✨ NOWOŚĆ! KOLAGEN OLINI ✨ Wybierz najlepszy suplement dla Twojej skóry!
Tłoczony zawsze na zimno
Bezpieczna dostawa od 7,49 zł
Darmowa dostawa od 199 zł
Świeże oleje z rodzinnej olejarni
liposomalna-witamina-c

Liposomalna witamina C – działanie, właściwości i zastosowanie

mgr inż. Anna Sobol 
17 kwi 2025

  • Kolagen rybi typu I VERISOL® 12 000 mg
    Z liposomalną witaminą C, kwasem hialuronowym, biotyną i astaksantyną
    Zawiera bioaktywne peptydy kolagenowe (BCP®) o niskiej masie cząsteczkowej 2 kDa
    Ilość składników potwierdzona laboratoryjnie
    Kolagen rybi Olini
Produkty w tym artykule
  • Kolagen rybi typu I VERISOL® 12 000 mg
    Z liposomalną witaminą C, kwasem hialuronowym, biotyną i astaksantyną
    Zawiera bioaktywne peptydy kolagenowe (BCP®) o niskiej masie cząsteczkowej 2 kDa
    Ilość składników potwierdzona laboratoryjnie
    Kolagen rybi Olini

Kwas askorbinowy zamknięty w małych, lipidowych pęcherzykach to innowacyjny suplement diety. Dlaczego?

  • Doskonale się wchłania,

  • posiada wysoką biodostępność,

  • jest wysoko przyswajalny.

Czym właściwie jest witamina C zamknięta w liposomach i czy warto ją przyjmować? Czy przyjmowanie liposomalnej witaminy C ma sens i czy różni się od suplementowania jej w tradycyjnej formie?


Czym jest liposomalna witamina C?

Liposomalna witamina C to kwas askorbinowy zamknięty w wodno — tłuszczowej osłonce. Cała taka kapsułka ma bardzo mały rozmiar. Najprościej ujmując, jest to po prostu witamina C zaproponowana w innej formie, niż tradycyjna, choć na pierwszy rzut oka dużo się nie różni. 

Wchłanialność liposomalnej witaminy C jest dużo większa i to jest jej zasadniczą zaletą.

Mechanizm działania i przewaga nad tradycyjnymi formami

Lipidowy pęcherzyk chroni witaminę C w przewodzie pokarmowym przed zbyt szybką degradacją. W konsekwencji uwalnia się ona po prostu wolniej i dłużej. Jest lepiej przyswajana, łatwo się wchłania, a dodatkowo można zażyć większą jej ilość. (1) 

Tradycyjna witamina C jest wchłaniana całkowicie tylko w dawkach nieprzekraczających 200 mg. Powyżej tych dawek spada, ponieważ transportery, które biorą udział w jej wchłanianiu, są przesycone. (4) Liposomy przenikają błonę śluzową jelita w inny sposób: na drodze endocytozy lub fuzji błon. (3) Dlatego problem z „zablokowaniem” transporterów zostaje ominięty w przypadku liposomalnej postaci witaminy C.

Rola liposomów w zwiększaniu biodostępności

Liposomy jako nośniki leków i suplementów cieszą się zainteresowaniem w świecie medycyny dlatego, że:

  • są dobrze wchłaniane przez błonę śluzową jelita cienkiego,

  • minimalizują skutki uboczne,

  • podnoszą biodostępność danej substancji — w tym wypadku biodostępność witaminy C,

  • substancja dociera do miejsca docelowego, nie obciążając całego organizmu. (1, 2, 3)

Zwraca się również uwagę na to, że lipidy same w sobie są ważnym elementem diety człowieka. (1)

Taki system transportu leku w liposomach cieszy się szczególnym zainteresowaniem w badaniach nad terapiami nowotworowymi, aby ograniczyć skutki uboczne np. chemioterapii. 


Kluczowe składniki liposomalnej witaminy C

Najważniejszym składnikiem tego innowacyjnego suplementu diety jest oczywiście kwas askorbinowy, który może mieć pochodzenie syntetyczne lub naturalne.  Pozostałe składniki to lipidy, głównie fosfolipidy, cholesterol oraz część wodna — w zależności od zastosowanej technologii.  

W preparatach dostępnych na rynku często wykorzystuje się lecytynę pochodzenia roślinnego, na przykład ze słonecznika. 

Kwas askorbinowy jako aktywny składnik

Przyjmowanie witaminy C wpływa korzystnie na organizm w bardzo szerokim spektrum, bowiem kwas askorbinowy jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania:

  • skóry, 

  • stawów, 

  • układu krwionośnego, 

  • odpornościowego,

  • nerwowego. 

Chroni go stresem oksydacyjnym i niszczącym działaniem wolnych rodników, które przyspieszają starzenie się organizmu. 

Objawy niedoboru witaminy C to przede wszystkim zmęczenie i osłabienie, ale także częste infekcje, bóle mięśni i stawów, problemy skórne, skłonność do siniaków, anemia, a nawet szkorbut w skrajnych przypadkach.

Fosfolipidy i ich rola w stabilności preparatu

Do budowy pęcherzyka lipidowego wykorzystywane są głównie fosfolipidy oraz cholesterol. Błona komórkowa organizmu również zbudowana jest z fosfolipidów, dlatego wchłanianie witaminy w takiej otoczce jest łatwiejsze. 

Kwas askorbinowy zamknięty w lipidowej otoczce jest chroniony przed utlenianiem oraz enzymami trawiennymi, dzięki czemu może być on dłużej uwalniany, a nie od razu degradowana w układzie pokarmowym. Taki preparat jest bardziej stabilny, niż standardowa forma wspomnianej witaminy.


Korzyści zdrowotne liposomalnej witaminy C

Witamina C pełni wiele ważnych funkcji w organizmie, najważniejsze z nich, to:

  • działanie przeciwutleniające,

  • udział w produkcji serotoniny oraz noradrenaliny,

  • ochrona przed stresem oksydacyjnym,

  • udział w procesach wytwarzania kolagenu,

  • pozytywny wpływ na układ odpornościowy,

  • obniżanie cholesterolu całkowitego oraz LDL, (15)

  • wspomaganie żołądka w ograniczaniu działania Helicobacter pylori, (8, 12)

  • wspomaganie we wchłanianiu żelaza.

Kwas askorbinowy ze względu na tak ważne funkcje odpowiada za zdrowie skóry, dziąseł, naczyń krwionośnych, dziąseł oraz stawów. (5)

Działanie liposomalnej witaminy C w stosunku do klasycznej formy podania różni się przede wszystkim tym, że wykazuje większą biodostępność — a zatem jej stosowanie jest po prostu korzystniejsze dla organizmu.

Wsparcie układu odpornościowego 

Witamina C jako silny antyoksydant chroni komórki biorące udział w odpowiedzi odpornościowej organizmu przed wolnymi rodnikami tlenu oraz wpływa korzystnie na limfocyty T, przedłużając ich życie. Wpływa także na aktywność komórek, które biorą udział w odpowiedzi immunologicznej. 

Kwas askorbinowy przyjmowany podczas przeziębień może skrócić czas trwania choroby. Przyjmowany systematycznie przez określony czas ma wpływ na zmniejszenie częstotliwości sezonowych przeziębień, zwłaszcza u osób, które podejmują duży wysiłek fizyczny. (6, 8, 10) Pobudza także produkcję interferonu, (9) czyli białka, które bierze udział w obronie organizmu przed wirusami, bakteriami czy nowotworami.

Wzrost zapotrzebowania na witaminę C pojawia się u osób:

  • starszych,

  • aktywnych,

  • osłabionych, z obniżoną odpornością,

  • stresujących się, 

  • palące i spożywające alkohol,

  • narażonych na zanieczyszczenia środowiska. 

Synteza kolagenu i zdrowie skóry

Witamina C przekształca prokolagen do kolagenu. Pełni rolę kofaktora, czyli takiego „przyspieszacza” reakcji chemicznej, dla enzymów biorących udział w syntezie kolagenu: hydroksylazy lizylowej oraz hydroksylazy prolilowej. (7, 13) Kolagen utrzymuje nawilżenie skóry, zapewnia jej strukturę, zdrowy wygląd i elastyczność, więc na wszystkie te funkcje witamina C również ma wpływ — chociażby pośredni. 

Poza tym kwas askorbinowy chroni przed fotostarzeniem skóry (czyli uszkodzeniami wywołanymi promieniowaniem UV) i uczestniczy w reakcjach prowadzących do syntezy lipidów w skórze. (5, 11)

Ochrona przed stresem oksydacyjnym

Wolne rodniki tlenu wywołują stres oksydacyjny, który ma niszczycielski wpływ na komórki organizmu. Kwas askorbinowy ma właściwości neutralizujące w stosunku do wolnych rodników tlenu, chroniąc w ten sposób organizm przed ich szkodliwym działaniem. 

Wspomaganie wchłaniania żelaza

Kwas askorbinowy jest cennym składnikiem diety, szczególnie gdy mowa o wchłanianiu żelaza ze źródeł niehemowych, czyli pochodzenia roślinnego. 

