Spis treści:
Czym jest jagoda kamczacka?
Jagoda kamczacka to na pierwszy rzut oka niepozorny krzew.
Owoce jagody kamczackiej wyglądem przypominają podłużne borówki. Jej owoce mają długość 2-3 cm. Są ciemnofioletowe, pokryte niebieskim nalotem.
Możesz też spotkać się z innymi nazwami tego owocu:
- borówka kamczatka
- borówka syberyjska
- borówka kamczacka
Zastosowanie borówki kamczackiej
Jagodę kamczacką warto jeść zarówno prosto "z krzaczka", jak i po przetworzeniu. Dżemy, soki i konfitury będą idealne w okresie jesienno-zimowym. Natomiast w czasie ciepłych miesięcy najlepiej spożywać ją solo lub jako dodatek do jogurtu czy miodu.
Jak smakuje jagoda kamczacka?
Owoc jagody kamczackiej ma wielowymiarowy, interesujący smak. Na pierwszy plan zdecydowanie wychodzi jej słodycz. Daje się w niej też wyczuć nutę kwaskowości, a także goryczki.
Pochodzenie i odmiany jagody kamczackiej
Jagoda kamczacka pochodzi z Azji Północno-Wschodniej. Obecnie uprawia się ją w wielu rejonach świata. Owoce najpopularniejszego gatunku mają granatowy kolor. Można spotkać też czerwoną odmianę jagody kamczackiej. Uprawia się ją głównie w Chinach, w regionach o umiarkowanym klimacie.
Wartości odżywcze jagody kamczackiej
Ten niezwykły owoc zawiera bardzo wiele składników odżywczych. Dlatego jest wartościowym dodatkiem do codziennej, zrównoważonej diety.
Jagodę kamczacką szczególnie poleca się osobom starszym. Seniorzy – którzy chcą zadbać o swój wzrok, serce i naczynia krwionośne lub zależy im na opóźnieniu procesów starzenia – powinni uwzględnić ten owoc w swoim menu.
Jej kwaskowy smak polubią także maluchy. Sok z jagody kamczackiej możesz zacząć podawać swojemu szkrabowi, kiedy skończy roczek.
Czy wiesz, że…
Badania potwierdziły, że w organizmach osób regularnie spożywających jagody kamczackie, ilość wolnych rodników (cząsteczek uszkadzających komórki, DNA oraz wywołujące stany zapalne) zmniejszyła się o 25%.
Składniki jagody kamczackiej
Składniki jagody kamczackiej oraz właściwości odżywcze tego owocu docenia się od stuleci. Często stosuje się ją w medycynie naturalnej. Naturopaci wykorzystują ją do:
- wzmocnienia odporności
- zwalczania stanów zapalnych
- poprawy zdrowia oczu
- wspierania funkcjonowania mózgu
Co zawiera jagoda kamczacka? Do jej najcenniejszych składników należą:
- witaminy
- minerały
- antyoksydanty
Jagoda kamczacka – moc witamin
Owoce jagody kamczackiej, dzięki zawartym w sobie witaminom i minerałom, działają aktywnie, powodując zmniejszenie wolnych rodników tlenowych. Borówka kamczacka ma właściwości przeciwutleniające. Związki fenolowe, zawarte w tych owocach, zapobiegają pojawieniu się chorób przewlekłych.
- witamina C wzmacnia układ odpornościowy i zmniejsza ryzyko infekcji bakteryjnych oraz wirusowych
- witamina A wspiera dobrą kondycję skóry i paznokci oraz wzrok
- witaminy z grupy B wspierają układ nerwowy.
Antocyjany w jagodzie kamczackiej
Antocyjany to naturalne barwniki roślinne. To właśnie im jagoda kamczacka zawdzięcza swój fioletowo-niebieski kolor.
Jak działają antocyjany?
Mogą pomóc w ochronie organizmu przed stresem oksydacyjnym i związanymi z nimi chorobami. Mogą też mieć korzystny wpływ na wzrok, pamięć i zdolności poznawcze, a także wspierać zdrowie skóry.
Właściwości jagody kamczackiej
Czy niewielki owoc może skrywać w sobie dobroczynne moce, jakimi są antybakteryjne, antyoksydacyjne i przeciwzapalne działanie? Według medycyny ludowej – właśnie taka jest jagoda kamczacka. Właściwości lecznicze tego owocu są znane od wieków. Dlatego przez wiele lat, w celach zdrowotnych, wykorzystywano ją w różnych rejonach świata – m.in. w Rosji, Chinach oraz Japonii.
