Spis treści:
- Jak zrobić zakwas na barszcz bożonarodzeniowy?
- A może barszcz czerwony z gotowego zakwasu?
- Przepisy na barszcz czerwony na zakwasie
- Przepis na prosty barszcz czerwony na zakwasie z kompotem malinowym od Mai Sobczak (qmamkasze.pl)
- Przepis na barszczyk czerwony na zakwasie od Marcysi (Blog Kulinarny Maste)
- Przepis na barszcz czerwony z gotowego zakwasu od Asi Śledź (Pięknie jemy)
- Przepis na barszcz na zakwasie z grzybami od Leny Gryszko
Jak zrobić zakwas na barszcz bożonarodzeniowy?
Wydaje się to łatwe. Potrzebujemy odpowiednich warzyw, przypraw i ziół, a także wody i cukru. A jak zakwasić barszcz czerwony? Musimy mieć do tego zakwas buraczany. I tutaj rzecz się komplikuje...
Zakwas na barszcz bożonarodzeniowy można zrobić samemu.
- Domowy potrzebuje, po pierwsze, buraków. Polecamy podłużne, które są słodsze i mają intensywniejszy, niż okrągłe, kolor. Buraków musi być odpowiednio dużo w stosunku do wody. Która swoją drogą też powinna być najlepszej jakości - niektórzy zamiast przegotowanej kranówki stosują wodę źródlaną. Zarówno warzywa, jak i przyprawy: liście laurowe, pieprz czy ziele angielskie, powinny być ze sprawdzonych źródeł, najlepiej bio.
- Potrzebujemy też odpowiedniego pojemnika. Bezpiecznie będzie użyć szklanego słoja lub kamionkowego naczynia. Metalowy odpada, kwas może wejść z nim w reakcję. Łyżka, którą mieszamy nasz zakwas, powinna być drewniana.
- Naszemu zakwasowi musimy zapewnić też odpowiednie warunki fermentacji - stałą temperaturę i środowisko bez tlenu. Dlatego najlepiej trzymać go w zamkniętym pojemniku a woda powinna pokryć wszystkie składniki. Nasze prababcie trzymały przykryte zakwasy w piwnicach piwnic czy komórkach, w których powietrze było odpowiednio chłodne i zastałe. My nie zawsze mamy taką możliwość.
- Potrzebujemy też czasu. Zakwas jest gotowy po 10-14 dniach, choć niektórzy wolą go po 3 tygodniach. Można przyspieszyć proces kiszenia, gdy dodamy soku z ogórków kiszonych lub kapusty kiszonej. Albo kromkę chleba razowego, ale… może ona spleśnieć. A wtedy zakwas może nie nadawać się już do spożycia. I trzeba go robić od nowa.
Bo zakwas może nie wyjść. Mimo że zadbamy o wszystkie składniki i warunki, może wyjść zbyt mdły, za kwaśny albo o brzydkim kolorze. Albo przesadzimy z przyprawami. Zakwas powinien mieć też odpowiedni zapach - podobny do tego po wodzie po kiszonych ogórkach, tylko ciut intensywniejszy.
Musimy też wiedzieć, kiedy dodać zakwas do barszczu. Robimy to przed długim gotowaniem, nie wcześniej.
A może barszcz czerwony z gotowego zakwasu?
Co ważne, do zrobienia zakwasu i barszczu potrzebujemy przepisu. Receptur na zakwas nie ma tak dużo, jak na barszcz. Właściwie za każdym razem tę zupę można zrobić inaczej! Jedni dodają do niej kompot. Albo - jak polska autorka książek kucharskich z XIX wieku, Lucyna Ćwierczakiewiczowa - wino. Inni robią barszcz czerwony na zakwasie z grzybami. Szukasz swojego sposobu na barszcz? Poniżej znajdziesz przepisy na barszczyk czerwony na zakwasie od przyjaciół Olini. W każdym wykorzystany jest nasz zakwas z buraków.
Bo łatwiej jest przyrządzić barszcz czerwony z gotowego zakwasu. Po pierwsze, masz go od ręki. Z zakwasem z buraków Olini masz pewność, że powstał z najlepszych składników. Buraki, z których jest zrobiony, pochodzą z niewielkiego gospodarstwa i są po starannej selekcji. Nasz zakwas jest też odpowiednio doprawiony - solą kłodawską, liśćmi laurowymi, zielem angielskim i czosnkiem. No i ma piękny, rubinowy kolor!
Przepisy na barszcz czerwony na zakwasie
Przepis na prosty barszcz czerwony na zakwasie z kompotem malinowym od Mai Sobczak (qmamkasze.pl)
...i koniecznie z ravioli z serem kozim (proporcja na 4 osoby)
Wyświetl ten post na Instagramie
Składniki:
2-3 marchewki
2 pietruszki
6 wyszorowanych buraków
3 plastry imbiru
garść suszonych grzybów
szklanka kompotu malinowego lub wiśniowego
3-4 łyżki zakwasu z buraków Olini
1/2 łyżki słodkiego oleju np. Olej z orzechów laskowych Olini (który dodajemy bezpośrednio do talerza)
Sposób przygotowania:
Warzywa myję, obieram lub porządnie je szoruję szczotką, kroję na mniejsze części i podgrzewam z imbirem w garnku. Zalewam je 10 cm powyżej warzyw i gotuję z suszonymi grzybami aż buraki zmiękną, oddadzą swój smak i kolor. Warzywa odławiam z rondla, dosmaczam solą, świeżo mielonym pieprzem i kompotem owocowym (nadaje słodyczy i lekkiej owocowej nuty ziemistym burakom). Na końcu dodaję zakwas buraczany, smakując całość wg własnego upodobania.
Barszcz podaję z ugotowanymi ravioli, najchętniej z farszem z sera koziego, na końcu podlewając całość słodkim olejem z orzechów laskowych od Olini.
Przepis na barszczyk czerwony na zakwasie od Marcysi (Blog Kulinarny Maste)
Pamiętaj, że warto wcześniej przygotować barszcz, żeby w wigilie nie popełnić żadnego faux pas!
Wyświetl ten post na Instagramie
Składniki:
por
seler
marchewka
sporo ziela angielskiego
kilka liści laurowych
lubczyk
Kilka buraków
Cebula
Czosnek
Jabłka
Suszone grzyby
Sól
Cukier
Sposób przygotowania:
- Zaczynamy od przygotowania bulionu, w którym standardowo znajdują się warzywa: por, seler, marchewka oraz zioła: sporo ziela angielskiego, kilka liści laurowych oraz lubczyk.
- Do bulionu dodajemy także surowe, pokrojone w plastry buraki. Zalewamy wszystko wodą i doprawiamy solą i gotujemy na niskim ogniu rzez około 50 minut.
- Gdy bulion się gotuje, to w międzyczasie pieczemy cebulę oraz buraki skropione oliwą. Możesz użyć ugotowanych i obranych albo surowych (ale pamiętaj, by zawinąć je w folię).
- W innym garnku ugotuj suszone grzyby z liściem laurowym, zielem angielskim i cebulą.
- Po 30 minutach dodaj wywar oraz grzyby do barszczu. Dorzuć przypaloną cebulę.
- Upieczone buraki zetrzyj na tarce, dodaj do zupy i gotuj przez około 30 minut.
- Na koniec dodaj dobry zakwas z buraków oraz łyżkę cukru, sporo czosnku i ćwiartki jabłek oraz ich skórki (dzięki pektynom ze skórek barszcz zrobi się nieco bardziej gęsty)
- Zupę dostaw na całą noc a następnego dnia przecedź przez drobne sitko. Gotowe!
Przepis na barszcz czerwony z gotowego zakwasu Asi Śledź (Pięknie jemy)
Przepis na zupę, która ZAWSZE pojawia się na stole wigilijnym. Co dom to inny przepis - ten jest prosty i smaczny!
Wyświetl ten post na Instagramie
Składniki:
4 marchewki
2 pietruszki
1/4 selera
1 por
1/2 pęczka kopru
4 ząbki czosnku
łyżeczka suszonej cebuli
łyżeczka suszonego lubczyku
łyżeczka suszonej natki pietruszki
8 kulek ziela angielskiego
15 kulek pieprzu czarnego
3 liście laurowe
1,5 l wody
1 kg buraków
sól
pieprz
majeranek
Sposób przygotowania:
- Warzywa z czosnkiem, przyprawami i ziołami gotuj w wodzie na małym ogniu. Gdy będą miękkie możesz wyjąć je z wywaru i zużyć do sałatki jarzynowej lub pasztetu.
- Do wywaru dodaj buraki. Gotuj ok. godziny.
- Pod koniec gotowania dodaj zakwas z buraków @olinip - doda on mocnego, głębokiego, niepowtarzalnego smaku. Jest w 100% naturalny i żywy, bez dodatku cukru czy octu - dlatego polecam ten zakwas pić również na co dzień, a po co i dlaczego opowiem na stories
- Ewentualnie dopraw do smaku sola, pieprzem, majerankiem.
- Podawaj z ulubionymi dodatkami - ja podaję ze świeżym koprem, olejem lnianym (do wywarów/ zup warzywnych bez dodatku mięsa/ tłuszczu warto dodać taki tłuszcz w postaci oleju, taki tłoczony na zimno dodany bezpośrednio na talerz będzie najbardziej wartościowym odżywczo wyborem) i uszkami!
Przepis na barszcz na zakwasie z grzybami od Leny Gryszko
Na wigilijnym stole koniecznie musi się pojawić barszcz! Podstawą udanego barszczu jest wywar na bazie warzyw i dodatek dobrej jakości, naturalnego zakwasu buraczanego.
To właśnie zakwas wpływa na intensywność smaku i kolory. Prawda też jest taka, że im lepszy zakwas, tym mniej przypraw i „zachodu” podczas gotowania barszczu. Ja w tym roku pierwszy raz miałam styczność z zakwasem buraczanym od Olini.
Wyświetl ten post na Instagramie
Składniki:
1 litr zakwasu buraczanego Olini
3 litry zimnej wody
1 kg buraków
4 duże marchewki
Połówka dużego selera
Por
2 pietruszki
Duże jabłko
3 suszone grzybki
3 ziela angielskie
liść laurowy
Sposób przygotowania:
Pokrojoną włoszczyznę, jabłko, przyprawy zalewam zimną wodą i gotuję na małym ogniu przez 1,5-2 godziny. Następnie odcedzam wywar i dodaję do niego zakwasu buraczanego. Od tego momentu nie gotuję już barszczu, tylko przyprawiam do smaku solą i ewentualnie odrobiną soku z cytryny.
ZOBACZ TAKŻE: PRZEPISY NA BARSZCZ WIGILIJNY NA ZAKWASIE 2021