Tłoczony zawsze na świeżo
Bezpieczna dostawa
Darmowa dostawa od 199 zł

Szukaj

Owoce jagody kamczackiej - właściwości odżywcze i zdrowotne

Agnieszka, 8 lipiec 2020
Owoce jagody kamczackiej - właściwości odżywcze i zdrowotne

Jagoda kamczacka to roślina o wielu właściwościach cennych dla zdrowia i dobrego samopoczucia. Jej uprawa jest prosta i nie wymaga wielkiego wysiłku. Zaś z jej owoców powstają smaczne dżemy, soki i przetwory. Dziś opowiemy Wam więcej o tej wspaniałej roślinie i jej owocach. Naprawdę warto przyjrzeć jej się bliżej.

Jagoda kamczacka to na pierwszy rzut oka niepozorny krzew. Jego owoce można bardzo łatwo pomylić z owocami borówki amerykańskiej. Jednak te różnią się od siebie przede wszystkim kształtem. Jagoda kamczacka ma okrągły, wydłużony owoc podczas gdy borówka amerykańska to mała ciemna kuleczka. Jej owoce mają długość 2-3 cm i fioletowoczarny kolor, pokryte są delikatnym, niebieskim nalotem.

Owoce jagody kamczackiej - właściwości

Jagoda kamczacka - odmiany

Jagoda kamczacka jest odmianą wiciokrzewu sinego (inna nazwa to wiciokrzew kamczacki). W naszym kraju ta roślina rośnie i owocuje bez większego problemu. Dzieje się tak, ponieważ jest ona odporna na działanie mrozów. Wszelkie wahania temperatury jej nie szkodzą. Jej uprawa nie wymaga wielkiego wysiłku i bez trudu rośne nawet w najmniej urodzajnej glebie. Sama w sobie pochodzi z Azji Północno-Wschodniej. Tam jest znana od stuleci i wykorzystywana w medycynie naturalnej jako roślina o cenionych właściwościach szczególnie w medycynie naturalnej.

Co ciekawe, borówka kamczacka zaczyna owocować dopiero w drugim roku od posadzenia. Z roku na rok owoców jest coraz więcej. Jeden krzew porasta mniej więcej od 3 do 4 kilogramów owoców na sezon.

Znanych jest dużo odmian jagody kamczackiej, w samej Polsce wyhodowano kilka jego odmian większość polskich rodzajów rodzi owoce słodkie i pyszne.

Dość zaskakująca może być dla Was informacja, że każda z wyhodowanych przez ogrodników odmian ma inny okres przechowywania. To znaczy, że jedne szybciej się psują a inne wolniej, część z nich należy szybciej przetworzyć – na przykład na dżem. Aby przygotować sok z owoców jagody kamczackiej należy wykorzystać dojrzałe, świeżo zerwane jagody. Należy to zrobić jak najszybciej po zbiorze, ponieważ owoce te szybko się psują.

Owoce jagody kamczackiej - właściwości odżywcze i zdrowotne

Jagoda kamczacka to owoc o bogatej zawartości witamin oraz minerałów.

Składniki odżywcze zawarte w jagodzie kamczackiej to między innymi związki fenolowe czyli flawonoidy i kwasy fenolowe, witamina A, witaminy z grupy B czy żelazo, a także wiele innych cennych składników odżywczych.

Owoce jagody kamczackiej, dzięki zawartym w sobie witaminom i minerałom, działają aktywnie powodując zmniejszenie wolnych rodników tlenowych. Borówka kamczacka ma także właściwości przeciwutleniające. Związki fenolowe, zawarte w tych owocach, zapobiegają pojawieniu się chorób przewlekłych. Z kolei witamina C wzmacnia układ odpornościowy i zmniejsza ryzyko infekcji bakteryjnych oraz wirusowych. A witamina A wspiera dobrą kondycję skóry i paznokci oraz wzrok. Zaś witaminy z grupy B wspierają układ nerwowy. Warto również zwrócić uwagę na jej interesujący słodko-kwaśny smak, z odrobiną goryczy.

