29 czerwca - 3 lipca - Darmowa dostawa od 49 zł ☁️
0
Twój koszyk

Twój koszyk jest pusty

WYBIERZ SWÓJ PIERWSZY PRODUKT

Kod rabatowy podasz w kolejnym kroku
Wartość zamówienia 0,00 zł Kontynuuj zakupy
30-06-2022  |  Magda

Rokitnik i jego zastosowanie

Rokitnik to znane od setek lat zioło, wykorzystywane w medycynie naturalnej oraz branży kosmetycznej. Jednak to nie jedyne jego zastosowanie. Ma bogaty skład i cenne właściwości. Możemy znaleźć wiele produktów z rokitnika. Można spożywać go w formie soku lub nektaru, przygotowuje się z niego także olej. Napary z jego liści pomagają skórze wrócić do równowagi i przywrócić jej zdrowy wygląd. Ale zacznijmy od początku. Czym właściwie jest rokitnik?
Rokitnik, według klasyfikacji botanicznej, wywodzi się z rodziny oliwkowatych. Występuje w Azji oraz Europie. W naszym kraju, w dzikiej formie, rośnie na północy. Porasta tereny, które nie są podłożem idealnym. To roślina, podobnie jak jagoda kamczacka czy aronia, która jest bardzo odporna na warunki atmosferyczne i glebowe.

Spis treści:

  1. Rokitnik – właściwości i szerokie zastosowanie
  2. Rokitnik – jedz, smakuj i korzystaj
  3. Rokitnik jako składnik kosmetyków
  4. Rokitnik łagodzi i pielęgnuje
  5. Olej z rokitnika – prawdziwy skarb natury
  6. Syrop z rokitnika i sok z rokitnika na wzmocnienie – zapamiętaj!
  7. Rokitnik – zioło o wielu twarzach

Rokitnik – właściwości i szerokie zastosowanie

Rokitnik to bogate źródło, ważnych dla organizmu składników. Przez długi okres, mimo znanych nam zalet tej rośliny, sadzono ją głównie jako ozdobę ogrodów. Na szczęście od jakiegoś czasu rokitnik na nowo zyskuje szerokie uznanie szczególnie w zielarstwie.

W jego składzie znajdziemy witaminy, flawonoidy oraz kwasy organiczne. Rokitnik jest bogaty w witaminy A, B, C i E. To zioło ma w sobie cenne właściwości lecznicze i działa przeciwzapalnie.

Rokitnik jako jeden ze składników kosmetyków jest używany do produkcji wielu preparatów do pielęgnacji włosów i skóry głowy. Ma właściwości nawilżające. Pomaga w zwalczaniu łupieżu i wypadaniu włosów.

Rokitnik – jedz, smakuj i korzystaj

Zapewne dla części z Was zaskoczeniem okaże się fakt, że rokitnik to doskonały składnik wielu potraw, a nawet deserów. Sok z rokitnika, dżem lub galaretka to zdrowa i pyszna przekąska. Sok z rokitnika może być doskonałym zamiennikiem cytryny, ponieważ jest bardzo kwaśny w smaku. Z kolei olej z rokitnika jest bogaty w kwas palmitynowy, który zawiera witaminy młodości i beta-karoten.

Rokitnik jako składnik kosmetyków

Dzięki swoim bogatym właściwościom rokitnik jest częstym składnikiem kosmetyków, które mają na celu wspomagać takie dolegliwości jak:

  • wysuszenie skóry głowy
  • łupież
  • stan wypadania włosów

Znajduje się w takich kosmetykach jak:

  • Preparaty leczące poparzenia skóry
  • Preparaty leczące stany zapalne naskórka
  • Preparaty wspomagające usuwanie zmian skórnych takich jak przebarwienia czy nadmierne wysuszenie oraz łuszczenie się naskórka

Rokitnik łagodzi i pielęgnuje

Rokitnik to zioło, które po przetworzeniu wykorzystywane jest jako wspomożenie procesu leczenia, bądź łagodzenia rozległych dolegliwości. I tak na przykład wyciąg z oleju rokitnika ma działanie obniżające gorączkę, łagodzące i wspomagające regenerację przewodu pokarmowego w trakcie zatruć pokarmowych.

W procesie łagodzenia objawów chorób na tle reumatologicznym napary z liści rokitnika są cennym środkiem wspomagającym i działającym przeciwzapalnie. Dzięki wspomnianym już właściwościom przeciwzapalnym napary z liści rokitnika pomagają w leczeniu trudno gojących się ran. Przemywanie skóry naparem z rokitnika jest pomocne także przy niektórych schorzeniach skóry.

Olej z rokitnika – prawdziwy skarb natury

Olej z rokitnika jest uzyskiwany z nasion i przecieru z owoców rokitnika. Co ciekawe, substancje te różnią się od siebie zawartością witamin i innych składników. Dlatego, w zależności od bazy, z jakiej tłoczony jest olej, jego skład będzie nieco inny.

Rokitnik jest nie tylko bogatym źródłem witamin. Znajdziemy w nim dużo żelaza, fosforu, potasu oraz wapnia. Ponadto w oleju z rokitnika jest bardzo dużo innych składników jak np. flawonoidy. Jednak wpływ na skład oleju ma między innymi stopień dojrzałości jego owoców, a także sposób produkcji oleju.

Ciekawostką z pewnością będzie fakt, że wspomniany już wcześniej olej z rokitnika ma intensywny czerwono-pomarańczowy kolor. W dodatku pachnie owocami, co jeszcze bardziej zachęca do korzystania. 

Sok z rokitnika na wzmocnienie – zapamiętaj!

Sok z rokitnika zawiera duże ilości witaminy C. Dzięki temu jest to idealny sposób na wzmocnienie. Szczególnie dla tych osób, które zmagają się okresową utratą lub obniżeniem odporności organizmu. Co równie ważne w soku z rokitnika znajdziemy kwas omega 7, który dobrze wpływa na wygląd naszej skóry. Podobnie jak napary z rokitnika wspomaga procesy leczenia stanów zapalnych.

Najlepszy sok z rokitnika to ten tłoczony na zimno, z przetartych dojrzałych owoców. Smakuje wtedy wyśmienicie, lekko egzotycznie i ananasowo. 

Rokitnik – zioło o wielu twarzach

To niepozorne zioło ma w sobie wiele cennych składników. Pomoże zadbać o naszą skórę jako składnik kosmetyków. Wesprze naszą odporność w formie soku albo nektaru. To bardzo skuteczny środek na wiele dolegliwości i problemów. Nie wahajmy się używać go w codziennym życiu.

Autorka:

Magda Entuzjastka zdrowego odżywiania oraz górskich wycieczek, kolarstwa, wspinaczki i narciarstwa.

Autorka:Magda
Entuzjastka zdrowego odżywiania oraz górskich wycieczek, kolarstwa, wspinaczki i narciarstwa.

Produkty z naszej olejarni:

[product id="466, 18, 426, 170, 354, 366"]

732 080 803
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium