Zakwas buraczany - przepis
Zakwas buraczany to jeden z tych cudów natury, które powinny zagościć w każdej polskiej kuchni! To esencja prawdziwego, żywego jedzenia – po prostu kiszone, a więc naturalnie fermentowane buraki z dodatkiem krystalicznie czystej wody i szczypty soli. Nie ma tu miejsca na żadne ulepszacze czy sztuczki!
To tradycyjny proces, w którym siła bakterii kwasu mlekowego (tych dobrych!) zamienia słodycz buraków w ich najlepszą, prozdrowotną wersję. Dzięki temu otrzymujemy cudownie orzeźwiający, lekko kwaskowy napój, który jest nie tylko niezbędną bazą do barszczu wigilijnego, ale przede wszystkim skarbnica probiotyków na co dzień.
Zrób swój własny domowy zakwas buraczany, korzystając z prostego przepisu na zakwas buraczany z czosnkiem. Wystarczy pokroić buraki na mniejsze kawałki, dodać przyprawy do zakwasu: ząbki czosnku, liść laurowy oraz ziele angielskie, a następnie wszystko umieścić w słoiku. Fermentacja buraków w ciepłym miejscu sprawi, że po kilku dniach otrzymasz pyszny i domowy zakwas buraczany. To idealny dodatek do barszczu czerwonego i innych potraw! Korzyści zdrowotne zakwasu buraczanego opisaliśmy szerzej w artykule Zakwas z buraków właściwości.
Aby zrobić zakwas na barszcz czerwony, potrzebujesz:
- buraki czerwone (buraki ćwikłowe) 1 kg
- 2 litry przegotowanej wody
- 1 łyżeczka soli kłodawskiej
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- opcjonalnie: 5 ziaren pieprzu oraz 2 łyżki cukru
Wykonanie:
- Buraki czerwone bardzo dokładnie wyszoruj szczotką do warzyw. Po umyciu pokrój na mniejsze kawałki lub talarki.
- Przygotuj naczynia, z materiałów, które nie reagują z płynami o kwaśnym odczynie. Postaw na szkło, ceramikę, kamionkę. Wybrane naczynie powinno mieć co najmniej 2 litry pojemności. Możesz też wykorzystać dwa słoiki po 1l. Pamiętaj, by przed włożeniem do nich buraków naczynia porządnie umyć i wyparzyć. To bardzo ważne, by zachować sterylny proces fermentacji.
- W naczyniu (lub naczyniach) ułóż pokrojone buraki. W przerwy pomiędzy kawałkami warzyw powkładaj przyprawy do zakwasu i pokrojony w paski czosnek.
- W 2 l przegotowanej wody rozpuść sól. Tak przygotowaną solanką zalej zawartość słoika / naczynia.
- Górę naczynia przykryj gazą. Przytwierdź ją gumką recepturką, bo łatwo ją zakładać i zdejmować podczas kontrolowania prawidłowości procesu powstawania zakwasu.
- Tradycyjny zakwas buraczany odstaw na około tydzień w miejsce, gdzie jest stabilna, ciepła temperatura i nie ma podmuchów zimnego powietrza.
- Kontroluj proces fermentacji zachodzący w słoiku. Jeśli zakwas na barszcz czerwony pokryje się białym nalotem lub pianą, zdejmij je z pomocą sitka. Zamieszaj oczyszczony zakwas i ponownie przykryj gazą.
- Czas kiszenia to mniej więcej tydzień. Po tygodniu (jeśli nagli Cię czas, możesz spróbować już po 5 dniach) możesz przelać zakwas przez sitko i wykorzystać do przygotowania ulubionej zupy. Sygnałem świadczącym o tym, że zakwas jest gotowy, będą intensywna barwa oraz lekko musujący, buraczany smak z nutką czosnku.
- Przechowuj zakwas buraczany w słoiku, w lodówce. Rekomendujemy przechowywanie zakwasu w lodówce przez 2, 3 tygodnie.
Postaw także na kiszenie buraków czerwonych w opcji less waste!
Co zrobić z buraków z zakwasu? To efekt uboczny, który często trafia do kosza, a nie musi tak być! Skoro już wiesz, jak się robi zakwas buraczany do barszczu, możesz z wyprzedzeniem przewidzieć, że wykorzystasz go do sałatki lub śledzia na pumperniklu, który stanowi genialną wigilijną (i nie tylko) przystawkę. Możesz od razu pokroić buraki na zakwas buraczany w taki sposób, by pasował do koncepcji ich wykorzystania po zlaniu płynu. Skorzystaj z wyszukiwarki internetowej, by odnaleźć ciekawe przepisy. Może zdecydujesz się na surówkę z kiszonych buraków z jabłkiem, a może sałatkę z kiszonych buraków i jajka lub bardziej egzotyczną z dodatkiem pomarańczy i fety? Możesz też po prostu przecisnąć kiszone buraki przez wolnoobrotową wyciskarkę do soku i dodać do zupy lub wypić na zdrowie!






























.jpg)