Jak stosować olej rydzowy?
Olej rydzowy ma wiele cudownych właściwości, ale będzie korzystny dla Twojego zdrowia wyłącznie wtedy, gdy będziesz stosować go bez podgrzewania. W praktyce oznacza to więc, że możesz dodawać go np. do sałatek i kanapek, natomiast unikać trzeba smażenia, pieczenia czy gotowania.
Olej rydzowy - do czego używać?
Z uwagi na wyjątkowy smak i aromat, Olej ten szczególnie dobrze sprawdza się w połączeniu z zieloną sałatą, ogórkiem, pomidorem i cebulą. Może stanowić też wyśmienitą kompozycję z kozim serem, twarogiem oraz ziemniakami i kaszą. Będzie także wyrazistym dodatkiem do sałatki z kurczakiem.
Nie sposób też nie polecić oleju rydzowego do śledzia – zgodnie z przepisami z połowy ubiegłego wieku. Był on wówczas także kluczowym składnikiem tzw. maczanki do pieczywa, razem z posiekaną cebulą, solą i pieprzem. Amatorzy tradycyjnych smaków mogą więc spróbować odtworzenia przepisów popularnych przed dziesięcioleciami.
Ponadto olej z lnianki rydzowej znakomicie nadaje się jako baza do zdrowej marynaty oraz dodatek do zup (nie należy go stosować podczas gotowania, ale można dodać do podanej już zupy po lekkim przestudzeniu posiłku).
Warto pamiętać, że olej ten ma charakterystyczny smak, który wnosi do każdej potrawy – nie jest to jedynie neutralny smakowo zdrowotny dodatek. Z tego względu sprawdza się w potrawach, które wymagają mocniejszego akcentu.
Pozytywne opinie na temat tego produktu można usłyszeć od wielu osób, używających go w kuchni. Warto pamiętać, że najlepiej podawać go wyłącznie na zimno, ponieważ pod wpływem temperatury może utracić swoje prozdrowotne właściwości. Chętnie dodawany jest do:
- sałatek i surówek,
- śledzia,
- twarogu,
- pieczywa,
- ziemniaków,
- kaszy.
Najczęściej tego typu produkty są używane do dań, w których istotne jest podkreślenie smaku. W odległych czasach taki tłuszcz był podstawą maczanki do pieczywa, do którego dodawano się wówczas cebulę i pieprz.