Żelazo niehemowe występuje w formie jonu Fe3+ i jest trudniej przyswajalne dla organizmu, niż jon dwuwartościowy Fe2+. Witamina C jako doskonały reduktor przekształca jon Fe3+ do Fe2+, sprawiając tym samym, że staje się on lepiej wchłanialny. (7, 8, 14, 16)

Chcąc podnieść poziom tego kluczowego dla układu krwionośnego pierwiastka, warto spożywać produkty zawierające witaminę C, w połączeniu z tymi bogatymi w żelazo.


Formy i sposoby suplementacji

Liposomalną witaminę C można przyjmować doustnie:

  • w elastycznych kapsułkach,

  • w proszku,

  • w płynie.

Liposomalna witamina C w płynie i kapsułkach

Suplement diety w płynie jest zdecydowanie łatwiej spożyć. Jest praktycznie od razu gotowy do wypicia, a działanie nieco szybsze w stosunku do preparatu w kapsułkach. 

Przygotowanie witaminy C liposomalnej wymaga dodania jej do wody lub napoju.

Kapsułki być może są dla niektórych osób trudniejsze do przełknięcia, za to nie mają smaku, który w przypadku formy płynnej nie każdemu będzie odpowiadał. 

Dlatego wybór formy podania zależy wyłącznie od osobistych preferencji. 

Witamina C liposomalna dla dzieci – czy warto?

Witaminę C warto podawać dzieciom, aby wspierać ich zdrowie oraz odporność. Należy jednak zastosować odpowiednią do wieku dawkę — pomocne będzie zaczerpnięcie informacji od producenta suplementu, a także lekarza, który posiada najbardziej aktualne zalecenia i dobierze dawkę dla konkretnego dziecka. 


Dawkowanie i bezpieczeństwo stosowania

Tradycyjna witamina C jest wchłaniana całkowicie tylko w dawkach nieprzekraczających 200 mg. Powyżej tych dawek spada, ponieważ transportery, które biorą udział w jej wchłanianiu, są przesycone. 

Zalecane dzienne spożycie

Dawkowanie witaminy C zależy od wieku i różni się pomiędzy dziećmi a osobami dorosłymi. Koniecznie należy zapoznać się z zaleceniami producenta, a w razie wątpliwości — także lekarza.

Analizując dostępne suplementy diety liposomalne z witaminą C, zalecana przez producentów dawka najczęściej oscyluje w okolicy 1000 mg na dzień. 

Możliwe skutki uboczne i ryzyko przedawkowania

Liposomalna witamina C, tak jak jej tradycyjna forma, jest wydalana z moczem. Jednak jej bardzo duża podaż może wywołać:

  • pojawienie się kamieni nerkowych,

  • bóle brzucha i nudności,

  • rozwolnienie.

Ważne jest również to, aby wziąć pod uwagę inne, przyjmowane przez siebie leki i sprawdzić, czy pomiędzy nimi nie występuje interakcja — w przypadku suplementacji żelazem podczas jego niedoborów będzie ona korzystna (należy jednak pamiętać, że nie zawsze ta zależność jest pożądana — są osoby, które borykają się z nadmiarem żelaza). 


Naturalne źródła witaminy C w suplementach

Witamina C w suplementach diety ma często pochodzenie laboratoryjne — jest syntetyzowana sztucznie, ale dzięki temu również tańsza. 

Warto jednak zdecydować się na witaminę C pochodzenia naturalnego. Najczęściej pozyskuje się ją z dzikiej róży, aceroli lub camu — camu.

Naturalna witamina C może zawierać jeszcze dodatkowo substancje roślinne, które sprawiają, że łatwiej się przyswaja.

Dzika róża i acerola jako składniki preparatów

Najczęściej spotykane naturalne źródła witaminy C to:

  • acerola,

  • dzika róża.

W takich naturalnych preparatach odnotowuje się obecność bioflawonoidów, które wspierają wchłanianie witaminy C.


Podsumowanie – czy warto stosować liposomalną witaminę C?

Jeśli na rynku dostępna jest wysoko przyswajalna witamina C i taka “zwykła”, to dlaczego by nie wybrać tej pierwszej? No właśnie!

Witamina C jest kluczowa dla prawidłowego funkcjonowania całego organizmu, jest silnym antyoksydantem, wspiera układ odpornościowy, krwionośny i nerwowy, korzystnie wpływa na zdrowie skóry, a także bierze udział w katalizowaniu wielu reakcji enzymatycznych. 

