0
Twój koszyk
Do darmowej dostawy pozostało: 199,00 zł freeshipping_textAfterPrice

Twój koszyk jest pusty

WYBIERZ SWÓJ PIERWSZY PRODUKT

Kod rabatowy podasz w kolejnym kroku
Wartość zamówienia 0,00 zł Kontynuuj zakupy
06-12-2021  |  Paulina

Barszcz wigilijny na zakwasie - sprawdzone przepisy od przyjaciół Olini

Dietetyczka, babcia, mama i .. dzielą się z Tobą sprawdzonymi recepturami.

Tradycyjny barszcz wigilijny z uszkami to danie, bez którego ciężko wyobrazić sobie święta. Pyszny, aromatyczny, esencjonalny, pachnący grzybami, o pięknym klarownym kolorze - czy Wasze ślinianki też już zaczęły pracować? W czym tkwi tajemnica smaku barszczu wigilijnego? Przepisów, receptur i tajnych składników na barszcz czerwony jest wiele i pewnie każdy ma w rodzinie kogoś, kto robi niedościgniony klarowny barszcz wigilijny (u nas mistrzowski barszczyk to ten od wujka Mariusza).

Spis treści:

  1. Barszcz czerwony wigilijny na zakwasie - król Wigilii
  2. Dlaczego zakwas buraczany? 3 powody, dla których trzeba go dodać do barszczu
  3. Barszcz czerwony wigilijny na zakwasie, którego… nie musisz robić sama!
  4. Przepisy na barszcz czerwony
  5. Barszcz wigilijny na zakwasie - przepis od Mai Sobczak (qmamkasze.pl)
  6. Przepis na barszcz czerwony na wigilię od Weroniki Młyńczyk (werkadietetyk.pl)
  7. Barszcz czerwony wigilijny od mojej babci - sprawdzony przepis od Małgorzaty Lenartowicz (qchenne-inspiracje.pl)
  8. Barszcz wigilijny z wersją dla dzieci - prosty przepis od Karoliny Osicy (dziekujebylopyszne.pl)

Barszcz wigilijny na zakwasie - król Wigilii

Będzie tak dobry, że goście będą Cię prosić o przepis!

Najsmaczniejsze święta tuż, tuż. Już wkrótce Twój dom wypełnią zapachy, a na stole pojawią się pyszne potrawy. "Pamiętaj, zjedz każdej po trochu" - powie, jak co roku, babcia. 

Ciekawostka: Według tradycji, należy spróbować wszystkich dań podczas Wigilii, aby nie zabrakło ich przez kolejnych 12 miesięcy.

Czy na Twoim stole znajdzie się tradycyjnie 12 potraw, czy 3, będzie wśród nich ON: barszcz wigilijny na zakwasie. Czekają na niego wszyscy!

Dlaczego zakwas buraczany? 3 powody, dla których trzeba go dodać do barszczu

Zakwas buraczany - dla zdrowia, tradycji i… pięknej czerwieni.

Wiesz dobrze, że buraki to bardzo zdrowe warzywa. Kiszenie… jeszcze bardziej podkręca ich właściwości! Dzięki fermentacji łatwiej przyswajamy witaminy i składniki mineralne, które zawierają buraki. Poza tym kiszenie wzbogaca zakwas buraczany o bakterie probiotyczne i kwas mlekowy.

Ciekawostka: Zakwas buraczany to przede wszystkim probiotyczny napój mocy, który warto popijać dla zdrowia przez cały rok.

Zakwas buraczany nadaje świątecznej zupie rubinową barwę oraz dodaje głębi smaku. 

Ciekawostka: Zakwas z buraków znajdował się w każdym polskim, wiejskim domu. Jeśli ktoś nie miał buraków, mógł go dostać we dworskiej kuchni.

Sama widzisz - prawdziwy wigilijny barszcz to ten przygotowany na zakwasie buraczanym. Umiesz przygotować domowy zakwas buraczany, ale nie masz na to czasu i ochoty? A może nie chcesz go robić? Rozumiemy!

Mamy rozwiązanie - gotowy Zakwas buraczany Olini!

Barszcz czerwony wigilijny na zakwasie, którego… nie musisz robić sama!

Dowiedz się, po czym poznać dobry zakwas buraczany.

Jak wiadomo im lepszy produkt, tym pyszniejsza potrawa, więc warto sięgnąć po to, co najlepsze. Nasz zakwas buraczany ma niezwykle głęboki, lekko kwaśny smak - to jedna z cech dobrego produktu. Ma także ciemną barwę.

(zobacz opinie klientów na temat zakwasu buraczanego Olini)

Przepisy na barszcz czerwony

Wybierz swój ulubiony! 

Skoro już wiemy, że wyjątkowy barszcz wigilijny warto przygotować na świetnej jakości zakwasie - przejdźmy do przepisów! 

Poprosiliśmy 4 ekspertki od smaku o podzielenie się z nami ich autorskimi przepisami na wigilijny barszcz na zakwasie buraczanym. Sami będziemy testować wszystkie receptury!

Barszcz wigilijny na zakwasie - przepis od Mai Sobczak (qmamkasze.pl)

Przepis na barszcz wigilijny na zakwasie jest bardzo prosty, to nieco inny barszcz, bo z dodatkiem kwiatowym więc pięknie się otwiera i jest przyjemnie delikatny, kobiecy. Prosty przepis i zaskakujący.

Składniki:

2 szklanki bulionu warzywnego 

1 gruszka

1 jabłko

łyżka suszonych kwiatów czarnej malwy

łyżka suszonych kwiatów hibiskusa

2 plastry korzenia imbiru

łyżka syropu imbirowego lub cukier (wg gustu)

2 łyżki zakwasu z buraków Olini

1 łyżka oliwy Olini

sól i pieprz do smaku

Na kluski:

1 jako

odrobina bulionu warzywnego

szczypta soli

1/2 szklanki mąki orkiszowej 500

Przygotowanie:

W rondlu zalewam wodą suszone kwiaty i owoce, dodaję imbir i syrop. Zagotowuję, dodaję bulion, pozwalam się przez chwile pogotować i zestawiam z ognia.

Jajko rozkłócam z mąką i odrobiną bulionu, dwiema łyżkami formuje kluchy i wrzucam na wrzątek. Gotuję, aż wypłyną na wierzch, wybieram łyżką cedzakową.

Na talerz wykładam ugotowane kluchy, zalewam bulionem z odcedzonym wywarem kwiatowym, dodaje dużą łyżkę zakwasu i mniejszą oliwy. Oczywiście chodzi o to, żeby zakwas i oliwa zachowały swoje prozdrowotne właściwości. 

Całość dosmaczam świeżo zmielonym pieprzem i serwuję. 

p.s oczywiście do gotowania można skroić buraki, wiadomo. 

Przepis na barszcz czerwony na wigilię od Weroniki Młyńczyk (werkadietetyk.pl)

Składniki:

1 marchew

1 cebula

1 pietruszka

1/2 selera

3 liście laurowe

5 ziaren ziela angielskiego

1/2 łyżeczki kolendry

Kilka ziaren pieprzu

3 goździki

0,5 łyżeczki kminu rzymskiego

100g suszonych grzybów

1/2 jabłka

1 kg obranych i pokrojonych w kostkę buraków

0,5l zakwasu buraczanego

Sól, pieprz, majeranek

Przygotowanie:

  1. Bazą każdego barszczu jest aromatyczny, warzywny bulion. To on zamyka w sobie smak warzyw i przypraw, które idealnie dopełniają zakwas buraczany.
  2. Do obranych i pokrojonych warzyw dodaj plaster imbiru, liście laurowe, ziele angielski, kolendrę, ziarna pieprzu, kminek i goździki
  3. Całość zalewamy 3l wody i gotujemy na małym ogniu przez 40 minut
  4. W międzyczasie, w osobnym garnku zalewamy grzyby i gotujemy przez 15 minut.
  5. Do wywaru dodajemy grzyby razem z wodą, pół jabłka i burki, gotujemy całość przez 20 minut.
  6. Odstawiamy barszcz do wystygnięcia, najlepiej na całą noc.
  7. Wyjmujemy warzywa z barszczu, podgrzewamy i dodajemy 0,5l zakwasu
  8. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem

 

Smacznego!

Barszcz czerwony wigilijny od mojej babci - sprawdzony przepis od Małgorzaty Lenartowicz (qchenne-inspiracje.pl)

Składniki na 3 litry barszczu:

6 dużych buraków

łyżka cukru

garść suszonych grzybów

łyżka pieprzu w ziarnach

4 listki laurowe

4 ząbki czosnku

1 cebula

pół litra zakwasu z buraków

2 litry wody

sól

Przygotowanie: 

  1. Buraki obieramy, kroimy w kawałki, zasypujemy cukrem i odstawiamy na noc. 
  2. Rano dodajemy listek laurowy, czosnek, pieprz i grzyby i zalewamy wodą i stawiamy na minimalnym ogniu. Barszcz musi gotować się powoli, żeby wydobyć z warzyw wszystkie aromaty. 
  3. Jak tylko barszcz zacznie lekko bulgotać dolewamy zakwas buraczany - dzięki temu barszcz nie straci pięknego koloru. Moment, w którym wywar zacznie się gotować, jest odpowiedni na dodanie zakwasu i trzeba pilnować, żeby go nie przeoczyć. 
  4. Po dodaniu zakwasu gotujemy całość jeszcze godzinę na wolnym ogniu. Ponieważ zakwas jest słony, barszcz doprawiamy na samym końcu. 

Barszcz wigilijny z wersją dla dzieci - prosty przepis od Karoliny Osicy (dziekujebylopyszne.pl)

 

Wprowadziłam go na stałe do menu naszych domowych Wigilii jakieś cztery lata temu. Kocham tę zupę i uważam, że jest dużo bardziej wartościowa niż grzybowa. Barszcz robię tylko i wyłącznie na zakwasie buraczanym, który zapewnia mu smak i kolor i walory zdrowotne. Ale żeby zupa była naprawdę pyszna, musi bazować na dobrym, długo gotowanym wywarze warzywnym. Poza Wigilią robię barszcz na rosole – taką opcję też polecam wypróbować. 

Składniki:

2 kg buraków

3 litry bulionu warzywnego

800 ml zakwasu buraczanego

4 liście laurowe

1/2 łyżeczki ziela angielskiego w proszku

1/2 łyżeczki pieprzu

1 i 1/2 łyżki majeranku

Sól do smaku (dla dzieci powyżej 1 r.ż.)

Sposób przyrządzenia:

  1. Obieramy buraki, kroimy w ósemki i wrzucamy do gotującego się bulionu. 
  2. Dodajemy wszystkie przyprawy i gotujemy około 1,5 h.
  3. Odcedzamy zupę od buraków. 
  4. Do gorącej zupy dodajemy zakwas buraczany, nie doprowadzając już do wrzenia, a jedynie wolno podgotowując. 

Dodatkowe wskazówki:

  • Ilość zakwasu buraczanego uzależnij od pożądanego stopnia kwaskowatości barszczu. Ja lubię czuć słodycz buraka, ale też kwaśny smak kiszonki.
  • Dziecku   możesz   podać   barszcz   ze   startymi   na   tarce burakami  – w ten sposób zagęścisz całość i będzie to posiłek łatwiejszy do samodzielnego jedzenia. Możesz też podać samą zupę w kubku lub bidonie.
  • Po dodaniu zakwasu nie doprowadzaj do ponownego wrzenia. Jeśli tak się stanie, barszcz straci kolor.
  • Podawaj barszcz z pasztecikami, kulebiakiem, pierogami lub uszkami.

 

Autorka:Paulina Maludy
Od niedawna w świecie zdrowej żywności. Fanka kawy specialty i alternatywnych metod parzenia.

Produkty z naszej olejarni:

[product id="466, 18, 426, 170, 354, 366"]

732 080 803
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium