Olej kokosowy ma przyjemny, delikatny smak i ładny zapach orzecha kokosowego. Jeśli jest przechowywany w ciemnym miejscu, może stać bardzo długo – nie musisz się bać, że zjełczeje. Ponadto olej jest termostabilny, a więc można nim smażyć. Taka charakterystyka sprawia, że olej kokosowy jest produktem o wszechstronnym zastosowaniu w kuchni. Zobacz, jakie pyszne i niskokaloryczne dania możesz przygotować, stosując olej kokosowy w kuchni.
Spis treści:
- Mocny i zdrowy organizm
- Niezbędny w każdej kuchni
- Olej kokosowy zamiast masła
- Naleśniki i placki bananowe
- Domowa Nutella z olejem kokosowym
- Kawa z olejem kokosowym
- Niskokaloryczna owsianka z pieca
- Dania dla sportowców
- Dania dla cukrzyków
- Posiłki na diecie
- Olej kokosowy zamiast słonecznikowego rafinowanego
- Dania typowe dla kuchni azjatyckiej
- Zamiennik tłuszczu zwierzęcego
- Jak wybrać najlepszy olej kokosowy do codziennego gotowania?
Mocny i zdrowy organizm
Chcąc nieco podkręcić smak potraw, nie można bać się zmian i nowych rozwiązań. Szaleństwo w kuchni jest potrzebne, aby móc tworzyć prawdziwie freestajlowe dania. Olej kokosowy nadaje kuchni wyjątkowych walorów smakowych. Przy szczególnym dbaniu o swoją figurę zwraca się szczególną uwagę na ilość węglowodanów i tłuszczów w potrawach. Te drugie odgrywają istotną rolę w procesach trawiennych i mają wpływ na naszą wagę.
Olej kokosowy pobudza przemianę materii i pomaga zawsze trzymać rękę na pulsie przy utrzymywaniu prawidłowej wagi ciała. Kwas laurynowy zawarty w oleju przekształcany jest przez ludzki organizm w monolauryn o właściwościach bakteriobójczych. Nie narusza on naszej flory bakteryjnej, co wpływa na nasze zdrowie i witalność.
Niezbędny w każdej kuchni
Tak dużo mówi się o zastosowaniu oleju kokosowego, dodając go do potraw i podkreślając ich smak. Trzeba jednak wiedzieć, w jaki sposób odpowiednio go używać, aby w maksymalny sposób wykorzystać jego walory smakowe i odżywcze:
- pieczone warzywa: fantastyczny dodatek do pieczonych warzyw, również słodkich ziemniaków. Zdrowy i lekki posiłek
- domowe musli: kupowane w sklepach produkty, nawet kiedy mają być pełnowartościowe, zdrowe, niskokaloryczne i dostarczać nam mnóstwo energii, w konsekwencji okazują się jedynie kolejnym produktem wzbogaconym o konserwanty i barwniki. Domowe musli to coś pysznego, zdrowego i naturalnego. Połącz ze sobą ulubione suszone owoce, orzechy, płatki owsiane i olej kokosowy. Możesz również sam przyrządzić batonik musli
- zamiast oliwy z oliwek: sałatki jemy i lubimy wszyscy. Zazwyczaj dodajemy do nich majonez lub oliwę z oliwek. W bardzo prosty sposób możesz, zamieniając jeden składnik, zmienić nieco smak swojej sałatki. Zamiast oliwy użyj oleju kokosowego
- zdrowe pieczenie: formę do pieczenia możesz, zamiast masłem, równie dobrze natłuścić olejem kokosowym, a do ciasta i ciasteczek dodać go zamiast margaryny.
Olej kokosowy zamiast masła
Najprostsze zastosowanie oleju kokosowego to korzystanie z tego niezwykłego tłuszczu jako zamiennika dla masła lub margaryny. Kanapki z olejem będą jeszcze smaczniejsze.
Naleśniki i placki bananowe
Olej kokosowy doskonale nadaje się do smażenia. Można przygotować na nim pyszne naleśniki i placki bananowe. Olej zmniejszy ilość kalorii, a podczas smażenia będzie unosił się miły aromat. Zastosowanie oleju kokosowego na patelni nie tylko przyczyni się do miłego smaku potraw, ale także dobrze wpłynie na nasze zdrowie.
Domowa Nutella z olejem kokosowym
Mieszanka orzechów, gorzkiej i mlecznej czekolady, mleka i oleju kokosowego to sprawdzony przepis na pyszną, domową Nutellę.
Kawa z olejem kokosowym
Jak przygotować idealną kawę Paleo z wykorzystaniem oleju kokosowego?
W podstawowej wersji Bulletproof to kawa, która jest mieszana z masłem, jednak dziś proponujemy Wam dziś kawę z olejem kokosowym.
Jest to alternatywa dla tradycyjnej kawy z mlekiem krowim, gdzie laktozę zastępujemy mlekiem roślinnym. Żeby nie była to tylko kawa, na której wierzchu pływa trochę tłuszczu (yyy), konieczne jest ubicie kawy z olejem za pomocą miksera lub trzepaczki. Zalecana ilość kawy w diecie Paleo to tylko filiżanka dziennie.
Rezultaty spożywania kawy wzbogaconej o olej kokosowy:
- pomaga się skoncentrować,
- zmniejsza apetyt,
- jest zdrową i naturalną alternatywą kawy z krowim mlekiem,
- zapewnia dodatkowe pobudzenie,
- pobudza i wspomaga układ odpornościowy,
- dostarcza do organizmu witaminy rozpuszczane w tłuszczach: A, D, E i K.
Niskokaloryczna owsianka z pieca
Jeśli jesteś fanem owsianki, ale dbasz o linię, możesz przygotować bezcukrową owsiankę, a do wysmarowania formy wykorzystać olej kokosowy.