Olej z rokitnika Olini
79,90 zł
77 g / 100 g
Olej z rokitnika – właściwości
Rokitnik nazywany jest „świętym owocem Himalajów”, gdzie rośnie na dużych wysokościach.
W medycynie ludowej rokitnik był często stosowany na wzmocnienie organizmu i wrzody żołądka. W medycynie ajurwedyjskiej, chińskiej i tybetańskiej owoce tej rośliny dodawano do leków. Uważano, że ich składniki mają korzystny wpływ na działanie układu pokarmowego, oddechowego i krążenia. Współcześnie wiele badań potwierdza skuteczność praktyk lekarzy azjatyckich sprzed setek lat. Obecnie w medycynie i kosmetyce wykorzystuje się blisko 200 składników aktywnych tego oleju!
Według najnowszych badań olej z rokitnika to źródło:
- przeciwutleniaczy
- witaminy C
- flawonoidów
- polifenoli
- polisacharydów
Olej z owoców rokitnika charakteryzuje się też wyjątkową zawartością kwasów tłuszczowych w porównaniu z innymi olejami roślinnymi. Ma najwyższą spośród nich ilość kwasu palmitooleinowego. Obfituje też w tokoferole, tokotrienole, sterole roślinne i karotenoidy.
Olej z rokitnika – zastosowanie
Olej z rokitnika możesz pić prosto z łyżeczki lub dodawać do potraw. Twoje dania wzbogaci swoim głęboko pomarańczowo-czerwonym kolorem, delikatnie owocowym zapachem i unikalnym, złożonym smakiem.
Doskonale sprawdzi się jako dodatek do:
- świeżo wyciskanych soków i przecierów owocowo-warzywnych
- sałatek i surówek
- pieczywa
- pieczonych warzyw
Warto wiedzieć
Olej z rokitnika Olini - składniki
100% olej z rokitnika
Polska
Mogą go stosować kobiety w ciąży, dzieci oraz weganie i wegetarianie.
Olej rokitnikowy ma pomarańczowo-czerwony kolor oraz oryginalny, złożony smak bez kwaskowatości i goryczy.
Delikatnie wyczuwalne nuty owocowe.
Gęsta, treściwa.
Może zawierać gluten.
Data minimalnej trwałości oleju to 18 miesięcy od daty wytłoczenia oleju (znajduje się ona na tylnej etykiecie), niezależnie od daty otwarcia.Data minimalnej trwałości podana na stronie ma charakter orientacyjny. Data na opakowaniu może być krótsza, co wynika z naturalnego obiegu produktów i różnic między partiami. Produkt pozostaje w pełni wartościowy i bezpieczny do spożycia.
Olej z rokitnika należy przechowywać w lodówce (w temperaturze około 4-10°C), zarówno przed, jak i po otwarciu.
Jeżeli olej stoi dłuższy czas, to na dnie butelki może pojawić się osad. Sedymentacja osadu w oleju jest procesem naturalnym. Przed użyciem można wstrząsnąć delikatnie butelką.
Wartości odżywcze
| Wartości odżywcze | w 100g |
| Wartość energetyczna | 3700 kJ / 900 kcal |
| tłuszcz | 100 g |
| – | |
| – kwasy tłuszczowe nasycone | 16 g |
| – kwasy tłuszczowe jednonienasycone | 33 g |
| – kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 44 g |
| węglowodany | 0 g |
| – w tym cukry | 0 g |
| białko | 0 g |
| sól | 0 g |
Olej z rokitnika do picia – jak stosować?
Jak stosować olej z rokitnika, aby odczuć jak najwięcej korzyści? Na początek polecamy wypijać kilka jego kropli przed każdym posiłkiem. Z czasem porcję oleju można zwiększyć do 5 ml, czyli łyżeczki deserowej.
Olej rokitnikowy może stać się elementem lekkostrawnej diety, którą zwykle stosuje się przy dolegliwościach pokarmowych.
Olej z rokitnika – cena
Olej z rokitnika może kosztować od 30-70 zł za 100 ml.
Więcej zapłacimy za olej rokitnikowy bogatszy w cenne dla zdrowia składniki, czyli ten tłoczony z pulpy owocowej (miąższu wraz z nasionami). Tańsze, bo mniej wartościowe, są te oleje, które wytwarza się tylko z nasion lub które są wyciągami z nasion, owoców i liści rokitnika na bazie oliwy lub innych olejów.
Najlepszy wybór to olej z rokitnika tłoczony na zimno, niepoddany rafinacji i oczyszczaniu.
Olej z rokitnika – sklep
Najwięcej cennych dla zdrowia składników posiada świeży olej rokitnikowy, który powstał w ochronnej atmosferze, w sposób bezpieczny dla jego składu i był odpowiednio przechowywany.
Co do sklepowych produktów – nigdy nie wiadomo, ile stały na półce i czy nie działały na nie promienie słoneczne oraz wysoka temperatura.
Najczęściej zadawane pytania
-
Czym olej z pulpy owocowej różni się od oleju z nasion rokitnika?
-
Są dwa rodzaje tłoczonego na zimno oleju z rokitnika - z nasion lub miazgi owocowej. Różnią się one nie tylko sposobem wytworzenia, ale także wyglądem oraz właściwościami. Oba rodzaje oleju rokitnikowego zawierają szeroką gamę niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), a w szczególności niezwykle ceniony w kosmetyce kwas palmitooleinowy. Olej z owoców rokitnika ma go więcej niż olej z nasion. Oba obfitują też w tokoferole, tokotrienole i sterole roślinne. Jednak w przeciwieństwie do oleju z nasion, olej z pulpy rokitnika ma wysoką zawartość karotenoidów.
-
Na co pomaga olej z rokitnika?
-
Olej z rokitnika to produkt spożywczy, który wzbogaci Twoją codzienną dietę o nienasycone kwasy tłuszczowe. To niezbędne składniki, które wspierają ogólne zdrowie organizmu.
-
Ile kalorii ma 1 łyżka oleju z rokitnika?
-
Jedna łyżka oleju z rokitnika dostarcza około 90 kcal.
-
Na co jest dobry olej z rokitnika?
-
Olej z rokitnika to dobry dodatek do diety. Jest nie tylko pyszny, ale i pożywny. Dostarczy nienasyconych kwasów tłuszczowych, a jego unikalny smak sprawi, że nawet najprostsza sałatka stanie się daniem popisowym.
-
Kto nie może pić oleju z rokitnika?
-
Oleju z rokitnika powinny unikać osoby zmagające się z problemami żołądkowo-jelitowymi. Z kolei osoby uczulone na rokitnik powinny całkowicie z niego zrezygnować.
5 powodów, dla których warto nam zaufać
Wierzymy, że można jeść zdrowo, naturalnie i smacznie, a produkty tworzyć z troską o ludzi i środowisko.



























.jpg)