Wchłanialność liposomalnej witaminy C jest jednak większa, niż w tradycyjnej formie. Liposomalną witaminę C warto suplementować, ponieważ:

  • ma większą biodostępność,

  • szybciej i łatwiej się wchłania,

  • łatwo po nią sięgnąć.

Jest odpowiednia dla dzieci i dorosłych, można sięgnąć po taką z naturalnego źródła - najlepsza witamina liposomalna to taka, która przynosi realne korzyści zdrowotne i występuje w formie, którą łatwo zażyć - a to ostatnie zależy od indywidualnych preferencji.


Źródła
  1. Łukawski, Maciej, et al. "New oral liposomal vitamin C formulation: Properties and bioavailability." Journal of liposome research 30.3 (2020): 227-234.

  2. Allen, Theresa M., and Pieter R. Cullis. "Liposomal drug delivery systems: from concept to clinical applications." Advanced drug delivery reviews 65.1 (2013): 36-48.

  3. Buso, Giacomo, et al. “The Role of Bromelain and Liposomal Vitamin C in the Treatment of Chronic Venous Disease: A Systematic Review of the Literature and Position Paper of the Italian Society of Angiology and Vascular Medicine (SIAPAV).” Vasa, vol. 0, no. 0, Feb. 2025, https://doi.org/10.1024/0301-1526/a001184.

  4. Regulska, Katarzyna, and Maria M. Litwiniuk. "Witamina C w terapii przeciwnowotworowej?–przegląd danych klinicznych i przedklinicznych." Farmacja Polska 76.4 (2020): 222-236.

  5. Zawada, Katarzyna. "Znaczenie witaminy C dla organizmu człowieka." Herbalism 2.1 (2016): 22-34.

  6. Zielińska-Pisklak, M., Ł. Szeleszczuk, and M. Kuras. "Rola witaminy C i cynku we wspomaganiu układu odpornościowego." Farmakoterapia 23.11-12 (2013): 64-71.

  7. Schab, Patrycja. "Witamina C-najpopularniejsza i nadal odkrywana witamina." Eliksir (2023).

  8. Janda Katarzyna, Kasprzak Magdalena, Wolska Jolanta: Witamina C - budowa, właściwości, funkcje i występowanie, Pomeranian Journal of Life Sciences, Pomorska Akademia Medyczna w Szczecinie, vol. 61, no. 4, 2015, pp. 419-425

  9. Musiał, Claudia, et al. "Witamina C w medycynie i kosmetologii." Wiadomości chemiczne 73.9-10 (2019): 503-522.

  10. https://vitalea.pl/blog/witamina-c-jakie-ma-znaczenie-dla-naszej-odpornosci/

  11. https://www.laroche-posay.pl/article/witamina-c-wlasciwosci-i-zastosowanie

  12. https://www.czytelniamedyczna.pl/4105%2Cbadanie-mozliwoci-hamowania-wzrostu-helicobacter-pylori-przez-substancje-nie-sto.html

  13. Goik, Urszula. "Witamina C i jej pochodne w utrzymaniu dobrej kondycji skóry." Postępy Biochemii 70.3 (2024): 307-314.

  14. https://kcalmar.com/blog/2016/07/12/niedobory-zelaza-co-jesc/

  15. https://www.czytelniamedyczna.pl/2402,antyoksydanty-i-srodki-obnizajace-poziom-cholesterolu-zawarte-w-surowcach-roslin.html

  16. https://www.czytelniamedyczna.pl/3583,niedobor-zelaza-a-schorzenia-przewodu-pokarmowego-prezentacja-trzech-przypadkow.html

Przeczytaj również

  • Jaki kolagen wybrać?
    Jaki kolagen wybrać?
    mgr inż. Anna Sobol 
    8 maj 2025
    Jaki kolagen wybrać?
    Jak wybrać kolagen i czym się kierować przy wyborze najlepszego produktu? Kolagen rybi? Hydrolizowany? Kolagen do picia?
    Czytaj
Dbamy o Twoją prywatność
Pliki cookies i pokrewne im technologie umożliwiają poprawne działanie strony oraz pomagają nam zapamiętać Twoje ustawienia i dostosować ofertę do Twoich potrzeb. Wykorzystujemy je również do mierzenia ruchu i analizowania sposobu korzystania z naszej strony internetowej. Możesz zaakceptować wykorzystanie przez nas wszystkich tych plików, odmówić ich używania (z wyjątkiem niezbędnych) lub dostosować użycie plików do swoich preferencji, wybierając opcję "Dostosuj zgody".

Szczegóły o używanych przez nas plikach cookie oraz zasadach przetwarzania danych osobowych znajdziesz w Polityce Prywatności.