Zestaw Zakwas z buraków i Zakwas z kapusty Olini
56,82 zł

Zakwas z buraków i Zakwas z kapusty z inuliną Olini – pyszny duet
Nasze zakwasy swoje właściwości zawdzięczają rzemieślniczej produkcji i pysznym warzywom z czystego regionu Polski.
Powstają:
- według tradycyjnej receptury
- małymi partiami
- z kilku składników
- po 7-10 dniach kiszenia
- z warzyw z gospodarstwa w Puszczy Knyszyńskiej na Podlasiu (Obszar Natura 2000)
Zakwas z buraków – ma piękną, rubinową barwę i lekko kwaśny, trochę słonawy smak. Zawiera żywe kultury bakterii probiotycznych Lactobacillus i Bifidobacterium – 2,7 x 10⁵ CFU/ml. Zrobisz z niego przepyszny barszcz wigilijny.
Zakwas z kapusty – lekko kwaskowaty napój, z:
- dobrą dla jelit inuliną (naturalnym prebiotykiem) – 8,22 g/100 g
- żywymi bakteriami probiotycznymi z rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium – 1,2×10⁵ jtk/g (CFU)/100g
- mezofilnymi bakteriami fermentacji mlekowej – 2,1×10⁷ jtk/g (CFU)
- dużą ilością witaminy C – 21 mg (26% RWS)/100 g
- błonnikiem – 7,07 g/100 g. Zwalcza też bakterie E. coli – ma delikatne działanie przeciwdrobnoustrojowe
Dla kogo jest zestaw Zakwas z buraków i Zakwas z kapusty z prebiotykiem Olini?
Wybierz ten zestaw, jeśli:
- chcesz kiszonki zabierać do pracy lub w podróż – to możliwe dzięki poręcznym butelkom
- szukasz produktów w 100% naturalnych, niepasteryzowanych – których świeżość Cię zachwyci, bąbelki (nasze zakwasy lekko gazują) uderzą w nos i będą miały naturalny osad
- masz ochotę urozmaicić dietę o kiszonki w innej formie – nasze zakwasy do picia możesz stosować na zmianę z kapustą, ogórkami kiszonymi czy kimchi
- szukasz napojów bez dodatku cukru – nasze zakwasy zawierają tylko naturalnie występujące w nich cukry
- interesują Cięprodukty o niskiej zawartości energetycznej – zakwas z kapusty to 15,7 kcal/100 g, z buraków – 10,2 kcal/100 g

Warto wiedzieć
Zestaw Zakwas z buraków i Zakwas z kapusty Olini - skład
zakwas z buraków - (buraki, woda, sól kłodawska, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek); zakwas z kapusty - (kapusta, woda, inulina Orafti® HSI z korzenia cykorii, sól kłodawska)
Polska
Polecany dla osób dbających o zdrowe żywienie, Ph oraz oczyszczenie jelit, dla sportowców, a także po antybiotykoterapii
Mętny, jasny kolor (dla zakwasu z buraka - rubinowy), kwaskowaty smak charakterystyczny dla kiszonek. Może zawierać naturalny osad. W zależności od partii zakwas może gazować.
Może zawierać gorczycę, orzechy oraz gluten.
Termin przydatności do spożycia to 5 miesięcy od daty ukiszenia (znajdziesz ją na tylnej etykiecie), niezależnie od daty otwarcia. Zakwasy i kiszonki Olini to produkty wytwarzane tradycyjnymi, rzemieślniczymi metodami (bez konserwantów czy ulepszaczy) na niedużą skalę, mogą być przechowywane w lodówce przez okres kolejnych kilku miesięcy.
Termin przydatności do spożycia to 5 miesięcy od daty ukiszenia (znajdziesz ją na tylnej etykiecie), niezależnie od daty otwarcia. Zakwasy i kiszonki Olini to produkty wytwarzane tradycyjnymi, rzemieślniczymi metodami (bez konserwantów czy ulepszaczy) na niedużą skalę, mogą być przechowywane w lodówce przez okres kolejnych kilku miesięcy.
Zakwas z kapusty tak samo jak zakwas z buraków trzeba przechowywać w lodówce (w temperaturze około 4-10 stopni) przed jak i po otwarciu.
Nasze zakwasy to produkty żywe, które wciąż pracują. Mogą lekko gazować, dlatego przed otwarciem nie należy wstrząsać butelką. Zakwas należy mocno schłodzić, wówczas gazowanie się zmniejsza.
5 powodów, dla których warto nam zaufać
Wierzymy, że można jeść zdrowo, naturalnie i smacznie, a produkty tworzyć z troską o ludzi i środowisko.