Owoce jagody kamczackiej - właściwości

Borówka kamczacka – działanie

Spożywanie jagody kamczackiej zaleca się osobom cierpiącym na problemy układu sercowo-naczyniowego. Borówka kamczacka wspomaga walkę ze złym cholesterolem, zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy i pomaga obniżyć ciśnienie tętnicze krwi. Obecność jagody kamczackiej w diecie znacząco zmniejsza ryzyko zawału i miażdżycy. Jagoda kamczacka ma także działanie antybakteryjne. Co udowodniono: regularne spożywanie jagody kamczackiej pozwala zapobiec reumatoidalnemu zapaleniu stawów, a także łagodzi stany zapalne w chorobach przewlekłych, szczególnie u osób w podeszłym wieku. Owoce jagody kamczackiej mają właściwości odtruwające, to znaczy - pomagają w procesie odtruwania organizmu.

Sok z jagody kamczackiej – to tylko jedna z możliwości

Jagodę kamczacką warto jeść zarówno prosto "z krzaczka", jak i po przetworzeniu. W okresie letnim najlepiej spożywać ją z dodatkiem jogurtu, miodu lub tak po prostu „na surowo”. Idealnie nadaje się jako główna gwiazda różnego rodzaju przetworów. Dzięki słodkokwaśnemu smakowi powstaje pyszny sok z jagody kamczackiej, smakowity dżem lub konfitura. Sok z jagody kamczackiej, tłoczony na zimno, to propozycja dla osób, które cenią sobie smaczne i wartościowe soki owocowe bez dodatku substancji konserwujących. Tłoczenie soku na zimno gwarantuje nam otrzymanie produktu najwyższej jakości z zachowaniem wszystkich wartości odżywczych tłoczonych owoców. Sok taki należy przechowywać w lodówce, najlepiej w szczelnie zamkniętej szklanej butelce. Nadaje się do spożycia przez parę dni od otwarcia.

Owoce jagody kamczackiej - właściwości

Nietypowe wykorzystanie borówki kamczackiej w przemyśle spożywczym

Dla wielu z Was zapewne będzie zaskoczeniem, że jagoda kamczacka jest wykorzystywana jako naturalny barwnik spożywczy. Jej ciemny, granatowy kolor w naturalny sposób zmienia zabarwienie galaretek oraz lodów.

Jagoda kamczacka to pyszny smak i moc witamin w jednym maleńkim owocu.

Nie da się ukryć, że jagoda kamczacka to owoc niewielki, ale pełen cudownych właściwości. Jednocześnie jest on bardzo smaczny. Możemy zajadać się nim na wiele sposobów. Wybornie smakuje w postaci dżemu czy konfitury. Korzystajmy więc, ile tylko się da. Szczególnie cenny dla naszego zdrowia i samopoczucia może być sok z tych jagód. Tłoczony na zimno, bez dodatku cukry zawiera pełnie dobrodziejstw płynąca z tej rośliny. Dzięki pasteryzacji zachowuje smak i aromat na dłużej, dzięki czemu możemy się nim cieszyć nawet długo po zbiorach jagód. Jest świetny solo, pity prosto ze szklanki, można też go rozcieńczyć wodą albo wymieszać z sokiem z cytryny i miodem tworząc intensywny, odpornościowy szot!

  • To prawdziwe bogactwo przeciwutleniaczy

    W Japonii jagoda kamczacka nazywana jest jagodą długiego życia.Owoce tej rośliny uważa się za jeden z najwyższych nośników przeciwutleniaczy. Odpowiadają one za bezpośredni wzrost przeciwutleniaczy w naszym ciele. Naturalnie występujące w jagodzie kamczackiej związki przeciwutleniające prowadzą do neutralizowania aktywności wolnych rodników, przyczyniających się do szybkiego starzenia i chorób nam zagrażających.

    • Pozytywnie wpływa na wszystkie komórki ciała

      Ten niezwykły owoc zawiera bardzo skoncentrowane ilości wszelkich składników, jego spożywanie jest szczególnie polecane osobom starszym, seniorom, tym którzy chcą zadbać o swój wzrok, serce i naczynia krwionośne, zależy im na zdrowiu, kondycji, oraz żeby opóźnić procesy starzenia. Badania potwierdziły, że u osób regularnie spożywających jagody kamczackie, ilość wolnych rodników w organizmie zmniejszyła się o 25%.

