Jagoda kamczacka to pyszny smak i moc witamin w jednym maleńkim owocu. Jagoda kamczacka to na pierwszy rzut oka niepozorny krzew. Jego owoce można bardzo łatwo pomylić z owocami borówki amerykańskiej. Jednak te różnią się od siebie przede wszystkim kształtem. Jagoda kamczacka ma okrągły, wydłużony owoc, podczas gdy borówka amerykańska to mała ciemna kuleczka. Jej owoce mają długość 2-3 cm i fioletowoczarny kolor, pokryte są delikatnym, niebieskim nalotem.

Spis treści:
Owoce jagody kamczackiej – właściwości odżywcze i zdrowotne
Jagoda kamczacka to owoc o bogatej zawartości witamin oraz minerałów. Poznaj główne powody, dla których warto sięgać po ten owoc!
- To prawdziwe bogactwo przeciwutleniaczy
W Japonii jagoda kamczacka nazywana jest jagodą długiego życia. Owoce tej rośliny uważa się za jeden z najwyższych nośników przeciwutleniaczy. Odpowiadają one za bezpośredni wzrost przeciwutleniaczy w naszym ciele. Naturalnie występujące w jagodzie kamczackiej związki przeciwutleniające prowadzą do neutralizowania aktywności wolnych rodników, przyczyniających się do szybkiego starzenia i chorób nam zagrażających.
- Pozytywnie wpływa na wszystkie komórki ciała
Ten niezwykły owoc zawiera bardzo skoncentrowane ilości wszelkich składników, jego spożywanie jest szczególnie polecane osobom starszym, seniorom, tym którzy chcą zadbać o swój wzrok, serce i naczynia krwionośne, zależy im na zdrowiu, kondycji, oraz żeby opóźnić procesy starzenia. Badania potwierdziły, że u osób regularnie spożywających jagody kamczackie, ilość wolnych rodników w organizmie zmniejszyła się o 25%.
- Poprawia funkcjonowanie mózgu i spowalnia jego starzenie się
Stres oksydacyjny może mieć negatywny wpływ na funkcjonowanie mózgu i przyspieszać proces starzenia się tego organu. Produkty bogate w antocyjany, takie jak jagody kamczackie, korzystnie wpływają na profil lipidowy i zmniejszają stres oksydacyjny. Przeciwutleniacze obecne w tych owocach bezpośrednio oddziałują na starzejące się neurony, co prowadzi do poprawy funkcjonowania komórek mózgu.
- Może łagodzić stany zapalne
Jagoda kamczacka bogata jest w polifenole, które znane są z doskonałego zapobiegania stanom zapalnym. W odróżnieniu od innych owoców występują w niej razem antocyjany i irydoidany co jest niezwykle rzadkim połączeniem.
- Przeciwdziała infekcjom dróg moczowych
Jagody, w tym także kamczackie, zawierają substancje, które mogą zapobiegać wiązaniu się bakterii ze ścianą pęcherza moczowego. Dlatego po te owoce szczególnie powinny sięgać kobiety, których często dotyka problem infekcji układu moczowego.
- Pomaga utrzymać żyły w zdrowiu
Spożywanie jagody kamczackiej korzystnie wpływa na układ sercowo – naczyniowy. Ten owoc bogaty jest w antocyjany o działaniu przeciwmiażdżycowy. Wpływają one na prawidłowe krążenie krwi, również regulując jego ciśnienie. Badania wykazują, że spożywanie 75g jagody kamczackiej w jednym z posiłków w ciągu dnia skutecznie wpływa na właściwy poziom cholesterolu we krwi i może stanowić element profilaktyki miażdżycowej.
- Wpływa na wzrok i widzenie po zmroku
Wyciąg z antocyjanów może łagodzić zmiany naczyń siatkówki czy zapobiegać pogorszeniu widzenia a poprzez zwiększenie krążenie w naczyniach włosowatych siatkówki, poprawia adaptacje oka do widzenia po zapadnięciu zmroku. Nie bez przyczyny jagodę kamczacką nazywa się jagodą dobrego wzroku.
- Choć niskokaloryczny, dostarcza wielu składników odżywczych
Jagoda kamczacka to prawdziwe bogactwo składników odżywczych, witamin i mikroelementów, które są bardzo skoncentrowane. Jest to doskonałe źródło wielu składników odżywczych takich jak witamina C, mangan czy witamina K. Składników tych jest o wiele więcej niż w innych znanych nam, popularnych jagodach czy owocach jak aronia, malina lub bez.
- Ma działanie przeciwcukrzycowe
Badania wykazują, że obecne w jagodach kamczackich antocyjany mają korzystny wpływ na wrażliwość komórek na insulinę i glukozę. Spożywanie produktów z owocami jagody kamczackiej może spowodować znaczną poprawę wrażliwości na insulinę i obniżyć poziom cukru we krwi.
Sok z jagody kamczackiej – jedna z możliwości
Jagodę kamczacką warto jeść zarówno prosto “z krzaczka”, jak i po przetworzeniu. W okresie letnim najlepiej spożywać ją z dodatkiem jogurtu, miodu lub tak po prostu „na surowo”. Idealnie nadaje się jako główna gwiazda różnego rodzaju przetworów. Dzięki słodkokwaśnemu smakowi powstaje pyszny sok z jagody kamczackiej, smakowity dżem lub konfitura. Sok z jagody kamczackiej, tłoczony na zimno, to propozycja dla osób, które cenią sobie smaczne i wartościowe soki owocowe bez dodatku substancji konserwujących. Tłoczenie soku na zimno gwarantuje nam otrzymanie produktu najwyższej jakości z zachowaniem wszystkich wartości odżywczych tłoczonych owoców. Sok taki należy przechowywać w lodówce, najlepiej w szczelnie zamkniętej szklanej butelce. Nadaje się do spożycia przez parę dni od otwarcia.