ALERGIA? 🤧 Nie w tym roku! Sięgnij po Olej z czarnuszki!
Tłoczony zawsze na zimno
Bezpieczna dostawa od 7,49 zł
Darmowa dostawa od 199 zł
Świeże oleje z rodzinnej olejarni
media_article_660

Przepis na sos vinaigrette z olejem z wiesiołka

Paulina Maludy
30 paź 2022

Jak zrobić sos vinaigrette, który będzie idealnie łączył ze sobą smak słodki, kwaśny i lekko pikantny? Sprawdź nasz przepis na sos do sałatki vinaigrette z olejem z wiesiołka, octem z jabłek rubin i miodem faceliowym!

Przepis na dressing vinaigrette

Bazą naszego sosu vinaigrette jest zimnotłoczony olej z wiesiołka, który cechuje się dużą zawartością kwasów omega 6 oraz kwasu gamma-linolenowego (GLA).

  1. Olej z wiesiołka dwuletniego - dwie łyżki
  2. Ocet z jabłek rubin -  1 łyżka
  3. Musztarda - 1 łyżeczka
  4. Przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku
  5. Miód faceliowy - 1 łyżeczka (możesz także wypróbować syrop z malin)
  6. Sól i pieprz według uznania
  7. Zakręć się słoik i potrząsaj aż do wymieszania wszystkich składników.

Sos vinaigrette możesz wykorzystać do polania bardzo prostej sałatki składającej się tylko z kilku składników np. Sałata rzymska, ogórek i seler naciowy. Dodaj nieco nasion, nie tylko dla smaku, ale także dla zdrowia - wypróbuj Chrupiącą mieszankę albo po prostu nasiona słonecznika.

Na zdrowie! 

 

Dbamy o Twoją prywatność
Pliki cookies i pokrewne im technologie umożliwiają poprawne działanie strony oraz pomagają nam zapamiętać Twoje ustawienia i dostosować ofertę do Twoich potrzeb. Wykorzystujemy je również do mierzenia ruchu i analizowania sposobu korzystania z naszej strony internetowej. Możesz zaakceptować wykorzystanie przez nas wszystkich tych plików, odmówić ich używania (z wyjątkiem niezbędnych) lub dostosować użycie plików do swoich preferencji, wybierając opcję "Dostosuj zgody".

Szczegóły o używanych przez nas plikach cookie oraz zasadach przetwarzania danych osobowych znajdziesz w Polityce Prywatności.