📦 Darmowa dostawa z DPD Pickup 📦
Koniec szkoły! Wybierz zdrowy prezent dla nauczycieli 💐
0
Twój koszyk
Do darmowej dostawy pozostało: freeshipping_textAfterPrice

Twój koszyk jest pusty

WYBIERZ SWÓJ PIERWSZY PRODUKT

Kod rabatowy podasz w kolejnym kroku
Wartość zamówienia 0,00 zł Kontynuuj zakupy
26-04-2021  |  Agnieszka Maciejowska

Owoce jagody kamczackiej - właściwości odżywcze i zdrowotne

Jagoda kamczacka (borówka syberyjska, borówka kamczatka) to roślina o wielu właściwościach cennych dla zdrowia i dobrego samopoczucia. Jej uprawa jest prosta i nie wymaga wielkiego wysiłku. Owoce jagody kamczackiej to świetna baza pod smaczne dżemy, soki i przetwory. Dziś opowiemy Wam więcej o tej wspaniałej roślinie i jej owocach. Naprawdę warto przyjrzeć jej się bliżej.

Spis treści:

  1. Jagoda kamczacka - odmiany
  2. Jagoda kamczacka - właściwości odżywcze i zdrowotne
  3. Borówka kamczacka – działanie prozdrowotne
  4. Sok z jagody kamczackiej – to tylko jedna z możliwości
  5. Nietypowe wykorzystanie borówki kamczackiej w przemyśle spożywczym
  6. Jagoda kamczacka to pyszny smak i moc witamin w jednym maleńkim owocu.

Jagoda kamczacka - odmiany

Jagoda kamczacka to na pierwszy rzut oka niepozorny krzew. Owoce jagody kamczackiej można bardzo łatwo pomylić z owocami borówki amerykańskiej. Jednak te różnią się od siebie przede wszystkim kształtem. Jagoda kamczacka ma okrągły, wydłużony owoc, podczas gdy borówka amerykańska to mała ciemna kuleczka. Jej owoce mają długość 2-3 cm i fioletowoczarny kolor, pokryte są delikatnym, niebieskim nalotem.

Jagoda kamczacka to wiciokrzew siny (inna nazwa to wiciokrzew kamczacki). W naszym kraju ta roślina rośnie i owocuje bez większego problemu. Dzieje się tak, ponieważ jest ona odporna na działanie mrozów. Wszelkie wahania temperatury jej nie szkodzą. Jej uprawa nie wymaga wielkiego wysiłku i bez trudu rośne nawet w najmniej urodzajnej glebie. Sama w sobie pochodzi z Azji Północno-Wschodniej. Tam jest znana od stuleci i wykorzystywana w medycynie naturalnej jako roślina o cenionych właściwościach.

Co ciekawe, jagoda kamczacka zaczyna owocować dopiero w drugim roku od posadzenia. Z roku na rok owoców jest coraz więcej. Gdy jagoda kamczacka zaczyna owocować, jeden krzew porasta mniej więcej od 3 do 4 kilogramów owoców na sezon.

Odmiany jagody kamczackiej - w samej Polsce wyhodowano kilka jego odmian, większość polskich rodzajów rodzi owoce słodkie i pyszne. Jagoda ta występuje także pod kilkoma nazwami: borówka kamczatka, borówka syberyjska, kamczatka owoc, borówka kamczacka.

Dość zaskakująca może być dla Was informacja, że każda z wyhodowanych przez ogrodników odmian ma inny okres przechowywania. To znaczy, że jedne szybciej się psują a inne wolniej, część z nich należy szybciej przetworzyć – na przykład na dżem. Aby przygotować sok z owoców jagody kamczackiej, należy wykorzystać dojrzałe, świeżo zerwane jagody. Należy to zrobić jak najszybciej po zbiorze, ponieważ owoce te szybko się psują.

Jagoda kamczacka - właściwości odżywcze i zdrowotne

Jagoda kamczacka to owoc o bogatej zawartości witamin oraz minerałów.

Owoce jagody kamczackiej były znane od wieków w medycynie naturalnej Rosji, Chin oraz Japonii, jako środek na choroby układu pokarmowego i sercowo-naczyniowego.

