Sklepowy lub domowy ocet jabłkowy - masz go w swojej kuchni i stosujesz na co dzień. To stały element Twojej diety. Czas jednak na coś nowego! Chcesz poznać inne octy owocowe - o nowych smakach i właściwościach? Zastanawiasz się, który wybrać? I czy będzie działać tak samo dobrze i podbije Twoje podniebienie? Z nami wybierzesz najlepszy dla siebie ocet z owoców jabłek, wiśni, truskawek, porzeczek, malin oraz jabłek z dodatkiem kwiatów czarnego bzu, w pojemności 100 ml. Idealne do spróbowania!
Spis treści:
- Ocet owocowy - jak powstaje i jakie ma właściwości?
- Ocet jabłkowy - smak i właściwości
- Ocet wiśniowy - smak i właściwości
- Ocet porzeczkowy - smak i właściwości
- Ocet z czarnego bzu - smak i właściwości
- Ocet truskawkowy - smak i właściwości
- Ocet owocowy - zastosowanie, nie tylko w kuchni
- Gdzie kupić domowy ocet owocowy?
Ocet owocowy - jak powstaje i jakie ma właściwości?
Co to jest żywy ocet owocowy?
Octy owocowe żywe z matką octową to produkty w 100% naturalne, niefiltrowane i niepasteryzowane. Powstają w wyniku powolnej, dwuetapowej fermentacji. Przez brak oczyszczania są naturalnie mętne. To octy owocowe ze wciąż fermentującymi drożdżami i kulturami bakterii, które tworzą się podczas fermentacji. Zawierają też aktywny osad.
Co to jest „matka owocowa” ?
Zobaczysz ją na wierzchu octu. Ma konsystencję zawiesiny lub galaretki. Składa się z: białek, enzymów i przyjaznych dla naszych jelit bakterii.
- Można ją jeść - to naturalna substancja złożona ze wciąż żywych bakterii octowych.
- Można z niej zrobić też własny domowy ocet owocowy.
Co to jest kwas octowy?
Octy owocowe nie zawierają wielu witamin ani minerałów (to źródło niewielkiej ilości potasu). Dobrej jakości żywe octy są źródłem prozdrowotnych polifenoli, przeciwutleniaczy i kwasów organicznych, takich jak kwas masłowy czy kwas octowy. Według badań octy owocowe właściwości zdrowotne zawdzięczają właśnie kwasowi octowemu.
Uważa się, że może on pomóc:
- obniżyć poziom cukru we krwi
- uregulować poziom cholesterolu
- hamować apetyt
Octy owocowe zawierają 4-8% kwasu octowego.
Z czego powstają octy owocowe?
Octy owocowe robi się niemal ze wszystkich owoców świata. Najpopularniejszym jest ocet jabłkowy. Octy powstają też octy z: mango, śliwek, jagód, papai, winogron, brzoskwiń i cytrusów, takich jak pomarańcze. W Tajwanie octy wytwarza się m.in. z moreli, morwy i cytryn. Bardzo popularny jest tam ocet ananasowy. W Afryce octy owocowe produkuje się z np. bananów lub daktyli.
Ocet jabłkowy - smak i właściwości (6 korzyści z jego stosowania potwierdzonych badaniami)
Ocet jabłkowy ma wyjątkowy smak i aromat, który pochodzi od procesu fermentacji całych jabłek. Smakuje jak skoncentrowany, kwaśny kompot jabłkowy, jest lekko muasujący.
Czy badania potwierdzają właściwości octu jabłkowego? Tak! Jednak warto mieć na uwadze, że wiele z nich przeprowadzono na zwierzętach. Wpływ, jaki octy owocowe mają na ludzi, jest wciąż sprawdzany.
