Miód - wartości odżywcze pszczelego produktu
Zastanawiasz się, jaki jest skład miodu i jakie związki chemiczne odpowiedzialne są za właściwości miodu? Wzięliśmy go pod lupę i sprawdziliśmy co cennego w sobie skrywa „płynne złoto”.
Skład miodu
Skład miodu różni się w zależności od rodzaju miodu, jednak mimo tego większość miodów jest do siebie podobna. Znajdziemy w nich głównie cukry proste. W mniejszej ilości w miodach obecna jest woda oraz substancje o prozdrowotnych właściwościach.
- Woda 16,9-18 g
- Węglowodany (ogółem) 64,9-73,1 g
- Fruktoza 35,6-41,8 g
- Glukoza 25,4-28,1 g
- Maltoza 1,8-2,7 g
- Sacharoza 0,23-1,21 g
- Białka, witaminy, aminokwasy i sole mineralne 0,5-1 g
Witaminy i minerały w miodzie
Jak na produkt mający korzystny wpływ na zdrowie miód zawiera witaminy oraz składniki mineralne. Do witamin zawartych w miodzie należą niewielkie ilości witaminy B oraz witaminy C, H i PP. Z kolei do związków mineralnych obecnych w miodzie należą: potas, wapń, sód, żelazo, fosfor, kobalt, mangan, miedź.
Zawartość kalorii i cukru w miodzie
Słodki smak miodu spowodowany jest obecnością w nim węglowodanów, głównie cukrów prostych. Ponad połowa składu miodu to właśnie cukry proste. W związku z dużą zawartością cukrów prostych miód jest dość kalorycznym produktem spożywczym. W 100 g miodu znajdziemy 324 kcal. Dla porównania w zwykłym białym cukrze kaloryczność kształtuje się na poziomie 405 kcal. Pomimo tej wysokiej kaloryczności, miód mądrze wkomponowany w dietę nie powinien powodować nadwyżki kalorycznej, a nawet może urozmaicić dietę o korzystne dla naszego zdrowia substancje.