-15% na wszystko z kodem BLACKOLINI
0
Twój koszyk
Do darmowej dostawy pozostało: freeshipping_textAfterPrice

Twój koszyk jest pusty

WYBIERZ SWÓJ PIERWSZY PRODUKT

Kod rabatowy podasz w kolejnym kroku
Wartość zamówienia 0,00 zł Kontynuuj zakupy
03-10-2024  |  Zuza

Przepis na zakwas buraczany - jak go zrobić krok po kroku?

Zakwas buraczany - przepis na ten napój jest znany jest w polskiej kuchni od pokoleń. Przez chwilę kiszenie buraków czerwonych zostało zapomniane, by w ostatnim czasie powrócić na fali popularności naturalnych sposobów dbania o zdrowie. Szczególnym zainteresowaniem cieszy się zwłaszcza w okresie Świąt Bożego Narodzenia - zakwas nadaje się bowiem na barszcz wigilijny. Zastanawiasz się jak zrobić tradycyjny zakwas buraczany? Mamy sprawdzone sposoby na jego przyrządzenie!

Zakwas buraczany - przepis

Zrób swój własny domowy zakwas, korzystając z prostego przepisu na zakwas buraczany z czosnkiem. Wystarczy pokroić buraki na mniejsze kawałki, dodać przyprawy do zakwasu: ząbki czosnku, liść laurowy oraz ziele angielskie, a następnie wszystko umieścić w słoiku. Fermentacja buraków w ciepłym miejscu sprawi, że po kilku dniach otrzymasz pyszny i domowy zakwas buraczany. To idealny dodatek do barszczu czerwonego i innych potraw! Korzyści zdrowotne zakwasu buraczanego opisaliśmy szerzej w artykule Zakwas z buraków właściwości.

Aby zrobić zakwas na barszcz czerwony, potrzebujesz:

  • buraki czerwone (buraki ćwikłowe) 1 kg
  • 2 litry przegotowanej wody
  • 1 łyżeczka soli kłodawskiej
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • opcjonalnie: 5 ziaren pieprzu oraz 2 łyżki cukru

Wykonanie:

  1. Buraki czerwone bardzo dokładnie wyszoruj szczotką do warzyw. Po umyciu pokrój na mniejsze kawałki lub talarki.
  2. Przygotuj naczynia, z materiałów, które nie reagują z płynami o kwaśnym odczynie. Postaw na szkło, ceramikę, kamionkę. Wybrane naczynie powinno mieć co najmniej 2 litry pojemności. Możesz też wykorzystać dwa słoiki po 1l. Pamiętaj, by przed włożeniem do nich buraków naczynia porządnie umyć i wyparzyć. To bardzo ważne, by zachować sterylny proces fermentacji.
  3. W naczyniu (lub naczyniach) ułóż pokrojone buraki. W przerwy pomiędzy kawałkami warzyw powkładaj przyprawy do zakwasu i pokrojony w paski czosnek.
  4. W 2 l przegotowanej wody rozpuść sól. Tak przygotowaną solanką zalej zawartość słoika / naczynia.
  5. Górę naczynia przykryj gazą. Przytwierdź ją gumką recepturką, bo łatwo ją zakładać i zdejmować podczas kontrolowania prawidłowości procesu powstawania zakwasu.
  6. Tradycyjny zakwas buraczany odstaw na około tydzień w miejsce, gdzie jest stabilna, ciepła temperatura i nie ma podmuchów zimnego powietrza.
  7. Kontroluj proces fermentacji zachodzący w słoiku. Jeśli zakwas na barszcz czerwony pokryje się białym nalotem lub pianą, zdejmij je z pomocą sitka. Zamieszaj oczyszczony zakwas i ponownie przykryj gazą.
  8. Czas kiszenia to mniej więcej tydzień. Po tygodniu (jeśli nagli Cię czas, możesz spróbować już po 5 dniach) możesz przelać zakwas przez sitko i wykorzystać do przygotowania ulubionej zupy. Sygnałem świadczącym o tym, że zakwas jest gotowy, będą intensywna barwa oraz lekko musujący, buraczany smak z nutką czosnku.
  9. Przechowuj zakwas buraczany w słoiku, w lodówce. Rekomendujemy przechowywanie zakwasu w lodówce przez 2, 3 tygodnie.

