatym źródłem dobrze przyswajalnego białka.
Glony morskie są również dobrym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych m.in.:
- alfa-linolenowego (ALA), eikozapentaenowego (EPA) i dokozaheksaenowego (DHA) z rodziny omega-3;
- linolowego (LA) i gamma-linolenowego (GLA) z rodziny omega-6;
Głównym źródłem kwasów EPA i DHA są tłuste ryby morskie. W związku z tym glony do jedzenia, które zawierają EPA i DHA mogą być dobrym zamiennikiem ryb dla osób, które ich nie jedzą. Cenne właściwości alg wynikają także z obecności licznych witamin i składników mineralnych. Są one dobrym źródłem:
- witaminy A,
- witamin z grupy B (B1, B2, B5, B6, B9, B12),
- witaminy C,
- witaminy D,
- witaminy E,
- żelaza,
- cynku,
- jodu,
- potasu,
- magnezu,
- manganu.
Ponadto zawierają polifenole o silnych właściwościach przeciwzapalnych i antyoksydacyjnych, a także związki o działaniu antybakteryjnym.
Ważne minerały w algach
Algi morskie są bardzo dobrym źródłem jodu, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania tarczycy. Zawierają również spore ilości: wapnia, magnezu, cynku i potasu. To pierwiastki, które są bardzo ważne dla właściwej pracy układu nerwowego i kostnego, utrzymania równowagi wodno-elektrolitowej i kwasowo-zasadowej. Ponadto chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Ich nadmiar przyspiesza proces starzenia i zwiększa ryzyko niektórych chorób (np. cukrzycy typu 2, miażdżycy).
Korzyści zdrowotne alg
Dlaczego warto włączyć algi do jadłospisu, przyjmować je w formie suplementów diety lub oleju z alg do picia? Lista korzyści zdrowotnych jest długa.
- Po pierwsze algi morskie to bogate źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3, których organizm ludzki nie jest w stanie wyprodukować samodzielnie. Są to związki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego i nerwowego, a także właściwego rozwoju mózgu i siatkówki oka u dzieci. Ponadto kwasy EPA i DHA odgrywają ważną rolę w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych, nowotworów i schorzeń neurodegeneracyjnych.
- Po drugie glony morskie są źródłem aminokwasów egzogennych, witamin i składników mineralnych, których niedobór zaburza prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Może prowadzić m.in. do osłabienia odporności, niedokrwistości z niedoboru żelaza, skurczów mięśni, pogorszenia pamięci i koncentracji.
- Po trzecie algi to doskonałe źródło antyoksydantów. Są to związki, które chronią komórki przed szkodliwym działaniem nadmiaru wolnych rodników (do ich powstawania predysponują różne czynniki m.in. życie w zanieczyszczonym środowisku, stres, palenie papierosów). Dzięki temu opóźniają proces starzenia i chronią przed chorobami (m.in. sercowo-naczyniowymi).
Jak jeść algi?
Glony to jeden z podstawowych składników kuchni azjatyckich. W Polsce nie są tak powszechnym dodatkiem do potraw, stąd częste pytanie – jak stosować algi morskie?
Przykłady popularnych alg do spożycia
Oto przykłady popularnych alg morskich do jedzenia wraz z wybranymi sposobami ich podawania:
- wakame: dodatek do sałatek warzywnych, zupy miso;
- kelp: stosowany jako przyprawa w proszku (np. jako zamiennik soli);
- kombu: dodatek do wolno gotujących się zup, gulaszów i roślin strączkowych;
- nori: najbardziej znane jest nori w płatkach, które służy do sporządzania sushi;
Poszczególne glony różnią się smakiem, dlatego najlepiej metodą prób i błędów szukać swojego ulubionego gatunku. Jeśli nie uda się go znaleźć można stosować glony w innej formie: suplementów diety lub oleju z alg do picia.
Suplementy z algami
Suplementy diety zawierają różne rodzaje glonów. W związku z tym przy zakupie warto kierować się indywidualnymi potrzebami. Osobom, które nie jedzą ryb i chcą wdrożyć suplementację kwasów DHA i EPA polecane są przede wszystkim suplementy diety z olejem ekstrahowanym z mikroalg Schizochytrium sp. To mikroskopijne jednokomórkowe organizmy morskie, które produkują znaczne ilości kwasu DHA.
Olej z alg
Inną propozycją jest czysta postać oleju ekstrahowanego z mikroalg Schizochytrium sp., który jest dostępny w ofercie Olini. Jest to produkt 100% wegański. Ze względu na wysoką zawartość kwasu DHA stanowi wegańską alternatywę dla tranu.
Co więcej, olej z alg 40% DHA został przygotowany nie tylko z myślą o zdrowiu, ale i środowisku naturalnym. Do jego produkcji wykorzystuje się mikroalgi uprawiane w kontrolowanych akwakulturach. Taki sposób pozyskiwania oleju jest przyjazny dla środowiska, ponieważ nie ingeruje w ekosystem naturalny morza i chroni bazę pokarmową ryb.
Właściwości glonów i ich zastosowanie
Cenne związki zawarte glonach morskich i słodkowodnych przyczyniają się do sprawnego funkcjonowania układu nerwowego i odpornościowego, działają antyoksydacyjnie i przeciwzapalnie, pomagają uniknąć niedoborów pokarmowych, a także mają korzystny wpływ na skórę. Warto przekonać się o tym, że jest to „żywność przyszłości” stosując algi w kuchni lub przyjmując je w formie suplementów diety czy oleju z mikroalg.
Źródła:
- Jękot, Barbara, et al. "Algae preparations as a source of beneficial healthy substances." Medicina Internacia Revuo 106.27 (2016): 4-10.
- Kępska, Dominika, and Łukasz Olejnik. "Algi–przyszłość z morza." Chemik 68.11 (2014).
- Muszyńska, Bożena, et al. "Właściwości prozdrowotne węglowodanów występujących w algach." Farm. Pol 72 (2016): 2-13.
- Zdrojewicz, Zygmunt, Bartosz Bieżyński, and Piotr Krajewski. "Czy warto jeść algi." Borgis–Medycyna Rodzinna (2018): 72-79.