Składniki odżywcze zawarte w jagodzie kamczackiej to między innymi związki fenolowe, czyli flawonoidy i kwasy fenolowe, witamina A, witaminy z grupy B czy żelazo, a także wiele innych cennych składników odżywczych. Mówi się, że dzięki temu owoce jagody kamczackiej mają właściwości wzmacniające.

Owoce jagody kamczackiej, dzięki zawartym w sobie witaminom i minerałom, działają aktywnie, powodując zmniejszenie wolnych rodników tlenowych. Borówka kamczacka ma także właściwości przeciwutleniające. Związki fenolowe, zawarte w tych owocach, zapobiegają pojawieniu się chorób przewlekłych. Z kolei witamina C wzmacnia układ odpornościowy i zmniejsza ryzyko infekcji bakteryjnych oraz wirusowych. A witamina A wspiera dobrą kondycję skóry i paznokci oraz wzrok. Zaś witaminy z grupy B wspierają układ nerwowy. Warto również zwrócić uwagę na jej interesujący słodko-kwaśny smak, z odrobiną goryczy.

Borówka kamczacka – działanie prozdrowotne

Spożywanie jagody kamczackiej zaleca się osobom cierpiącym na problemy układu sercowo-naczyniowego.

Borówka kamczacka wspomaga walkę ze złym cholesterolem, zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy i pomaga obniżyć ciśnienie tętnicze krwi. Obecność jagody kamczackiej w diecie znacząco zmniejsza ryzyko zawału i miażdżycy. Jagoda kamczacka ma także działanie antybakteryjne. Co udowodniono: regularne spożywanie jagody kamczackiej pozwala zapobiec reumatoidalnemu zapaleniu stawów, a także łagodzi stany zapalne w chorobach przewlekłych, szczególnie u osób w podeszłym wieku. Owoce jagody kamczackiej mają właściwości odtruwające, to znaczy - pomagają w procesie odtruwania organizmu.

Sok z jagody kamczackiej – to tylko jedna z możliwości

Jagodę kamczacką warto jeść zarówno prosto "z krzaczka", jak i po przetworzeniu. W okresie letnim najlepiej spożywaćz dodatkiem jogurtu, miodu lub tak po prostu „na surowo”. Idealnie nadaje się jako główna gwiazda różnego rodzaju przetworów. Dzięki słodkokwaśnemu smakowi powstaje pyszny sok z jagody kamczackiej, smakowity dżem lub konfitura. Sok z jagody kamczackiej tłoczony na zimno to propozycja dla osób, które cenią sobie smaczne i wartościowe soki owocowe bez dodatku substancji konserwujących. Tłoczenie soku na zimno gwarantuje nam otrzymanie produktu najwyższej jakości z zachowaniem wszystkich wartości odżywczych tłoczonych owoców. Sok taki należy przechowywać w lodówce, najlepiej w szczelnie zamkniętej szklanej butelce. Nadaje się do spożycia przez parę dni od otwarcia.

Nietypowe wykorzystanie borówki kamczackiej w przemyśle spożywczym

Dla wielu z Was zapewne będzie zaskoczeniem, że jagoda kamczacka jest wykorzystywana jako naturalny barwnik spożywczy. Jej ciemny, granatowy kolor w naturalny sposób zmienia zabarwienie galaretek oraz lodów.

Jagoda kamczacka to pyszny smak i moc witamin w jednym maleńkim owocu.

Nie da się ukryć, że jagoda kamczacka to owoc niewielki, ale pełen cudownych właściwości. Jednocześnie jest on bardzo smaczny - słodko kwaśny smak. Możemy zajadać się nim na wiele sposobów. Wybornie smakuje w postaci dżemu czy konfitury. Korzystajmy więc, ile tylko się da. Szczególnie cenny dla naszego zdrowia i samopoczucia może być sok z tych jagód. Tłoczony na zimno, bez dodatku cukru zawiera pełnie dobrodziejstw płynąca z tej rośliny. Dzięki pasteryzacji zachowuje smak i aromat na dłużej, dzięki czemu możemy się nim cieszyć nawet długo po zbiorach jagód. Jest świetny solo, pity prosto ze szklanki, można też go rozcieńczyć wodą albo wymieszać z sokiem z cytryny i miodem tworząc intensywny, odpornościowy szot!

