Dżem z malin Olini
49,90 zł

Dżem malinowy domowy
Nasz dżem z maliny jest ręcznie i z sercem robiony według receptury bieszczadzkich babć, wiernie odtworzonej przez współczesnych rzemieślników.
Smakuje jak z domowej spiżarni pełnej przetworów i słoików. Najlepiej zimą, gdy tęskno nam do lata i krzewów pełnych dorodnych, skrzących się w słońcu owoców.
Dżem z malin naturalny
Nasz dżem z malin to naturalny produkt o prostym składzie. Powstaje z malin zbieranych prosto z krzaczka w bieszczadzkim ogrodzie. Dojrzałych, soczystych i słodkich.
Jest wolny od syropu glukozowo-fruktozowego, a także dodatkowych konserwantów, sztucznych zagęszczaczy czy wody.
Sok z cytryny pozwala zachować mu apetyczny, ciemnoróżowy kolor. Gęsty od owoców dżem z malin Olini swoją konsystencję zyskuje dzięki naturalnej pektynie. Trwałość zapewnia mu cukier o właściwościach konserwujących i pasteryzacja.
Dżem z malin – właściwości
Nasz dżem z malin to supernaturalna przekąska dla osób, które szukają produktów o prostym składzie.
Gęsty od owoców, pełen jest dobrze przyswajalnego błonnika.
Maliny to niskokaloryczne owoce bogate w witaminy, minerały i przeciwutleniacze. Według badań, mogą chronić przed cukrzycą, otyłością, zapaleniem stawów i innymi schorzeniami oraz działać antystarzeniowo.

Warto wiedzieć
Dżem z malin Olini - składniki
Maliny*, cukier, sok z cytryny, pektyna (naturalna substancja żelująca). Produkt pasteryzowany. *Sporządzono z nie mniej niż 80 g owoców na 100 g produktu.
Polska
Bezpieczny dla kobiet w ciąży i dzieci. Odpowiedni dla wegetarian i wegan. Nie zawiera glutenu.
Owocowy i słodki.
Naturalny, malinowy.
Produkt z całych owoców, o średnio-gęstej konsystencji, z drobnymi pestkami, które chrupią przy rozgryzaniu.
2 lata od daty produkcji.
Dżem należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w temperaturze 10-15°C. Po otwarciu należy trzymać w lodówce.
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze | w 100g |
Wartość energetyczna | 607 kJ / 145 kcal |
tłuszcz | 0,06 g |
– w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0 g |
węglowodany | 35 g |
– w tym cukry | 29 g |
białko | 0,1 g |
sól | 0 g |

Dżem z malin – zastosowanie
Dżem z malin to smaczny dodatek do śniadania, obiadu, kolacji czy deseru.
Z nim przetrwasz zimę! Już jedna łyżeczka tego dżemu potrafi przywołać letni czas i poprawić humor. Najlepiej schować się pod gruby koc i jeść go prosto ze słoiczka lub dodać do herbaty.
Malinowy dżem można też serwować do wypieków, gofrów i naleśników.
Dżem z malin – cena
W przypadku dżemów warto zwracać uwagę na jego skład, nie cenę. Dobrej jakości konfitura będzie miała dużo owoców, a niewiele dodatkowych składników.
Nie należy sięgać po produkty, które zawierają mało owoców, bo pełno w nich cukru i wody. W składzie słabej jakości dżemów są też dodatkowe, zbędne substancje: zagęstniki, np. guma guar, konserwanty albo sztuczne barwniki i aromaty.
Dżem z malin domowej roboty – przepis
Dlaczego nasz dżem z malin smakuje jak tradycyjny, domowy? Nasze przetwory powstają z całych owoców, które po zbiorze są myte, a następnie wrzucone do zwykłego garnka, nie maszyny!
Gotują się małymi porcjami, na prawdziwym ogniu, we własnym soku – nie dolewa się do nich wody. Sok cytrynowy w dżemie z malin jest wyciskany z prawdziwej cytryny, a nie ze sztucznego zamiennika.
Dżem, jak robi się to od wieków, jest słodzony cukrem – dla smaku i jego dobrych właściwości konserwujących.
Najczęściej zadawane pytania
-
Dlaczego domowy dżem z malin jest słodzony cukrem?
-
Cukier w naszych dżemach ma podwójną funkcję. Po pierwsze sprawia, że dżem jest mniej kwaśny. Ilość cukru dobrana jest tak, aby balansować smak owoców. Po drugie, cukier ma też dobre właściwości konserwujące. Dzięki niemu nasz produkt jest w 100% naturalny, wolny od dodatkowych konserwantów i wzmacniaczy smaku.
5 powodów, dla których warto nam zaufać
Wierzymy, że można jeść zdrowo, naturalnie i smacznie, a produkty tworzyć z troską o ludzi i środowisko.