ALERGIA? 🤧 Nie w tym roku! Sięgnij po Olej z czarnuszki!
Tłoczony zawsze na zimno
Bezpieczna dostawa od 7,49 zł
Darmowa dostawa od 199 zł
Świeże oleje z rodzinnej olejarni
media_article_619

Olej kokosowy – rafinowany czy nierafinowany?

Paulina Maludy
26 cze 2022

W sklepach pojawia się jeszcze więcej produktów na bazie tłuszczu z kokosa, a czysty produkt można kupić w wersji rafinowanej i nierafinowanej. Którą z nich lepiej włożyć do koszyka? Sprawdź, czym kierować się przy wyborze!

Tak powstają oleje nierafinowane i rafinowane

Pierwszy rodzaj płynnego tłuszczu uzyskuje się w procesie tłoczenia na zimno. To najstarszy sposób wydobywania go z roślin, stosowany już przez starożytnych w gajach oliwnych. Polega na wielokrotnym wyciskaniu wartościowej substancji z wytłoczyn. Powszechnie znane jest określenie „z pierwszego tłoczenia”, oznaczające najczystszy produkt.

Następne partie są bardziej zanieczyszczone, a wszelkie organiczne drobinki usuwa się przez filtrowanie mechaniczne lub sedymentację. Wymaga to cierpliwego czekania, aż zgodnie z prawami fizyki cięższe cząstki opadną na dno naczynia. W gęstej cieczy taka droga trwa znacznie dłużej, dlatego olej nierafinowany wymaga więcej wysiłku i czasu pracy. Co za tym idzie, jest nieco droższy od wersji rafinowanej.

Rafinacja jest drogą na skróty – to proces przemysłowego wytwarzania płynnego tłuszczu w sposób termiczny. W metodzie produkcji „na gorąco” produkt finalny uzyskuje się przez podgrzanie i dodatek środków chemicznych. Tak wytworzony artykuł spożywczy traci sporą część składników odżywczych. Na pierwszy rzut oka rzemieślnicza metoda tłoczenia na zimno daje bardziej naturalny i wartościowy rezultat. Czy to oznacza, że olej kokosowy rafinowany powinien pójść w odstawkę? Niekoniecznie – wciąż pozostaje jednym z dobrych tłuszczów roślinnych wytwarzanych na skalę przemysłową.

Bestseller
polska Tłoczony w Polsce
c Bogate źródło kwasu laurynowego
meal Najbardziej uniwersalny olej świata
Olej kokosowy Olini
Tłoczony na miejscu, świeży, pachnący kokosem
(372 opinie)

38,90 zł

Wszystkie zalety oleju kokosowego tłoczonego na zimno

W przeciwieństwie do wyrobów z innych roślin oleistych produkt z kokosa ma stałą konsystencję. Olej kokosowy rafinowany jest nieco bardziej płynny, a tłoczony na zimno gęstością i białym kolorem przypomina krem. Dzięki temu można go stosować do pieczywa, past i innych wyrobów kulinarnych. Używa się go do smażenia i pieczenia – zarówno jako składnik ciast, jak i do smarowania blach czy patelni. W oleju nierafinowanym pozostaje więcej witamin B, C i E, a także nasyconych kwasów tłuszczowych. Z innych substancji znajdują się w nim także kwasy kaprylowy i laurynowy, żelazo oraz mnóstwo antyoksydantów. Poza włączeniem do diety można wykorzystać produkty kokosowe do celów kosmetycznych. Stosuje się je też jako składnik past do zębów domowej roboty. Świeżo tłoczony olej kokosowy może łagodzić podrażnienia skóry, dlatego niektórzy wykorzystują go jako ochronę wrażliwej pupy niemowlęcia. Dzięki przypuszczalnym właściwościom kojącym i odżywczym może sprawdzić się również jako:

  • balsam do ciała,
  • środek do demakijażu,
  • odżywka na włosy.

Jednak to nie wszystko – oprócz kremowej konsystencji oleje kokosowe nierafinowane mogą chronić przed promieniami słonecznymi oraz odstraszać kleszcze.

Czy olej kokosowy rafinowany jest tak samo dobry, jak tłoczony?

Wróćmy do najważniejszego pytania: olej kokosowy nierafinowany czy rafinowany? Sposób pozyskiwania na zimno pozwala zachować wszystkie wartości odżywcze. Jednak rafinacja to metoda produkcji tłuszczów roślinnych, która również ma swoje zalety. Produkty tworzone na gorąco zachowują trwałość, są bardziej przejrzyste od tłoczonych. A także wolne od wszelkich osadów, które mimo filtracji i sedymentacji mogą znaleźć się w wersji na zimno pochodzącej z trzeciego, a nawet czwartego tłoczenia. Jeśli decydujesz się na kremowy wyrób z tłoczni, sprawdzaj, skąd pochodzi, kiedy i za którym razem został wytłoczony. W Olini zawsze wyciskamy kokosy jeden raz, na świeżo, dopiero po przyjęciu zamówienia. Wyraźnie oznaczamy datę wytworzenia. Naszych produktów możesz używać przez 12 miesięcy. Do indywidualnej oceny należy kwestia upodobań podniebienia. W przeciwieństwie do oleju nierafinowanego rafinowany ma neutralny smak i zapach. Dzięki temu można go dodać do każdej potrawy, zarówno wytrawnej, jak i słodkiej. Świeżo tłoczone kokosy z naszej olejarni wybierają miłośnicy urozmaiconej, witalnej kuchni, która łączy różne smaki i aromaty. Oleje kokosowe tłoczone czarują wyrazistym, niepowtarzalnym orzechowym zapachem i podobnymi nutami smakowymi. To bardzo dobry pomysł na połączenie zmysłowej przyjemności i zdrowego składu.

Oleje kokosowe – doskonały wybór w zdrowym żywieniu i pielęgnacji

Tłuszcz z kokosa tłoczony na zimno zachowuje więcej naturalnych substancji odżywczych, a pozyskiwany na gorąco ma praktyczne zalety. W porównaniu do innych wyrobów roślinnych nierafinowanych ten zawiera mnóstwo wartościowych składników. Uniwersalny, wygodny w użyciu olej kokosowy może na stałe trafić do Twojego menu. Rafinowany czy nierafinowany? Zamów w naszym sklepie świeżo tłoczony produkt i sprawdź, jak zmienisz swoją kuchnię na zdrowszą i smaczniejszą!

Dbamy o Twoją prywatność
Pliki cookies i pokrewne im technologie umożliwiają poprawne działanie strony oraz pomagają nam zapamiętać Twoje ustawienia i dostosować ofertę do Twoich potrzeb. Wykorzystujemy je również do mierzenia ruchu i analizowania sposobu korzystania z naszej strony internetowej. Możesz zaakceptować wykorzystanie przez nas wszystkich tych plików, odmówić ich używania (z wyjątkiem niezbędnych) lub dostosować użycie plików do swoich preferencji, wybierając opcję "Dostosuj zgody".

Szczegóły o używanych przez nas plikach cookie oraz zasadach przetwarzania danych osobowych znajdziesz w Polityce Prywatności.