      • Poprawia funkcjonowanie mózgu i spowalnia jego starzenie się

        Stres oksydacyjny może mieć negatywny wpływ na funkcjonowanie mózgu i przyspieszać proces starzenia się tego organu. Produkty bogate w antocyjany, takie jak jagody kamczackie, korzystnie wpływają na profil lipidowy i zmniejszają stres oksydacyjny Przeciwutleniacze obecne w tych owocach bezpośrednio oddziałują na starzejące się neurony, co prowadzi do poprawy funkcjonowania komórek mózgu.

        • Może łagodzić stany zapalne

          Jagoda kamczacka bogata jest w polifenole, które znane są z doskonałego zapobiegania stanom zapalnym. W odróżnieniu do innych owoców występują w niej razem antocyjany i irydoidany co jest niezwykle rzadkim połączeniem.

          • Przeciwdziała infekcjom dróg moczowych

            Jagody, w tym także kamczackie, zawierają substancje, które mogą zapobiegać wiązaniu się bakterii ze ścianą pęcherza moczowego. Dlatego po te owoce szczególnie powinny sięgać kobiety, których często dotyka problem infekcji układu moczowego.

            • Pomaga utrzymać żyły w zdrowiu

              Spożywanie jagody kamczackiej korzystnie wpływa na układu sercowo – naczyniowy. Ten owoc bogaty jest w antocyjany o działaniu przeciwmiażdżycowy. Wpływają one na prawidłowe krążenie krwi, również regulując jego ciśnienie. Badania wykazują, że spożywanie 75g jagody kamczackiej w jednym z posiłków w ciągu dnia skutecznie wpływa na właściwy poziom cholesterolu we krwi i może stanowić element profilaktyki miażdżycowej.

              • Wpływa na wzrok i widzenie po zmroku

                Wyciąg z antocyjanów może łagodzić zmiany naczyń siatkówki czy zapobiegać pogorszeniu widzenia a poprzez zwiększenie krążenie w naczyniach włosowatych siatkówki, poprawia adaptacje oka do widzenia po zapadnięciu zmroku. Nie bez przyczyny jagodę kamczacką nazywa się jagodą dobrego wzroku.

                • Choć niskokaloryczny, dostarcza wielu składników odżywczych

                  Jagoda kamczacka to prawdziwe bogactwo składników odżywczych, witamin i mikroelementów, które są bardzo skoncentrowane. Jest to doskonałe źródło wielu składników odżywczych takich jak witamina C, mangan czy witamina K. Składników tych jest o wiele więcej niż w innych znanych nam, popularnych jagodach czy owocach jak aronia, malina lub bez.

                  • Ma działanie przeciwcukrzycowe

                    Badania wykazują, że obecne w jagodach kamczackich antocyjany mają korzystny wpływ na wrażliwość komórek na insulinę i glukozę. Spożywanie produktów z owocami jagody kamczackiej może spowodować znaczną poprawę wrażliwości na insulinę i obniżyć poziom cukru we krwi.

                    źródło: https://www.haskapberry.si/en/health-benefits/

                    Newsletter

                    Chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach?

                    Zostaw swój adres e-mail

                    Coś Cie nurtuje?

                    Sprawdź FAQ

                    Potrzebujesz odpowiedzi na już?

                    Zadzwoń: 732 080 803

                    Wolisz napisać?

                    Napisz: sklep@olini.pl

                    Koszyk

                    Twój koszyk jest pusty

                    Wybierz pierwszy produkt

                    Do darmowej dostawy brakuje jeszcze:

                    199 zł
                    0.00zł

                    Dodaj produkty do koszyka i uzyskaj

                    darmową dostawę!

                    • Naturalna multiwitamina
                    • Ulubieniec kobiet w ciąży
                    • Źródło łatwo przyswajalnego żelaza

                    Zakwas z buraków Olini

                    od 19.90

                    • Dla osób dbających o układ krążenia
                    • Źródło NNKT w diecie
                    • Połączenie olejów lnianego i z czarnuszki

                    Olej dla serca Olini

                    od 23.90