ALERGIA? 🤧 Nie w tym roku! Sięgnij po Olej z czarnuszki!
Tłoczony zawsze na zimno
Bezpieczna dostawa od 7,49 zł
Darmowa dostawa od 199 zł
Świeże oleje z rodzinnej olejarni
media_article_312

Jak zrobić domowy majonez?

Paulina Maludy
6 mar 2024

Jak zrobić majonez? Gęsty, puszysty, aromatyczny, żółty od świeżych żółtek jaj, na świeżym, zimnotłoczonym oleju. Najlepszy! Tutaj podrzucamy wam przepisy na majonez domowy, w kilku (nawet dość zaskakujących) wersjach. Pierwszy, tradycyjny, z żółtkami jaj, kolejny z...kimchi, jeszcze jeden z twarogiem i jogurtem, który pozwoli wam zrobić majonez, idealnie pasujący do diety dr Budwig. Wszystkie przepisy na domowy majonez są z zastosowaniem oleju roślinnego (olej lniany, olej rzepakowy), dzięki którym wyczarujecie idealny, puszysty, domowy majonez, bogaty w Omega-3.

Dlaczego warto robić majonez w domu?

Dlaczego warto robić majonez w domu? Domowy majonez jest o wiele smaczniejszy i zdrowszy niż ten kupiony w sklepie. Nie musisz się martwić o dodatki chemiczne czy konserwanty. Jest także tańszy. Czy domowej roboty majonez jest trudny i czasochłonny? Tak naprawdę, w przygotowaniu domowego majonezu nie ma wielkiej filozofii ;) Liczą się dobre składniki, które zagwarantują zdrowy, gesty, majonez i pyszny smak.

Jak zrobić majonez?

Składniki majonezu to: jajka z wolnego wybiegu, dobry, zimnotłoczony olej roślinny (olej lniany, olej rzepakowy, olej sezamowy), łyżeczka musztardy, sok z cytryny i cierpliwość. Tyle wystarczy, by zrobić najlepszy domowy majonez, którym zachwyci się nawet najbardziej wybredny smakosz. Do wykonania klasycznego majonezu domowego możecie użyć swojego ulubionego oleju roślinnego. Na przykład:

  • oleju lnianego,
  • oleju słonecznikowego,
  • oleju rzepakowego,
  • oleju sezamowego,
  • oleju rydzowego.
Bestseller
drop Nazywany "oliwą północy"
c Bogate źródło witaminy E
bubbles Optymalny stosunek kwasów tłuszczowych
polska Polskie ziarno
Olej rzepakowy Olini
Oliwa północy
(295 opinii)

19,90 zł

Przepis na domowy Majonez od Werka.dietetyk

Składniki:

  • 1 jajko lub 2 żółtka
  • 250 ml oleju rzepakowego Olini
  • 1 łyżeczka dobrej musztardy (możecie dać więcej, jeśli lubicie wyrazisty smak)
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego lub soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu (u mnie akacjowy Olini)
  • sól według gustu (najlepiej doprawiać już gotowy majonez)

Przygotowanie:

  1. Jajko dokładnie myjemy i wyparzamy.
  2. Do wysokiego naczynia przekładamy jajko, musztardę, ocet i miód. Całość zalewamy olejem.
  3. Do naczynia wkładamy blender „żyrafę" tak, żeby dotykać dna. Zaczynamy blendować na średnich obrotach, nie odrywając blendera od dna, to bardzo ważne!
  4. Po chwili zauważymy tworzący się majonez. Po chwili zaczynamy delikatnie odrywać blender, zasysając olej z góry. Po chwili mamy gotowy majonez!
  5. Doprawiamy solą i gotowe.

Polecam eksperymentować z proporcjami i dodatkami, każdy lubi inny smak więc warto poszukać idealnych proporcji dla siebie.

Przepis na domowy Majonez Wegański od Anny Sudoł

Składniki:

  • 100 ml aquafaby
  • 2 łyżki octu jabłkowego Olini
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/4 szklanki ptaków drożdżowych
  • 1/2 łyżeczki czarnej soli kala namak
  • Szczypta soli himalajskiej do smaku
  • 1-1i 1/2 szklanki oleju rzepakowego Olini

Przepis krok po kroku: wszystkie składniki poza olejem dodajemy do wysokiego naczynia, zaczynamy blendowanie. Dolewanie oleju jest stopniowe, aż do uzyskania
jednolitej emulsji.

Przepis na majonez domowy od Olini

Do zrobienia tradycyjnego, jajecznego majonezu, potrzebne będą:

  • 4 surowe żółtka
  • szklanka oleju lnianego (ok. 250 ml oleju)
  • łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz, odrobina cukru
  • 1 łyżeczka musztardy.
  1. Jajka umyj i sparz. Oddziel białko od żółtek.
  2. Żółtka umieść w dużej misce i mieszaj, za pomocą blendera, aż do uzyskania puszystej masy.
  3. Następnie dolewaj powolutku olej rzepakowy/olej lniany i ubijaj aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Dodaj odrobinę musztardy, dla bardziej wyrazistego smaku.
  4. Gotowy majonez dopraw solą, pieprzem i cukrem do smaku.
  5. Odstaw do lodówki, by majonez się "przegryzł". Konsystencja majonezu powinna być gęsta i puszysta.
Bestseller
drop Tłoczony na świeżo, łagodny w smaku, pozbawiony goryczy
c Wysoka zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 (ALA) – 56,96 g/100 g
star Korzystna proporcja omega-3 i omega-6 – ok. 3,5:1
hand Przebadany przez zespół Uniwersytetu Medycznego w Łodzi
Olej lniany Olini
Wysokolinolenowy
(1964 opinie)

15,00 zł

Przepis na domowy Majonez dr Budwig

Do zrobienia majonezu, zgodnego z dietą dr Budwig potrzebne będą:

  • 3 łyżki oleju lnianego
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki chudego twarogu
  • 1 łyżka musztardy
  • sok z cytryny
  • sól i pieprz, cukier, zioła

Olej, jogurt i twarożek miksuj w blenderze przez 5 minut, a następnie dodaj sok z cytryny i musztardę. Majonez dopraw do smaku solą, pieprzem, szczyptą cukru i ewentualnie ziołami.

Dbamy o Twoją prywatność
Pliki cookies i pokrewne im technologie umożliwiają poprawne działanie strony oraz pomagają nam zapamiętać Twoje ustawienia i dostosować ofertę do Twoich potrzeb. Wykorzystujemy je również do mierzenia ruchu i analizowania sposobu korzystania z naszej strony internetowej. Możesz zaakceptować wykorzystanie przez nas wszystkich tych plików, odmówić ich używania (z wyjątkiem niezbędnych) lub dostosować użycie plików do swoich preferencji, wybierając opcję "Dostosuj zgody".

Szczegóły o używanych przez nas plikach cookie oraz zasadach przetwarzania danych osobowych znajdziesz w Polityce Prywatności.