  • To prawdziwe bogactwo przeciwutleniaczy

W Japonii jagoda kamczacka nazywana jest jagodą długiego życia. Owoce tej rośliny uważa się za jeden z najwyższych nośników przeciwutleniaczy. Odpowiadają one za bezpośredni wzrost przeciwutleniaczy w naszym ciele. Naturalnie występujące w jagodzie kamczackiej związki przeciwutleniające prowadzą do neutralizowania aktywności wolnych rodników, przyczyniających się do szybkiego starzenia i chorób nam zagrażających.

  • Pozytywnie wpływa na wszystkie komórki ciała

Ten niezwykły owoc zawiera bardzo skoncentrowane ilości wszelkich składników, jego spożywanie jest szczególnie polecane osobom starszym, seniorom, tym którzy chcą zadbać o swój wzrok, serce i naczynia krwionośne, zależy im na zdrowiu, kondycji, oraz żeby opóźnić procesy starzenia. Badania potwierdziły, że u osób regularnie spożywających jagody kamczackie, ilość wolnych rodników w organizmie zmniejszyła się o 25%.

  • Poprawia funkcjonowanie mózgu i spowalnia jego starzenie się

Stres oksydacyjny może mieć negatywny wpływ na funkcjonowanie mózgu i przyspieszać proces starzenia się tego organu. Produkty bogate w antocyjany, takie jak jagody kamczackie, korzystnie wpływają na profil lipidowy i zmniejszają stres oksydacyjny. Przeciwutleniacze obecne w tych owocach bezpośrednio oddziałują na starzejące się neurony, co prowadzi do poprawy funkcjonowania komórek mózgu.

  • Może łagodzić stany zapalne

Jagoda kamczacka bogata jest w polifenole, które znane są z doskonałego zapobiegania stanom zapalnym. W odróżnieniu od innych owoców występują w niej razem antocyjany i irydoidany co jest niezwykle rzadkim połączeniem.

  • Przeciwdziała infekcjom dróg moczowych

Jagody, w tym także kamczackie, zawierają substancje, które mogą zapobiegać wiązaniu się bakterii ze ścianą pęcherza moczowego. Dlatego po te owoce szczególnie powinny sięgać kobiety, których często dotyka problem infekcji układu moczowego.

  • Pomaga utrzymać żyły w zdrowiu

Spożywanie jagody kamczackiej korzystnie wpływa na układ sercowo – naczyniowy. Ten owoc bogaty jest w antocyjany o działaniu przeciwmiażdżycowym. Wpływają one na prawidłowe krążenie krwi, również regulując jego ciśnienie. Badania wykazują, że spożywanie 75 g jagody kamczackiej w jednym z posiłków w ciągu dnia skutecznie wpływa na właściwy poziom cholesterolu we krwi i może stanowić element profilaktyki miażdżycowej.

  • Wpływa na wzrok i widzenie po zmroku

Wyciąg z antocyjanów może łagodzić zmiany naczyń siatkówki czy zapobiegać pogorszeniu widzenia a poprzez zwiększenie krążenie w naczyniach włosowatych siatkówki, poprawia adaptacje oka do widzenia po zapadnięciu zmroku. Nie bez przyczyny jagodę kamczacką nazywa się jagodą dobrego wzroku.

  • Choć niskokaloryczny, dostarcza wielu składników odżywczych

Jagoda kamczacka to prawdziwe bogactwo składników odżywczych, witamin i mikroelementów, które są bardzo skoncentrowane. Jest to doskonałe źródło wielu składników odżywczych takich jak witamina C, mangan czy witamina K. Składników tych jest o wiele więcej niż w innych znanych nam, popularnych jagodach czy owocach jak aronia, malina lub bez.

  • Ma działanie przeciwcukrzycowe

Badania wykazują, że obecne w jagodach kamczackich antocyjany mają korzystny wpływ na wrażliwość komórek na insulinę i glukozę. Spożywanie produktów z owocami jagody kamczackiej może spowodować znaczną poprawę wrażliwości na insulinę i obniżyć poziom cukru we krwi.

Autorka:

Agnieszka Maciejowska Od lat związana ze zdrową żywnością. W Olini.pl odpowiada za testowanie produktów i edukację.

Produkty z naszej olejarni:

[product id="466, 18, 426, 170, 354, 366"]

693 222 687
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium