Niezwykłe owoce jagody kamczackiej

Spis treści:

Owoce jagody kamczackiej – właściwości odżywcze i zdrowotne
Jagoda kamczacka to owoc o bogatej zawartości witamin oraz minerałów. Poznaj główne powody dla których warto sięgać po ten owoc!
- To prawdziwe bogactwo przeciwutleniaczy
W Japonii jagoda kamczacka nazywana jest jagodą długiego życia.Owoce
tej rośliny uważa się za jeden z najwyższych nośników
przeciwutleniaczy. Odpowiadają one za bezpośredni wzrost
przeciwutleniaczy w naszym ciele. Naturalnie występujące w jagodzie
kamczackiej związki przeciwutleniające prowadzą do neutralizowania
aktywności wolnych rodników, przyczyniających się do szybkiego starzenia
i chorób nam zagrażających.
- Pozytywnie wpływa na wszystkie komórki ciała
Ten niezwykły owoc zawiera bardzo skoncentrowane ilości wszelkich
składników, jego spożywanie jest szczególnie polecane osobom starszym,
seniorom, tym którzy chcą zadbać o swój wzrok, serce i naczynia
krwionośne, zależy im na zdrowiu, kondycji, oraz żeby opóźnić procesy
starzenia. Badania potwierdziły, że u osób regularnie spożywających
jagody kamczackie, ilość wolnych rodników w organizmie zmniejszyła się o
25%.
- Poprawia funkcjonowanie mózgu i spowalnia jego starzenie się
Stres oksydacyjny może mieć negatywny wpływ na funkcjonowanie mózgu i przyspieszać proces starzenia się tego organu. Produkty bogate w antocyjany, takie jak jagody kamczackie, korzystnie wpływają na profil lipidowy i zmniejszają stres oksydacyjny Przeciwutleniacze obecne w tych owocach bezpośrednio oddziałują na starzejące się neurony, co prowadzi do poprawy funkcjonowania komórek mózgu.
- Może łagodzić stany zapalne
Jagoda kamczacka bogata jest w polifenole, które znane są z doskonałego zapobiegania stanom zapalnym. W odróżnieniu do innych owoców występują w niej razem antocyjany i irydoidany co jest niezwykle rzadkim połączeniem.
- Przeciwdziała infekcjom dróg moczowych
Jagody, w tym także kamczackie, zawierają substancje, które mogą
zapobiegać wiązaniu się bakterii ze ścianą pęcherza moczowego. Dlatego
po te owoce szczególnie powinny sięgać kobiety, których często dotyka
problem infekcji układu moczowego.
- Pomaga utrzymać żyły w zdrowiu
Spożywanie jagody kamczackiej korzystnie wpływa na układu sercowo – naczyniowy. Ten owoc bogaty jest w antocyjany o działaniu przeciwmiażdżycowy. Wpływają one na prawidłowe krążenie krwi, również regulując jego ciśnienie. Badania wykazują, że spożywanie 75g jagody kamczackiej w jednym z posiłków w ciągu dnia skutecznie wpływa na właściwy poziom cholesterolu we krwi i może stanowić element profilaktyki miażdżycowej.
- Wpływa na wzrok i widzenie po zmroku
Wyciąg z antocyjanów może łagodzić zmiany naczyń siatkówki czy
zapobiegać pogorszeniu widzenia a poprzez zwiększenie krążenie w
naczyniach włosowatych siatkówki, poprawia adaptacje oka do widzenia po
zapadnięciu zmroku. Nie bez przyczyny jagodę kamczacką nazywa się jagodą dobrego wzroku.
- Choć niskokaloryczny, dostarcza wielu składników odżywczych
Jagoda kamczacka to prawdziwe bogactwo składników odżywczych, witamin i mikroelementów, które są bardzo skoncentrowane. Jest to doskonałe źródło wielu składników odżywczych takich jak witamina C, mangan czy witamina K. Składników tych jest o wiele więcej niż w innych znanych nam, popularnych jagodach czy owocach jak aronia, malina lub bez.
- Ma działanie przeciwcukrzycowe
Badania wykazują, że obecne w jagodach kamczackich antocyjany mają korzystny wpływ na wrażliwość komórek na insulinę i glukozę. Spożywanie produktów z owocami jagody kamczackiej może spowodować znaczną poprawę wrażliwości na insulinę i obniżyć poziom cukru we krwi.

Sok z jagody kamczackiej – jedna z możliwości
Jagodę kamczacką warto jeść zarówno prosto “z krzaczka”, jak i po przetworzeniu. W okresie letnim najlepiej spożywać ją z dodatkiem jogurtu, miodu lub tak po prostu „na surowo”. Idealnie nadaje się jako główna gwiazda różnego rodzaju przetworów. Dzięki słodkokwaśnemu smakowi powstaje pyszny sok z jagody kamczackiej, smakowity dżem lub konfitura. Sok z jagody kamczackiej, tłoczony na zimno, to propozycja dla osób, które cenią sobie smaczne i wartościowe soki owocowe bez dodatku substancji konserwujących. Tłoczenie soku na zimno gwarantuje nam otrzymanie produktu najwyższej jakości z zachowaniem wszystkich wartości odżywczych tłoczonych owoców. Sok taki należy przechowywać w lodówce, najlepiej w szczelnie zamkniętej szklanej butelce. Nadaje się do spożycia przez parę dni od otwarcia.