Postaw także na kiszenie buraków czerwonych w opcji less waste!

Co zrobić z buraków z zakwasu? To efekt uboczny, który często trafia do kosza, a nie musi tak być! Skoro już wiesz, jak się robi zakwas buraczany do barszczu, możesz z wyprzedzeniem przewidzieć, że wykorzystasz go do sałatki lub śledzia na pumperniklu, który stanowi genialną wigilijną (i nie tylko) przystawkę. Możesz od razu pokroić buraki na zakwas buraczany w taki sposób, by pasował do koncepcji ich wykorzystania po zlaniu płynu. Skorzystaj z wyszukiwarki internetowej, by odnaleźć ciekawe przepisy. Może zdecydujesz się na surówkę z kiszonych buraków z jabłkiem, a może sałatkę z kiszonych buraków i jajka lub bardziej egzotyczną z dodatkiem pomarańczy i fety? Możesz też po prostu przecisnąć kiszone buraki przez wolnoobrotową wyciskarkę do soku i dodać do zupy lub wypić na zdrowie!

Sprawdzony przepis na zakwas buraczany do picia – jakie buraki wybrać?

Dobry i sprawdzony domowy przepis na zakwas buraczany jest ważny, jednak kluczowe do przygotowania dobrego zakwasu są wysokiej jakości składniki. Szczególną uwagę warto poświęcić wyborowi głównych bohaterów zakwasu, czyli burakom. Fermentacja buraków musi być oparta o dobrej jakości warzywa! Tylko świeże i ze sprawdzonej uprawy warzywa stanowią gwarancję sukcesu i zwielokrotnią korzyści zdrowotne zakwasu. Złej jakości buraki ćwikłowe sprawią, że nawet najlepszy przepis na domowy zakwas buraczany niestety nie wyjdzie.

Czym przykryć zakwas z buraka i jakim słoiku do trzymać?

Prosty przepis na zakwas buraczany to także nieskomplikowany wybór naczynia, w którym buraki będą fermentować. Słój na kiszenie buraków czerwonych, który kupisz w każdym sklepie z wyposażeniem kuchni czy online, powinien być wykonany z materiałów łatwych do utrzymania w czystości. Niedokładnie umyte naczynie może zwiększać ryzyko powstania pleśni. Jest ona niemile widzianym gościem zakwasu. Jeśli się pojawi, to niestety zakwas nadaje się już tylko do wyrzucenia.

Przygotuj zakwas buraczany w słoiku. Szklany słój najlepiej sprawdzi się do przygotowania zakwasu w warunkach domowych. Szkło to naczynie niezwykle łatwe do utrzymania w czystości, a dodatkowo taki słoik możesz wykorzystać wielokrotnie.

Nie bez znaczenia jest również kwestia tego, czym przykryć domowy zakwas buraczany. Pewnie pamiętasz z lekcji biologii, że bakterie dzielimy na tlenowe i beztlenowe. Bakterie biorące udział w tworzeniu naszego domowego zakwasu są bakteriami potrzebującymi warunków beztlenowych. Dlatego należy odciąć im dostęp do powietrza. Dobrze w tym celu sprawdzi się pokrywka. Odcinając dostęp do tlenu, pomożesz dobroczynnym bakteriom tworzyć cuda podczas kiszenia. To one stanowią duszę zakwasu i dzięki nim nabiera on prozdrowotnych właściwości. Dlatego zadbaj o to, aby zapewnić im jak najbardziej komfortowe warunki do rozwoju.

Gdzie można kupić i jak się robi tradycyjny zakwas na barszcz czerwony?

Jeśli wiesz, że nie będziesz gotowy na czas z przyrządzeniem własnego zakwasu, to możesz skorzystać z gotowego rozwiązania, jakim jest zakwas z buraków Olini. To tradycyjny zakwas buraczany, przygotowywany tak, jak w domu. Bardzo dbamy o proces fermentacji, wykorzystujemy tradycyjne, rzemieślnicze receptury i naturalne przyprawy do zakwasu. Dbamy o to, by każda butelka wypełniona była jakością i biologicznym bogactwem fermentowanych buraków, które przekładają się na zdrowotne właściwości zakwasu. Nasze zakwasy przygotowywane są w praktycznych pojemnościach, w tym w butelce litrowej, która idealnie nadaje się do przygotowania zupy dla 4 osób.

Zakwas jako dodatek do zup - przepis na barszcz wigilijny

Masz już zakwas, teraz pora przyrządzić z niego prawdziwie świąteczną zupę, bo zakwas jako dodatek do zup to naprawdę świetny pomysł! Oto nasz przepis na barszcz wigilijny:

Składniki:

  • 2.5 l przegotowanej wody
  • Marchewka i pietruszka (po 2 sztuki)
  • Por i cebula (po 1 sztuce)
  • Suszone grzyby (jedna garść)
  • 2 kg umytych dobrze buraków
  • 1 l zakwasu (domowego lub Olini)
  • Przyprawy według uznania: liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz
  1. Pierwszy etap to przygotowanie bulionu z wszystkich warzyw poza burakami (nie dodajemy też grzybów). Zajmie on około 60 minut. W tym czasie należy zalać grzyby szklanką wody, odczekać 20 minut, a następnie zagotować i trzymać 30 minut na małym ogniu, do uzyskania aromatycznego, grzybowego wywaru.
  2. W kolejnym etapie gotujemy w bulionie pokrojone w kostkę buraki — do miękkości będą potrzebowały około 40-50 minut. Po tym czasie można je odłowić.
  3. Trzeci etap to połączenie ugotowanego wywaru z buraków, wywaru spod grzybów i zakwasu. Dobrze, jeśli na tym etapie zupa zdąży odrobinę przestygnąć. Aby nie utracić cennych składników odżywczych, a także pięknej, buraczanej barwy, od tego momentu zupy nie wolno już zagotować. Lekko ją podgrzewamy i dodajemy przyprawy, a potem podajemy na głębokich talerzach, w towarzystwie uszek, pierogów, pasztecików lub krokietów. Po prostu pycha!

Poznaj przepis na barszcz czerwony od przyjaciół Olini! 

Zdrowotne właściwości zakwasu buraczanego

Tradycyjny zakwas buraczany to nie tylko podstawa pysznego barszczu, ale też odżywczy napój o prozdrowotnych właściwościach. Fermentacja buraków sprawia, że buraki ćwikłowe stają się jeszcze bardziej wartościowe. Picie zakwasu może wspierać układ trawienny i dostarczać antyoksydantów.

Odkryj niesamowite korzyści zdrowotne zakwasu buraczanego, który może stać się doskonałym uzupełnieniem Twojej diety! Zakwas z buraka to wyjątkowy napój powstały w wyniku fermentacji buraków, bogaty w kwas mlekowy, probiotyki, żelazo oraz witaminy z grupy B. Regularne picie zakwasu z buraków nie tylko wspiera układ odpornościowy, ale również pozytywnie wpływa na układ trawienny, niemal jak zdrowe napoje probiotyczne, wzmacniając mikroflorę jelitową. Już 100 ml zakwasu buraczanego dziennie może zwiększać Twoją odporność oraz dbać o zdrowie serca, co jest szczególnie istotne w przypadku nadciśnienia.

Nie zapominaj, że właściwości zakwasu z buraków są naprawdę wyjątkowe! Zakwas ten charakteryzuje się właściwościami prozdrowotnymi, a jego kwaśny smak doda energii każdemu posiłkowi. Możesz go spożywać samodzielnie lub jako dodatek do barszczu czy kiszonek.

Autorka:

Zuzanna Adamkiewicz-Kiwer Miłośniczka włosingu i DIY. Mama stawiająca na naturoterapię i rodzinne życie w stylu less waste. Dla Olini pisze o pielęgnacji włosów oraz wzmacnianiu odporności u dzieci i dorosłych.

Produkty z naszej olejarni:

[product id="466, 18, 426, 170, 354, 366"]

693 222 687
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium