Olej kokosowy ma przyjemny, delikatny smak i ładny zapach orzecha kokosowego. Jeśli jest przechowywany w ciemnym miejscu, może stać bardzo długo – nie musisz się bać, że zjełczeje. Ponadto olej jest termostabilny, a więc można nim smażyć. Taka charakterystyka sprawia, że olej kokosowy jest produktem o wszechstronnym zastosowaniu w kuchni. Zobacz, jakie pyszne i niskokaloryczne dania możesz przygotować, stosując olej kokosowy w kuchni.
Spis treści:
- Mocny i zdrowy organizm
- Niezbędny w każdej kuchni
- Olej kokosowy zamiast masła
- Naleśniki i placki bananowe
- Domowa Nutella z olejem kokosowym
- Kawa z olejem kokosowym
- Niskokaloryczna owsianka z pieca
- Dania dla sportowców
- Dania dla cukrzyków
- Posiłki na diecie
- Olej kokosowy zamiast słonecznikowego rafinowanego
- Dania typowe dla kuchni azjatyckiej
- Zamiennik tłuszczu zwierzęcego
- Jak wybrać najlepszy olej kokosowy do codziennego gotowania?
Mocny i zdrowy organizm
Chcąc nieco podkręcić smak potraw, nie można bać się zmian i nowych rozwiązań. Szaleństwo w kuchni jest potrzebne, aby móc tworzyć prawdziwie freestajlowe dania. Olej kokosowy nadaje kuchni wyjątkowych walorów smakowych. Przy szczególnym dbaniu o swoją figurę zwraca się szczególną uwagę na ilość węglowodanów i tłuszczów w potrawach. Te drugie odgrywają istotną rolę w procesach trawiennych i mają wpływ na naszą wagę.
Olej kokosowy pobudza przemianę materii i pomaga zawsze trzymać rękę na pulsie przy utrzymywaniu prawidłowej wagi ciała. Kwas laurynowy zawarty w oleju przekształcany jest przez ludzki organizm w monolauryn o właściwościach bakteriobójczych. Nie narusza on naszej flory bakteryjnej, co wpływa na nasze zdrowie i witalność.
Niezbędny w każdej kuchni
Tak dużo mówi się o zastosowaniu oleju kokosowego, dodając go do potraw i podkreślając ich smak. Trzeba jednak wiedzieć, w jaki sposób odpowiednio go używać, aby w maksymalny sposób wykorzystać jego walory smakowe i odżywcze:
- pieczone warzywa: fantastyczny dodatek do pieczonych warzyw, również słodkich ziemniaków. Zdrowy i lekki posiłek
- domowe musli: kupowane w sklepach produkty, nawet kiedy mają być pełnowartościowe, zdrowe, niskokaloryczne i dostarczać nam mnóstwo energii, w konsekwencji okazują się jedynie kolejnym produktem wzbogaconym o konserwanty i barwniki. Domowe musli to coś pysznego, zdrowego i naturalnego. Połącz ze sobą ulubione suszone owoce, orzechy, płatki owsiane i olej kokosowy. Możesz również sam przyrządzić batonik musli
- zamiast oliwy z oliwek: sałatki jemy i lubimy wszyscy. Zazwyczaj dodajemy do nich majonez lub oliwę z oliwek. W bardzo prosty sposób możesz, zamieniając jeden składnik, zmienić nieco smak swojej sałatki. Zamiast oliwy użyj oleju kokosowego
- zdrowe pieczenie: formę do pieczenia możesz, zamiast masłem, równie dobrze natłuścić olejem kokosowym, a do ciasta i ciasteczek dodać go zamiast margaryny.
Olej kokosowy zamiast masła
Najprostsze zastosowanie oleju kokosowego to korzystanie z tego niezwykłego tłuszczu jako zamiennika dla masła lub margaryny. Kanapki z olejem będą jeszcze smaczniejsze.
Naleśniki i placki bananowe
Olej kokosowy doskonale nadaje się do smażenia. Można przygotować na nim pyszne naleśniki i placki bananowe. Olej zmniejszy ilość kalorii, a podczas smażenia będzie unosił się miły aromat. Zastosowanie oleju kokosowego na patelni nie tylko przyczyni się do miłego smaku potraw, ale także dobrze wpłynie na nasze zdrowie.
Domowa Nutella z olejem kokosowym
Mieszanka orzechów, gorzkiej i mlecznej czekolady, mleka i oleju kokosowego to sprawdzony przepis na pyszną, domową Nutellę.
Kawa z olejem kokosowym
Jak przygotować idealną kawę Paleo z wykorzystaniem oleju kokosowego?
W podstawowej wersji Bulletproof to kawa, która jest mieszana z masłem, jednak dziś proponujemy Wam dziś kawę z olejem kokosowym.
Jest to alternatywa dla tradycyjnej kawy z mlekiem krowim, gdzie laktozę zastępujemy mlekiem roślinnym. Żeby nie była to tylko kawa, na której wierzchu pływa trochę tłuszczu (yyy), konieczne jest ubicie kawy z olejem za pomocą miksera lub trzepaczki. Zalecana ilość kawy w diecie Paleo to tylko filiżanka dziennie.
Rezultaty spożywania kawy wzbogaconej o olej kokosowy:
- pomaga się skoncentrować,
- zmniejsza apetyt,
- jest zdrową i naturalną alternatywą kawy z krowim mlekiem,
- zapewnia dodatkowe pobudzenie,
- pobudza i wspomaga układ odpornościowy,
- dostarcza do organizmu witaminy rozpuszczane w tłuszczach: A, D, E i K.
Niskokaloryczna owsianka z pieca
Jeśli jesteś fanem owsianki, ale dbasz o linię, możesz przygotować bezcukrową owsiankę, a do wysmarowania formy wykorzystać olej kokosowy.
Dania dla sportowców
Kwasy tłuszczowe o średniej długości łańcucha, które znajdują się w oleju kokosowym, to znakomite paliwo dla organizmu. Ten rodzaj substancji może być łatwo „przerobiony” na energię, co przydaje się zwłaszcza w sportach wytrzymałościowych. Dzięki temu ma on zastosowanie w kuchni sportowca jako składnik wszelkich dań.
Dania dla cukrzyków
Olej kokosowy ma również szerokie zastosowanie w diecie towarzyszącej różnym chorobom, np. cukrzycy. Jeśli jesteś w grupie ryzyka rozwoju cukrzycy, koniecznie wypróbuj ten produkt.
Posiłki na diecie
Olej kokosowy możesz nim zastąpić inne tłuszcze podczas diety. Ponadto olej z kokosa pobudza metabolizm, co czyni z niego wymarzony produkt dla osób, które walczą z dodatkowymi kilogramami. Jeżeli chcesz zwiększyć efektywność odchudzania, to produkt, którego zastosowanie jest niezbędne w Twojej kuchni.
Olej kokosowy zamiast słonecznikowego rafinowanego
Często smażysz na oleju słonecznikowym? Spróbuj zamienić klasyczny tłuszcz na olej kokosowy, a na pewno nie pożałujesz. Smażenie na oleju z kokosa pozwala na przygotowanie dania zawierającego mniej kalorii.
Dania typowe dla kuchni azjatyckiej
Chcesz spróbować czegoś nowego? Olej kokosowy pozwoli Ci na przygotowanie dań charakterystycznych dla kuchni azjatyckiej, nadając daniom ciekawy smak.
Zamiennik tłuszczu zwierzęcego
Uważasz, że jedzenie mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego jest nieetyczne? Polecamy zastosowanie oleju kokosowego w diecie wegetariańskiej. To idealna opcja dla osób unikających tłuszczów zwierzęcych. Jeśli szukasz smacznego i zdrowego zamiennika, możesz postawić na świeży olej kokosowy.
Jak wybrać najlepszy olej kokosowy do codziennego gotowania?
Dokonując wyboru oleju kokosowego do gotowania, warto wziąć pod uwagę kilka czynników wpływających na jego jakość oraz zdatność do spożycia:
- świeżość: tłoczone na zamówienie klienta oleje to gwarancja najlepszej jakości. U nas kupisz olej kokosowy tłoczony na świeżo, na Twoje zamówienie.
- proces tłoczenia: najlepiej, by olej był tłoczony na zimno w maksymalnej temperaturze 40 stopni oraz był nierafinowany,
- przechowywanie: ważne, by nie dopuścić do oleju światła słonecznego.