Składniki, które czynią z miodu tak dobry produkt dla skóry
Miód jest bardzo złożoną substancją i może liczyć nawet prawie 200 składników! Szczegółowy skład miodu będzie różnił się w zależności od jego pochodzenia. Głównymi składnikami są cukry, przede wszystkim proste, czyli glukoza i fruktoza, ale także trehaloza czy maltoza. To właśnie duża zawartość cukrów sprawia, że miód doskonale nawilża. Cząsteczki cukrów są humektantami, czyli substancjami wiążącymi wodę.
Kolejnymi ważnymi składnikami są enzymy, a wśród nich oksydaza glukozowa, która produkuje nadtlenek wodoru, w którym upatruje się przyczyny działania przeciwbakteryjnego. Nadtlenek wodoru ma działanie odkażające, miód działa bakteriostatycznie (ogranicza wzrost) lub bakteriobójczo, w zależności od szczepu mikroorganizmu.
Inną grupą składników miodu są kwasy organiczne, czyli m.in. kwasy glukonowy, cytrynowy, jabłkowy, mlekowy, bursztynowy. Odpowiadają one za niskie pH miodu (średnio ok. 4). Miód działa więc tonizująco, pomaga w przywróceniu właściwego pH na powierzchni skóry, które jest niezbędne do jej prawidłowego funkcjonowania.
Substancjami odpowiadającymi za aktywność przeciwutleniającą są związki fenolowe i flawonoidy. Hamowanie działania wolnych rodników i stresu oksydacyjnego jest podstawą działania przeciwzapalnego, ochronnego i przeciwstarzeniowego.
Ponadto w miodzie znajdziemy aminokwasy (przede wszystkim prolinę), witaminy (głównie z grupy B), mikroelementy (żelazo, cynk, magnez) oraz olejki eteryczne.