Na podstawie dotychczasowych analiz, można wymienić 6 właściwości octu jabłkowego:
- Działa antybakteryjnie
- Zwiększa uczucie pełności po jedzeniu
- Przeciwdziała chorobom serca
- Poprawia stan skóry
- Pomaga na insulinooporność
- Naturalnie konserwuje
Antybakteryjne działanie
Według badań kwas octowy może eliminować szkodliwe bakterie lub zapobiegać ich namnażaniu. Dlatego sklepowy czy domowy ocet jabłkowy sprawdza się np. do dezynfekowania powierzchni i jako naturalny konserwant.
Zwiększanie uczucia sytości
Ocet jabłkowy na odchudzanie? Badania sugerują, że ocet jabłkowy może zwiększać uczucie pełności po jedzeniu a przez to zmniejszać ochotę na dodatkowe kalorie. Dzięki temu nie podjadasz, co bardzo pomaga w utracie kilogramów.
Przeciwdziałanie chorobom serca… na razie tylko u zwierząt
Choroby serca są jedną z głównych przyczyn śmierci zwierząt. Według badań (nie na ludziach) ocet jabłkowy może zmniejszyć czynniki zwiększające ryzyko ich wystąpienia: obniżyć poziom cholesterolu i trójglicerydów. Niektóre badania na szczurach wykazały, że ocet wpływa też na ciśnienie krwi - główną przyczynę chorób serca i nerek.
Wzmacnianie bariery skórnej
Rzemieślniczy lub domowy ocet jabłkowy jest naturalnie kwaśny i ma właściwości przeciwdrobnoustrojowe. Oznacza to, że może (potrzeba jeszcze więcej badań w tym temacie) stosowany ocet jabłkowy na skórę może wzmacniać barierę skórną, a przez to jej pH, a także zapobiegać infekcjom. Żywe octy owocowe stosuje się na trądzik, choć nie ma naukowych dowodów, że to działa.
Wsparcie w insulinooporności
Wyniki badań nad wpływem octu jabłkowego na poprawę wrażliwości na insulinę i obniżenie poziomu cukru we krwi po posiłkach są bardzo obiecujące.
Naturalny konserwant
Ocet owocowy to naturalny konserwant. Badania pokazują, że np. ocet jabłkowy hamuje rozwój bakterii, takich jak E. coli i psucie się żywności.
Ocet wiśniowy - smak i właściwości
Aromatyczny i delikatny oraz winny w smaku ocet wiśniowy zawiera dobre dla zdrowia polifenole, przeciwutleniacze i kwasy organiczne. Ocet wiśniowy właściwości prozdrowotne zawdzięcza kwasowi octowemu, który może:
- obniżać poziom cukru we krwi
- redukować poziom cholesterolu
- zmniejszać apetyt
Wiśnie to źródło witaminy C, potasu i błonnika oraz bioaktywnych związków roślinnych. Ich spożywanie może:
- zmniejszyć stan zapalny w organizmie
- poprawić jakość snu
- wpłynąć na prawidłową kondycję serca
- przyspieszać regenerację po intensywnym wysiłku
Ocet porzeczkowy - smak i właściwości
Słodki, szampański i o orzeźwiającym smaku ocet porzeczkowy, jak wszystkie octy owocowe, zawiera dobre dla zdrowia polifenole, przeciwutleniacze i kwasy organiczne. W tym kwas octowy, który:
- obniżać poziom cukru we krwi
- redukować poziom cholesterolu
- zmniejszać apetyt
Ocet porzeczkowy właściwości zawdzięcza też czarnym porzeczkom, z których został zrobiony. Porzeczki to bardzo bogate źródło antocyjanów, polifenoli, przeciwutleniaczy, witaminy C. Jedzenie tych owoców może:
- wzmocnić swój układ odpornościowy
- złagodzić ból gardła
- złagodzić objawy grypy
- wpływać na stany zapalne
- zmniejszać ból i sztywność stawów i mięśni
- szybciej regenerować się po ćwiczeniach
- dbać o serce.
Ocet z czarnego bzu - smak i właściwości
Ocet z kwiatów bzu ma delikatny, owocowo-kwiatowy, letni smak.
Jak wszystkie octy owocowe, ocet jabłkowy z kwiatami czarnego bzu właściwości zawdzięcza kwasowi octowemu, który może:
- obniżać poziom cukru we krwi
- redukować poziom cholesterolu
- zmniejszać apetyt
Według badań kwiaty czarnego bzu działają:
- moczopędnie,
- napotnie,
- przeciwgorączkowo
- wykrztuśnie.
Ocet truskawkowy - smak i właściwości
Dojrzałe truskawki, z których powstaje smakujący jak kompot babci ocet truskawkowy, to aromatyczne owoce pełne witamin, minerałów i przeciwutleniaczy.
Badania sugerują, że jedzenie ich może pomóc:
- zmniejszyć czynniki powodujące choroby serca
- obniżyć markery stanu zapalnego
- podnieść poziom błonnika
- przyspieszać regenerację po intensywnym wysiłku
Sam ocet truskawkowy właściwości zawdzięcza kwasowi octowemu, który może:
- obniżać poziom cukru we krwi
- redukować poziom cholesterolu
- zmniejszać apetyt
Jak wszystkie octy owocowe, także i ocet truskawkowy zawiera dobre dla zdrowia polifenole, przeciwutleniacze i inne kwasy organiczne.
Ocet owocowy - zastosowanie (nie tylko) w kuchni. Poznaj 15 niezwykłych sposobów, jak z niego korzystać
Ocet owocowy zastosowanie znajdzie w całym domu. Jeśli masz pod ręką kupny lub domowy ocet jabłkowy, przyda Ci się do przyrządzania pyszności i w pielęgnacji cery.
Ocet owocowy - zastosowanie kulinarne
- Woda z octem o poranku - mieszankę octu jabłkowego (1-2 łyżki) i szklanki wody (250 ml) oraz miodu najlepiej pić na czczo.
- Różowa woda z octem - powstanie, gdy do szklanki wody (250 ml) dodasz Ocet z jabłek rubin Olini (1-2 łyżki).
- Zdrowe „prosecco” - to gazowana woda (250 ml) z octem (1-2 łyżki), która najlepiej smakuje z dodatkiem całych owoców, np. malin, i po schłodzeniu.
- Cynamonowa woda z octem jabłkowym - do octu (1-2 łyżki) i szklanki wody (250 ml) oraz miodu dodajesz odrobinę cynamonu.
- Smoothie z octem jabłkowym - do wybranych zmiksowanych warzyw i owoców dodaj 1-2 łyżki octu.
- Ocet jabłkowy na wzmocnienie i odporność - powstanie, gdy ocet zmieszasz z gorącą wodą, miodem, cytryną i imbirem.
- Oczyszczający eliksir - zrobisz go mieszając wodę z sokiem jabłkowym, octem i dodając cynamon.
- Witaminowa bomba - do zmiksowanego ananasa, selera naciowy i cytryny dodaj ocet jabłkowy, kurkumę i imbir.
- Jabłkowy dressing winegret - oliwę, ocet jabłkowy, miód i musztardę dijon zmieszaj i dopraw solą i pieprzem.
- Dressing musztardowy z 3 olejami - do olejów dodaj 1 łyżkę octu, po 1 łyżeczce miodu i musztardy oraz 2 ząbki czosnku i przyprawy.
Ocet owocowy - zastosowanie kosmetyczne
- Zrobisz z niego dezodorant - po zmieszaniu octu jabłkowego z wodą powstanie antybakteryjny spray.
- Użyjesz go do namaczania stóp - jeśli chcesz pozbyć się nieprzyjemnego zapachu stóp, mocz je w wodzie z octem jabłkowym i solą Epsom.
- Zrobisz tonik na trądzik - naturalny tonik do skóry problematycznej otrzymasz po zmieszaniu octu z wodą w proporcji 1:3.
- Ocet owocowy na włosy - domową płukankę z octu zrobisz mieszając jego 1–2 łyżki z litrem wody.
- Zrobisz płyn do czyszczenia wszystkiego - wymieszaj 1 szklankę wody z połową szklanki octu jabłkowego, a uzyskasz naturalny, uniwersalny środek czyszczący.
Jak zrobić ocet owocowy?
Żywy ocet owocowy z matką możesz zrobić samodzielnie. Przepisy na octy domowe znajdziesz w książkach kucharskich i podręcznikach do fermentacji. Internet też jest ich pełen. Możesz również skorzystać z naszego przepisu. Dowiesz się, jak zrobić ocet owocowy krok po kroku.
Aby zrobić domowy ocet owocowy, potrzebujesz owoców, wody i miodu/cukru. Do zrobienia octu potrzebna jest fermentacja. A właściwie dwie - alkoholowa (beztlenowy rozkład cukrów dzięki drożdżom z gatunku Saccharomyces cerevisiae) i octowa. Podczas tej drugiej bakterie kwasu octowego zamieniają alkohol w kwas octowy.
Ocet owocowy - przepis
Składniki:
- dojrzałe owoce
- tyle wody (nie kranówki!), aby je przykryła
- 3-4 łyżki cukru lub miodu na 1 litr wody
- najlepiej „matka octowa”
- wielki słój
- drewniana łyżka
Przygotowanie:
- Napar owocowy zrobisz mocząc w słoju umyte (chyba, że są niepryskane) i pokrojone owoce bez gniazd nasiennych w ugotowanej z cukrem/miodem, ostudzonej wodzie. Woda stopniowo wchłonie niektóre składniki odżywcze i smakowe z owoców.
- Nie zakręcaj szczelnie słoika! Bez powietrza fermentacja nie zajdzie. Nakryj go szmatką/gazą i umocuj gumką recepturką. Dodaj matkę lub inny, dobrej jakości żywy ocet.
- Mieszaj przez kilka pierwszych dni, nawet dwa razy dziennie.
- Pilnuj, aby owoce były zanurzone w wodzie. Jeśli wypływają na powierzchnię, przyciśnij je talerzykiem lub małym słoikiem z wodą.
- Po około 7 dniach na wierzchu octu pojawi się „matka octowa”. Zaczyna się fermentacja!
- Słoik powinien stać w ciepłym, zacienionym miejscu przez około 4 tygodnie. Aktywność bakterii rośnie dobrze w cieplejszych temperaturach, około 12–32°C.
- Ocet w czasie fermentacji będzie się pienił. Kiedy piana zniknie, znaczy, że jest gotowy.
- Sprawdź, czy ocet jest gotowy. Smakuje? Odsącz musującą powierzchnię (matkę). Odcedź go i przelej do wyparzonych butelek. Przechowuj przez 6-12 miesięcy.
Ważne: jeśli zauważysz pleśń, niestety, ocet trzeba wyrzucić.
Gdzie kupić domowy ocet owocowy?
Choć ocet owocowy kupić można w każdym sklepie, to warto sprawdzić, czy jest dobrej jakości.
Jak wybrać dobry ocet jabłkowy? Czy ocet owocowy? Trzeba czytać etykiety. Określenia typu bio czy eko nie świadczą o tym, jak dany ocet został wyprodukowany.
Warto wejść na stronę producenta - tam w sklepie w opisie produktu powinny znaleźć się wszelkie potrzebne informacje.
Powinien on poinformować:
- skąd pochodzą owoce, z których powstał ocet: czy rosły w czystym regionie Polski, są bez GMO i alergenów, były zbierane ręcznie
- czy do zrobienia go użyto całych owoców (a nie liści czy gałązek)
- jak długo ocet był robiony
Octy rzemieślnicze dojrzewają miesiącami w odpowiednich warunkach, w długim czasie i z uważnością na bakterie. Nie zawierają konserwantów, barwników czy siarczanów. A jak smakują! To wszystko ma wpływ na ich cenę - są droższe niż te sklepowe. Gdzie kupić ocet z kwiatów czarnego bzu, ocet wiśniowy, porzeczkowy, jabłkowy czy truskawkowy? Najlepiej od zaufanego dostawcy. Tylko taki ocet będzie cieszył Cię smakiem, aromatem i właściwościami.
Źródła:
- Varieties, production, composition and health benefits of vinegars: A review, Chin Wai Ho, Azwan Mat Lazim, Shazrul Fazry, Umi Kalsum Hj Hussain Zaki, Seng Joe Lim, 2016 Oct 31
- Fruits Vinegar: Quality Characteristics, Phytochemistry, and Functionality, Driss Ousaaid, Hamza Mechchate, Hassan Laaroussi, Christophe Hano, Meryem Bakour, Asmae El Ghouizi, Raffaele Conte, Badiaa Lyoussi, and Ilham El Arabi, Molecules, 2022 Jan; 27(1): 222.
- https://pl.wikipedia.org/wiki/Polifenole
- https://pl.wikipedia.org/wiki/Kwas_mas%C5%82owy
- The Short-Chain Fatty Acid Acetate in Body Weight Control and Insulin Sensitivity Manuel A. González Hernández, Emanuel E. Canfora, Johan W.E. Jocken, and Ellen E. Blaak, 2019 Aug 18.
- Short-term Cudrania tricuspidata fruit vinegar administration attenuates obesity in high-fat diet-fed mice by improving fat accumulation and metabolic parameters Jun-Hui Choi, Myung-Kon Kim, Soo-Hwan Yeo, and Seung Kim, online 2020 Dec 3, Epub 2019 May 31.
- Vinegar (acetic acid) intake on glucose metabolism: A narrative review Heitor O Santos, Wilson M A M de Moraes, Guilherme A R da Silva, Jonato Prestes, Brad J Schoenfeld, J Med Food, Epub 2017 Nov 1.
- Apple Cider Vinegar Attenuates Oxidative Stress and Reduces the Risk of Obesity in High-Fat-Fed Male Wistar Rats, Ben Hmad Halima, Gara Sonia, Khlifi Sarra, Ben Jemaa Houda, Ben Slama Fethi, Aouidet Abdallah, Epub 2017 Sep 8.
- Pathophysiology of the metabolic syndrome, Emma McCracken, Monica Monaghan, Shiva Sreenivasan, Nat Commun. 2014 Apr 29.
- The short-chain fatty acid acetate reduces appetite via a central homeostatic mechanism, Gary Frost, Michelle L Sleeth, Meliz Sahuri-Arisoylu, Blanca Lizarbe, Sebastian Cerdan, Leigh Brody, Jelena Anastasovska, Samar Ghourab, Mohammed Hankir, Shuai Zhang, David Carling, Jonathan R Swann, Glenn Gibson, Alexander Viardot, Douglas Morrison, E Louise Thomas, Jimmy D Bell, Epub 2016 May 18.
- [Anti-obesogenic effect of apple cider vinegar in rats subjected to a high fat diet], [Article in French], H Bouderbala, H Kaddouri, O Kheroua, D Saidi.
- Ocet ryżowy – właściwości i zastosowanie, Dodano: 1 listopada 2020.
- An overview and update on the epidemiology of flavonoid intake and cardiovascular disease risk, Benjamin H Parmenter, Kevin D Croft, Jonathan M Hodgson, Frederik Dalgaard, Catherine P Bondonno, Joshua R Lewis, Aedín Cassidy, Augustin Scalbert, Nicola P Bondonno, Epub 2017 Apr 28.
- Flavonoid intake and mortality from cardiovascular disease and all causes: A meta-analysis of prospective cohort studies, Youngyo Kim, Youjin Je.
- https://pl.wikipedia.org/wiki/Bez_czarny
- https://www.who.int/en/news-room/fact-sheets/detail/the-top-10-causes-of-death
- Application of Topical Acids Improves Atopic Dermatitis in Murine Model by Enhancement of Skin Barrier Functions Regardless of the Origin of Acids, Noo Ri Lee, Hae-Jin Lee, Na Young Yoon, Donghye Kim, Minyoung Jung, and Eung Ho Choi.