Czym jest hydrolizat kolagenu?
Masa cząsteczkowa kolagenu jest całkiem spora. Chociaż mówimy wciąż o białkach w naszym organizmie, co wskazuje na tematy mikroskopijne, to można powiedzieć, że kolagen jest po prostu „dużym” białkiem.
Aby lepiej się przyswajał, poddaje się go hydrolizie, czyli „pocięciu” na mniejsze kawałki. Hydroliza może być:
Przewaga hydrolizatu kolagenu nad jego niezmienioną formą polega zatem na zwiększonej biodostępności.
Definicja i proces powstawania
Hydroliza to reakcja, która rozbija jakiś związek chemiczny na mniejsze części. Dzieje się tak za sprawą cząstek wody biorących udział w reakcji, skąd pochodzi nazwa tego procesu. Można go dokonać za pomocą:
Kolagen poddany takim reakcjom, rozbijany jest na aminokwasy składowe: hydroksylizynę, prolinę, glicynę, hydroksyprolinę. Połączone w pary lub trójki (lub większe grupy), tworzą peptydy: dipeptydy, tripeptydy (i więcej - oligopeptydy).
Różnice między hydrolizatem kolagenu a żelatyną
Żelatyna kojarzy się przede wszystkim z kuchnią, potrawami takimi jak „zimne nóżki” czy szynka w galarecie. Nie bez powodu — to także źródła kolagenu w diecie!
Ale czym różni się żelatyna od hydrolizatu kolagenu? Przede wszystkim:
rozpuszczalność hydrolizatu kolagenu jest większa, bo rozpuszcza się on nawet w zimnej wodzie, czego żelatyna nie potrafi,
żelatyna jest tylko częściowo poddana hydrolizie, dlatego zamienia się w żel, czego nie robią hydrolizowane peptydy kolagenowe.
Kolagen jest lepiej przyswajalny w formie peptydów kolagenowych, niż w formie żelatyny.