Spis treści:

Zakwasy w diecie warzywno-owocowej dr Dąbrowskiej

Dieta dr Dąbrowskiej – naturalny sposób na oczyszczenie organizmu
Nie da się ukryć, że dieta dr Dąbrowskiej nie jest dla wszystkich, ale jest skonstruowana w taki sposób, że przygotowanie posiłków nie zajmie nam wiele czasu. Bazę diety stanowią owoce i warzywa występujące powszechnie w naszej szerokości geograficznej.
Dieta jest stosunkowo tania. Co ważne, opiera się na naturalnej, nieprzetworzonej żywności. Przykładem są kiszone warzywa i zakwasy takie jak: zakwas z buraka, zakwas z marchewki czy zakwas z kapusty. Jak wiadomo, kiszonki to naturalne źródło witamin i mikroelementów. To także naturalne probiotyki mające doskonały wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu.
Podstawowe zasady w diecie dr Dąbrowskiej
Na dietę dr Ewy Dąbrowskiej składają się:
- Lecznicza głodówka
- Zdrowa dieta warzywno – owocowa. Podstawę drugiego etapu stanowią warzywa oraz owoce łatwo dostępne w naszym kraju. Dieta jest dość prosta.
Zdaniem jej pomysłodawczyni, pomaga nie tylko osobom z nadwagą, ale również tym cierpiącym na schorzenia neurologiczne, problemy hormonalne, osobom z osłabioną odpornością, a także osobom zmagającym się z zaburzeniami metabolizmu. Dieta dr Dąbrowskiej zakłada oczyszczenie organizmu z toksyn. Takie oczyszczenie ma pomóc w powrocie do właściwej równowagi. Kolejny etap ma przywrócić naturalny rytm oraz zwrócić nam utraconą energię, oraz witalność.
Wracając do konstrukcji diety – jak napisaliśmy wcześniej – pierwszym etapem jest lecznicza głodówka. Nie oznacza to jednak całkowitego wyrzeczenia się pokarmów. Na tym etapie należy spożywać około 600 kalorii dziennie.
W zależności od potrzeb osoby odchudzającej się etap ma trwać od dziesięciu do maksymalnie czterdziestu dni.
Co zatem wolno jeść w pierwszym etapie?
Mogą to być warzywa takie jak: marchew, buraki, rzodkiew, kalafior, brokuły, cebula, ogórki, pomidory czy papryka. Zakazane są ziemniaki. Umilić sobie głodówkę można z użyciem jabłek, grapefruitów, cytryn i jagód. Dr Dąbrowska zaleca spożywanie powyższych produktów bez obróbki termicznej jako surówki albo sałatki lub w postaci zup bez dodatku tłuszczu i nabiału. Dodatkowo osoba na leczniczej głodówce powinna wypijać do 3 litrów niskozmineralizowanej wody dziennie.
Można pozwolić sobie na luksus w postaci soków i koktajli z wyżej wymienionych warzyw i owoców. Można także pić herbaty ziołowe i owocowe bez dodatku cukru.
Po okresie głodówki następuje etap drugi. To znaczy – produkty dozwolone w etapie pierwszym zostają rozszerzone o rośliny strączkowe, nabiał oraz kasze. Wolno wprowadzić owoce i warzywa wcześniej zabronione, a także chleb razowy oraz orzechy. Dr Dąbrowska zaleca stałe odstawienie takich produktów jak: biała mąka, ser żółty, herbata, kawa, żywność przetworzona, słodycze czy alkohol.
Do picia oprócz wody i soków można wykorzystać też wodę z kiszonych warzyw. Nie musi to być tylko kiszona kapusta czy buraki, można eksperymentować z innymi dozwolonymi warzywami na przykład z marchewką czy ogórkami. Zakwasy można też ze sobą mieszać, tak żeby uzyskać najbardziej odpowiadający nam smak i konsystencje. Przykładem może być połączenie kiszonej marchewki i buraka. Ten pyszny napój nie tylko orzeźwia i gasi pragnienie, ale ma też inne właściwości.
Jak zatem wygląda przykładowy jadłospis diety dr Dąbrowskiej?
Wbrew pozorom jest dość urozmaicony. I tak na przykład, zgodnie z tym, co pisze dr Dąbrowska w książce „Ciało i ducha ratować żywieniem”, możecie zjeść:
Śniadanie: zakwas z kiszonej marchwi (samodzielnie ukiszony lub kupiony gotowy), surówka: pomidor, ogórek kiszony, seler naciowy, surówka z białej kapusty z jabłkiem plus gotowany burak, herbata miętowa lub sok jabłkowy.
Obiad: zupa ogórkowa, duszona papryka nadziewana jarzynami, surówka z czerwonej kapusty z grapefruitem, polana sokiem z kiszonej kapusty, gotowany kalafior, kompot z jabłek
Kolacja: mus jabłkowy na ciepło, surówka z marchwi z jabłkiem, gotowana biała kapusta, sok pomidorowy, herbata z róży.

Czy dr Dąbrowska poleca naturalne kiszonki osobom na diecie jej autorstwa?
Dr Dąbrowska wręcz zaleca naturalne postne kiszonki w swojej diecie. Sok z kiszonych buraków, kapusty czy marchewki to świetny składnik diety warzywno-owocowej.
Sałatki i surówki na bazie z kiszonych buraków, kapusty, marchewki to wręcz idealny pomysł na zdrowe i pyszne dania w trakcie diety pani doktor. Zwłaszcza że są to warzywa dozwolone już na pierwszym etapie diety.
Poza tym zakwas z buraków, kapusty czy marchewki to wspaniała bomba witaminowa, która nie tylko pomoże nam w oczyszczeniu organizmu i usprawni pracę naszych jelit, ale zadziała także na nasz układ odpornościowy i poprawi funkcjonowanie całego organizmu.
Co ważne, takich kiszonek nie musimy przygotowywać sami. Wystarczy uważnie przeczytać publikacje dr Dąbrowskiej poświęcone kiszonkom. Proste i w stu procentach naturalne kiszonki z warzyw najwyższej jakości, jakie oferują polscy producenci, w zupełności nadają się do stosowania w trakcie diety warzywno-owocowej.
Obejrzyj filmik na kanale Olini na Youtube i dowiedz się jakie właściwości ma zakwas z kapusty: