Dwa oleje rekomendowane przez naukowców Olini
79,61 zł
Olej z czarnuszki i Olej lniany Olini – zdrowa para
Z Olejem z czarnuszki i Olejem lnianym Olini zadbasz o niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) w diecie swojej rodziny.
Olej z czarnuszki Olini to bomba składników bioaktywnych. Zawiera aż 83,93% NNKT. Z tego 59,52% stanowią tłuszcze wielonienasycone omega-3 (kwas alfa-linolenowy, w skr. ALA) i omega-6 (kwas linolowy, w skr. LA).
Olej z czarnuszki został przebadany pod kątem zawartości tymochinonu. Jest to składnik odpowiedzialny za prozdrowotne działanie oleju. Przypisuje się mu m.in. właściwości: przeciwalergiczne, przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne oraz regulujące odporność. Na tle danych literaturowych zawartość tymochinonu w Oleju z czarnuszki Olini jest wysoka – wynosi 7,64 – 8,54 mg/ml.
Olej lniany Olini zawiera wysoką ilość kwasów omega-3 – aż 54,956% kwasu ALA! LA stanowi 15,559% kwasów wielonienasyconych w oleju lnianym.

Warto wiedzieć
Dwa oleje rekomendowane przez naukowców Olini - skład
Zestaw dwóch olejów: 100% oleju lnianego i 100% oleju z czarnuszki, tłoczonych na zimno, nierafinowanych
Polska
To świetny wybór dla każdego, kto chce zadbać o dietę, bogatą w zdrowe kwasy tłuszczowe. Olej lniany szczególnie polecany ze wzglądu na wysoką zawartość kwasów omega3, a olej z czarnuszki to niezbędnik w budowaniu odporności.
W zależności od partii ziaren, każdy z olejów może różnić się kolorem, smakiem i mętnością. Olej lniany ma barwę jasną, słomkową. Ma przyjemny smak bez wyczuwalnej goryczki. Olej z czarnuszki bywa zarówno ciemny, gęsty, jak i jasny czy przeroczysty. W smaku jest intensywnie czarnuszkowy, korzenny.
Oleje mogą zawierać gorczycę, orzechy oraz gluten.
Termin przydatności do spożycia to 3 miesiące od daty wytłoczenia oleju (znajdziesz ją na tylnej etykiecie), niezależnie od daty otwarcia. Oleje roślinne tłoczymy w naszej olejarni małymi partiami, zawsze na świeżo, z najlepszej jakości ziaren. Olej zimnotłoczony, który wysyłamy do ciebie, będzie miał maksymalnie 2-5 dni.
Olej lniany oraz olej z czarnuszki trzeba przechowywać w lodówce (w temperaturze około 4-10 stopni) zarówno przed, jak i po otwarciu. Przeznaczone do spożywania wyłącznie na zimno.
Jeżeli olej dłuższy czas stoi bez ruchu, to osad może osiąść na dnie butelki. Sedymentacja osadu w świeżych olejach jest procesem naturalnym.

Olej z czarnuszki i Olej lniany Olini – ile podawać?
W przypadku oleju z czarnuszki źródła podają, że warto pić jego 1 łyżkę stołową (15 ml) dziennie. W przypadku dzieci te porcje będą mniejsze (warto zacząć od ¼ łyżeczki i zwiększać ilość do 1 łyżeczki).
Tak samo w przypadku oleju lnianego, co potwierdza np. Pan Tabletka – osoby dorosłe mogą pić 1 łyżkę stołową oleju dziennie.
Olej z czarnuszki i Olej lniany Olini – smaczny duet w Twojej kuchni
Oleje zimnotłoczone pijemy zawsze na zimno. Wtedy korzystamy w pełni z mocy ich składników odżywczych. Użyte do gotowania, pieczenia lub smażenia – stracą swoje cenne właściwości.
Olej z czarnuszki ma barwę od czarnego, ciemnozielonego, po zupełnie jasny czy słomkowy. Ma korzenny, wyrazisty smak. Można stosować go na wiele sposobów:
- pić go z sokami, syropami i miodem,
- dodawać go do jogurtów, koktajli owocowych i zup,
- w szotach.
Olej lniany ma złoty kolor, dzięki któremu potrawy wyglądają apetycznie. Ma świeży zapach i wyrazisty smak. Używaj go:
- zamiast masła do smarowania kanapek,
- do sałatek i surówek,
- do pasty twarogowej,
- do polewania gotowanych warzyw i do zup,
- z jogurtami, szejkami i poranną owsianką,
- do zrobienia domowego majonezu.
Oba oleje możesz ze sobą łączyć i spożywać razem. Zmieszane stosuj do hummusu, past, sosów i dressingów.
Możesz je pić też prosto z łyżeczki!
Olej z czarnuszki i Olej lniany Olini – wysoka jakość
Oba oleje Olini mają pozytywne opinie Uniwersytetu Medycznego (UMED) w Łodzi.
Olej z czarnuszki został przebadany pod kątem zawartości tymochinonu w 2021 roku.
Olej lniany Olini wg UMED-u jest olejem wysokolinolenowym, bo zawiera ponad 53,49% kwasu alfa-linolenowego (ALA).
Opinie ekspertów
Najczęściej zadawane pytania
-
Czy muszę trzymać olej z czarnuszki i olej lniany w lodówce?
-
Olej lniany zawiera jest bogaty kwasy Omega-3, które są wrażliwe na wyższą temperaturę, dlatego należy go przechowywać w lodówce. Wskazana jest dla niego temperatura od 4 do 10°C. Olej z czarnuszki to również olej wrażliwy na wysoką temperaturę, jego także należy przechowywać w lodówce. Dobrym miejscem będzie jedna z półek na drzwiach lodówki.
-
Czy mogę podawać Olej lniany dziecku?
-
Olej lniany można wprowadzać do diety malucha już w pierwszych miesiącach jej rozszerzania. Na początek warto zacząć od niewielkich ilości, tak żeby maluch mógł oswoić się z jego smakiem. Olej z czarnuszki polecany jest dla dzieci, które skończyły pierwszy rok życia.
-
Czy na oleju lnianym można smażyć?
-
Olej lniany nie lubi się z wysoką temperaturą, dlatego najlepiej zjadać go na zimno lub dodawać do potraw tuż przed podaniem, a nie w trakcie gotowania (przykładem może być pyszny kleks oleju dodany do zupy kremu dopiero na talerzu).
-
Mam złe doświadczenie z gorzkim olejem lnianym. Skąd pewność, że Wasz będzie mi smakował?
-
Gorzki smak charakteryzuje olej lniany niskiej jakości lub nieświeży. Żadna z tych cech nie dotyczy naszego produktu, bo tłoczymy go na świeżo, dopiero na Wasze zamówienie z najlepszej jakości polskiego lnu. Dlatego nasz lniany ma wspaniały świeży, orzechowy smak, który przekonał do siebie już niejednego lnianego sceptyka.
-
Czy olej można pić bezpośrednio z łyżeczki?
-
Można. Wiele osób to praktykuje. Olej z czarnuszki często jednak łączy się z miodem lub sokiem z cytryny lub malin. Taki dodatek łagodzi jego korzenny smak.
5 powodów, dla których warto nam zaufać
Wierzymy, że można jeść zdrowo, naturalnie i smacznie, a produkty tworzyć z troską o ludzi i środowisko.