Miód lipowy – drogocenny skład i bogate właściwości lecznicze
Miód lipowy ma bardzo bogaty skład. Dzięki bogactwu olejków eterycznych urzeka konsumentów smakiem i aromatem. Dodatkowo zawiera flawonoidy, garbniki i związki goryczowe. Tajemniczo brzmiące flawonoidy wzbogacają go o właściwości antyoksydacyjne.
Dla wielu osób miód lipowy jest uważany za najlepszy środek zwalczający przeziębienie, grypę i infekcje z towarzyszącą im gorączką. Olejki eteryczne zawarte w miodzie lipowym z powodzeniem niszczą drobnoustroje występujące na błonach śluzowych dróg oddechowych. To także doskonały środek na kaszel, ponieważ ma działanie przeciwkaszlowe i wykrztuśnie.
Nie ulega wątpliwości, że jest bogaty w węglowodany oraz glukozę i fruktozę. W jego składzie znajduje się również beta-karoten, który jest odpowiedzialny za kolor miodu. Ponadto jest pełen w mikro- i makroelementach. Mowa tu o takich składnikach jak: potas, magnez, chlor, mangan oraz witaminy z grupy B. Zawiera także przeciwutleniacze i enzymy niszczące bakterie i drobnoustroje.