ALERGIA? 🤧 Nie w tym roku! Sięgnij po Olej z czarnuszki!
Tłoczony zawsze na zimno
Bezpieczna dostawa od 7,49 zł
Darmowa dostawa od 199 zł
Świeże oleje z rodzinnej olejarni
media_article_652

Przepis na wegańskie pączki z masłem orzechowym

Paulina Maludy
5 paź 2022

Szukasz przepisu na wegańskie pączki? A może na zdrowsze wegańskie pączki pieczone? Nie musisz szukać! Agata z vague.vegan przygotowała dla nas przepis na pączki z masłem orzechowym. Do przepisu użyła nasze masła orzechowe z owocami! 

Przepis na wegańskie pączki z masłem orzechowym:

Składniki na wegańskie pączki:

  • 450 g mąki
  • 50 g świeżych drożdży
  • 50 g cukru
  • 150 ml mleka roślinnego
  • 1 dojrzały banan
  • 100 ml oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli

Nadzienie z masła orzechowego:
Kremy orzechowe z owocami Olini (do wyboru)

Polewa do pączków wegańskich:

  • 100 ml mleka roślinnego
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki kremu orzeszek z bananem
  • 50 g posiekanych migdałów

Jak zrobić wegańskie pączki z masłem orzechowym?

  1. Do dużej miski wsyp cukier, łyżkę mąki, pokruszone drożdże i zalej lekko ciepłym mlekiem. Wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 15 min.
  2. Rozgnieć banana widelcem, dodaj go do zaczynu drożdżowego wraz z solą, ekstraktem waniliowym i połową mąki. Wymieszaj. Możesz użyć miksera z końcówką do wyrabiania ciasta drożdżowego. Dodaj resztę mąki i cały czas wyrabiając ciasto dodawaj roztopiony olej kokosowy. Wyrabiaj ciasto aż będzie gładkie i sprężyste. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
  3. W wyrośnięte ciasto uderz pięścią, wyrabiaj je przez ok. 5 min i rozwałkuj na prostokąt o grubości ok. 1,5 cm. Wykrawaj kółka o średnicy ok. 10 cm. Na środku każdego z nich nałóż dużą łyżkę kremu orzechowego z owocami. Sklejaj i formuj pączki.
  4. Przełóż pączki na blachę i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 20 min.
  5. Każdego pączka wysmaruj olejem kokosowym i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół) na 18-20 minut.
  6. Przygotuj polewę: do gorącego mleka dodaj gorzką czekoladę i krem orzeszek z bananem. Mieszaj, aż czekolada i krem się roztopią.
  7. Upieczone i wystudzone pączki maczaj w polewie i posyp posiekanymi migdałami.
  8. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Dbamy o Twoją prywatność
Pliki cookies i pokrewne im technologie umożliwiają poprawne działanie strony oraz pomagają nam zapamiętać Twoje ustawienia i dostosować ofertę do Twoich potrzeb. Wykorzystujemy je również do mierzenia ruchu i analizowania sposobu korzystania z naszej strony internetowej. Możesz zaakceptować wykorzystanie przez nas wszystkich tych plików, odmówić ich używania (z wyjątkiem niezbędnych) lub dostosować użycie plików do swoich preferencji, wybierając opcję "Dostosuj zgody".

Szczegóły o używanych przez nas plikach cookie oraz zasadach przetwarzania danych osobowych znajdziesz w Polityce Prywatności.