Zakwas z buraków czerwonych znany jest w polskiej kuchni od pokoleń. Przez chwilę został zapomniany, by w ostatnim czasie powrócić na fali popularności naturalnych sposobów dbania o zdrowie. Zastanawiasz się jak zrobić zakwas z buraczków? W naszej olejarni Olini od lat przygotujemy ręcznie zakwas z buraka czerwonego i mamy sprawdzone sposoby na jego przyrządzenie. Dzisiaj dzielimy z Tobą naszą recepturą, abyś mógł przygotować pyszny, domowy zakwas z buraków samodzielnie. Nie jest to wcale skomplikowane! Wymaga jedynie odrobinę cierpliwości i wolnego czasu, ale efekt jest tego wart.
Spis treści:
Zakwas z buraków czerwonych – jakie buraki?
Zanim opiszemy przepis na zakwas z buraczków czerwonych, to chcemy zwrócić Twoją uwagę na to, jak kluczowe do przygotowania dobrego zakwasu, są wysokiej jakości składniki. Szczególną uwagę warto poświęcić wyborowi głównych bohaterów zakwasu, czyli burakom. Tylko świeże i ze sprawdzonej uprawy warzywa stanowią gwarancję sukcesu. Złej jakości buraki sprawią, że nawet najlepszy przepis na domowy zakwas buraczany niestety nie wyjdzie.
Jaki słój na zakwas buraczany?
Oprócz dobrej jakości buraków ważny jest odpowiedni wybór naczynia, w którym buraki będą fermentować. Słój na zakwas buraczany powinien być wykonany z materiałów łatwych do utrzymania w czystości. Niedokładnie umyte naczynie może zwiększać ryzyko powstania pleśni. Jest ona niemile widzianym gościem zakwasu. Jeśli się pojawi, to niestety zakwas nadaje się już tylko do wyrzucenia.
Do przygotowania zakwasu w warunkach domowych świetnie sprawdzi się szklany słój. Szkło to naczynie niezwykle łatwe do utrzymania w czystości, a dodatkowo taki słoik możesz wykorzystać wielokrotnie.
Czym przykryć zakwas buraczany?
Nie bez znaczenia jest również kwestia tego, czym przykryć zakwas buraczany. Pewnie pamiętasz z lekcji biologii, że bakterie dzielimy na tlenowe i beztlenowe. Bakterie biorące udział w tworzeniu naszego domowego zakwasu są bakteriami potrzebującymi warunków beztlenowych. Dlatego należy odciąć im dostęp do powietrza. Dobrze w tym celu sprawdzi się pokrywka.
Odcinając dostęp do tlenu, pomożesz dobroczynnym bakteriom tworzyć cuda podczas kiszenia. To one stanowią duszę zakwasu i dzięki nim nabiera on prozdrowotnych właściwości. Dlatego zadbaj o to, aby zapewnić im jak najbardziej komfortowe warunki do rozwoju.
Zakwas z buraczków – przepis krok po kroku
Poniżej opisaliśmy krok po kroku jak zrobić zakwas z buraczków. Dokładne przestrzeganie receptury to klucz do osiągnięcia najwyższej jakości w domowym zakwasie z buraków.
Składniki
- 1 kg dobrej jakości, świeżych buraków
- 2 litry przegotowanej wody
- 1 łyżeczka soli
- 5 ząbków czosnku
- 4 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 5 ziaren pieprzu czarnego
Sposób wykonania
- Zacznij od przyrządzenia zalewy. Wodę zagotuj i rozpuść w niej sól. Odstaw do przestygnięcia. Gdy zalewa stygnie, możesz przygotować buraki oraz naczynie na zakwas.
- Słój na domowy zakwas z buraków dokładnie umyj, a następnie wyparz.
- Za nim przejdziesz do przygotowania buraków, to dokładnie umyj ręce i załóż rękawiczki higieniczne. W ten sposób unikniesz przenoszenia zanieczyszczeń do zakwasu, które mogłyby poskutkować rozwojem pleśni.
- Buraki bardzo dokładnie umyj, najlepiej wyszoruj je przy pomocy szczotki. Tak przygotowane buraki cienko pokrój. Jeśli nie masz wprawy w krojeniu, to możesz do tego celu wykorzystać mandolinę.
- Do czystego słoja włóż pokrojone buraki. Układając buraki, równocześnie dodawaj czosnek, ziele angielskie, liść laurowy i pieprz, w taki sposób, aby przyprawy były równomiernie rozłożone w całej objętości słoja.
- Tak przygotowane warzywa zalej wcześniej przestudzoną zalewą. Powinna ona przykrywać wszystkie buraki. Jeśli jakieś buraki wystają ponad powierzchnie to dorób zalewy. W innym przypadku w zakwasie może zagościć pleśń.
- Nałóż na słój pokrywkę i dokładnie ją zakręć.
- Tak przygotowany zakwas z buraka czerwonego odstaw w miejsce, gdzie jest miarę stała, pokojowa temperatura.
- Codziennie sprawdzaj zakwas z buraków czerwonych. W pierwszych dniach zacznie się na nim zbierać piana. Usuń ją przy pomocy czystej i wyparzonej łyżki. Zamieszaj zakwas i ponownie przykryj przykrywką.
- Kiszenie trwa od 5 do nawet 14 dni. Domowy zakwas z buraków jest gotowy, gdy będzie miał intensywną barwę i smak.
Mamy nadzieję, że ten prosty przepis na zakwas buraczany na stałe zagości w twoim codziennym menu. Jeżeli jednak nie masz czasu na jego samodzielne przygotowywanie, to zawsze możesz skorzystać z naszego rzemieślniczego zakwasu Olini, robionego według domowej receptury.