
Przepis na wegańskie pączki z masłem orzechowym
Składniki na wegańskie pączki:
- 450 g mąki
- 50 g świeżych drożdży
- 50 g cukru
- 150 ml mleka roślinnego
- 1 dojrzały banan
- 100 ml oleju kokosowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
Nadzienie z masła orzechowego:
Kremy orzechowe z owocami Olini (do wyboru)
Polewa do pączków wegańskich:
- 100 ml mleka roślinnego
- 100 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki kremu orzeszek z bananem
- 50 g posiekanych migdałów
Jak zrobić wegańskie pączki z masłem orzechowym?
- Do dużej miski wsyp cukier, łyżkę mąki, pokruszone drożdże i zalej lekko ciepłym mlekiem. Wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 15 min.
- Rozgnieć banana widelcem, dodaj go do zaczynu drożdżowego wraz z solą, ekstraktem waniliowym i połową mąki. Wymieszaj. Możesz użyć miksera z końcówką do wyrabiania ciasta drożdżowego. Dodaj resztę mąki i cały czas wyrabiając ciasto dodawaj roztopiony olej kokosowy. Wyrabiaj ciasto aż będzie gładkie i sprężyste. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
- W wyrośnięte ciasto uderz pięścią, wyrabiaj je przez ok. 5 min i rozwałkuj na prostokąt o grubości ok. 1,5 cm. Wykrawaj kółka o średnicy ok. 10 cm. Na środku każdego z nich nałóż dużą łyżkę kremu orzechowego z owocami. Sklejaj i formuj pączki.
- Przełóż pączki na blachę i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 20 min.
- Każdego pączka wysmaruj olejem kokosowym i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół) na 18-20 minut.
- Przygotuj polewę: do gorącego mleka dodaj gorzką czekoladę i krem orzeszek z bananem. Mieszaj, aż czekolada i krem się roztopią.
- Upieczone i wystudzone pączki maczaj w polewie i posyp posiekanymi migdałami.
- Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.