Olej kokosowy
Każdy kto śledzi doniesienia na temat zdrowego odżywiania, na pewno nieraz słyszał o oleju kokosowym i zdaje sobie sprawę z tego, że to olej, który bywa… kontrowersyjny. Dawniej służył jako przykład wszystkiego, co najgorsze w olejach, by następnie zagościć na szczytach list najzdrowszych produktów. Z pewnością produkt ten jeszcze nie raz nas zaskoczy, niemniej – bez wpadania w huraoptymizm – warto zwrócić uwagę na kilka jego niewątpliwych zalet.
Dlaczego warto sięgnąć po olej kokosowy? Ponieważ w większości składa się on z kwasów tłuszczowych średniołańcuchowych (ponad 60%) – co jest rzadkością wśród tłuszczów. To ważny plus z punktu widzenia osoby chcącej zgubić parę kilogramów. Średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe korzystnie wpływają na tempo metabolizmu. To oznacza, że po spożyciu oleju kokosowego organizm dużo intensywniej wydatkuje energię.
Co więcej, olej kokosowy ogranicza poczucie łaknienia. Dzięki temu pomaga walczyć z problemem nadmiernej ilości tkanki tłuszczowej już na poziomie przyczyn, a nie jedynie efektów. Po spożyciu posiłku zawierającego olej kokosowy, głód ustępuje na dłużej. Najprawdopodobniej jest to zasługa ciał ketonowych powstających w procesie trawienia kwasów średniołańcuchoowych.
Olej kokosowy ma też ważną zaletę praktyczną – można na nim swobodnie smażyć. Dzięki temu nierafinowany, tłoczony na zimno olej z kokosów jest znakomitym zastępnikiem niezdrowych tłuszczów do smażenia ze sklepowych półek (i do tego jeszcze raczy kucharza przyjemnym kokosowym aromatem!).