Olej z ogórecznika Olini
74,90 zł


Olej z ogórecznika – właściwości
Utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia wymaga zrównoważonego odżywiania i prowadzenia zdrowego trybu życia. Pomocny w tym może być olej z ogórecznika, który zawiera wysoką zawartość tłuszczów nienasyconych (86,2 g kwasów tłuszczowych nienasyconych na 100 g). Dodatkowo charakteryzuje się on wysoką zawartością tłuszczów wielonienasyconych, których w 100g oleju znajduje się aż 61,23g. Zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi.
Spośród kwasów wielonienasyconych w oleju ogórecznikowym szczególnie wyróżnia się zawartosć kwasu omega 6 (38,25% wszystkich kwasów tłuszczowych) oraz kwasu gamma linolenowego (22,98% wszystkich kwasów tłuszczowych).
Olej z ogórecznika – gdzie kupić?
Kluczową cechą zdrowego oleju z ogórecznika jest jego świeżość – taki właśnie maksymalnie świeży olej oferujemy w naszym sklepie internetowym. Zimnotłoczony olej z ogórecznika pełnię swoich właściwości posiada kiedy jest świeży, z czasem traci cenne wartości. Opinie dotyczące naszych olejów znajdziesz w sekcji Opineo.

Warto wiedzieć
Olej z ogórecznika Olini - składniki
100% olej nasion ogórecznika lekarskiego tłoczony na zimno
Polska
Polecany do wszystkich, którzy chcą wzbogacić swoją dietę w kwasy omega-6 oraz osób skłonnych do alergii.
Ma neutralny orzechowo-zbożowy smak oraz zieloną barwę.
Może zawierać śladowe ilości sezamu, gorczycy, orzechów. Nie zawiera glutenu.
Termin przydatności do spożycia to 12 miesięcy od daty wytłoczenia oleju (znajdziesz ją na tylnej etykiecie), niezależnie od daty otwarcia.
Olej z ogórecznika trzeba przechowywać w lodówce (w temperaturze około 4-10 stopni) przed jak i po otwarciu. Przeznaczony do spożywania wyłącznie na zimno.
Może zawierać naturalny osad, który powstaje podczas tłoczenia oleju. Sedymentacja osadu w oleju z ogórecznika jest procesem naturalnym. Przed użyciem można wstrząsnąć delikatnie butelką, aby wzbudzić osad.
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze | w 100g |
Wartość energetyczna | 3700 kJ / 900 kcal |
tłuszcz | 100 g |
w tym: | |
– kwasy tłuszczowe nasycone | 14 g |
– kwasy tłuszczowe jednonienasycone | 24 g |
– kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 62 g |
węglowodany | 0 g |
– w tym cukry | 0 g |
białko | 0 g |
sól | 0 g |

Olej z ogórecznika Olini – zastosowanie
Tłoczony na zimno olej ogórecznikowy to idealne uzupełnienie zdrowej diety o nienasycone kwasy tłuszczowe. Nasz olej z ogórecznika ma neutralny orzechowo-zbożowy smak. Można spożywać go wyłącznie na zimno, bo poddany obróbce termicznej traci cenne właściwości.
Jak stosować olej z ogórecznika tłoczony na zimno?
- Do kanapek – zamiast masła i margaryny, pyszny do maczania pieczywa
- Jako pyszny sos sałatkowy lub do polania surówek
- Sprawdzi się wszędzie tam, gdzie stosowana jest oliwa z oliwek lub inne oleje roślinne
- Do twarogu
- Do jogurtów, kefirów, porannej owsianki
- Do polewania gotowanych warzyw i ciepłych potraw: ryby, ziemniaków, brokułów, kalafiora,
- Jako dodatek do zupy – stosować tuż przed podaniem
Zastosowanie i ilość
Często pytacie nas o polecaną dzienną ilość oleju z ogórecznika. Jest to olej spożywczy, który warto wprowadzić do zdrowej zbilansowanej diety – najlepiej po prostu dodawać go do posiłków. Warto zwrócić uwagę na dzienne spożycie tłuszczów, którego nie należy przekraczać. Najlepszym sposobem na włączenie oleju z ogórecznika do diety jest wkomponowanie go w codzienny jadłospis, przy czym stosujemy go na zimno.
5 powodów, dla których warto nam zaufać
Wierzymy, że można jeść zdrowo, naturalnie i smacznie, a produkty tworzyć z troską o ludzi i środowisko.