Antyoksydacyjne właściwości jagód kamczackich
Przeciwutleniające właściwości jagody kamczackiej sprawiły, że w Japonii nazywa się ją „jagodą długiego życia”. Naturalnie występujące w niej związki przeciwutleniające prowadzą do neutralizowania wolnych rodników. To przyczynia się do spowolnienia starzenia oraz zmniejszenia ryzyka wystąpienia rozmaitych chorób.
Antybakteryjne działanie jagody kamczackiej
Owocem, który niemal nie ma sobie równych, pod względem ilości polifenoli, jest jagoda kamczacka. Właściwości zdrowotne, które im zawdzięcza, pozytywnie wpływają na ogólny stan zdrowia. Zawarte w niej związki polifenolowe mogą hamować rozwój niektórych chorób – np. choroby wrzodowej żołądka.
Właściwości przeciwzapalne jagody kamczackiej
Jak już wyżej wspomnieliśmy, jagoda kamczacka jest bogata w polifenole. Właściwości tych związków chemicznych wpływają zapobiegawczo na rozwój stanów zapalnych. W odróżnieniu od innych owoców występują w niej antocyjany i irydoidany. To niezwykle rzadkie połączenie.
Jak jagoda kamczacka wpływa na wzrok?
Wyciąg z antocyjanów może łagodzić zmiany naczyń siatkówki oraz zapobiegać pogorszeniu widzenia. Z kolei zwiększenie krążenia w naczyniach włosowatych siatkówki poprawia adaptacje oka do widzenia po zapadnięciu zmroku. Nie bez przyczyny jagodę kamczacką nazywa się jagodą dobrego wzroku.
Zastosowanie jagód kamczackich
Zastosowanie jagód kamczackich w przetworach to żadna nowość. Nasze babcie wykorzystywały ten super-owoc do zrobienia wielu domowych smakołyków. Na jej bazie można przygotować soki, dżemy, konfitury, a nawet nalewki.
Sok 100% z jagody kamczackiej – smak i zdrowie dla każdego
Sok z jagody kamczackiej tłoczony na zimno to propozycja dla osób, które cenią sobie smaczne i wartościowe soki owocowe bez dodatku konserwantów. Tłoczenie soku na zimno gwarantuje najwyższą jakość oraz zachowanie wszystkich wartości odżywczych owoców.
Nasza wskazówka
Taki sok należy przechowywać w lodówce, najlepiej w szczelnie zamkniętej szklanej butelce. Nadaje się do spożycia przez parę dni od otwarcia.
Nalewki z jagody kamczackiej
Nalewki są popularne nie tylko w naszej kulturze. Produkuje się je w całej Europie oraz Azji. Dobrym wyborem, jeśli chodzi o przygotowanie tradycyjnego procentowego napoju, jest jagoda kamczacka. Właściwości tego owocu sprawiły, że świetnie nadaje się do tego typu trunków. Kwaskowy posmak, naturalna słodycz i głęboki kolor znalazły już wielu wielbicieli na całym świecie.
H3 Przetwory z jagody kamczackiej
Owoce jagody kamczackiej to świetna baza pod smaczne przetwory. Jej słodkokwaśny smak sprawia, że znakomicie nadaje się do zrobienia pysznych:
- soków
- syropów
- dżemów
- konfitur.
Liofilizacja owoców jagody kamczackiej
Liofilizacja polega na zamrażaniu owoców, a następnie usuwaniu z nich wody. Proces ten pozwala zachować wartości odżywcze i pyszny smak. Liofilizowaną jagodą kamczacką możesz zajadać się do woli, bo zawiera niewiele kalorii. Będzie też znakomitym dodatkiem do porannej owsianki, jogurtu, muesli czy domowej granoli. Lubisz miód? Wypróbuj miód z liofilizowaną jagoda kamczacką.
Uprawa jagody kamczackiej w Polsce
Jeśli chodzi o odporność na niskie temperatury – jagoda kamczacka wykazuje właściwości wysokiej tolerancji. Jest odporna na działanie mrozów, a wszelkie wahania temperatury jej nie szkodzą. Dlatego w Polsce rośnie i owocuje bez większego problemu.
Jak uprawiać jagodę kamczacką?
Jagoda kamczacka to odporny krzew. Niestraszne jej choroby, szkodniki, grzyby i inne bakterie, które często dotykają rośliny. Jest bardzo dobrze ukorzeniona. Można uprawiać ją w ogrodzie, a także trzymać w donicy na balkonie lub tarasie. Zaczyna owocować dopiero w drugim roku od posadzenia. Z roku na rok owoców jest coraz więcej. Jeden krzew porastaj od 3 do 4 kilogramów owoców na sezon.