W szerokościach geograficznych, w których dostęp do owoców zimą jest ograniczony, rządzą przetwory! Dżemy, syropy, zawekowane soki są niczym lato zamknięte w słoiku. W najzimniejszy, najciemniejszy grudniowy dzień, mogą przynieść zapach i smak ogrzanych w słońcu jagód, malin i truskawek. Przypomną Wam aromat wczesnojesiennego, czarnego bzu. Po prostu pycha! Smak to jednak nie wszystko. Przetwory to także sposób na zdrowie, nawet w sezonie infekcyjnym!
Spis treści:
Przetwory owocowe na zimę – lato zamknięte w słoikach
W owocowe przetwory „trzeba umieć”! Od czego zacząć przygodę z przetworami? Najpierw dokładnie poznać owocowy kalendarz, by dowiedzieć się, kiedy (u rolników lub na targu) będzie można zakupić dojrzałe, słodkie i pełne w smaku sezonowe produkty. Niektóre owoce dostępne są tylko w określonych miesiącach, przez krótki czas. Można powiedzieć, że to kolekcja limitowana - i to od najlepszego projektanta, jakim jest natura.
Po zapoznaniu się z kalendarzem możemy wyruszyć na poszukiwanie sprawdzonego dostawcy – takiego, który udzieli kompletnych informacji o sposobie uprawy. Kiedy mamy już owoce, przydadzą się sprawdzone receptury (my w Olini lubimy, by przetwory smakowały „jak u Babci”, bez ekstrawagancji) i mnóstwo porządnie wyparzonych słoików. Higiena to w tym przypadku naprawdę podstawa. Jedna brudna łyżka, może sprawić, że zepsuje się ogromna partia dżemu, czy soku.
Dlaczego warto wykonać tyle wysiłku? Zimą, kiedy nie będzie dostępu do owoców sezonowych, przetwory skutecznie zastąpią nam owoce w codziennej diecie.
Soki i syropy, dżemy to w chłodniejszych, deszczowo-śnieżnych porach roku nie tylko smak lata, ale i moc witamin, antyoksydantów, błonnika i wielu innych cennych składników, które wspierają naszą odporność na sezonowe infekcje. Właśnie dlatego podjęliśmy decyzję, by do rodziny zdrowych produktów Olini dołączyły także domowe przetwory owocowe na zimę. Na początek wybraliśmy owoce, z którymi już pracowaliśmy, a ich supermoce zostały potwierdzone opiniami naszych bliskich oraz klientów.
Owoce dostarczają nam wielu wartości odżywczych. Są cennym źródłem błonnika, witamin m.in. A, B, C oraz K, a także minerałów i polifenoli. Kiedy jednak przychodzi jesień i zima, wraz z nią okres przeziębień i obniżonej odporności, a my nie mamy już dostępu do świeżych owoców sezonowych, warto sięgnąć po przygotowane z nich przetwory. W okresie zimowym mogą one wzbogacać naszą dietę oraz urozmaicać posiłki. Zachowują bowiem wiele właściwości, również te antyoksydacyjne. Pomysłów na przetwory jest wiele. Należą do nich m.in. dżemy, soki, syropy. Przetwory dobrej jakości zawierają dużą ilość owoców, niewielką zawartość cukru, brak w nich natomiast sztucznych dodatków. Przydatne będzie wyrobienie w sobie nawyku czytania etykiet, żebyśmy wiedzieli jaki produkt kupujemy. Nadmiar cukru w diecie nie jest dobry dla zdrowia i może prowadzić do rozwoju wielu chorób m.in.: do otyłości, insulinooporności, cukrzycy. Na ilość należy zatem zwrócić szczególną uwagę. Również ze względu na zawartość cukru należy uważać na przetwory owocowe w diecie dzieci. Jeśli jednak nie jest to jedyna forma, w jakiej dziecko dostaje owoce, przetwory będą idealne jako dodatek do zbilansowanej diety. Przetwory, np. dżemy warto bowiem traktować jako dodatek do placków, naleśników, gofrów, ale też owsianek czy kanapek.
Natalia Wódzka
Ekspertka ds. żywienia i certyfikowana diet coach
Przetwory z jagody kamczackiej na zimę
Jakie przetwory można zrobić z jagody kamczackiej?
Dżem owocowy, sok z jagód, syrop owocowy na zimę. Jagoda kamczacka to super owoc, który świetnie przyjął się Polsce. Z powodzeniem uprawiany jest w wielu regionach i nie brakuje lokalnych dostawców działających z uprawami w rytmie eko i slow. Przetwory z jagody kamczackiej na zimę to uderzeniowa dawka witaminy C i chyba najbogatsze wśród owoców źródło polifenoli, przeciwutleniaczy i flawonoidów.
Wśród tych ostatnich na szczególną uwagę zasługują antocyjany, o których jeszcze sporo przeczytacie w tym artykule. Antocyjany to barwniki, w przypadku jagód odpowiedzialne za niebieski kolor języka po zjedzeniu świeżych owoców. Antocyjany sprawią, że jagody z dżemu czy soku zabarwią deser, wodę czy ciasto, ale nie to jest ich największą zaletą. Antocyjany działają przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwgrzybiczo i antyseptycznie. Mogą odgonić infekcję lub pomóc przejść ją szybciej i łagodniej. Przetwory z owoców jagody kamczackiej będą wspaniałym uzupełnieniem diety małych dzieci i seniorów. W naszej ofercie znajdziecie przetwory bez cukru z jagody kamczackiej (Sok z jagody kamczackiej 100%).
Przetwory z jagód na zimę
Czarne, leśne jagody to, podobnie jak jagody kamczackie, źródło antocyjanów, ale też wielu witamin i minerałów. Wymieńmy choćby witaminy z grupy C, A, B (w tym niacynę) oraz selen, miedź, cynk i mangan. Jagody to również bogate źródło błonnika, garbników i kwasów fenolowych. Odpowiednio przygotowane przetwory z tych owoców będą miały działanie przeciwzapalne, wspierające naczynia krwionośne i opóźniające procesy trawienia. Przetwory jagodowe (w tym także dżem z jagód leśnych) genialnie wpływają na jelita i są wręcz polecane w problemach trawiennych, niestrawnościach i zatruciach.
Przetwory z malin na zimę
Cennych antybakteryjnych antocyjanów możemy szukać także w przetworach malinowych. Owoce maliny to bogactwo witamin C, A czy B, żelaza, potasu oraz naturalnych antyoksydantów. Całość sprawia, że owoce malin, także w postaci przetworów mogą wspierać nas w walce z przeziębieniem. Wiedziały o tym już nasze prababcie, które w przypadku kataru, kaszlu i drapania w gardle od razy sięgały po syropy i zdrowe soki na zimę zrobione z malin czy mus malinowy. To tradycyjne i w 100% naturalne sposoby sezonowe infekcje, skuteczne także wtedy, kiedy pojawia się gorączka (znane są ze swojego napotnego działania).
Przetwory z malin dla dzieci? Mali ludzie wyjątkowo lubią się akurat z tym owocem. Jego podawanie dzieciom to naprawdę prosta i wygodna sprawa. Przetwory z malin dla niemowląt? Maliny można wprowadzać do diety dziecka od około 7 miesiąca życia. Zalecamy zacząć od samych owoców lub produktów bez cukru. Gotowe przetwory z malin znajdziesz w sklepie Olini.
Przetwory z czarnego bzu na zimę
Jesteśmy wielkimi fanami owoców i przetworów z czarnego bzu! Ta wpisana na stałe w polski krajobraz roślina to bogate źródło składników, których potrzeba nam, by radośnie przejść przez zimę. Przetwory z owoców czarnego bzu mają wszystkie zalety owoców. Jest tu witamina C oraz A, pektyny i antocyjany, czyli znów mamy do czynienia z potężnym orężem w walce z przeziębieniem i grypą! Czarny bez ma dobry PR wśród naturoterapeutów już od wielu pokoleń. Dawniej nie wyobrażano sobie domowej spiżarni (która pełniła również rolę apteczki) bez przetworów z czarnego bzu! Istnieją także przetwory z kwiatów czarnego bzu, jednak to zupełnie inny produkt niż przetwory z czarnego bzu na zimę. Od soku czy syropu z owoców różni się kolorem, właściwościami i przeznaczeniem. Syrop z kwiatów czarnego bzu oraz syrop z czarnego bzu są także dostępne w sklepie Olini.
Przetwory z truskawek na zimę
Czy truskawki, ulubiony owoc większości Polaków, mogą także stanowić sposób na przeziębienie i grypę? TAK! Mają mało cukru, za to sporo przeciwutleniaczy, w tym witaminy C. Ponadto dbają o nasze jelita (zawierają sporo błonnika), a jak wiadomo mikrobiota jelitowa jest jak nasz drugi mózg, który zajmuje się sterowanie odpowiedzią immunologiczną organizmu. Przetwory na zimę z truskawek? Wszystko wskazuje na to, że to bardzo dobry pomysł, szczególnie dżem z truskawek!
Soki owocowe i syropy na zimę
Soki owocowe na zimę i syropy to super łatwy sposób na wprowadzenie do zimowej diety produktów na bazie owoców sezonowych (sok z rokitnika, syrop z jagody kamczackiej, sok malinowy i inne domowe syropy na zimę). Mogą stanowić dodatek do rzeczy, które standardowo pojawiają się w Waszej rodzinnej diecie. Łyżeczka soku porzeczkowego do herbaty, sok z jagody kamczackiej czy wody, łyżeczka syropu malinowego do lodów lub sera pleśniowego?
A może sok na zimę z rokitnika ceniony za właściwości wspierające odporność? Chlup i gotowe! Podniesienie jakości codziennej diety z sokami i syropami owocowymi jest łatwe, smaczne i zdrowe! Z czystym sercem polecamy Wam soki i syropy owocowe na zimę!
Według zaleceń ludzie zdrowi mogą zastąpić jedną porcję owoców dziennie sokiem. Ze względu na proces produkcji, najlepszym wyborem będą soki zimnotłoczone. Takie soki wyciskane są na zimno, ze świeżo zebranych owoców, nie są rozcieńczane wodą, nie zawierają także dodatku cukru w składzie. Zachowują one jednocześnie większość składników odżywczych dostępnych w owocach, z których są produkowane. Do takich soków należy sok z jagody kamczackiej Olini oraz sok z rokitnika Olini. Jagoda kamczacka jest bogactwem polifenoli. Dzięki temu wykazuje działanie przeciwzapalne, ale także przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. Rokitnik to kolejny superowoc o niezwykłej mocy. Cechuje go wysoka zawartość witaminy C, a wraz z nią szereg prozdrowotnych właściwości. Oba soki są naturalnym źródłem witamin oraz antyoksydantów. Są prawdziwymi skarbami natury, których wsparcie będzie nieocenione nie tylko przy walce z infekcjami, ale również w profilaktyce wielu chorób.
Natalia Wódzka
Ekspertka ds. żywienia i certyfikowana diet coach
Dżem a konfitura — czym się różni dżem od konfitury?
Zdecydowanie jednymi z naszych ulubionych przetworów są dżemy i konfitury, ale do oferty przetworowej Olinii zdecydowaliśmy się wprowadzić wyłącznie te pierwsze (czyli dżemy). Z naszego punktu widzenia przewaga dżemu nad konfiturą polega na mniejszej ilości cukru zastosowanej w procesie produkcji. Chodzi nam o cukier dodany, a nie ten naturalnie obecny w owocach.
Nie jesteśmy cukrowymi purystami, którzy całkowicie wystrzegają się białego cukru. Tam, gdzie to niepotrzebne, nie dodajemy cukru w ogóle, jednak jeśli produkt wymaga dodatku cukru ze względu na smak lub trwałość (pamiętajmy, że cukier jest też konserwantem) używamy go tylko tyle, ile to konieczne.
Czym się różni dżem od konfitury? Do przygotowania konfitury potrzeba zdecydowanie więcej cukru niż do przygotowania dobrego dżemu. Ta różnica przekonała nas do postawienia na dżem owocowy, przynajmniej do momentu, kiedy nie poznamy bardziej przekonujących, konfiturowych receptur. Mamy nadzieję, że nasze nowe produkty przypadną Wam do gustu. Jak zawsze z niecierpliwością czekamy na feedback! Nasze dzieci już spróbowały i dają przetworom Olini mocną piąteczkę! Przetwory z owoców na zimę? Szukajcie ich w naszym sklepie!