0
Twój koszyk

Twój koszyk jest pusty

WYBIERZ SWÓJ PIERWSZY PRODUKT

Kod rabatowy podasz w kolejnym kroku
Wartość zamówienia 0,00 zł Kontynuuj zakupy
29-04-2021  |  Agnieszka Maciejowska

Niezwykłe owoce jagody kamczackiej

Jagoda kamczacka to pyszny smak i moc witamin w jednym maleńkim owocu. Jagoda kamczacka to na pierwszy rzut oka niepozorny krzew. Jego owoce można bardzo łatwo pomylić z owocami borówki amerykańskiej. Jednak te różnią się od siebie przede wszystkim kształtem. Jagoda kamczacka ma okrągły, wydłużony owoc, podczas gdy borówka amerykańska to mała ciemna kuleczka. Jej owoce mają długość 2-3 cm i fioletowoczarny kolor, pokryte są delikatnym, niebieskim nalotem.

Jagoda kamczacka jest odmianą wiciokrzewu sinego. W naszym kraju ta roślina rośnie i owocuje bez większego problemu, nie przeszkadza jej klimat i zmienna pogoda, jest odporna na działanie mrozów. Jej uprawa nie wymaga wielkiego wysiłku i bez trudu rośne nawet w najmniej urodzajnej glebie. Sama w sobie pochodzi z Azji Północno-Wschodniej. Tam jest znana od stuleci i wykorzystywana w medycynie naturalnej jako roślina o cenionych właściwościach szczególnie w medycynie naturalnej.
Co ciekawe, borówka kamczacka zaczyna owocować dopiero w drugim roku od posadzenia. Z roku na rok owoców jest coraz więcej. Jeden krzew porasta mniej więcej od 3 do 4 kilogramów owoców na sezon.
Nie da się ukryć, że jagoda kamczacka to owoc niewielki, ale pełen cudownych właściwości. Jednocześnie jest on bardzo smaczny. Możemy zajadać się nim na wiele sposobów. Wybornie smakuje w postaci dżemu czy konfitury. Korzystajmy więc, ile tylko się da. Szczególnie cenny dla naszego zdrowia i samopoczucia może być sok z tych jagód. Tłoczony na zimno, bez dodatku cukry zawiera pełnie dobrodziejstw płynąca z tej rośliny. Dzięki pasteryzacji zachowuje smak i aromat na dłużej, dzięki czemu możemy się nim cieszyć nawet długo po zbiorach jagód.

Spis treści:

  1. Owoce jagody kamczackiej – właściwości odżywcze i zdrowotne
  2. Sok z jagody kamczackiej – jedna z możliwości

Owoce jagody kamczackiej – właściwości odżywcze i zdrowotne

Jagoda kamczacka to owoc o bogatej zawartości witamin oraz minerałów. Poznaj główne powody, dla których warto sięgać po ten owoc!

  • To prawdziwe bogactwo przeciwutleniaczy

W Japonii jagoda kamczacka nazywana jest jagodą długiego życia. Owoce tej rośliny uważa się za jeden z najwyższych nośników przeciwutleniaczy. Odpowiadają one za bezpośredni wzrost przeciwutleniaczy w naszym ciele. Naturalnie występujące w jagodzie kamczackiej związki przeciwutleniające prowadzą do neutralizowania aktywności wolnych rodników, przyczyniających się do szybkiego starzenia i chorób nam zagrażających.

  • Pozytywnie wpływa na wszystkie komórki ciała

Ten niezwykły owoc zawiera bardzo skoncentrowane ilości wszelkich składników, jego spożywanie jest szczególnie polecane osobom starszym, seniorom, tym którzy chcą zadbać o swój wzrok, serce i naczynia krwionośne, zależy im na zdrowiu, kondycji, oraz żeby opóźnić procesy starzenia. Badania potwierdziły, że u osób regularnie spożywających jagody kamczackie, ilość wolnych rodników w organizmie zmniejszyła się o 25%.

  • Poprawia funkcjonowanie mózgu i spowalnia jego starzenie się

Stres oksydacyjny może mieć negatywny wpływ na funkcjonowanie mózgu i przyspieszać proces starzenia się tego organu. Produkty bogate w antocyjany, takie jak jagody kamczackie, korzystnie wpływają na profil lipidowy i zmniejszają stres oksydacyjny. Przeciwutleniacze obecne w tych owocach bezpośrednio oddziałują na starzejące się neurony, co prowadzi do poprawy funkcjonowania komórek mózgu.

  • Może łagodzić stany zapalne

Jagoda kamczacka bogata jest w polifenole, które znane są z doskonałego zapobiegania stanom zapalnym. W odróżnieniu od innych owoców występują w niej razem antocyjany i irydoidany co jest niezwykle rzadkim połączeniem.

  • Przeciwdziała infekcjom dróg moczowych

Jagody, w tym także kamczackie, zawierają substancje, które mogą zapobiegać wiązaniu się bakterii ze ścianą pęcherza moczowego. Dlatego po te owoce szczególnie powinny sięgać kobiety, których często dotyka problem infekcji układu moczowego.

  • Pomaga utrzymać żyły w zdrowiu

Spożywanie jagody kamczackiej korzystnie wpływa na układ sercowo – naczyniowy. Ten owoc bogaty jest w antocyjany o działaniu przeciwmiażdżycowy. Wpływają one na prawidłowe krążenie krwi, również regulując jego ciśnienie. Badania wykazują, że spożywanie 75g jagody kamczackiej w jednym z posiłków w ciągu dnia skutecznie wpływa na właściwy poziom cholesterolu we krwi i może stanowić element profilaktyki miażdżycowej.

  • Wpływa na wzrok i widzenie po zmroku

Wyciąg z antocyjanów może łagodzić zmiany naczyń siatkówki czy zapobiegać pogorszeniu widzenia a poprzez zwiększenie krążenie w naczyniach włosowatych siatkówki, poprawia adaptacje oka do widzenia po zapadnięciu zmroku. Nie bez przyczyny jagodę kamczacką nazywa się jagodą dobrego wzroku.

  • Choć niskokaloryczny, dostarcza wielu składników odżywczych

Jagoda kamczacka to prawdziwe bogactwo składników odżywczych, witamin i mikroelementów, które są bardzo skoncentrowane. Jest to doskonałe źródło wielu składników odżywczych takich jak witamina C, mangan czy witamina K. Składników tych jest o wiele więcej niż w innych znanych nam, popularnych jagodach czy owocach jak aronia, malina lub bez.

  • Ma działanie przeciwcukrzycowe

Badania wykazują, że obecne w jagodach kamczackich antocyjany mają korzystny wpływ na wrażliwość komórek na insulinę i glukozę. Spożywanie produktów z owocami jagody kamczackiej może spowodować znaczną poprawę wrażliwości na insulinę i obniżyć poziom cukru we krwi.

Sok z jagody kamczackiej – jedna z możliwości

Jagodę kamczacką warto jeść zarówno prosto “z krzaczka”, jak i po przetworzeniu. W okresie letnim najlepiej spożywać ją z dodatkiem jogurtu, miodu lub tak po prostu „na surowo”. Idealnie nadaje się jako główna gwiazda różnego rodzaju przetworów. Dzięki słodkokwaśnemu smakowi powstaje pyszny sok z jagody kamczackiej, smakowity dżem lub konfitura. Sok z jagody kamczackiej, tłoczony na zimno, to propozycja dla osób, które cenią sobie smaczne i wartościowe soki owocowe bez dodatku substancji konserwujących. Tłoczenie soku na zimno gwarantuje nam otrzymanie produktu najwyższej jakości z zachowaniem wszystkich wartości odżywczych tłoczonych owoców. Sok taki należy przechowywać w lodówce, najlepiej w szczelnie zamkniętej szklanej butelce. Nadaje się do spożycia przez parę dni od otwarcia.

Autorka:

Agnieszka Maciejowska Od lat związana ze zdrową żywnością. W Olini.pl odpowiada za testowanie produktów i edukację.

Produkty z naszej olejarni:

[product id="466, 18, 426, 170, 354, 366"]

693 222 687
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium