Spis treści:

Najlepsze masło orzechowe - ranking maseł orzechowych

Co to jest masło orzechowe i jakie są jego rodzaje?
Masło orzechowe powstaje z mielonych orzechów i cieszy się dużą popularnością ze względu na swój smak i wartości odżywcze. W zależności od użytych orzechów wyróżniamy różne rodzaje maseł orzechowych, takie jak masło migdałowe, laskowe, ziemne czy pistacjowe. W tym artykule przyjrzymy się bliżej procesowi powstawania masła orzechowego oraz różnym rodzajom tego produktu.
Masło z orzechów powstaje poprzez mielenie orzechów na gładką lub chrupiącą pastę. Proces ten może być przeprowadzany na surowych lub prażonych orzechach, co wpływa na smak i konsystencję gotowego produktu.
Z jakich orzechów produkuje się masła?
W sklepach stacjonarnych i online dostępnych jest wiele różnych odmian dobrych maseł orzechowych. Do produkcji wykorzystuje się pistacje, migdały, orzechy laskowe, nerkowca, ziemne (arachidowe), a także ich mieszanki.
Dzięki temu klasyczne masło orzechowe jest zróżnicowane pod względem smaku, aromatu, konsystencji, kompozycji witaminowych oraz składu białkowego, węglowodanowego i tłuszczowego. Przejrzyj poniższą analizę, która pozwoli Ci wybrać zdrowe masło orzechowe.
Jak wybrać najlepsze masło orzechowe?
Na co zwrócić uwagę wybierając najlepsze masło orzechowe? Co wpływa na jakość maseł orzechowych? Dobre masło orzechowe powinno być nie tylko smaczne, ale także zdrowe i wartościowe pod względem odżywczym.
-
Metoda produkcji - warto zwrócić uwagę na to, czy masła orzechowe dobrej jakości jest produkowane z surowych, czy prażonych orzechów, co wpływa na smak i konsystencję produktu.
-
Składniki:
-
Orzechy – im większa ilość, tym lepiej. Najlepszym wyborem jest oczywiście masło orzechowe 100% orzechów.
-
Tłuszcz – chodzi tu przede wszystkim o nasycone kwasy tłuszczowe, które są szkodliwe dla układu sercowo-naczyniowego. Zdecydowanie nie warto kupować maseł z olejem palmowym w składzie.
-
Cukry – mimo że te węglowodany proste są potrzebne dla prawidłowego rozwoju organizmu, to ich wysoki odsetek w 100 gramach produktu świadczy o słabej jakości masła i podbija jego kaloryczność.
-
Białko – wysoki poziom protein to cecha wyróżniająca najlepsze produkty,
-
Sól – dobre smarowidła mają śladowe ilości tego składnika.
-
Dodatki smakowe – masło orzechowe naturalne to wyłącznie naturalne składniki niezawierające dodatków smakowych, takich jak karmel czy różnego rodzaju mieszanki aromatyzujące i spożywcze konserwanty. Ich obecność często wiąże się z podwyższoną zawartością węglowodanów przetworzonych, których należy unikać w diecie. Co innego, gdy masło z orzechów zawiera przyprawy - np. kakao, cynamon czy owoce liofilizowane - to świetne, naturalne dodatki, które w żaden sposób nie psują składu.
Ranking maseł orzechowych od Olini
W poniższej tabeli zestawiono najlepsze pasty orzechowe Olini, które w składzie mają orzechy naturalne.
Masło orzechowe wartości odżywcze 100 g produktu.
Oprócz powyższych cech produkty te cechuje zróżnicowanie pod względem zawartości witamin, minerałów i mikroelementów.
Masło z: |
Wartość energetyczna (kJ/kcal) |
Tłuszcz (g) |
Kwasy nasycone (g) |
Węglowodany (g) |
Cukry (g) |
Białko (g) |
Sól (g) |
2568/619 |
48,5 |
6,1 |
25,0 |
5,7 |
20,5 |
0,02 |
|
2604/628 |
52,0 |
3,8 |
19,0 |
4,6 |
21,0 |
0,06 |
|
2920/698 |
69,0 |
3,8 |
17,0 |
2,8 |
17,0 |
0,01 |
|
2527/609 |
49,0 |
6,8 |
16,0 |
4,0 |
26,0 |
0,05 |
|
2525/609 |
47,0 |
8,5 |
30,0 |
5,0 |
16,0 |
0,07 |
|
2452/591 |
47,6 |
7,3 |
17,5 |
5,0 |
22,7 |
0,02 |
|
2637/636 |
51,0 |
7,7 |
22,0 |
7,1 |
22,0 |
0,26 |
Oprócz powyższych cech produkty te cechuje zróżnicowanie pod względem zawartości witamin, minerałów i mikroelementów.
Dobre masło orzechowe - jakie wybrać?
Jeśli szukasz kremu orzechowego o najlepszym składzie, postaw na te dobrej jakości bez dodatków, takich jak sól, cukier czy utwardzone tłuszcze. Zwróć uwagę na obecność tylko samych, świeżo prażonych orzechów. To pozwoli ci wybrać najlepsze masło orzechowe dostępne na rynku.
Od gładkiego do chrupiącego: różne tekstury masła orzechowego
W zależności od preferencji można wybrać masło orzechowe gładkie (smooth) lub masło orzechowe chrupiące (crunchy).
-
Gładkie masło orzechowe charakteryzuje się jednolitą, aksamitną konsystencją, która łatwo się rozsmarowuje - to idealne masło orzechowe dla osób, które nie lubią chrupania
-
Masło orzechowe chrupiące zawiera kawałki orzechów, które dodają chrupkości i różnorodności tekstury.

Masło pistacjowe – duża zawartość węglowodanów i białka
To prawdziwy rarytas dla miłośnika tych zielonych orzeszków. Ta przepyszna o głębokim wyrazistym smaku kremowa pasta pistacjowa stanowi dobre źródło białka, zdrowych tłuszczy, wolne od soli i oleju palmowego.
Krem pistacjowy bogaty w witaminy A, B1, B6, C oraz minerały (cynk, fosfor, magnez, potas, żelazo, kwas foliowy) jest doskonałym uzupełnieniem diety każdego sportowca. Pistacje zawierają w składzie luteinę wspomagającą pracę oczu, zmniejszająca ryzyko zwyrodnienia żółtej plamki.

Masło orzechowe z migdałów – wiele walorów prozdrowotnych i odżywczych
Ma wiele właściwości prozdrowotnych i odżywczych. Migdały to zdrowe orzechy zawierające przede wszystkim witaminę E, która pozytywnie wpływa na układ immunologiczny człowieka, zmniejszając ryzyko przeziębień w okresie jesienno-zimowym i zachorowań na przewlekłe schorzenia. Witamina E to naturalny biologiczny antyoksydant hamujący starzenie się komórek.
Kolejnym składnikiem, w który obfitują migdały to magnez. Ten minerał ma szczególne znaczenie dla organizmu, oddziałując na przewodnictwo nerwowe, odpowiadając za kurczliwość mięśni i wspomagając gospodarkę cukrową.
Pasta z migdałów charakteryzuje brak goryczki oraz idealny słodkawy smak. Koneserzy tych orzechów mogą rozkoszować się w dwóch wersjach smarowidła zarówno gładkiej, jak i crunchy.
Jego skład zawiera stosunkowo dużą zawartość protein, co powoduje, że almond butter to produkt Olini dla osób aktywnych i uprawiających różne dyscypliny sportu, którzy mogą je wykorzystać na tzw. przed- i potreningówki żywieniowe.

Masło z orzechów laskowych – produkt idealny do diety ketogenicznej
W diecie ketogenicznej kluczową role odgrywają produkty wysokotłuszczowe. Dlatego idealnym produktem w żywieniowym menu będzie naturalna pasta z orzechów laskowych, która ma najwięcej tłuszczy w 100 gramach i jednocześnie stosunkowo małą ilość węglowodanów i cukru, co jest bardzo ważne w tym jadłospisie. Jakie są inne korzyści z regularnego spożywania tego smarowidła?
-
łagodzi stany zapalne jelit – co powoduje wysoka zawartość błonnika,
-
chroni organizm przed stresem oksydacyjnym – co wynika z wysokiej ilości antyoksydantów, które pozytywnie wpływają na strukturę komórkową,
-
zapobiega rozwojowi miażdżycy – dzięki przeciwutleniaczom oraz zdrowym nienasyconym kwasom tłuszczowym,
-
poprawia pamięć i sprawne myślenie – za które odpowiadają witaminy z grupy B zawartym w orzechach laskowych,
-
jest idealny dla cukrzyków – dzięki najmniejszej ilości cukrów prostych w 100 gramach.

Orzechowe masło arachidowe – moc protein i witamin
Produkt z arachidowych orzechów można określić następująco: to moc protein i witamin w jednym słoiczku, w którym znajdziesz największą ilość białka spośród prezentowanych w rankingu maseł. To sprawia, że jest to świetny dodatek do różnych dań treningowych oraz doskonałe uzupełnienie diety wegetariańskiej.
Orzechowe smarowidło z fistaszków to również skarbnica wielu minerałów (potasu, magnezu, witaminy E) i kwasów oleinowych obniżających poziom cholesterolu we krwi, tym samym zapobiegających miażdżycy i chorobom układu krwionośnego.
Bogactwo składników odżywczych sprawia, że pastę z orzechów arachidowych warto włączyć do piramidy żywieniowej zarówno osób starszych, jak i młodych. Dostępna jest też pasta arachidowa crunchy, która delikatnie chrupie, dzięki kawałkom fistaszków.

Masło na bazie nerkowców – węglowodanowe źródło naturalnej energii
Pasta z nerkowców ma wysublimowany smak, jest delikatna i słodka. nie ma w składzie oleju palmowego, natomiast zawiera największą ilość węglowodanów w 100 gramach produktu i najmniej tłuszczu - to polecane masła orzechowe dla osób na diecie.
To także bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie układu krążenia. Wśród cennych składników, jakie można znaleźć w nerkowcach, należy przede wszystkim wskazać: cynk, fosfor, mangan, potas, sód, wapń i żelazo.
Jest to jedno z najmniej kalorycznych maseł. Regularne spożywanie tych produktów pozytywnie wpływa na redukcję tkanki tłuszczowej oraz powoduje zmniejszenie uczucia głodu. Duża ilość minerałów, pyszny smak, uniwersalność w kuchni, stosunkowo mała wartość energetyczna i atrakcyjna cena – to kolejne zalety tego dobrego fit produktu.

Masło orzechowe crunchy – mix pysznych smaków
Skierowany do miłośników migdałów, fistaszków i nerkowców. To masło orzechowe zawiera je wszystkie w jednym opakowaniu. Wersja crunchy to jeszcze więcej przyjemności i pysznych smaków. Jej skład to 100% orzechów: 60% arachidów, 30% stanowią owoce nanerczowate a migdałowe 10%.
To świetne źródło energii, białka i pożytecznych kwasów tłuszczowych. Badania pokazują, że takie mieszanki korzystnie wpływają na wydolność podczas wysiłku umysłowego i fizycznego dostarczając kompletne dawki dziennego zapotrzebowania witamin i mikroelementów.
Masło z orzechów pistacji i nerkowca – kompozycja, którą warto mieć w kuchni
Połączenie tych dwóch egzotycznych orzechów w jedno masło – to kompozycja, którą warto mieć w kuchni i domowej spiżarni. Doskonały mix wyrazistych smaków prażonych pistacji z nieco mniej intensywnym, maślanym aromatem nerkowców. Pasta z nerkowców i pistacji może być świetnym uzupełnieniem tzw.power ball’sów (kulki mocy).
Również zawartość minerałów w tych orzechach jest imponująca. W szczególności chodzi tu o:
-
wapń i magnez – wpływające dobrze na stan kości, branie udziału w przewodnictwie tkanki nerwowej oraz zapewniające prawidłową kurczliwość mięśni,
-
potas – usuwający nadmiar sodu i wody z organizmu, wpływając na równowagę zasadowo-kwasową,
-
miedź – która bierze udział w syntezie czerwonych krwinek,
-
mangan – niezbędny w budowie kości i masy mięśniowej, odgrywa także kluczową rolę w prawidłowej pracy układu nerwowego,
-
cynk – korzystnie oddziałujący na stan skóry i włosów, wspierający rozwój fizyczny, przyspieszający leczenie ran, u mężczyzn wspomaga prawidłowe funkcjonowanie prostaty,
-
selen – doskonały antyoksydant chroniący DNA, komórki i błony komórkowe przed szkodliwym działaniem wolnych rodników,
-
żelazo – pierwiastek zapobiegający rozwojowi niedokrwistości niedobarwliwej.

Masła orzechowe z owocami – masła orzechowe idealne dla dzieci!
NOWOŚĆ! Masła orzechowe z owocami! Dzięki nim dostarczysz swojemu maluchowi wielu cennych składników odżywczych.
Specjalnie dla maluchów stworzyliśmy:
Użyliśmy w nich arachidów i nerkowców. Dlaczego? Orzeszki arachidowe mogą korzystnie wpływać na serce i układ nerwowy. Z kolei nerkowce uważa się za najsmaczniejsze orzechy na świecie. Zawierają m.in. dużo miedzi, której potrzebujemy, aby nasz organizm wchłaniał żelazo.
Owoce wzbogacają nasze kremy orzechowe np. o błonnik, który pozytywnie wpływa na trawienie oraz witaminy. I o owocowy smak, który przełamuje ich orzechową słodycz.
Prawdziwe masło orzechowe – jakie wybrać?
Przedstawiliśmy wam najważniejsze zdrowotne właściwości masła orzechowego, które bezpośrednio wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Zestawienie zawartości tłuszczu, kwasów nasyconych, białka, węglowodanów, cukrów, soli oraz wartości energetycznej w 100 g charakterystycznych dla poszczególnych rodzajów maseł pozwala na wybór i stawianie na jakość maseł orzechowych.
Podsumowując:
-
Chcesz szybko dostarczyć jak największej energii przed treningiem? Wybierz najbardziej kaloryczne masło z orzechów laskowych.
-
Natomiast po skończeniu intensywnego wysiłku fizycznego dobre będzie masło z nerkowców, które cechuje największa zawartość węglowodanów.
-
Jeśli szukasz wysokoproteinowej pasty Olini – warto zaopatrzyć się masło z orzeszków arachidowych zawierający aż 26 g białka.
-
Interesują Cię mieszanki? Dobrym rozwiązaniem będzie mix crunchy! Niezależnie jednak od tego, jakie orzechy zostały użyte do produkcji smarowideł, wszystkie charakteryzują się śladową ilością soli i brakiem oleju palmowego w składzie.